Nebudu moci kojit, jak se k takovým maminkám staví v porodnici?
Doufam, ze me nikdo neodsoudite, ale nejspise nebudu moct kojit. Bohuzel beru leky, ktere se s kojenim neslucuji. Strasne me to mrzi, ale moc s tim neudelam. Jak se stavi k takovymto maminkam v porodnici? Mate nekdo konkretni zkusenost?
Vsem moc dekuji za komentare. Pro upresneni, samozrejme nechci dat jen na internetove rady. Ale par z vam mi poskytlo cenne informace, kde zkouset dale zjistovat a za to vam moc dekuji. I ma lekarka (ne gynekolozka) mi slibila, ze se mi zepta u sve zname detske lekarky a laktacni poradkyne, ale i tak nechci jen tak necinne sedet. Pro rejpalky, nebojte informace, ktere ziskam na internetu urcite prokonzultuji se svou lekarkou, urcite nejsem tak nezodpovedna, ze bych leky brala a aniz bych to nemela overene, kojila. Pokud to nevyjde svet se nezbori, ale vzhledem k tomu, ze prvni dceru jsem kojilt mohla, ale slo to jen kratce, bych proto ted chtela udelat maximum 🙂
Spousta mamin nekojí a svět se točí dál... máš pádné důvody, kdyby to šlo vyměnila bych svoje kojení za tvé :D drž se a hlavně si to nevyčítej.
@rajani No oni ti lékaři mají přístup do uplně stejné databáze jako LP a jejich vzdělání v oblasti farmakologie je teda někde úplně jinde, s veškerou úctou k LP. A jak můžete vědět kam se dívají a nedívají, že tak paušalizujete? Přijde mi, že zaslepeně preferujete LP, ale nechápu na základě čeho.
Mimochodem jaké je vlastně vzdělání LP? Rekrutují se z porodních asistentek nebo kdo to vlastně je?
@alkuska no, vzhledem k tomu, ze vsechny me zname odpalkovali "kojit nejde ori techto lecich, odstavte". A to jen v jednoduchých situacich jako analgetika (jako by novalgin nesel nahradil necim pro kojicim), nedelam si iluze pro složitější.
S Dr mimojine pracuji, sama to vidim pod rukama. A propo farmakologii bych s duverou prenechala farmakologum, obavam se ze bezni dr budou na stejnem schode jako vzdelanejsi LP a PA v jedne osobě.
Ale vira v lékaře je bezhranicna, to beru 🙂
@rajani Stejně jako víra v LP 🙂 mimochodem kdo je podle vás farmakolog, nepletete si je náhodou s farmaceuty? A máte vůbec představu jak a v jakém rozsahu probíhá výuka farmakologie u lékařů a u PA? Nezlobte se na mě, ale nějak mi přijde, že právě vy o tom moc nevíte. Já nedělám z doktorů nějaké svatoušky, ale srovnávat jejich vzdělání s PA bych si teda fakt nedovolila. O vzdělání LP se samozřejmě nebavím, protože jak už jsem psala, nevím kde se berou a ani vy jste mi na dotaz o jejich vzdělání neodpověděla, takže opravdu nevím jestli stačí nějaký kurz nebo co.
@rajani jo, tak jsem si to vygooglila. Pokud se chcete stát LP, stačí dvoudenní kurz a jednodenní praxe v laktačním centru. Záverečné hodnocení se děje pohovorem, prokázáním nějakých praktických dovedností a vyřešením tří telefonátů na horké lince laktační ligy.
Teda fakt se na mě nezlobte, ale tohle že je konkurence lékařů? Jako fakt? Nějaká matka, povoláním třeba účetní, si udělá tenhle kurz a na tohle se chcete spolehnout spíš než na radu lékaře? Kolik tam asi tak během těch dvou dnů farmakologii věnují, hodinu? No, myslím že zakladatelka, jestli si to přečte, si udělá obrázek sama.
