Kojení - bojovala jsem, ale vyčerpalo mě to, už nechci
Ahoj ženy, mám doma malou dva týdny a posledních pár dnů pro mě bylo fakt peklo.... jsem po sekci a mlíko se mi rozjíždí blbě, když malá ten první týden vytáhla 25, byl to zázrak. Mám celkem velká prsa a fakt mi nejde lehnout si s malou do postele a kojit ji vleže, zkoušela jsem to a mě bolí celé tělo a ona se jen rozčiluje. Také mám vpáčené bradavky a musím používat kloboučky, tudíž stejně musím vstát, klobouček umýt, nasadit si ho - ona ho navíc někdy sáním stáhne z bradavky pryč, musím kojení přerušit, nasadit znova, ona se vzteká atd. Můžu ji kojit jen vsedě na "fotbalistu", stejně mě z těch velkých koz bolí záda. V porodnici mi půjčili elektrickou odsávačku, takže s tím naopak mám 3x tolik sraní - nevidím na tom nic pohodlného ani příjemného pro mámu i dítě. My u toho trpíme obě. Aby vůbec něco vypila, musím jí dát pít tak 12 minut z jednoho prsa, 12 z druhého, dát tak 30-40 ml odstříkaného z lahve, aby neřvala hladem, potom odstříkat další várku, hodina a čtvrt pryč a kdy mám spát? Předevčírem jsem celý den probrečela a upřímně jsem si myslela, že se půjdu zabít a bude klid. Ten den se o malou musel starat muž, protože já ji ani nedovedla pochovat, abych se u toho nerozbrečela a máma si myslela, že mi zavolá nějakého psychiatra. Říkala jsem si, že tohle je nájezd na poporodní depresi jak blázen.
Pro kojení jsem zkusila udělat všechno - čaje, homeopatika, poslouchala jsem sestry v nemocnici a budila ji co 2,5 hodiny, nikdy si nevytáhne sama dost a pořád brečí. V porodnici mi nechtěli dát příkrm a nakonec chudák spadla z 3930 na 3560 a já ty lidi úplně nenáviděla, proč mi to UM nedali dřív. Měla jsem tu minulý týden laktační poradkyni a stejně mi nic kloudného neporadila, malá akorát začala řvát po kojení hlady ještě víc než předtím (rady typu "nechte ji sát půl hodiny z jednoho, ona si to vytáhne") - upřímně jsem ztratila trpělivost a na kojení kašlu. Zítra jdeme k pediatričce, už teď o víkendu jsem malou přikrmila UM, jinak byl furt řev, přece ji nenechám umřít hlady - doktorce řeknu, že jestli mě někdo bude dál nutit do kojení, tak si asi něco udělám. Už jsem z toho psychicky úplně na dně. Podle mě je snad zásadní, aby dítě i matka byly v pohodě a ne že budu za každou cenu "zkoušet vydržet". Byla bych dřív v Bohnicích.
Prosím nedávejte mi rady typu "musíš to zkoušet". Já zkusila dost. A cítím, že další zkoušení by mi jen vyvolalo odpor k mateřství. Už tak cítím, že tohle není ten směr, kterým se chci dát, nechci být doma coby pochodující mlíkárna a řešit akorát posraný plínky, měla jsem v plánu tak za měsíc pomalu zase pracovat (jsem OSVČ a s mužem se můžeme prostřídat, on péči o dítě miluje). Chci jen vědět, že v tom nejsem sama.
Holky, nechcete se vykaslat na (ne)kojení a respektovat ty ostatní? Vždyť je to přeci jedno, jestli někdo kojí nebo dává UM. Láska neteče ani z prsa ani z flasky, láska je přeci o něčem jiným... 🙂
V porodnici mi nedovoli spat snim naha v posteli. Ale zitra, nebo pozitri, nas snad pusti domu. Tak s tim zacnu. Stejne mel se mnou spat. Spis se bojim,aby mu, jak mu to porad cpou do pusy nasilim, to prso uplne nezhnusili. Malicek, pri dokrmovani, cuca ukazkove. Fakt nechapu. Je fakt,ze mam ohromna prsa.
