icon

Kojení v porodnici. Jak to bylo u vás?

1. led 2021

Dobry den
Chci se zeptat na vasi zkusenost

Narodil se mi syn v porodnici jsem kojila 3 dny vzdy 40 ml jenze 4 jsem v noci nemela mleko maly porad rval kojila jsem 2h a maly vypil sotva 20ml
Sestra mi vynadala ze je to moje vina ze ho mam nechat vyspat jenze jak kdyz brecel tak mi dala neochotne mleko
Jenze ani dalsi den jsem nemohla nejak kojit a maly furt brecel tak jsem kojila kojila ale stejne kdyz jsem ho dala pryc brecel
A me tak napada hlavne do budoucna
Zda bude v poradku ? Zda mu nemuze nic byt ?
Cetla jsem hodne maminek jak nemohli kojit a jak jejich prckove byli bez mleka tak se chci zeptat zda mate nejakou zkusenost jak to bylo u vas ?
Zda jste taky den nemohli treba kojit a mimi je v poradku
Dekuji moc

Strana
z3
puhelin
1. led 2021

@jakreb Opet jsem asi jen ja tvoji hvezdou, protoze se mnou tu jsou dalsi prispevky, ktere radi to stejne, co ja, ale kritizujes jen me 🙂 A to jsem te jeste nachytala, protoze jsi kritizovala neco, co jsem ani nenapsala.

amazonkajanik
1. led 2021

@jakreb každá máme své zkušenosti a vždy se tu najde spousta těch,co jsou proti lahvičkám. Mě se třeba nelíbí,když se někdo hned od 12tt rozhodne,že kojit nebude,ale což,no. U prvního jsem selhala u kojení,tak snad budu u druhého mít štěstí. Ale zase,syn nijak nestrádal ,dokonce dostal v 8měsících dietu 🤣a to byl menší než holčička,o 2dny starší a plně kojena. Teď nám všichni tvrdí,že vypadá nejméně na 2roky,denně vypije UM víc,než by měl dle tabulek,vše je mnam,mnam,ale víc vyhodim,než sní a někdy nestíhám krmit (miluje rajskou,svíčkovou,brokolicovou polévku)
jako,ono to UM dnes není špatné (sunar konečně přestal dávat palmovy tuk),ale mateřské je mateřské. Dokonce mě zarazilo,když spolužačka odmítla mm od darkyne(kluk měsíc v inkubatoru),pak se ani nesnažila rozkojit a rovnou na UM

jakreb
1. led 2021

@puhelin Uzi si minútu slavy ako si ma "nachytala" . Pri slovickareni. Koncim s tebou diskusiu. Nemá zmysel. "Shodneme se, ze se neshodnem". Naozaj pekný vecer.😉

jakreb
1. led 2021

@amazonkajanik Tak určite tiez som za dojcenie ako som uz napísala. Ale niektoré fanatické zeny su az cez... bohuzial.
A vobec si neselhala. To je hlupost. Proste to bolo ako to malo byt.😉 Moj plne dojceny syn mal v 5.5 mesiaci 10.5kg. Dnes mu mozes rebra ratat.😀😉

puhelin
1. led 2021

@jakreb Slovickareni? Vidis slovo flaska u meho prispevku a hned jedes kritiku. Nejsi fanaticka v tomhle spis ty?

amazonkajanik
1. led 2021

@jakreb ve své podstatě selhala. Nebyla jsem schopná se dokopat k řádnému pitnemu režimu a pořádně jíst. Pak jsem kojila až když se probudil a dokrmila um dle rad z porodnice. Nakonec bylo víc um,než mm ,pak jsem měla co dát jen ráno a po zbytek dne,jsem byla dudlik. Ale je fakt,že syn byl zlatíčko. Spal krásně,celou noc. O půlnoci jsem jen prebalila,to prospal. Krize začala až v 16měsících a teď po 2měsících zas v noci spí,vstavam jen 3x za noc uklidnit,že se něco zdálo,nebo má žízeň. No,každopádně,mám nějakou zkušenost a doufám,že to bude k dobru neteři,která by měla rodit v červenci. Paradoxně bude můj syn prastrýc o pouhé dva roky starší

crejzy
1. led 2021

Můj syn taky hrozně plakal už v porodnici ( poslední noc prisla sestra ze ho musí vzít cituji: “na hambu protože nespí ani maminky v okolních pokojích”) to ze já naspala za 4noci celkem asi 3h nikoho nezajímalo. Některé děti jsou plačtivé a neodložitelné a s mlékem to nemusí mít nic společného. My odcházeli s dokrmem a nakonec byl na UM, ale to už je jiný příběh. Každopádně synovi jsou 3roky a je v pořádku. ( ikdyž se přiznám ze jsem měla taky obavy, takže té chápu)

