Kojení v těhotenství - bolest a úbytek mléka. Co dělat?

astrid_sk
11. led 2020

Mam 1,5 rocneho syna a som v 15tt tehotenstva s druhym synom. Kym som neotehotnela tak som syna v pohode kojila 3x denne: rano a pred odpo a vecernym spanim. Odkedy som tehotna, tak mam citlive bradavky- predtym obvykle pomahal purelan ale odkedy som tehotna tak nepomaha, skor mam pocit ze sa to zhorsuje. A okrem toho je aj mlieka cim dalej menej, uz sa prakticky napije len z jednoho toho kojenia a aj to len trochu. Nasla som, ze pricinou bolesti aj straty mlieka mozu byt prave tehotenske hormony. Mali ste to tiez tak niektora? Je nejaka sanca, ze sa to este zlepsi, alebo bude lepsie syna odstavit? Mrzi ma to, ale na druhu stranu uz toho mlieka fakt moc neni, je z toho len ta sialena bolest... :(

adelinda89
11. led 2020

Ahoj. Mě se dcera v 15 měsících a kdyz jsem byla cca taky v 15tt (teď v prosinci) sama odstavila. A to jsem byla ráda, že kojim a kojila bych dal. Ale skončilo to tak nějak plynule, že jsem si to uvědomila až asi po týdnu nekojeni 😀 nedělej si z toho hlavu. Lepší, když mléko samo zmizí, než abys trpěla na záněty prsu. Dceru jsi kojila dlouho a dala jsi ji to nejlepší. Teď jsme těhotný a živiny potřebuje teď mimco v bříšku a my 😉

muhehehe
12. led 2020

Naštěstí máš kloučka už celkem velkého... Tohle asi dopadne odstavením, i když šance, že se to zlepší, teoreticky asi je. Ale to byste museli pokračovat i přes tu bolest a to je blbý. Ale víc pro to dělat nejde, než prostě pokračovat a doufat, že nějaká hormonální vlna opadne a mléko zas bude .. v těhotenství žádné jiné figle nejsou a je to strašně individuální... Měla jsem to podobně, akorát bez té bolesti. Otěhotněla jsem když byl synovi rok, kojila jsem ještě celý první trimestr, ale mléka ubývalo. V druhém trimestru se mléko postupně ztratilo úplně. Mě ale nic nebolelo a malý byl zvyklý usínat u prsa a obecně má prsa prostě rád 🙂)) , tak se vždycky večer přisál na chvilku naprázdno, na uklidnění před vytuhnutim, mě to nevadilo. Neteklo mu vůbec nic. A pak, když se po skoro půl roce narodil brácha, tak zas navázal a kojí se doteď, bude mu dva a půl a mladšímu synkovi je 9 mesiců. Já teda nejsem nějaká militantní kojomatka, co si na tom zakládá, u nás to prostě nějak vyplynulo ze situace. Pro staršího je to kojení opravdu nesmírně důležité po emoční stránce. Mám dojem, že mladšímu by kojení tolik nechybělo, kdybych přestala, ten se jde k prsu prostě najíst a jíst se dá i jinak. I moje nejstarší dcera byla taková. Ale můj prostřední potomek se odstaví tak na základce podle všeho 🙂 Nevím, jak to má tvůj prcek. Ale třeba by taky mohl zas navázat, až bude mít sourozence. Ale asi by to chtelo udržovat dovednost přisátí tak nějak kontinuálně až do porodu, což by přes tu bolest nebylo zrovna příjemné.

