Je lepší přestat kojit náhle nebo postupně?
Drahe maminky, jdu si pro radu zkusenych. Synkovi za tyden bude 8 mesicu, kojim, prikrmujeme. Dneska v noci jsem nemohla odlepit hlavu od zachodu, celou noc mi bylo zle. Rano jsem sla k obvodnimu lekari a ten me vysetril, napsal zadanku na krev a hlavne zvazil... mela jsem 41.3 kg. Vzdycky jsem mela problemy s vahou ale ted to nechci dotahnout uplne do nejhorsiho a bylo mi receno ze mam prestat kojit. Tak ze ted dotazy : co je lepsi, rychle nebo postupne? A kdyz kojeni nahradim UM jak poznam kolik toho ditko potrebuje aby nemel malo a ani moc. Treba nekomu to prijde sobecky brat mininku mlicko kvuli sobe, ale mela jsem doby kdy jsem vazila 35 kg a neprala bych vam videt me, bylo to hooodne osklivy 😉 dekuju maminky za rady a zkusenosti.
Ja bych asi postupně nahrazovala kojeni , treba mu bude chutnat a pujde to hladce 😉a rozhodně si nic nevycitejte🙂
@danillka1303 a kolikrat kojite? Muj syn se treba v 8 mesicich kojil 4x za den - z toho 2x v noci a proste jsem ho ze dne na den odstavila a musim zatukat,ze bez problemu. Misto MM dostal ryzove mleko (mel ABKM a specialni mleko nam nikdo nepredepsal). Dnes je mu 27 mesicu a je uplne v pohode 😉 Ted myslete hlavne na sebe. Synek Vas potrebuje zdravou a vitalni 😉
Pokud chcete přestat kojit, tak postupně zavádět více příkrmů. UM málokteré kojené dítě přijme. Zkuste zatím jíst více kalorickou stravu, ať tolik nehubnete. Nemusíte jíst nezdravě, ořechy, ovesné vločky jsou dost kalorické a přitom zdravé.
A ty sama chceš přestat kojit?
Rapidní ubývání váhy bych až tak kojení nepricitala..Než uděláte tento krok je potřeba vyšetření a taky se zamyslet nad svým životním stylem
já přestala kojit v 18m ale rázně. V tvém případě bych to udělala asi také > zkus sunar a uvidíš zda ho vezme. Zaváděj více příkrmů my tedy s příkrmy měli problém ale v 8m může mít už 3-4 jídla denně a Um třeba jen 3x > záleží kolik toho sní.
@danillka1303 Podle toho mála co jste napsala,bych řekla,že je váš problém úplně jinde.V první řadě upravte svůj jídelníček.A co psychika?Jste v pořádku?UM vyzkoušejte,ale je možné,že ho děťátko nebude vůbec chtít.Odstavovat by jste měla postupně.Může to trvat i měsíc.Ale pokud by jste odstavila ze dne na den,může se stát ,že přijdou problémy.Retence a záněty nejsou nic příjemného
O pár příspěvků výš se ptám, jestli chceš kojit. Něco podobného jsem totiž zažila u všech svých 3 dětí. Vždycky v rozmezí mezi jejich jedním až dvěma roky jsem zhubla, extrém byl 42 kg a to mám 168 cm. To už jsem na tom musela vědomě zapracovat - jak píší holky - řešit životosprávu. Spravilo se to, ale až časem. Kojit bych nepřestala. Ale já mám kojení jako drogu 🙂, klukovi je teď 13 a kojila jsem ho víc jak 4 roky v době, kdy žádná propagace kojení nebyla. Prostě jsem to tak cítila a vše tomu přizpůsobila. Ale tento model samozřejmě nikomu nenutím!!!
@lucizal kojim hodne casto. V noci tak 6 krat a pres den tak 4-5 krat. Maly mi od narozebi spi hodne neklidne tak ze az se probudi vyzaduje prso jinak neusne.
@bonulinka dekuju za radu 🙂 obcas mi prijde ze jim i vic jak manzel ale ta vyha preci jen klesa.
