icon

Kojení - bojovala jsem, ale vyčerpalo mě to, už nechci

bielamacka
14. pro 2014

Ahoj ženy, mám doma malou dva týdny a posledních pár dnů pro mě bylo fakt peklo.... jsem po sekci a mlíko se mi rozjíždí blbě, když malá ten první týden vytáhla 25, byl to zázrak. Mám celkem velká prsa a fakt mi nejde lehnout si s malou do postele a kojit ji vleže, zkoušela jsem to a mě bolí celé tělo a ona se jen rozčiluje. Také mám vpáčené bradavky a musím používat kloboučky, tudíž stejně musím vstát, klobouček umýt, nasadit si ho - ona ho navíc někdy sáním stáhne z bradavky pryč, musím kojení přerušit, nasadit znova, ona se vzteká atd. Můžu ji kojit jen vsedě na "fotbalistu", stejně mě z těch velkých koz bolí záda. V porodnici mi půjčili elektrickou odsávačku, takže s tím naopak mám 3x tolik sraní - nevidím na tom nic pohodlného ani příjemného pro mámu i dítě. My u toho trpíme obě. Aby vůbec něco vypila, musím jí dát pít tak 12 minut z jednoho prsa, 12 z druhého, dát tak 30-40 ml odstříkaného z lahve, aby neřvala hladem, potom odstříkat další várku, hodina a čtvrt pryč a kdy mám spát? Předevčírem jsem celý den probrečela a upřímně jsem si myslela, že se půjdu zabít a bude klid. Ten den se o malou musel starat muž, protože já ji ani nedovedla pochovat, abych se u toho nerozbrečela a máma si myslela, že mi zavolá nějakého psychiatra. Říkala jsem si, že tohle je nájezd na poporodní depresi jak blázen.

Pro kojení jsem zkusila udělat všechno - čaje, homeopatika, poslouchala jsem sestry v nemocnici a budila ji co 2,5 hodiny, nikdy si nevytáhne sama dost a pořád brečí. V porodnici mi nechtěli dát příkrm a nakonec chudák spadla z 3930 na 3560 a já ty lidi úplně nenáviděla, proč mi to UM nedali dřív. Měla jsem tu minulý týden laktační poradkyni a stejně mi nic kloudného neporadila, malá akorát začala řvát po kojení hlady ještě víc než předtím (rady typu "nechte ji sát půl hodiny z jednoho, ona si to vytáhne") - upřímně jsem ztratila trpělivost a na kojení kašlu. Zítra jdeme k pediatričce, už teď o víkendu jsem malou přikrmila UM, jinak byl furt řev, přece ji nenechám umřít hlady - doktorce řeknu, že jestli mě někdo bude dál nutit do kojení, tak si asi něco udělám. Už jsem z toho psychicky úplně na dně. Podle mě je snad zásadní, aby dítě i matka byly v pohodě a ne že budu za každou cenu "zkoušet vydržet". Byla bych dřív v Bohnicích.

Prosím nedávejte mi rady typu "musíš to zkoušet". Já zkusila dost. A cítím, že další zkoušení by mi jen vyvolalo odpor k mateřství. Už tak cítím, že tohle není ten směr, kterým se chci dát, nechci být doma coby pochodující mlíkárna a řešit akorát posraný plínky, měla jsem v plánu tak za měsíc pomalu zase pracovat (jsem OSVČ a s mužem se můžeme prostřídat, on péči o dítě miluje). Chci jen vědět, že v tom nejsem sama.

latkovkybrno
15. pro 2014

@antoinet Adélko, zlato, děkuji za tvoje milá slova. Nekojit není pohodlnější. Kdo nezažil nepochopí. Ano, v noci míchám vodu, mlíko, vstávám, myju lahvičky atd, není to o vythnutí prsa v posteli. Takže to fakt není takové terno nekojit, jak by někdo řekl.. Nemluvě o tom, že to fakt stojí hooodně peněz.

pisisvori
15. pro 2014

podle mne je správný přístup dobré laktační zkontrolovat, poradit, ale maminku hlavně uklidnit a podpořit tak jak napsala @emin.

