Jak je to s umělým mlékem v porodnici?

elenadavis
23. lis 2017

Ahoj Všem prosím chtěla bych se zeptat, jak to chodí s umělým mlékem v porodnici. Bohužel už teď vím, že ze zdravotních důvodu nebudu smět kojit. Takže se srovnávám s tím, že nejsem matka co se bude v porodnici učit kojit z prsu, ale rovnou přejde na UM. Mám proto tolik otázek a proto se obracím na jiné maminky, které také nekojily a už si tím v porodnici prošlily.

1. Jak je to se zastavením laktace? Řeší se to až v porodnici nebo je už nějaká příprava předem?
2. Komu všemu mám v porodnici hlásit,že jsem maminka která nebude kojit a přechází rovnou na UM. (Mám to psané v lékař. zprávách)
3. Je potřeba si přinést do porodnice svoje UM, nebo tam bude k dispozici a začít značkou kterou mi oni dají?
4. Četla jsem že v porodnici krmí miminka UM mlékem pomocí stříkačky. Je to nutné u maminky co nebude kojit. Mohla bych začìt rovnou z lahvičky?
5. Směla bych jsi přinést svoji lahvičku,aby se miminko naučilo rovnou z porodnice na tu co pak bude mít doma?
6. Jak je to s vařením a s hygienou když budu krmit UM. Mám si přinést pomůcky na čištění a sterilizaci, ohřívačku atd. nebo tyto věci budou dostupné v porodnici?
7. Naučily Vás v porodnici jak připravit mléko a pod?
8. Opravdu je ta vlna nepochopenosti tak drsná, např. od sester či pak jiných maminek nebo jste měly štěstí na lidi co to chápou že maminka nemůže kojit?

Předem se omlouvám za tolik otázek, jsem z toho taková vystrašená a nesvá. Do poslední chvíle jsem doufala v kojení, ale bohužel nejde to. Uklidnuji se tím, že když bude zdravá maminka, bude i miminko a to je hlavní. Budu vděčná za jakoukoli odpověd.
❤🙂

anakolut
23. lis 2017

Myslím si, že to záleží na konkrétní porodnici. Napsala bych jim tyhle dotazy.

alishka111
23. lis 2017

Ničeho se neboj, je smutné že nemůžeš kojit, ale někdy to prostě nejde, neboj spoustu dětí vyrostlo ve zdraví na UM.
K dotazu, každá porodnice to má trochu jinak, vřele doporučuju v rámci poradny nebo samostatně tam zajít a nejlépa přímo se setrami na šestinedělí se domluvit. Budou připravené dopředu a nebudeš to řešit v poporodním rozrušení. Věřím, že budou schopni ti přípravu zajistit, přinést si svoje zřejmě taky budeš moct, všechno záleží na tom "jak to tam chodí". Já dostala jako dokrm pro malého umělé kolostrum, ale jen než jsem se rozkojila, nevím, jestli se dává i dětem co budou na UM, každopádně to bylo nějaké spešl, co v lékárně normálně nekoupíš. Třeba mají na začátek něco lepšího ;)

ariadna12
23. lis 2017

Domluv se primo v porodnici. Treba v Podoli davaj nejdriv snad prvnich par dnu materske mleko a pak Hipp. Rekni, ze nemuzes kojit, nejlip vsem a hlavne pri prijmu, at to maj nekde s vykricnikem. Sestry se hodne meni, nemusi to pochytit, tak at nezapomenou.

ariadna12
23. lis 2017

Jinak neboj, ja byla uz v 80. letech na UM a bez uhony.

kika266
23. lis 2017

@elenadavis Na maminky a sestry co budou mit blbe pohledy a nebo reci se vykasli a rekni jim ze je to ze zdravotnich duvodu. Myslim ze lahvicku by sis mohla prinest, me v porodnici pujcili i ohrivacku, ale to bude porodnice od porodnice. UM jsem dostavala od nich, oni ho uz maji namichane od vyrobce v ampulich. Lahvicky mzly sestry, pokazde jsem dostavala nove vycistene, ale nemela jsem svoje. Ja jsem jen dokrmovala nez jsem se rozkojila. Zeptej se v porodnici kde chces rodit.🙂

janawei
23. lis 2017

Hlavně buď v pohodě. Pohodová a spokojená mamka dělá pohodového a zdravého prcka! Já jsem bohužel mohla kojit jen hodně krátkou dobu a na zdraví syna se to určitě nepodepsalo. Za více než 3 roky byl nemocný pouze 2x. A na všechno bych se zeptala v porodnici, kde se chystáš rodit. Rozhodně je to tvoje věc a s nimi chceš přece doladit jen "provozní" detaily. Věřím, že ti vyjdou vstříc, nikdo si nechce přidělávat zbytečné starosti a problémy. Akorát, co se týče stříkačky, když bude prcek výlučně na UM, tak bych se s ní vůbec neobtěžovala a krmila bych rovnou z lahvičky. Myslím, že pro miminko na UM je moc důležitý kontakt s mamkou během krmení - mít ho v náruči. Což by ti stříkačka dost dobře neumožnila. Přeji bezva seznámení se s miminkem a hodně zdraví!