puhelin
1. led 2021

@amazonkajanik Tohle je selhani porodnice, kdyz ti daly tyhle "rady". :(
Ja jsem mela stesti na porodnici. Dudlik maminkam rozmlouvali a sestry nemely problem kdykoliv prijit a pomoc s kojenim. Pujcovaly odsavacku na rozjeti laktace, nekomentovaly, pokud bylo miminko na prsu porad, nabizely odsate mleko misto umeleho, ucily dokrmovat cevkou. Vse s klidem, zadne obvinovani maminky, jak to popisuje zakladatelka tehle diskuze. Tohle by mel byt standard, ale ve spouste porodnic se to teprve uci.

puhelin
1. led 2021

@crejzy Takova sestra by se k novorozencum nemela ani priblizit. Fakt hnus :(

amazonkajanik
1. led 2021

@puhelin no já chytla blbou směnu,asi. Pak nás trápily vazenim před kojenim a po,koukali na mě jak na debila,když jsem to spletla a kluka nejdřív nakojila,o různých kojicich polohách byl jen plakát (na pravý prs pomohl fotbalista),pak že ohrožuji syna,že se chci nechat pustit 4den (podpořil primář dětského oddělení,páč to máme do nemocnice cca 10km a navíc chlap jezdil u DZS)
asi ta samá směna nacpala synovci po CS Hipp i když sestra chtěla dávat Nutrilon (hipp byl zřejmě sponzor,měli jsme od nich na pokoji prospekty a kosmetiku). Navíc ta jiná sestra nám krásně ukázala jak odstrikat ,páč ta původní nám málem umackala bradavku. Prostě teď vím,co a jak. Nikdo mi rady dát nemohl,jelikož je zapomněli,páč plně kojene dítě je dnes 10letá neteř 😟

puhelin
1. led 2021

@amazonkajanik Rozbrecelo me, jakou hruzu jsi tam prozila :( Strasny, fakt. Urcite se vsude chlubi, jak jsou Baby friendly, co? To byla nejaka velka porodnice?
Mne doma taky nikdo nemohl pomoc. Dozvedela jsem se jen, ze kojit urcite nebudu, kdyz moje mamka ani babicka taky nekojily. Dokonce mi i domluvily kozi mleko od chovatele (sunar nam mamka nedavala, od zacatku jen kozi).

me_druhe_ja
1. led 2021

@puhelin To mě hrozně překvapuje na českých porodních, protože mi přijde, že kojení se až fanaticky nutí, i když některá maminka z různých důvodů nechce. četla jsem, že se na dobrovolně nekojici dívají skrz prsty. A pak čtu o tomhle otřesném přístupu k maminkám, které chtějí kojit, ale nejde. Tady jsem naopak byla v menšině s kojením. Taky to první 3 dny nešlo a sestřičky zlatý - měla jsem odsávačku, pomáhaly s krmením přes cévku kdykoliv, samy říkaly, ať si ho dám nahýho na prsa...Fakt super. 🙂 Z porodnice jsem odcházela už s klukem, co se krásně kojil, že mu pak vůbec nevadil ani dudlík či občas láhev s odsátym mlíkem. 🙂

me_druhe_ja
1. led 2021

@amazonkajanik to je hnus...
Tady vůbec nikoho nenapadlo vážit před a po... ještě mě říkaly, ať jsem v klidu, když ze začátku nepije, že to půjde....

amazonkajanik
1. led 2021

@puhelin ježíš,až tak,to jsme nechtěla,abys plakala. Prostě zkušenost. Jinak porodnice super,porodní sestra naše známá. Jenže na 6nedělí už neslouzila,to by byla jiná

puhelin
1. led 2021

@me_druhe_ja To vazeni pred a po bylo i v nasi porodnici. Mela jsem dceru lehce pres 2,5 kg a vazeni chteli. Ale az asi 30 hodin po narozeni. Mne to pomohlo, jsme s dcerou obe soutezive a vyburcovalo me to k tomu se to naucit. Domu odchazela s porodni vahou, coz mi neverili a na vizitu si donesla lekarka vahu z oddeleni pro overeni 🙂
Po druhem porodu uz jsem nemusela vazit.