Tak to je drsný :-\ přečetla jsem asi 6 příspěvků na straně 15 a je snad chabě mi úplne zle? Zenský, to jste maminky? Každá snad chce to nejlepší pro své dítě! A důležitější než kojit/nekojit je nevysedavat na netu a predavat minimu lásku. Můžete kojit non stop, mít mléka pro celé jeslicky, ale nikdy to dítěti nevynahradi pocit lásku, té absolutní, mateřské. Tak šup šup..a pro rýpalky-ma princeznicka spinka vedle me, tiskne mi prst, jlidwme oddychuje a rano se budí s úsměvem...a zkuste ji přesvědčit o tom, že kdyz ji maminka nemohla k
kojit, musí být nutně nešťastné miminko 😉 neztrácejte tu čas poučováním jinych,raději vymyslete,co víc udělat pro ten váš poklad.howk
A jen pro doplnění..co se týče úvodního příspěvku..neřešila bych tak ani to,že paní nechce kojit, jako to, jakým způsobem to podává-to je hodně smutné :-\ tak, já se teď jdu srát s plínama 😀 😀dobrou noc
@tamarila já si myslím, že to mám právě odsud z MK 😉, a sama si myslím, že je to pravda, že když spí miminko na šestinedělí celou (skoro celou) noc, že to není úplně normální. Moje děti tak spaly teda obě(díkybohu) a ze všech stran jsem slyšela, jak mám být ráda a že se jim budí každé 2-3hod. apod.
Stres maminky kojení a pohodě miminka určitě ubližuje, to jsem psala, ale přesto si myslím a budu myslet, že třeba vzdát kojení třeba po týdnu nebo 2týdnech je podle mě zbytečné, že by šlo bojovat víc. Dva týdny, to ještě není žádný boj, to ještě nepřišel ani první růstový spurt, miminko a maminka se teprve sbližují, učí se být spolu, kojit apod., že to chce malinko víc času.
@olusenka Já zase mám pocit, že ti špuntíci jedou hlavně dle instinktů, a že moc dobře ví, kdy mají hlad a kdy mají odpočívat. Ale o to nejde. Ty si myslíš, že tak dlouhý spánek není v pořádku, já si myslím že je. Názory jsou od toho aby se různily, a není potřeba se dohadovat. Názory mi nevadí jakékoliv, každý má na ně právo, a kolikrát mě donutily ty opačné k zamyšlení a přehodnocení mých. Mě vadí, a to u jakéhokoliv tématu, když někdo vydává svůj názor za fakt. A tady se občas píše maminkám že to tak je, dokonce i v článcích na koníkovské wiki je hromada spekulací, včetně té o nepřirozeném spánku. Vím že na zdejší wiki může napsat kdokoliv cokoliv, ale budí to dojem objektivity. Přece je divné vypustit ničím nepodloženou informaci ve stylu "je to tak a nejinak".
@tamarila až na to, že to nejsou spekulace 😉 - viz dr. Mc Kenna http://cosleeping.nd.edu/articles-and-presentat...
@bielamacka nevím, z čeho se pořádně UM dělá, ale podívat se můžu, mám doma 2 prošlé jednoporcovky Nutrilonu, už jsem na to koukala dřív ale nepamatuju si to. Když to teda podle Tebe není upravované kravské mléko, tak je to co? Když to hodně zjednoduším tak prostě obarvená voda na bílo s přidanou spoustou různých více či méně užitečných látek /probiotika, prebiotika atd./? Mrkla jsem teda různě po netu a čtu ve složení Sunaru "sušená syrovátková bílkovina, sušené plnotučné mléko, laktóza, rostlinné oleje,......." a když čtu složení Beby, tak je tam "mléko odtučněné sušené, rostlinné oleje, mléčná syrovátka, bramborový škrob, kukuřičný škrob, rybí olej....." .....no prostě všude je základ mléko a já předpokládám, že kravské. Nebo jaké jiné???
Ohledně spaní celou noc jsem psala psala před chvíli Tamarile. U tak malých miminek to spíš nepřirozené je, ještě nemají ten režim den a noc, nerozeznávají tolik den a noc, ale třeba moje obě děti tak naštěstí spaly relativně brzy po porodu, a nebudila jsem je (ovšem spousta známých s miminky mě spíš přesvědčovala o tom, že je to výjimka, že mám být ráda, že jejich děti se za noc budí několikrát). O buzení jsem nic neříkala, to je třeba asi při problémech s váhou, přibíráním nebo kojením, protože v noci nejvíc fungují hormony na tvorbu laktace a taky většina dětí v noci se kojí bez problému na rozdíl pak ode dne...
@katyxq Díky, jsem věděla že to určitě bude mít nějaké podhoubí, a chtěla jsem se dovědět jaké. Celý český google o tom nic neví, a projíždět různá spojení v různých jazycích mi připadalo neefektivní. Jenomže jeden doktor mající svoji teorii není přesvědčivý.