soleilll
23. lis 2017

@elenadavis
1. Myslím, že stačí říct, že nebudeš kojit a případně proč. Nicméně po porodu určitě dostaneš prášky na zastavení laktace a bandáže přes prsa. Možná ti dají podepsat papír, že nechceš kojit.
2. Podle mé zkušenosti to budeš opakovat neustále a všem. 🙂 Určitě ošetřujícímu lékaři (gynekologovi i pediatrovi) a sestrám z novorozeneckého. Je to neobvyklé, takže se tě asi budou ptát pořád dokola.
3. Měli by ti dát UM kolik bude dítě potřebovat, neboj se ozvat, že chceš další dávku. Za sebe bych přinesla vlastní lahvičku.
4. Když víš stoprocentně, že kojit nebudeš, můžeš dát dítěti hned lahvičku s nejmenší savičkou.
5. Ano - viz výše. Aspoň budeš mít pod kontrolou, v jakém stavu je a sama si ji vymyješ. Ty, co mi dali v porodnici byly nechutné. 🙂
6. Já to jen vymývala horkou vodou a sterilizovala až doma. Možná, že sestry na novorozeneckém ti to vyvaří, než ti připraví novou dávku.
7. Na tom není co učit - návod je na každé krabici. Odměříš dané množství vody, přidáš určený množství prášku a promícháš, až se rozpustí. 😉
8. Všichni se tě budou ptát, jestli kojíš a proč ne. Je jen na tobě, jak striktně se k tomu postavíš. Jestli máš zdravotní důvody, budou shovívavější. Ale je to velké téma.

Nekojení není nic strašného, naopak to má i pozitiva - můžeš jíst, co chceš, později můžeš odejít z domu, aniž by ses za 2 hodiny vracela na kojení, protože UM z flašky může miminu dát kdokoli, i tatínek. Vzájemný kontakt budeš posilovat při krmení v náručí a nošení. V porodnici mi poradili, že pro nekojené děti je vhodné používání dudlíku, takže jestli nejsi zásadně proti němu, nějaký si dones už do porodnice. Kojení zabere často i desítky minut, kdy to sání dítěti stimuluje trávení, kdežto z lahvičky to vysosne za chvilku. Dudlání dudlíku mu pomůže na peristaltiku střev.

belleelle
23. lis 2017

@elenadavis bud uplne v klidu, ja osobne jsem dite od porodnice na UM. A normalne jsem prezila, bez alergie apod., co mi vpali ruzne zastankyne kojeni, ze budu/nebudu mit. sve deti kojila, naopak ma nemoc podporovala tvorbu mm.
Ale v porodce u nas davali nutrilon jiz naredeni od vyrobce (to pohledas na netu). V jine porodce mi hipp a hami.
Jsou zvykli, nejsi sama. Meli tam okenko, kde byly nachystany klasicke sklenene lahve. Ale jak pisi, sla bych na exkurzi nebo napsala dotaz do skupiny one porodnice.

jitka0a
23. lis 2017

@elenadavis Zeptej se v porodnici, kde chceš rodit, tam ti zodpoví všechny dotazy, všude je to jiné, já jsem rodila s kamarádkou v jednom městě, ale každá v jiné porodnici a bylo to všude jiné a v každé dávali jiné mléko. A na zastavení laktace jsou nějaké prášky, nějak na CH se jmenují, berou se myslím i na podporu laktace, jen je tam jiné dávkování.

petrasipkova1
23. lis 2017

Řekla bych to v porodnici hned na první kontrole, a potom neustále, určitě doložit lékařskou zprávou. Já osobně bych si vzala vše své, mléko, lahvičky, štětku na lahvičky, případně sterilizátor. Se mnou byla na pokoji maminka co kojit nechtěla, po zkušenosti s prvním dítětem se rozhodla, že ten boj nehodlá znovu začínat a rovnou to vzdala, pravda je, že její chlapeček byl nejspokojenější miminko, co pořád papalo a spinkalo a nebýt mé dcerky, která byla hladová jak vlk než se mi udělalo mléko, a pořád brečela ve dne v noci, by se tam měla jako na dovolené a pořádně se prospala 😀 Sestry si jí v podstatě nevšímaly, mají fofr, tak neřešily. Neboj, nic na tom není, ted dělám UM 2 leté dceři, ohřeješ vodu, zkusíš teplotu, dáš počet odměrek podle množství vody, zamícháš a piješ. Super. Hlavně at jsi ty zdravá, to je nejdůležitější ze všeho pro miminko, ne to jestli je kojené.

misa357
23. lis 2017

Já bych ti radila, aby sis tam vzala vše potřebné svoje. Moje zkušenost s porodnicí je taková, ze neco slibuji pred porodem a po porodu je vse jinak. Navíc, udeláš si mlicko vždy čerstvé a nebudeš se muset doprosovat sester, kvuli každé dávce.

elenadavis
autor
24. lis 2017

Děkuji všem za odpovědi a milé povzbuzení. Ano zeptám se v porodnici a popř. dám info jak jsem dopadla. 😉❤🙏

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.


Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru