Mléko - za půl hodiny má zase hlad
Ahoj mamky,
chci se zeptat, nakojím malou a ona mi třeba za půl hoďky řve a hledá prso, pořad má málo, myslíte že mám zkusit nasadit sunar? Byla jste natom ňáka podobně? 🙄😳
@linee Jojo malé jsou 2 týdny, a když jsme přišli z nemocnice tak právě moc nenabrala, a když mi jí vážili v nemocnici před kojením a po, tak právě doktorka říkala že toho moc nevypije, ale že to máme zkoušet dále, a když jsme byli teď u naši doktorky tak přibrala málo 😞 Tak jsme právě nasadili UM aby nám nesla s vahou dolu
Moje první dite-syn první tydny taky nenabiral,chodili jsme k mudre na prevazeni tak trikrat tydne-pro me stresujici….kojila jsem sice na pozadani a přes kloboucky,ale asi toho moc nevypil.....mudra chtěla nasadit UM....ale ja nechtěla, nejdříve jsem vysadila ten klobouk a přikoupila rucni odsávačku...….cely den i noc jsem kojila 20 min z jednoho,20 min z druhého prsa-pote jsem dokrmila přes strikacku odstrikane mleko a pak jsem si ještě odsávala z prsou mleko (vse dokupy trvalo hodinu)-rikam kojila jsem na pozadani,v noci.....takze docela mazec,prsa me uz bolela,taky jsem nikdy neodsala napr. 60,ale vždy jen tak 15...….trvalo to cca 14 dni,syn se chytl,zacal pribirat (používala jsem i ta homeopatika)…….kojila jsem ho 2.5 roku-UM nezna,pote jsem bezproblemu kojila 2.5 dceru a ted uz rok kojim druhou dceru......všechny tri porody cs-ale uz jsem vedela,ze musim kojit co nejčastěji 🙂))))) preju hodne stesti…..
@linee no dobre, z te formulace to tak vypadalo. Tak mliko bylo, zjevne. Kazdopadne, kdyz bude dokrmovat, tak to bude boj a ma dokojeno na 90%. Ja bych se moc primlouvala za laktacni. Ta to posoudi objektivne, my tady ne.
@neznama09 v porodnici se vetsinou moc nenakoji, trva nez se laktace rozbehne, vaha jde nejdriv dolu, az behem tydne se to zhoupne a jde to nahoru. Jen pro zajimavost, nechces napsat jak moc “nepribira”?
@neznama09 jeste me napadlo, jestli jsi predtim kojila v nejakych intervalech, treba 2-3h-coz predpokladam, kdyz se divis, ze chce treba po pul hodce, tak mozna byly rezervy i v mnozstvi. Ze kdybys kojila casteji, prirustek by byl vetsi. Zaroven by laktace rostla. Ono pak kdyz dite zesili, tak ma vetsi tah a za davku da vic a ty intervaly se prodlouzi, ale zezacatku to jde pomaleji. Jsi t prahy? Muzu poslat kontakt na laktacni co mi pomohla po narozeni prvniho, do par hodin prijela a poradila, investice k nezaplaceni.
@neznama09 pozor na to dokrmování UM, musíš dodržovat interval 2,5-3 hodiny, tak dlouho trvá než to UM odejde z žaludku. Když nakrmis dřív, tak se čerstvé smíchá s částečně natravenym, jde špatně strávené do střev a bolí z toho bříško.
Pokud nemáš s kojením jiný problém než že přibírá málo, tak bych UM nedávala a kojila častěji. Mateřské mléko narozdíl od umělého nedělá komplikace s trávením, a můžeš kojit třeba každých deset minut.
Znám holčičku, která pila málo, málo i jedla příkrmy, spíše vůbec, málo přibírala, ve dvou letech měla jen 7,5 kg. Prostě je drobná, je taková.
Nerid se tabulkami, řiď se srdcem a rozumem. Důležité je že něco přibrala, i když málo...
