Je nutné dávat od 1 roku UM, pokud bych přestala kojit?

lenkas1982
25. říj 2016

Ahoj, dceři je 11 měsíců a cca 1-2 týdny má vylezlé dva horní zuby. Dělá mi to dost problémy při kojení, bolí to, na jednom prsu už z toho mám trhlinku. Ne že by mě kousala, ale prostě tam ty zuby dost cítím. Přes den už kojím jen jednou, ale v noci běžně tak 4x plus po probuzení a večer na uspání. Začínám mít pocit, že jestli se to nezlepší a nezvyknu si, asi to kojení už moc dlouho nezvládnu, i když jsem chtěla kojit aspoň do konce zimy. Čímž se dostávám k mému dotazu. Setkávám se běžně s tím, že se dětem po odstavení začne dávat UM. Ale je to nutné po 1 roce? A proč? Chtěla jsem se UM úplně vyhnout, nejsem tomu moc nakloněná. Tekutin by měla dost, pije bez problému vodu i čaj, mléčných výrobků taky.

konidana
25. říj 2016

UM není nutné. Obě moje děti po odstavení cca kolem toho roku sabotovaly všechna mléka, UM i kravské. Pili vodu, čaj, šťávu, jedli bílé jogurty a sýry, běžná různorodá jídla... Mléko vůbec. Kaši jsem dělala z čerstvého kravského, ale ani to podle mne není nutné (stačila by i bezmléčná). Mléko vzaly občas na milost až mezi 2. a 3. rokem nejdříve v podobě kakaa.

katushka82
25. říj 2016

Ahoj já bych UM dávala jsou tam potřebné vitamíny které dítě potřebuje. Já budu dávat UM dokud mi ho bude chtít pít. 😉 Můj malej bude mít 11 měsíců a UM pije ráno, večer před spaní a někdy si dá i k odpolední svačině místo jogurtu. 😀

sromulenka
25. říj 2016

Ideální, kdyby přeci jenom si vydržela a kojila. Dcera mě kousala hodně. Kojila jsem do 16 měs. Ale někdy je to holt těžké.. 😉 Ano, doporučuje se mléko do 3 let. Nemusí to být UM, třeba kravské mléko - plnotučné. Upravené. Pokračovací mléka, třeba od HIPP. Ale pro dostatek vápníku, zdravý růst, proti křivici, je to potřeba. Po prvním roce by mělo dítko vypít cca 300ml mléka denně.

konidana
25. říj 2016

@katushka82
@sromulenka mléko lze nahradit vhodnou stravou např. luštěniny, ořechy, mák, ....
Studie o nutném přísunu vitamínů a vápníku z UM/mléka jsou jen marketingový tah 😉

lenkas1982
autor
25. říj 2016

@sromulenka Ještě to nevzdávám, jsem teď jen taková nalomená, hlavně ty noci mi dávají zabrat, vždycky se drží jak klíště a musím ji odtrhovat. :( Mléčných výrobků bude mít dostatek. Já prostě v tom UM vidím akorát syrovátku nastavenou rostlinnýma tukama a uměle dodanýma minerálama a vitamínama. Mateřský mlíko je prostě unikátní a než UM, jestli nestačí pestrá strava. Malá mi zatím jí naštěstí dobře a všechno,

betelgeuzz
25. říj 2016

Starší dceru jsem kojila do roka, UM pak odmítla, na kravské mi příjde brzo. Pestře jedla, tak nevidím důvod, dávat UM. Taky to považuji za reklamní tah, mlíko není tak zdravé, jak se propaguje. Dnes je starší 7 a je naprosto zdravé dítě.
U mladší jsme dokonce kolem roku dodržovali bezmléčnou dietu a je naprosto v pořádku.

jaja01k
25. říj 2016

Mladšího syna jsem kojila do 3 měsíců, pak jsme přešli na UM. V roce dostal nějakou střevní virózu a doktorka mi řekla, že pokud bez UM vydrží, ať mu ho po dobu nemoci nedávám. Syn to bez problémů zvládl, vůbec se lahve nedožadoval, tak jsem si řekla, že už mu ho znovu dávat nezačnu. Takže od roka je bez UM a nemyslím si, že by to něčemu vadilo 🙂

katushka82
25. říj 2016

@konidana pro tebe možná jen reklamní tah pro mě celkem důležitý doplněk stravy pro malého. 😉

terezapetrova
25. říj 2016

@lenkas1982 za me není, jestli chces ještě bych držela kojeni. Ale ja vim, ze za sebe bych uz asi nedržela 😒 Me maly doslova kousal a delal ragady od 3tiho mesice, vydzela jsem dost často silene bolesti 7m pak uz jsem na to nemela nervy a v 10ti mes ho odstavila.