Udělejte co můžete stojí to za to, ale když to nepůjde svět se nezboří existuje UM a miminko hlady neumře...maminka se uklidní a půl války je vyhráno. Jak psala @lu777 a @tamarila.

pisisvori
15. pro 2014

@latkovkybrno nevím, ale já jsem od ní v žádné diskuzi, kde se nějaká maminka zeptá na problémy s prospíváním dítěte, kojením....žádnou podporu nečetla....jen radikální (jak píšeš) kojte, kojte, kojte, UM je jed, když nebude kojit, nejste dobrá matka....samozřejmě moje interpretace komentářů (ne doslovná citace), tak já jsme jí vždy pochopila...je možné, že špatně chápu🙂

janinek
15. pro 2014

@hojda tak to mi laskave konik zmenil z Londyna 🙂

latkovkybrno
15. pro 2014

@pisisvori Nesouhlasím. O mě ví, že nekojím a několikrát mi napsala na to konto povzbuzující zprávy.

pisisvori
15. pro 2014

@latkovkybrno já se nehádám, nečtu tvoje zprávy 🙂 jen diskuze přístupné všem 🙂 a myslím, že hodně maminek by mi dalo zapravdu ohledně těchto komentářů. A prostě pro vyplašenou prvorodičku jakou jsem byla třeba i já tohle strašení (a myslím, že to tady psalo i více maminek) není úplně ta nejlepší podpora kojení, právě naopak....ten stres udělá hodně.

Navíc první komentář v diskuzi byl:
bielamacka Opravdu mi prosím nikdo neraďte další rady, jak se to povedlo vám. Já vám to věřím, ale každý člověk je jiný. Taky mi neraďte, jak je to dobré na imunitu, mě máma kojila 3 týdny a já byla nemocná jednou za uherský rok, alergická nejsem a děti mé švagrové, kojené do dvou let, stůňou 2x do měsíce. Tohle je podle mě věc náhody.

Včera v 11:55 • 1 dítě • Odpověz • To se mi líbí • 2 • Pošli IP •

latkovkybrno
15. pro 2014

@pisisvori tak to chápu, ale to už je jiné téma

hojda
15. pro 2014

@katyxq Vidíš pro tebe je třeba citlivé téma stravování tvojí dcery a nelíbí se ti některé hrubé komentáře maminek k tomu, ale když si přečtu tvůj první komentář tady v té diskuzi, tak opravdu není pěkný 😔 . Pro někoho je to citlivé téma zase kojení.

antoinet
15. pro 2014

@latkovkybrno vůbec ti to nezávidím a věřím, že to nemáš jednoduché, navíc stíhat to se dvěma dětmi, musí to být náročné, ale hlavně, že je malá spokojená a zdravá🙂

Jinak vidím, že tu vzniklo nedorozumění. @katyxq ani nikdo jiný neodsuzuje nikoho, kdo nekojí a má k tomu své důvody (zdravotní i soukromé), jenom jí vadí přístup, kdy to maminka brzo vzdá jenom proto, že je to náročné nebo se nezajímá o to, jak vzniklé problémy řešit, k tomu se často přidá chybějící podpora v porodnici nebo různé dezinformace, které na netu žijí svým životem.
Prostě když je šance, že se kojení zadaří, tak proč o to nezabojovat?

kamilka007
15. pro 2014

@bielamacka Je neuvěřitelný, kolik má Tvoje téma za den a půl komentů a hlavně emocí, to je masakr. 😀
Za mě - vykašli se na to. Jsem zastánkyní kojení, ale abys kvůli tomu za týden visela na větvi, to za to vážně nestojí. Mě máma kojila 2 měsíce a pak to už prostě nešlo. Žiju, alergie nemám, nikdy angíny ani třeba zlomeniny. Hlavně buď v pohodě, ať si konečně užiješ malou a ona tebe. A okolí to jasně řekni, že jdete na UM, ony všechny ty rádkyně přesedlají na přesvědčování někoho jiného. 🙂 Držím pěsti.

kocicinka
15. pro 2014

@katyxq @bielamacka tady psala, že je OSVČ a má možnost se v péči o dítě vystřídat s manželem, tj. když ona bude pracovat, starat se bude manžel. A jako upřímně jí tuto možnost závidím, myslím, že spousta žen by za to byla ráda. Taky bych byla mnohem víc v pohodě, kdybych mohla aspoň částečně mezi lidi, do práce, provětrat mozkové závity, a nebýt jen už skoro 6 let s dětmi uvázaná doma......myslím, že je to i nepřirozený.

latkovkybrno
15. pro 2014

@antoinet I já jsem toho názoru, že @katyxq prostě nemá ráda, když někdo nechce kojit. Jako ano-je jí do toho de facto prd-ale to ne mám všem do každýho tady a stejně tu do všeho vesele kafráme alias vedeme diskuze 🙂

latkovkybrno
15. pro 2014

@antoinet A Adélko ano, moje děti jsou v pohodě. Mléko jednoho dne nebude a jak už jsem psala, kojení je jen fragment péče o dítě, není to alfa a omega, takže se na to dívám takto.

evcounek
15. pro 2014

@bielamacka uklidni se nadýchni se a pošli všechny někam. Ty jsi máma a víš co potřebuješ ty i malá. Musíš být v pohodě a pak bude v pohodě i slečna a to je důležité. Se synkem jsem jela z porodnice s MU protože mlíčka bylo málo a on neuměl sát. V té době nezkušená najivka. Tchýně musíš kojit musíš kojit musíš kojit. No dopadlo to tak, že než jsem se dokopala k tomu abych si ho dala k prsu tak jsem se celá třásla a oba jsme řvali a řvali nakonec jsem stejně dělala Sunar. A jsou mu 4,5roku a je živý a zdravý a málo nemocný. Dcerka 1rok a měsíc byla plně kojená do 1měsíce a pak začala moje mlíko plivat tak velkým obloukem až se trefila na moji sestřičku co stála tak 2kroky ode mne a hrála si s Lukáškem.
Na řeči musíš kojit se vyprdni. Mě tchýně říkala, že plně kojila ( syna 8měsícu dceru 6 měsíců) a za dva dny z ní vypadlo jak jimvařila od 4m kaši a zeleninu ...... HA HA HA HA a já si vždycky myslela, že plně kojený dítě dostává jen mlíčko od maminky

katyxq
15. pro 2014

@pisisvori ale že byla na 3. percentilu přece nemuselo znamenat, že má hlad 😉

@xmarg04 už jsme to několikrát psala, že pokud to jinak nejde. tak UM - takže falt nechápu tvoji poznámku 😉 - navíc jsem o MM z banky mléka psala v souvislosti s novorozencem, stačí jen pozorně číst

katyxq
15. pro 2014

@hojda jestli ten můj první příspěvek vyzněl nehezky, tak to se omlouvám, to jsem neměla v úmyslu (a empatické vyjadřování písemně není zrovna moje silná stránka ☹) - ale je pravda, že zakladatelka diskuze prostě nemá o kojení dobré i formace a ta LP jí neradila dobře ... plus jsem jí tam dala odkaz, kde třeba ty i formace najde a pokud má zájem, je tu skupina, kde se jí budeme snažit pomoct - ale je to na ní, jestli ještě chce zkusit se rozkojit

katyxq
15. pro 2014

@pisisvori a kde jsem o někom psala, že není dobrá matka, protože nekojí? Pochybuju, že ně.co takového najdeš. Že naše malá byla kolem 3. percentilu neznamená, že neprospívala. To jsou ty bludy, které tu šíříš ty a které mi silně vadí. Pak to svedeš třeba na to, že sis mě spletla s někým jiným. Jestli tě žeru, vypiš mi to do IP a bude klid. Opakovaně se do mě v různých dikuzích navážíš i mimo téma.

katyxq
15. pro 2014

@latkovkybrno já si dokonce vzpomínám na minimálně jednu maminku, které jsem i navrhla, jestli spíš nepřejǐt plně na UM (týkalo se to potravinových alergií a jí se nedařilo to u sebe vychytat, plus její zdraví, psychika, UM už přikrmovala delší dobu).

pisisvori
15. pro 2014

Katyxq odpovedi by ti mohlo byt 5x to se mi libi behem ani ne hodiny u meho komentare v 19.16;-). Myslim,ze kazdy vi kdy dite,ktere se narodilo s vahou na 50a vice percentilu neprospiva. Je to zcela mimo diskuzi,jen odpovidam na tvoje osobni utoky.

hojda
15. pro 2014

Já ještě přidám svou zkušenost z mého okolí. Pomáhala jsem s kojením jedné kamarádce, nešlo jí to u druhého dítěte, první měla taky na UM, ale teď kojit chtěla. Kojení jsme rozjeli, jenže s ním i laktační psychózu 😔 . Skončila na 2 měsíce v Bohnicích, dostávala el. šoky a vyfasovala léky na psychiku na 2 roky (asi něco podobného, co brala Iveta Bartošová, protože je stejně oteklá, celá zpomalená i tak divně mluví jako ona). S miminkem chtěla házet o zeď a ke starší dceři se chovala opravdu ošklivě, než jí manžel naložil do auta a odvezl k lékaři, kde jí okamžitě hospitalizovali 😔 . Děti si rozdělily babičky na několik měsíců se o ně staraly a ještě teď po 1,5 roce má stále někoho k sobě, aby jí s dětmi pomáhal a nebyla na to sama 😔 . Příroda prostě někdy ví, proč některá maminka kojit nemá 😔 .

katyxq
15. pro 2014

@pisisvori tak ať je hřejí u srdce 😉

pisisvori
15. pro 2014

@katyxq me nehreji. Ale pokud v diskuzi na x stranek se nikomu me komentare nelibi, vzdy se nad tim zkousim zamyslet,jestli se treba nepletu,ale kazdy jsme jiny.

katyxq
15. pro 2014

@pisisvori nemám potřebu se líbit vždy a všude 😉

sedmiteckas
15. pro 2014

@latkovkybrno Nechci tady rozšířit nějakou další emotivní diskuzi, ale pročítám to tu, vy pisete, že být na UM není pohodlnější než kojit. Pro mě osobně to pohodlnější je - po tom, co jsme se natrapily s kojenim, to opravdu pro mě znamenalo a znamena větší pohodlí, hlavně tedy psychické, ale nevadí mi ani tahat s sebou termosku a jiné potřeby pro přípravu Um.

sedmiteckas
15. pro 2014

A už se nehádejte holky🙂 Stejně je zajímavé, jak dokážou být diskuze o ne/kojení takto vyhrocené...

ilonne
15. pro 2014

@bunny123 Tak to jsem se pobavila 😀 😀 😀 , zajímalo by mě jestli žiješ v realitě.

hojda
15. pro 2014

@latkovkybrno Tak si představ, že bys místo nalití vody, nasypání UM, musela vzít odsávačku, odstát trošku MM, aby se dítě mohlo přisát k prsu, pak 20 minut kojit z každého prsa, přitom ohřívat odstříkané MM na dokrmení a pak jít odstříkávat novou dávku mléka. Akce na hodinu až hodinu a půl. Ono to není vždy jen, že se vyndá prso a spokojeně u toho spíš, i když i k takovému kojení jsem se pak dopracovala u druhého dítěte. 🙂 S UM to jde udělat taky rychle, teplou vodu do termosky, UM odměřit do zásobníku UM, pak se jen naleje voda a nasype mlíko a protřepe tj otázka jedné minuty. Lahvičky můžeš umývat až ráno🙂. Rozjeté kojení je rozhodně nejpohodlnější s tím souhlasím.