Já měla nakonec mlíka tolik, že by stačilo pro dvojčata. Z jednoho prsu jsem kojila, a z druhého mi tekla řeka mlíka. A tomu mymu cvaldovi to bylo málo, po umělém byl výrazně spokojenější. Hladové mléko existuje
@neznama09 kojené děti pribiraji skokove, tzn někdy méně někdy více, mi malý že začátku taky probíral méně, ale není to důvod k UM. Důležité je kojit na požádání, nejlépe mít miminko kůže na kůži na sobě, dát mu k prsu volný přístup a hodně se tulit. Pokud kojit chceš, vykasli se na um a pozvi si kvalitní LP, nejlépe z www.mamila.sk, doporučuji i projít web, je tam plno supr článků. Investice se ti mnohonásobně vrátí. Nedávej dudlík ani láhve, aby miminko dobře salo. Pokud dokrm, tak cevkou po prsu, ale to ti LP poradi. Hodně je to i o hlavě, věř svému miminku 🙂
@neznama09 pokud odsavas a mas odsate mleko, tak se to trochu vylucuje s tim, ze nemas mleko, ne? Zavadet um pri spurtu je cesta do pekel... a takto muzes ztratit mleko. Je to na Tobe, nechces kojit? Nekoj, davej um. Je to Tvoje volba
@zelenaesmolda hladove mleko neexistuje....
@licorice1 uprimne.... V dnesni dobe internetu lekar neni blby a vi,ze matka nez dorazi,nastuduje na netu vse informace a kolikrat prijde informovanejsi,nez zkusenosti z lekarske praxe.Takze kolikrat jsou informace "zbytecne". Mne treba lekarka rekla - kojte,co to pujde a po kojeni dejte UM.Ano,aby dite nez se rozkojim pribralo a nabralo silu - pokud je dite slabe,nema ani silu tahat a muzes delat maximum,ale nekdy se rozkojit se nejde.
Navic,pokud problem trva dlouho,nespravi se za den ani za dva.
Ja vsechny argumenty chapu a i holky radi skvele,jen jsem malinko alergicka na to,pokud da nekdo dotaz na UM a najednou se na diskuzich sejde tolik laktacnich poradkyn s informaci,ze urcite mleko je,urcite se.rozkoji a v zadnem pripade UM nesmi dite pozrit. A zapomina se i na psychiku matky - nekdo nema podminky nebo silu kojit hodinu,hodinu odstrikavat a zamuchlat se s ditetem na vikend do postele.A to ale z ni nedela spatnou matku.Kojeni je dulezite a ma byt na prvnim miste,ale pokud to nejde nebo to neni mozne,neznamena,ze jsem jako matka zlyhala... Nekdy to tak podavane proste je,i kdyz to urcite prispivatelky nemysli zle.Hawk;)
souhlasím s @linee. Někdy mi přijde, že UM je pro většinu diskutujících jed. A kojit mohou všechny. Některým to prostě nejde. ☹
Když se narodila starší dcera, tak už v porodnici jsem s ní bojovala, aby se přisála a kojila. Domů jsem šla na reverz, protože nepřibírala. Během 14 dnů jsem si pozvala 3 laktační poradkyně, vypila hektolitry různých čajů, prso měla v puse 24hod denně a nic. Malá zpočátku jen řvala, pak už jen spala, jak byla slabá a hlavně vůbec nepřibírala. Po 14 dnech jsem se doplazila (totálně KO) k dětské dr. a ta mi řekla jasně - pokud dcera okamžitě nepřibere do zítřka, tak nástup do nemocnice a že mi doporučuje už koupi UM. Byla to pro mě spása a hlavně pro mou dceru.
Mladší dcera jak přes kopírák - jen s tím rozdílem, že jsem si nemohla dovolit ten luxus se jen s ní válet v posteli a nonstop kojit. Potřebovala mě i starší - tehdy 17měsíční dítko. Neměla jsem jí kde "odložit", všichni v práci a jí s nimi sama doma.
@baris taky mam nekdy ten pocit,ze UM je pro nektere maminy jako jed,hlavni je,ze je ditko zdrave.