astrid_sk
autor
12. led 2020

@muhehehe
@adelinda89 dakujem vam obom za reakcie. Syn znasa obmedzenie kojenia celkom dobre: papa jedlo dobre a na dudlanie pred spanim ma teraz dudlik. Jediny problem je uspavanie odpoledne, tam zatial uplne nahradu nemam... tak si vravim ze aspon raz denne to nejak pretrpim. Uvidime asi, ako to pojde dalej, kazdopadne hladam prenho nejaku mliecnu nahradu v strave, kedze mliecne produkty doteraz az tak moc nejedol.
Prave som uvazovala nad tym ze v pripade potreby by mohol po narodeni miminka syn v kojeni pokracovat- bojim sa ze budem mat vela mlieka a ze by mi od toho pripadne tiez odpomohol... ale nenapadlo ma ze ak teraz pol roka nebude uz sat tak pak to uz nebude umet... no kazdopadne nasa spolocnost sa na kojenie vacsich deti diva cez prsty, takze ak sa uz pak kojit nebude tak snad zas az tak nevadi... nemam rada uz teraz toe kecy obcas ked poviem ze syna stale kojim.

puhelin
12. led 2020

Ja jsem kojila jeste 2 tydny pred porodem. Uz jen rano na snidani. Do 22 mesicu jsem kojila i v noci, ale to byl 1. trimestr a ja zvracela z oslabeni. Tak jsem dcerku premluvila, ze v noci dostane vodu a vecer na usnuti jsem rikala pohadku misto usinani u kojeni.

puhelin
12. led 2020

Tandem jsem po narozeni nekojila. Bala jsem se, ze dcerka bude zarlit.
Jestli budes kojit jen miminko, budes mit jen tolik mleka, kolik bude potrebovat. Urcite ne vic (pokud to nebudes popohanet odsavanim navic).

codal
12. led 2020

@astrid_sk u mě to samé, dcera se ve 4.mesici těhotenství odstavila, bylo jí 18.mesiců. Prsa mě bolela neskutečně a mlíka ubývalo. Šlo to tak nějak postupně a přirozeně🙂..

adelinda89
12. led 2020

@astrid_sk mě dcera usíná tak, že vyndám prso a ona si hraje s bradavkou. Už je mi to tedy nepříjemné, ale pomalu to omezuju. Taky jsem si říkala co budu dělat, když bych přišla o mléko a nakonec to dopadlo dobře.

olga_
12. led 2020

@astrid_sk Někdy se tvorba mléka na chvíli zastaví, dítě se "prokojí" na sucho a pak můžeš kojit tandem, někdy se dítě samo odstaví (mně se odstavil syn na konci prvního trimestru s dvojčaty, ale bylo mu teda už 3 a čtvrt). Nechala bych tomu každopádně volný průběh, neodstavovala bych.

astrid_sk
autor
13. led 2020

@puhelin po narodeni syna som mala problem, ze som mala mlieka prilis. Maly to nestihal vsetko vypit. Takze sa mi prave robili rozne zanety a pod. Do toho este aj zanet lavej bradavky, kt sa hojil asi 4 mesiace. Takze tie zaciatky neboli vobec prijemne... Ale pravda ze z tohoto hladiska asi lepsie nechat kojit len miminko, aby sa prave tvorba nakoniec ustalila len prenho a nevytvaralo sa ho zbytocne viac. Bola by som rada, keby bol starsi syn po narodeni mladsieho uz taky samostatnejsi, mohol ist s babickou na celodenny vylet a pod a v tom je aj lepsie aby uz nebol kojeny...
Tak asi uvidime, ako sa to vyvinie, aktualne som na jednom kojeni za den, ktore pretrpim. Uvidime, ako to pojde dalej...

puhelin
13. led 2020

@astrid_sk Ja jsem to taky porad nedokazala rozhodnout, az jsem 2 tydny pred porodem zakrocila a to ranni kojeni zrusila. I ted, 5 mesicu po porodu, si vzpomene (kdyz kouka na kojeni brachy), ale uz nedam. Bylo by to tezsi pro vsechny 3. U me byl i problem, ze jsem ve 27tt musela na 5 dni do nemocnice a i po navratu se na kojeni ptala a mleko porad bylo.
Zanet jsem mela jednou, kdyz prestavala byt plne kojena a zkousela jsem nahradit alespon jedno kojeni prikrmem. Uz bych to zazit nechtela, ta bolest byla strasna a horecka me naprosto oslabila.