Například u nás je taky jeden lékař, který razí teorii, že za nemoc dítěte může rodina. A dokonce projevy nemocí korespondují s tím, jak se nazývají rodinné potíže. Ti zkopčím jak to dle něj funguje:
Děti to nejčastěji sdělují (somatizují) bolestmi hlavy (mají toho plnou hlavu), dušností (mají v rodině „dusno“), nočním pomočováním nebo průjmy (doma je to k posrání) , opakovanými infekcemi…Když kašlou, tak třeba proto, že na ně rodiče kašlou."
Asi by tě nepřesvědčilo, kdybych na základě této teorie jednoho lékaře napsala článek, ze kterého by vyplývalo, že na alergiky jsou rodiče alergičtí. 😉
@tamarila jo jo, souhlas, ale oprava, netvrdím, že dlouhý spánek u malých miminek není v pořádku, ale tvrdím, že není tak úplně běžný nebo spíš normální, viz. příspěvek hned teď výše pro bielamacka. Mě právě spousta lidí říkala, jak to nepřirozené je, že mám být ráda, že mi tak děti spí. Na začátku po porodu přece děti nerozeznávají ještě den a noc, všude se to píše, říká se to. Ale to do této diskuze nepatří, že jo. Jen abych to uzavřela, ještě mě napadlo, možná platí i to, jak se miminko chová ještě v břiše před porodem, třeba můj syn byl v noci v klidu, nekopal, nešil sebou, asi spal, a pak spal po porodu i v noci, kamarádky syn v noci v břiše řádil a zůstalo mu to i porodu. 🙂
@olusenka Tak to jo, běžné to rozhodně není. Moje první dcera spala celou noc, a rozhodně jsem ji nenechávala vyplakat nebo nepřipucávala na noc UM jak někteří naznačují že to u spavých dětí je. Prostě to tak měla. A teď mám druhé, dvouměsíčního chlapečka, a zázrak se neopakuje - proto tady taky straším v tuto hodinu 😀 Ale zase nespí špatně, budí se 2x za noc, což mi připadá na to co zde čítávám pořád jako spavé dítě 🙂
@tamarila ale to není jen o jednom doktorovi - když budeš hledat v angličtině, najdeš toho o spánku dětí víc, nové výzkumy bez separace dítěte od matky, taky třeba články i od antropologů, psychologů atd. Ve Wiki MK jsou pod články zdroje informací 😉. Český Google neví leccos, ono taky většina odborných článků vychází v angličtině.
Mimochodem James J. McKenna je poměrně uznávaný vědec na poli spánku děti a to hlavně ve vztahu ke společnému spaní, kojení a SIDS - viz jeho životopis http://cosleeping.nd.edu/mckenna-biography/
@katyxq Vycházím z toho, že pokud nějaká teorie stojí za povšimnutí, tak začne být překládaná, citovaná, začne se objevovat v učebních materiálech pro mediky atd. Zatím je to pro mě stále teorie jednoho člověka.
Doktor Hnízdil (to je ten jehož teorii jsem ti popsala výše) je taky v některých názorových skupinách uznávaný, přesto mi jeho teorie připadá jako blbost, a odborný svět taky nenašel důvod se jí zabývat.
@bielamacka mrzí mě, čím si procházíš. Je škoda, že to nejde, je škoda, že už nemáš sílu pokračovat a zkoušet. Moc mě to mrzí, protože je to škoda, ale rozhodně to z tebe nedělá špatnou matku...Myslím, že ses chtěla hlavně vypovídat a pokecat s maminkami, které měly začátky stejně krušné jako ty...Já stejnou zkušenost nemám, vlastně nemám žádnou zkušenost (od dubna budu vědět víc...čtení, studie, teorie jsou jedna věc, praxe je věc druhá...ne vždy je to jedno a to samé) Tvůj přístup ke kojení není ojedinělý, ne každý má to štěstí/sílu/podmínky atd. Uvidíme, jak na tom budu já...v Japanu velká podpora kojení není, většina matek kojí 2 měsíce a některé vůbec...takže uvidíme...nechám se překvapit. Přeju ti hodně štěstí, ať se prcek vyvíjí, tak jak má a těšíte se ze společných chvil 🙂
@tamarila Jojo, učební materiály pro mediky, to je zdroj pokroku. Nebuď směšná.