drzticka81
25. říj 2016

taky si myslim, ze pokud dite bude dostavat mlecne vyrobky v podobe jogurtu, tvarohu, syru, dale maso, orechy, lusteniny apod., UM se vubec nemusi davat 🙂))

zuza92
25. říj 2016

Po roce to urcite nutne neni...my byli od narozeni na UM a sam ho po roce prestal chtit..jedl a pil normalne vse tak jsem.neresila...

katkauselova
25. říj 2016

Prcek byl kojeny do cca 4 měsíce, pak UM a v půl roce odmítal totálně jakékoliv UM. Jakékoliv fígle na něj nefungovali, takže místo mléka bílé Holandie, bavili jsme se o tom s dr. A ze pokud mléko nechce, tak jogurty nic jiného nezbývá a dostane do sebe z toho co potřebuje. Hodně jsem z toho byla na prášky,plánovala jsem si jak bude pít UM tak do 3 let aspoň ráno a prd. Budou mu 3 roky, jednou nemocný s rymou.

evulinka27
25. říj 2016

Já za sebe se také chci UM vyhnout. Jakmile přestanu kojit, nehodlám dítěti podávat UM ve flašce. Nevidím v tom důvod, pokud se zaměřím na správnou a vyváženou stravu dítěte. Dříve UM taky nebyly a lidi to přežily, ve spoutě zemí pořád není a děti rostou 🙂 - je to nadsázka, ale něco na tom bude. Vidím v tom také pouze reklamní tah. Každý produkt má však svého odběratele a vždy si kupce najde. Za mě je to v roce zbytečnost a raději budu dbát na to, aby mi dítě správně jedlo.. Ono je to tak, že na jednu stranu si člověk hlídá, aby mělo vitamínky atd. na druhou stranu se dítě láduje třeba párkama, medvídkama s azobarvivy atd..

adypro
25. říj 2016

Kojila jsem 13 měsíců, poslední už jen ráno a večer a pak už jen jednou, až dcera ztratila zájem úplně. UM jsem nikdy nepodávala. Od roku už není potřeba. A dcera prospívala a prospívá dobře. Pokud dítko dobře jí, tak bych v tom neviděla problém.

alboo
25. říj 2016

@lenkas1982 i ja jako nekojici matka, se priklanim k tomu, ze UM nutne davat je marketing. Neresila bych, pestra strava staci.

alcar
25. říj 2016

Kojila jsem do 10 mesicu a presla jsem na UM. Jednim jogurtem a platkem syra (v te dobe) za den tu mlecnou davku nevytrhla... Dcera ma 2,5roku a UM si pred spanim jeste porad dava. Planuji davat UM do tri let.

lajla
25. říj 2016

Chemické UM není vůbec nutné... mnohem přínosnější jsou obilná domácí mléka už od narození...
Přínos chemických vitamínů byl.uz dávno vyvrácen
Proč mliko? Z jakého důvodu kor od roku...je nepřeberné množství zdravejsich potravin s obsahem vápníku

kuliseks
25. říj 2016

Muj syn ma v 10 mesicich 7 zubu a kojim ho nekolikrat denne a v noci i pres prikrmy, krerych sni taky hodne🙂 parkrat me zkusil kousnout, ale tak jako na zkousku opravdu. Ale dost🙂 Tak jsem ho odtahla, zkusila dat znovu a pokud pokracoval v kousani, tak jsem ho nechala bez mlika. Pak zkusila znovu na dalsi krmeni treba. Nerikam, ze to pomuze nebo ze to je spravne apod., ale zatim to musim zaklepat, ale drzi se a nehryze. Bylo to semtam pres leto. Zkus pouzivat neco na prsa, aby Te nebolela a nezhorsovalo se Ti, ale zkus jeste vydrzet. Jinak o tom, dokdy je mliko potreba, bude asi milion nazoru, takze dej na svuj pocit, nic jineho cloveku v dobe internetu a neduvery vuci doktorum nezbyva🙂