Nevim, jak moc je to bezne, ale za sebe mam vypozorovane, ze vic pomahaji v malych porodnicich. Kde paradoxne byva nedostatek personalu (z duvodu horsich platovych podminek - mala porodnice ma mene vykonu, tudiz i mene ji pojistovna vyplati). Velke porodnice k tomu pristupuji spis strojove, mene empatie, mene snahy pomoc.

amazonkajanik
1. led 2021

@me_druhe_ja no u nás to bylo po váhovém úbytku. Narodil se s 2,66 a odcházeli jsme s 2,35

puhelin
1. led 2021

@amazonkajanik Ne, to je dobry. Ja moc rada vzpominam na tu porodnici u nas. Bojuji o preziti, protoze se snazi o co nejmene zakroku.
A pak ctu, jak si spousta z vas prozila horor. Snad uz nic horsiho se synem neprozijes a dal ti moznost rychle na to zapomenout.

amazonkajanik
1. led 2021

@puhelin ale jo. Jako,on je paradox,že svého času jsem tam nechtěla ani na ošetření,ale to bylo tím,že jsem měla smůlu na jednotlivce. Jinak špitál je super. Zklamalo mě,že byl zřejmě zbytečný nastrih,při tom byla doktorka mladá a já se pak těžce hojila. Měla jsem překotný porod,syn se narodil 40min od prasknutí vody (doma). Při dalším porodu půjdu zas tam,ale už vím,do čeho jdu,nenechám si jen tak něco a hlavně budu teď radit neteři. Samotnou mě štve,jak všechny v rodině mluví o porodu samotném,ale to,co následuje,to jako by nebylo,při tom je to stejně,ne li víc důležité. Že hojení bolí, že kojení nemusí být sranda a že jízda na kole je snazší,při tom nepřirozené . Pro mě je hlavní,že něco málo jsem z mm synovi dala. Je mu 18měsíců a měl 2x rýmu a 1x lehký kašel,kdy jsme lehli všichni. Jinak je to dle slov doktora "zdravý,silný a šikovný kluk"

puhelin
1. led 2021

@amazonkajanik Ja vnimam vyhodu kojeni spis v tom, ze pomaha mamince byt odpocnuta. To dela ve vysledku hodne. Pomaha to od bolesti, od stresu, placicimu miminku se ve vterine da prso a nemusi cekat, nez se pripravi lahev. V tom kojeni jasne vitezi a prvni rok az dva je nenahraditelne.

Jinak mi neprijde, ze by byl rozdil treba co se zdravi tyce. Urcite ke zdravi hodne pomaha, kdyz jsou deti na cerstvem vzduchu, maji pohyb a kvalitni stravu plnou vitaminu. Tam se pak stira rozdil mezi kojenym a nekojenym ditetem.

Bohuzel se porad na medicine uci ty stare metody, takze me nastrih od mlade doktorky neprekvapuje :(

amazonkajanik
1. led 2021

@puhelin kojení a přirozený porod má na imunitu velký vliv.nejvíce ten porod. Už kdysi jsem narazila na výzkum jedné doktorky,která po porodu cs pomaže děti kolem úst gazou,kterou před tím pomazala posevni vchod. Porodní cesty jsou plné bakterií (ať chceme,nebo ne)a je to první signál pro imunitní systém dítěte.
Ale jinak samozřejmě,pohyb na čerstvém vzduchu dělá také mnohé. Jsme na vesnici a syn je téměř každý den venku. Teď zanedbavam,tak se snaží chlap. Prý abych si odpocala,zdraví mě trápí,ale stejně obstarávám domácnost . Opět,potvrdil mi to severský výzkum,že děti,které si hrají aspoň hodinu denně na hřišti,které je pod porostem jehlicnanu,mají lepší imunitu než ty,které jsou na betonovém hřišti. A náš kluk to má do lesa 1km

amazonkajanik
1. led 2021

@puhelin jo a ještě byla jedna výhoda kojení v počátku. Kluk byl na prsu a já jedla,šla s ním na záchod, mohla mu ostříhat nehty 😊

puhelin
1. led 2021

@amazonkajanik Tady jdou rodice do kolen, kdyz vidi deti spinave na hristi. A deti na severu mnohdy neni jak rozpoznat pres to blato, co na sobe maji 🙂 My jsme taky na vesnici, zahradu mame plnou blata, na stavenisti kupa hliny a deti jsou nejstastnejsi.

S tim prirozenym porodem urcite souhlasim. Dalo mi praci presvedcit sestru v porodnici, ze si miminko umyjeme az doma. Ale o 2 roky pozdeji uz asi byli zvykli a nic nenamitali 🙂 Nastesti i deti narozene cisarem maji moznost byt kojene - pokud v tom maminku ti povolani dostatecne podpori a pomuzou ji.