@plksv kojit chci urcite. Jen se ptam protoze doktor mi to dneska doporucil. Ja bych chtela kojit aspon do roka. Co se tyce zivotniho stylu tak si myslim ze ziju v ramci moznosti zdrave. Nepiju nekourim nejim fastfood, snazim se jist pravidlne. Mozna mate pravdu ze to bude i psychikou, jsem na malyho da se rict sama, manzel je do vecera v praci a prarodice moc velky zajem o hlidani nejevi, treba az kdyz je uplne ouvej. Jsem z toho nestastna a nevim co mam delat, nechci synka pripravit o to nejlepsi co mu muzu do zacatku dat
@soyevita ja se pokusim udelat cokoli aby nam to kojeni vydrzelo. Dneska manzel musel prijit z prace driv aby ho hlidal pac ja jsem nebyla schopna ani pochovat toho drobka.. jsem uplne bez sil
@danillka1303 promin ale to je nehorazna blbost... to nejlepsi co mu muzes dat neni kojeni, ale zdrava maminka ktera se o nej zvladne postarat. pokud si ve stavu ze nedokazes pochovat dite, protoze na to uz nemas silu, resila bych to radikalne. myslis si ze maly oceni to ze si zvladla ho jeste dalsi mesic kojit a pak skoncila na nekolik tydnu v nemocnici bez neho.
@tulikiss mas pravdu.. vis co ja uz nevim sama co je dovry co spatny.Okolo me chytre lidi rikaji ze kojeni je vsechno a kdyz ho odstavim kvuli sobe tak jsem pekny sobec. Tak se pak citum blve a premyslim..
@danillka1303 Odpočívej, když spí malý, věnuj se svým věcem, když muž se věnuje malému.Zajímej se o to, jak funguje u Tebe vstřebávání živin.Co třeba celiakie? Nevím , kolik měříš,ale tohle není dobré.Se 40 ti kily bych to také nedala-mám tedy také děti a muže v práci-ale jsem poměrně robustní-ač se hýbu a jím zdravě-už kvůli dětem.
@danillka1303 kasli na lidi. nejdulezitejsi je tady byt pro maleho a ne pak skoncit nekde na kapackach. vzdycky kdyz nekde ctu jak to nejlepsi co muzes diteti je kojeni tak si rikma ze je to strasne smutny, ze ja teda to nejdulezitejsi co davam svym detem je laska a pece a tu nevykojis. ja nemam nic proti kojeni, jen to nesmi byt na ukor zdravi.
Já odstavovala postupně, ale v tvém případě bych to asi utnula rázně. Je tam teda vyšší riziko zánětů, musela bys odstříkávat do úlevy, abys riziko zmenšila, ale stálo by mi to za to.
A že by tě někdo označil za sobce - no a? Měj ty lidi v paži. Navíc se jim nemáš co zpovídat o tom, proč nekojíš. Maximálně můžeš říct, že došlo mlíko a dál se v tom nepiplat a myslet si svoje. Kojení není alfa a omega spokojeného dětství.
Ahoj, ja sla jeden cas s vahou hodne dolu. A kojit jsem neprestala. Pomohlo mi prekopat jidelnicek, jakkoli jsem byla presvedcena, ze jim normalne. Ted mam 48 kg pri 158 cm. Mela jsem 43 kg. Blby je, ze u separacky ( ted ma tve miminko mozna toto obdobi) se nejen spatne odstavuje, ale vlastne se to moc nedoporucuje. Pokud neni zbyti, tak postupne a setrne. Prvne zrusit jedno koheni pres den, pak druhe, treti.... Je to proces na dlouho. A vyhnout se vyplakani, to je snad jasne.
@danillka1303 Hele a jíš opravdu hodně? Já jsem člověk, co jí opravdu rád (a tudíž mám problém opačný, než máš ty 🙂) a když vidím některé hubené holky, které říkají, jak opravdu ale opravdu hodně jedí, tak se nad jejich porcema musím pousmát. Schválně - kolik chlebů si dáš k snídani nebo třeba, když jsou ovocné knedlíky - kolik jich zboucháš? 🙂 Jestli řekneš, že maximálně jeden krajíček a dva, maximálně tři knedle, tak to bude chtít se víc snažit 🙂.
@danillka1303 Úplně Tě chápu,taky jsem téměř na vše sama a doma mám nespavce.Ale ten Tvůj problém,asi netrvá jen těch 8měsíců.Jsi psychicky vyčerpaná a pokud věříš,že Ti odstavení prcka pomůže,tak to udělej a neohlížej se ani napravo ani nalevo.Ale musíš o tom být skutečně přesvědčená,aby jsi pak nelitovala.Může se stát,že ani tak malý nebude celou noc spát.Některé děti jsou holt takové.A když to vidí prarodiče,příbuzní,nebo kamarádky?Nikdo není ochoten Ti pomoct?
@tulikiss nikdy jsem nečetla, že jediné dobré, co můžeš dítěti dát je kojení, myslím, že čteš mezi řádky . A taky nesouhlasím s tím, že kojení je na úkor zdraví. A pokud zakladatelka chce kojit, první bych řešila životosprávu a odpočinek, pak kojení. Ale to je každého věc a rozhodnutí. Pokud to někdo soudí, že jedno dítě je kojené a druhé na UM - je mimo 🙂.