@bielamacka nepročítala jsem diskusi... svou první dceru jsem nekojila, druhou jsem kojila plně jen v 6nedělí, pak najednou mlíko nebylo.... a obě jsou spokojené. Kojení mě bolelo, ale líbilo se mi. Co jsem jen vyzkoušela, abych o mlíko nepřišlo.... pak už jsem jen seděla s hlady řvoucím miminem a řvala jsem taky. Manžel na nás nemohl koukat, dceru mi vzal, vrazil mi klíče od auta a se slovy, abych se nevracela bez UM a lahví, mě vystrčil z bytu. Proklínala jsem ho, ale hned po první dávce UM, kdy se dcera uklidnila, najedla se a konečně nebulela, jsem ho prohlásila bohem. Nikde není psáno, že každá žena může kojit.... není to pravda. Ano, MM je pro dítě to nejlepší, ale ještě mnohem důležitější pro každé dítě je spokojená máma. A v tvém případě asi jasně platí UM = spokojená máma = spokojené dítě 😉 Naše holčičky, ačkoliv odchované UM, jsou relativně zdravé, takže taková ta největší devíza kojení, že je dítě zdravější, prostě neplatí. Připrav se na to, že teď už se nikomu nezavděčíš, jedna skupina je pro kojení, druhá pro UM, další pro látkovky, pak pro nošení v šátcích, apod. Jak mi říkala sestřička u naší dětské "vy jste máma, udělejte to tak, jak vám velí zdravý rozum" 😉
@marecekavendulka - nepochopila jsi tu nadsázku?
@kajalka - tak zmíněná paní mi už v jiné diskuzi ukázala, co je zač - kojící matka je středobod vesmíru a nemusí brát ohledy na nic a na nikoho, jen by paní měla pochopit, že ne každá diskuze je založená za tím účelem, aby tu psala jak správně kojit a každému to cpala, jako zaseklá gramofonová deska, už s tím unavuje více lidí, ale doufám, že jakmile se začne realizovat v dubnu na svém druhém dítěti, že se začne v diskuzích držet tématu...
@tamarila tak pan doktor Hnizdil je predevsim uplatmy previt. 🙂
@katyxq já měla obě děti přiložené ihned po porodu nahé na tělo...
a stejně u prvního kojení minimální, u mladší s obrovským úsilím pár měsíců...
ono věci nejsou tak jednoduché 😉 opravdu, kéž by byly.. to by žádná maminka neměla potíže s kojením, stačilo by jen postupovat podle souboru rad...
@lu777 No a pak by nektere kojici matky nemohly mit ten pocit celozivotniho uspechu z kojeni, kdyby to slo kazde 🙂 Jeste ze v mem okoli neni kojeni a nekojeni znakem toho, zda jsem schopna, inteligetni a milujici matka. Tady to vypada, ze kdo nekoji, je linej, neschopnej a jeste idiot. 😉 Zas ale musim rict, ze je to docela zabavna diskuze.
děvčata prosím nepište útočně... a myslím to na obě strany... zbytečně pak diskusi zavřou...
snad jsme dospělé ženské 😎 ... a než něco napíšeme, tak i když nás něco naštve, tak se člověk může nad klávesnicí "vydýchat" a psát tak, aby to byla diskuse - a ne hádanice 😉
@nov777 ono je to hodně tím, že tu plno maminek má malé děti...
já od včerejška řeším rozmnožování varanů a psací Y, takže se tu spíš bavím...
fakt to člověk začne vidět s odstupem jakmile vystoupí z toho mikrosvěta MD 😉
mě jediné co jednou teda opravdu vytočilo bylo, když - po mnoha dotazech jestli kojím nebo nekojím - (podotýkám kojila jsem v té době ale s velkým úsilím a to neustálé dotazování mě stresovalo), tak vejdu nekecám do obchodu s elektronikou, chlap koukne do kočáru a řekne "jé ta je pěkná...kojíte?"...
jsem myslela, že zajdu vedle do železářství a zatluču ho do podlahy 😝 😝 😅 😅
sakra, za mě to je tak intimní věc, jak se můžou lidi takhle ptát (tohle byl extrém, ale fakt se mě na kojení a nekojení ptalo tolik lidí)
přijde mi to asi tak inteligentní dotaz jako když někdo má dvojčata a neustále se ho někdo ptá "a to máte z umělého oplodnění?" 😅 (zažila jsem u kamarádky, mazec)

@lenka5731 ve skupinách o kojení mám zpětné vazby víc 😉