lenkas1982
autor
25. říj 2016

@kuliseks Budu se snažit určitě ještě vydržet. U nás to není v tom, že by mě malá kousala. Asi je to tím, že vlastně kromě ranního kojení ji vždy kojím s cílem, aby usnula. Takže kojení trvá poměrně dlouho a jak u mě usne, je přisátá jako klíště a většinou se nepustí sama. A to je pak jako dostávat se ze sevření pirani. 😀

zuzka_1985
25. říj 2016

UM po roku asinie je nevyhnutne. Moj syncek ho popri kojeni pil od narodenia a tak si na neho zvykol, ze aj teraz v troch rokoch kazde rano este vypije 150ml mliecka amilk

mialagia
25. říj 2016

@lenkas1982 to jsme na tom podobně..Malý byl teď rok a má 6 zubů..přímo nekouše, ale ty zuby tam taky cítím..občas mám na bradavce něco jako puchýř a za pár dní se vždy zahojí..naštěstí v noci spinká a kojim jen ráno,v poledne a večer..taky nad tím um přemýšlím..ztm chci kojit ale nevim ..

mialagia
25. říj 2016

Momentálně nechce pít vůbec z lahvičky, jen si dá občas pár loků vody z učícího hrnečku..tak ani nevím jak bych to do ní dostávala..navíc u nás je blbé, že po jogurtu mi zvracela..sýr jsem radši ještě nezkoušela..ztm vypadá, že ty mléčný výrobky jí nedělaj moc dobře..😶

lajla
25. říj 2016

@mialagia můj má 2.5 a jogurt a spol neměl v puse...a jak je zdravý😉

kattherinne
25. říj 2016

kojila jsem malou do roka, sama se odstavila, jinak bych klidně kojila déle, UM jsem zkusila, ale prostě ho do pusy nevzala, tak jsem jí ho nedávala a nedávám, dnes je jí už skoro dva a půl roku, patří k nejzdravějším dětem v okolí, když už jí něco je, tak max rýma, někdy kašel a za jeden dva dny je ok. Můj názor je, když má dítě pestrou stravu, dostatek ovoce, zeleniny, mléčných výrobků, tak není třeba cpát do něj chemikálie, ale jak už tu psali někteří, nejlepší je dát na zdravý mateřský instinkt a udělat to podle sebe...😉

dokument
25. říj 2016

@lenkas1982 Kojila jsem necelych 19 mesicu, do roku jsem kojila co 2 hodiny pres den a v noci tak 2 - 3x podle toho jak se vzbudil. Po tom roce jsem zacala odstavovat pomalu, postupne. UM jsem davat nechtela. To jsem si rikala, proc jsem teda tak dlouho kojila... kdybych mu mela dat UM. Dala jsem mu obycejne kravske plnotucne mleko a nikdy s tim nebyl problem, ma ho rad, ted ma 3 roky a je zvykly mit 250 ml rano i vecer (mirne vlazne, samozrejme neslazene, nepije ani jine slazene napoje ani caj nesladim). Plus mel dalsi mlecne vyrobky behem dne.

S tim kousanim pri kojeni. Maly me kousnul asi dvakrat. Vzdy jsem se tak strasne lekla a zarvala bolesti, ze se taky vydesil, mozna jednou i plakal, nevim uz. Ale pak si na to vzdy daval pozor. V tom veku uz rozumi, takze ji rekni, ze musi zoubky schovat. Da se to. Oni nepiji, ze by vylozene kousali, saji rekla bych o to horni patro za zubama a nad spodnima maji jazycek, pri piti. Takze se ti ty horni zuby maximalne otisknou na prso, ale neboli to.

mialagia
25. říj 2016

@lajla a jaký děláš ty obilný domácí mléka prosím?

lajla
25. říj 2016

@mialagia já stále kojim tak moc nedělám, pár holek znám co to praktikují místo UM
Teď delam mandlové a makové , sem tam rýžové a to je základ
Koukněte na jimejinak.cz..super stránky, pomoc, recepty...

lamia
25. říj 2016

Mám 4 deti a ani jedno UM nikdy nemělo v puse (nedaval a jsem ani mléčné kaše), jsou všechny zdrave, kojila jsem (nejmladsiho kojim) dvakrát 15m a třetí dceru do 2,5. Zdravá strava je lepší nez UM, vitaminy dodá taky a predevsim da dítěti základ na cely život v tom, ze ho naučí správně jíst. Takže je lepší se zaměřit na kvalitu, něco nacist a pak není UM vůbec zapotřebí. Deti mám velmi zdravé.

mialagia
25. říj 2016

@lajla díky podívám se☺