@soyevita vsichni pracuji a tak cas nemaji jeste na to hlidat mi synka. A uprimne receno jsou spis talovy ze prijedou na kafe a za 20 min jsou fuc.
@mary.jane hele k snidani si dam tak 2-3 chleby s maslem a marmeladou k tomu pullitr caje. A kdyz jsou ovocne knedliky a obzvlast s jahosama tak to sezeru klidne 5-6. Ja jim dost. Ale jaksi ta vaha se me nedrzi
@panickatlamicka ted mam 41 kg pri vysce 159 cm. Nejhur jsem na tom byla jeste pred tehotenstvim a to jsem spadla na 35 kg. Uz me dost stvou holky kteri furt rikaji jak mi zavidi, ze kdyz jdeme si sednout s holkama do restaurace tak si dam celou pizzu s kolou a jeste salatek na konec. Ale ja bych tak rada kdyby mi aspon par kil nahore zbylo.
@danillka1303 V první řadě bych ti chtěla vyjádřit svůj názor, že je super, že už 8 měsíců kojíš !! Ano, dá se kojit i déle, ale spousta ženských naopak kojí o hodně kratší dobu .... Takže 8 měsíců je super úspěch, pokud to bude déle, je to fajn, pokud ne, nic se neděje ;o)
@danillka1303 Nečítala som príspevky predo mnou, tak sa ospravedlňujem, ak sa budem opakovať... Odstaviť je lepšie postupne, ak to situácia dovolí, u nás to fungovalo krásne, postupne som nahradzovala jednotlivé dávky UM a úplne bez problémov, malá nikdy UM neodmietla ani neplakala za prsom. Ale to je asi individuálne. Množstvo, ktoré by malo dieťa vypiť podľa váhy a veku je napísané na obale UM, teda aspoň na Nutrilone to je. Ale časom to uvidíš aj sama, ja som nechala počet dávok tak ako predtým a riadila som sa tým, koľko malá vypila. Keď veľa nechávala, znížila som, teraz keď vypije celú dávku, tak ďalšiu zvýšim. A odstavenie kvoli vlastnému zdraviu určite nie je sebecké, tiež som chcela vydržať kojiť ešte celú zimu, ale už to bolo neúnosné, v noci sme vstávali aj 8 krát, s UM len 2 krát a malá je spokojnejšia.
@danillka1303 podle toho co píšete,to opravdu kojením není a nejde o zdraví...Chybí vám možná nějaké vitamíny, minerály a to je potřeba získat, mít děti je náročné, taky mívám chvíle kdy nejsem schopná vstanout, to je normální...Pocit vyčerpáni potká každého, zatím máte jedno, pořad se szivate...Mi první nespala do roku a půl a pořad jen brečela, ubrecena je furt
Patříte k typu který je asi holt trochu slabší, s kojo to nemá co do činění
Pokud chcete přestat, tak to musí být z vaší hlavy ne že dr řekne nebo někdo na Mk, ale sama z vl přesvědčení...Jinak si to budete vyčítat a bude ještě hůř... Dáte i docela na druhé a to je špatně, starejte se o sebe, ne druhé..Ti vás život nežijí
Jojo bych zkusila trochu omezit, jde to i bez pláče,ale určitě bych nepřestala
@lajla to vite ze clovek se pta a rad uslysi nejaky nazor nebo zkusenosti. Kdyz mam prvni ditko tak nevim jak a co. Bohuzel nemam maminku ktera by mi poradila a proto internet mi pomaha. Ja jsem do vcerejska normalne fungovala a bylo vsechno tak nejak normalni, az v noci kdyz jsem do rana prozvracdla tak me to zrejme trochu slozilo. Uz mi asi dosli sily. Ja jsem nepsala abych si ppstezovala, mame se dobfe. Sice mi syn taky v noci vstava na jidlo 6krat ale uz jsem di zvykla. Tady spis slo o tu vahu. Abych zass nesla pod 40. Pak uz se hodne blbe nabira

Nejsem odbornice, ale cetla jsem, ze lepsi je odstavovat postupne - 1 kojeni denne kazdy tyden ubirat. Ale myslim, ze ty bys to mela konzultovat s laktacni poradkyni. S ohledem na tvou vahu rozhodne odstaveni nebude sobecke. Mozna by stalo za to poslat dotaz na kojeni.net nebo kontaktovat poradkyni ve tvem okoli. Drz se.