Mam s kojenim uplne stejne vzpominky 🙂

2hanah
1. led 2021

Tak já budu asi jediná, kdo to měl naopak. Malá měla 2 a půl měsíce a já měla málo mléka, a protože jsem ji hrozně chtěla kojit co nejdýl, držela jsem se těch rad i tady - "kojit, kojit, kojit", hlavně nedávat UM, tak jsem vydržela, jenže jsem nespozorovala doma bez vážení, že do toho třetího měsíce (asi tedy těch 14 dní) jsem o mléko přišla úplně, kojila jsem jen pár ml a hlavně vodu a malá už byla úplně vyhladovělá, takže jsem na UM stejně přejít musela, dodnes si to vyčítám, dcera už má dneska 10 let a docela problémy ve škole s učebními poruchami, ale samozřejmě nemůžu říct, jestli to spolu souvisí, já bych řekla, že byla a je v pořádku, tehdy jsem to poznala, že začala být hodně spavá, tak jsem klusala k doktorce a tam jsme ji převážily.

puhelin
1. led 2021

@2hanah A behem tech 14 dnu neplakala hlady?

amazonkajanik
1. led 2021

@puhelin náš kluk jí někdy jako pes. Hodí křupky na zem,lehne k tomu a baští 😊 jinak,je čistý tak,aby nezasvinil to,co nejde jen tak vyprat 🤣 ne,je to čisté dítě,ale když jí, tak buď jako dnes ráno,že byla mlecna rýže všude a nebo si řekne o nášup a já kontroluji podlahu,kam že to hodil a ono nic,jen lehce upatlane ruce. Venku,když upadne,tak si otřese ruce o sebe a jde dál,sníh ho evidentně nezebe,ale baví (zatím)a já jdu spát,páč se za 6h vzbudí a začne kolotoč 😂

alla007
2. led 2021

On nemusí mít hlad. Chce být u tebe. Dcera byla taky přísavka.

jakreb
2. led 2021

@amazonkajanik Urcite nie. Robila si co sa dalo.😉 Moje dojcene deti tiez pekne spali. To nie je o tom. Obe od 3.-5.mesiaca sa budili len 1x za noc na dojčenie od 5.mesiaca spali celu noc. Do 3.mesiaca možno 2-3x za noc a spali. Takže to nie je o tom,ze dieta mas mať zavesené na prsníku stále. A cez den som dojcila na požiadanie-kazde 2-3h cim boli vacsi tak väčšie casove rozostupy.

somalicats
2. led 2021

@puhelin Ono i kdyz narazis v porodnici na dobre rady, tak ale zase selze neco jineho. Mne se dela mlika fakt malo (a to se muzu snazit jak chci), nicmene u vsech deti jsem se snazila kojit aspon co to da, zbytek byl vzdycky dokrm. A ted naposled v Podoli co se rad ke kojeni tyce ok, ale dokrm mi do strikacky dat nechteli, ze se to nesmi, a rovnou do flasky. Takze jsem se fakt tesila domu, az si zase budu dokrmovat dle sebe. Je teda fakt, ze nejmladsi.dcera si tu tvorbu mlika stimulovala nejlip, kojila jsem castecne 4 mesice, coz u predchozich 3 ani nahodou, tam se nejdele kojila druhorozena po cisari - skoro mesic, jinak do 3 tydnu bylo vzdycky po mliku.

jakreb
2. led 2021

@amazonkajanik Tak moje deti nejak do tej severskej štúdie nezapadaju. Bývame na sidlisku. Ano nikdy som neriešila spinave dieta na ihrisku-az doma. Deti su max.zdrave-syn mal naposledy atb.pred vyše 12.rokmi, dcérka vôbec-ma 7. Ziadne choroby az na pár soplov co nepocitam ako chorobu a kiahne ktore obaja mali super priebeh. Dcerka je dokonca narodena SC.😉

puhelin
2. led 2021

@somalicats To je jak z minuleho stoleti :( Nesmi, nebo se s tim nechteli zdrzovat? Na pokoji jsem mela maminku, kterou sestry ucily dokrm odsatym mlekem po cevce, chodili ji pomoc pri kazdem dokrmu, sestra ji drzela u druheho prsu odsavacku a miminko na prsu s prilepenou cevkou.
Ale maji to jak pises. Tady jsou ochotne pomoc co se prirozenych porodu a kojeni tyce, ale zase tim, ze jsou mala porodnice, nejsou zarizene na novorozence s komplikacemi, ty musi prevazet do 40 km vzdalene fakultky.

Strana
z3