Za mě, rozhodně si nemyslím, že UM je jed a někdy je maminka z těch různých rad tak zničená a má rozhozenou psychiku, že je to nejlepší řešení pro ni a pro dítě. Mám ale pocit, že současný systém péče o novorozence je nastavený tak, že prostě někdy zcela zbytečně maminku rozhodí, řekně, že dítě málo přibralo, mamince se rozhodí psychika a je to v hájí a dítko skončí na UM "zbytečně". To že jsem první dítko kojila bylo vážně o štěstí. Rodila jsem plánovaným císařem kvůli velkému dítěti KP, chvíli trvalo, než jsem se rozkojila, navíc jsem měla jednu plochou bradavku a malá prsa, takže se mi nedařilo přidržovat svá malá prsa a zároveň od nich dítě trochu neodtlačovat. Odcházela jsem z porodnice sice více méně rozkojená, ale dítko hodně blinkalo. Za dva dny jsme byli na první kontrole u pediatra, který mi řekl, že dítko spíš trochu ubralo a máme přijít na kontrolu za týden. Děsně mě to rozhodilo, přitom syn vážil na kontrole jen o 100 g méně než při propuštění. Naštěstí jem chemik a vzpomněla jsem si, jak nám na škole říkali, že je potřeba vážit vždy na stejné váze, navíc váha u pediatra byla jen na 2 desetiná místa, z nichž poslední je vždy nejisté, takže spolehlivě vážila jen v těch 100 g. I když jsem si rozumově zdůvodnila, že problém je spíš ve vážení, stejně ve mě hlodla nejistota. Nakonec mi pomohla mamka, která mě naučila kojit v poloze madony bez držení prsou, takže jsem dítko od těla neodtlačovala a určitá víra v mé tělo a také, že jsem nesehnala váhy, ale řídila se jen podle počůraných plínek. Vážení před a po kojení by mě určitě rozhodilo ještě více skončili bychom na UM. Po těchto zkušenostech mi přijde někdy škoda, že kojení nedopadlo, ač třeba ty ženy chápu a neodsuzuji, někdo prostě v tu chvíli nemá ty správné infromace a podporu od svých blízkých.
K tomu odstříkávání. Někdo prostě opravdu skoro nic neodsaje. Když jsem kojila dvojčata, tak jsem zpočátku kojila každé ze svého prsu, protože jedno sálo tak, že kojení z levého prsu mě od něj bolelo. V jejich sedmi týdnech se mi v levém prsu udělal zánět, dostala jsem antibiotika, ale zatvrdliny v prsu jsem se nebyla schopná zbavit, po 15 min jsem z prsa odstříkala 10 ml a zatvrdlina tam pořád byla. Nakonec jsem musela vyměnit dvojčata u prsu, abych se zatvrdliny zbavila. Pro mě je to jasný důkaz, že odstříkávání o ničem nevypovídá, ale řada maminek si to stějně myslí.
Na místě zakladatelky bych zvážila, zda za malé množství mléka nemůže prostě i to, že málo pije. Když jsem kojila dvojčata, která jsem narozená na začátku léta, tak jsem po každém kojení musela vypít půl litru vody, aby se mi nedělalo špatně (mám nízký tlak a když málo piju, tak se mi točí hlava a omdlívám). Vypila jsem tehdy tak kolem 5 l vody denně a nečůrala jsem více než obvykle. Dvojčata jsou sice extrém, ale i tak je nutné s kojením pít klidně okolo 3-4 l vody denně.
hele, pokud nehubne, tak klidně koj. Já mám pár známých pediatrů, resp. bývalých pediatrů, skončili, protože se spousty věcma nesouhlasili, ale to je teĎ jedno. Jde o to, že výrobci UM pediatry sponzorují. Stačí přijít ke každému druhému pediatrovi, všude je reklama na UM, dokonce i nějaké ty průkazky mám tuším od Prevenaru či Nutrilonu. Zvou je na různé přednášky atd. Opravdu to není úplně čisté.
Někteří pediatři jsou prostě takoví, že při každém problému dítěte nebo matky vnutí UM. Ohledně váhy kojených dětí je špatně ztráta. Nebo nedostatek počůraných plen. Pokud má alespoň 6 denně (počůraných) a kaká aspoň 1x týdně u plně kojeného, tak je nutričně v pořádku.