@astyna Mamila vychází ze studií a připadových studiií o matkách, které kojí a léky používaly. Zabývají se farmakokinetikou léků a knihami, které řeší léky z hlediska kojení a bezpečnosti. Otázky ohledně léků konzultují s odborníky a to i zahraničními.
Takovou námahu si ale lékař dělat nebude, aby zjišťoval zda to lze/nelze, řídí se přibalovým letákem, ve kterém se uvedeno, že se kojit u léku nesmí - jenže tato věta, která je na letáku uvedená, je ochranou firmy vyrabící daný produkt a ukázkou toho, jak málo jsou ceněné kojící matky na to, aby se tím firma vůbec zaobírala. Je na škodu, že jejich pohodlnost a snaha chránit samy sebe vytváří dojem, že kojící matky nemůžou v případě choroby užívat skoro nic.
Mne lekarka slibila, ze se mi zepta jak detske doktorky tak LP, ale na Mamila mi napsaly, ze s temi leky co beru se kojit muze, ale rada bych to chtela mit potvrzene z obou stran 🙂
@baraskaska Jenom musim, protoze mi to neda - ne kazda, ktera koji, musi odsavat nebo vazit... ja jsem dite na vahu polozila akorat parkrat v porodnici a neodsavala jsem ani u prvniho ditete ani ted u druheho.. samozrejme absolutne te neodsuzuju, pokud jsi s tim takhle bojovala, tak bych se na to taky vyprdla, ale jenom jsem proste musela dodat, ze takhle kojeni vypadat nemusi.
@bella15 Lékař se neřídí příbalovým letákem, ale tzv. SPC, které jsou mnohem podrobnější a taky aktualizovány podle toho, co se nového zjistilo. Tam najde relevantní informace o vlivu na těhotenství, plod nebo kojení. Faktem je, že se většinou mnoho neví.A není to proto, že by to farmafirmám nestálo za to, ale proto, že studii na těhotných nebo kojících matkách nedovolí udělat etická komise, která musí všechny studie schválit předem. A taky těžko najdete dobrovolníky, kde byste vzala třeba 1000 těhotných co na sobě nechají testovat nové léky? A když ta firma tu studii udělat nemůže, tak by byla pitomá, kdyby do dokumentace nenapsala že se nic neví a užívat se to raději nemá, a pak čelila žalobám. Informace o případných účincích se pak získávají zpětně "za provozu" a do dokumentace se dostanou mnohem později.
Každé léčivo (narozdíl od doplňků stravy!) MUSÍ projít testováním na březích a kojících zvířatech, takže se ví aspoň něco. Ovšem po nechvalně známém případu s thalidomidem, který běžným laboratorním zvířatům neubližuje, ale lidem ano, už se to nebere jako 100% spolehlivé a proto se raději všichni kryjí.
@karlajasmine tak to je samozrejmy ze kazda zena takto nebojuje, ja ani netvrdila ze to tak kazda ma. Moje mamka musela odstrikavat do umyvadla takze vim, ze je spousty maminek ktere koji dobre. Jen tim chci rict, ze v dnesni dobe je strasny trend dusit mamu za kazdou cenu jen aby kojila. A ze jsem si cetla par pripadu kdy se zensky takhle trapili treba i rok. Ne ze by museli ale,, proste kojeni je nejlepsi, a treba se zblaznete ale hlavne kojte i za cenu driny '' kojeni ma byt nastaveno od prirody a pokud je nejaka prekazka tak hold je a musi se akceptovat. Ne odsuzovat. 🙂

@mari90 Vůbec se tím nestresuj a nenech se nějak ovlivnit, máš k tomu zdravotní důvody a s tím se nedá nic dělat. V porodnici by ti měli poskytnout umělé mléko a pokud máš možnost, tak se třeba domluv v porodnici, kde chceš rodit co a jak, jestli si máš třeba donést svoje i rovnou lahvičku a tak a budeš vědět co si přibalit sebou. V pohodě, nejsi jediná. Moje sestra nemohla kojit vůbec tak ze zdravotních důvodů a v pohodě 🙂.