xmarg04
15. pro 2014

@katyxq Jen ve zkratce, i když to evidentne nemá smysl - tva odpověď, urcena prvotne uživatelce @hojda a nasledne i dalším, znela - parafrazovane - mm z banky, dokud není mozne dat diteti nemlecny prikrm - coz evidentne nejde před 4. mesicem - muj syn v te době pil 5x denne 160-200 ml, coz je dle mych vypoctu az litr na den x +-30 dni x +-900-1000 kc + neschopnost vetsiny bank dodavat dlouhodobe takove množství (ano, taky jsem o tom uvazovala a zjišťovala moznosti) = rovna se rada ve stylu "nikdo vam nemůže dat tolik co my vam muzeme slíbit". A pokud nechapes poznámku o militantnosti, nejlíp to asi vystihuje citat (tva slova) - "Plus UM postrádá stovky jedinečných látek, které se vyskytují v MM. Jasně, uč si svoje děti na chemku, ať to pak vyžadují, toxiny se hromadí, stravovací návyky dílo dokonají, umřou dřív a a na jejich léčbu bude potřeba méně peněz. Ostatní budou mít radost (možná trochu drsnéji nadsazuju, ale výzkumů se na tohle téma dá najít dost)"... 😖 😖

consti
15. pro 2014

@bielamacka Já tě chápu. Já něco podobného vydržela 4 měsíce. Ten první měsíc jsem si pobrečela nejen u kojení, ono to šestinedělí je fakt makačka na psychiku 😝 😝. Já jsem taky byla po císaři, akutním, malý šel ven o měsíc dřív. Takže kojení se rozjelo asi po 4 dnech, musela jsem používat kloboučky jako ty (i když dnes je mi jasné, že to bylo zbytečné 😝 ), ruční odsávačkou jsem nevysála nic, malý nevím kolik vytáhl, ale kojila jsem ho tak hodinu, plus jsem musela dokrmovat. Jakékoliv krmení mimo domov děs a hrůza, klobouček mi pořád padal, případně ho malý strhl, do toho pak někoho opruzovat ještě s lahvičkou...Světe div se, když jsem toho měla po 3 měsících tak akorát dost a chtěla jsem kojení pomalu ukončit, tak jsem se rozkojila tak, že jsem měsíc kojila plně, ovšem malý nepřibíral a pak se u toho začal vztekat a já s tím praštila. Ukončovala jsem pak kojení asi 3 týdny, mlíka mi teklo jak blázen 😕 . Hodně je to o psychice, ale stejně jak píšeš, zastávám názor, nač se trápit. Dnes jsem sice ráda, že jsem "vydržela", na druhou stranu jsem si kojení naprosto neužívala 😅 . Chápu ale, že to musí být super, když ženská kojí bez kloboučků a během třeba 5 minut je dítě najezené a na pár hodin spokojené. To jsem bohužel nezažila. Dělej jak myslíš, spokojená maminka= spokojené dítě. A i můj syn začal být víc v pohodě, jak dostal UM, začal krásně přibývat atd. Oba jsme se hodili do klidu 😉 . jen s tím spánkem nevím, můj syn dostával pak UM a stejně se do roka probouzel na jídlo co 3 hodiny 😀 😎 .

kstablova
15. pro 2014

@bielamacka nebudu dočítat těch 7 stran diskuse..... prostě když to nejde, tak se na to vykašli. V první řadě se musíš hodit do pohody Ty sama a pak to bude v klidu všechno. Já kojila dva měsíce, pak skrz léky, musela nasadit UM. Když si vzpomenu na moje rozbolavělé bradavky, kdy jsem při každém přisátí opravdu brečela....dost se mi pak ulevilo. Já proti UM nemám ani slovo, takže směle do toho a budou hezčí Vánoce 😉 😉 😉 😉 😉.

Strana