Já si vnucování UM zas užila z opačné strany, potřebovala jsem léčit deprese a lékaři mi nechtěli nic dát, pokud nepřestanu OKAMŽITĚ kojit. Dostala jsem i pár sprdnutí od sester i po telefonu, nechtěli mě ani pomalu obejdnat. Tohleto prostě úplně čisté nebude, i když jsou i výjimky.
To, co může narušovat laktaci je např. dudlík, kloboučky nebo lahev (odnaučí se správně sát, zvlášť v šestinedělí to nadělá paseku).
Je to asi na zvážení tobě. Pokud chceš udržet kojení, vykašli se na dokrm a koj jak často miminko chce (šestinedělí asi celé prokojíš nebo prospíš, ale je to normální). Sleduj jen počet plen, to je zásadní (nikoliv tabulkové přírustky).
Ta cesta dokrmu UM je bohužel taková, že postupně bude UM vyžadovat víc a víc (a tím dáváš tělu signál, že miminko nepotřebuje tolik kojit a utvoří se mléka méně). Samozřejmě do ničeho tě netlačím, je na tobě, jestli chceš kojení zachovat nebo ne. Není to snadná cesta, ale pak přijde doba, kdy si to užívají oba a to je pak paráda (a nemuset v noci vstávat a chystat UM, netahat s sebou lahve, to je bomba 🙂 )
@hafika Naprosto souhlasim s prvnim odstavcem 🙂. Je to krasne napsane. Jen dodam, ze mnozstvi vody, ktere maminka vypije nema na laktaci vliv. Ale je potreba pri kojeni vic pit z hlediska zdravi maminky, ne z hlediska vlivu na mnozstvi mlika. Ono si ale telo samo rekne a kojici mamink proste maji vetsi zizen 😉
@luj89 ja jsem tu chvili co jsem kojila byla jak prutokac :D
@zelenaesmolda neni to jed, ale proc ho pouzivat tam, kde je to na 99% zbytecne. Zatim se to jevi jako jednoduse reditelny problem. Proc nekomu radit, at si komplikuje zivot um, kdyz muze jen proste zkusit zacit kojit. Je to zadara, nemusim vstavat z postele, vymyslet jakou teplotu a jake um, je to vzdy pri ruce a je to porad i slozenim nej. Kojeni je pro line :D
@meesha tak samozrejme je to lepsi ale zase mi nepripada UM nejaka strasna komplikace,nekdy bohuzel kojeni nejde :(
@zelenaesmolda to je furt dokola, ne? :D kdyz nepujde, nepujde, ale jeste nic nezkusila :D a zkusit dva dny kojit treba i v te posteli mi prijde jsko dobra investice v pomeru vykon/cena
Byla jse s prvnim v podobne situaci, nevedela jsem..., stacilo po prichodu z porodnice dva dny odsavat a dokrmovat po prstu a pak uz to bylo v pohode. Nekdy je reseni prosté, jesteze mi mel tehdykdo poradit, byla jsem rada. A vzhledem k tomu, ze nastady vsechny napadlo totez, tak to treba takova blbost nebude, ublizit tim nemuze ;)
@zelenaesmolda nekdy ne, ale v drtive vetsine pripadu to jde. To je jako radit, aby si clovek bral antibiotika jen tak, protoze nekdo ho proste potrebuje.
Kolik ti pribrala za týden? Mě tenkrát syn 80g a mudr se také netvarila , pak dalsi tyden 120g a postupně se to zvedalo. Koj na požádání, zkus jinou techniku nam se pak osvecila na " fotbalistů" dite v podpaždí a na jedno kojeni jsem kojila z obou prsů, ne jak mi doporučovali hedno kojeni jedno prso. Do trech týdnu jsem kojila co hodinu ( to byla zima- ted v lete muzu mit i " zizen") pak sevl to upravilo a kojila jsem 2-2,5h.

@luj89 Je každopádně smutné, pokud pediatr umi doporučit jen UM v případě že není nějaký vážný problém bránící v kojení.