Noční vynucování prsa. Co s tím?

cherie24
24. kvě 2020

Poradí mi prosím někdo, jak odnaučit prcka, aby se v noci budil jen kvůli přisátí k prsu? Mám holčičku 8 měsíců a někdy se budí pomalu každou hodinu. Už jsem z toho docela na prášky. Zatím nemá zuby a až je bude mít, tak nevim co budu dělat. Dudlík nechce, tím jí akorát vytočim, zkoušim jí chovat, hladit, houpat, objímat, ale břečí tak dlouho, dokud si nevymrčí prso. Jsem odpůrce nechávat děti brečet, ale už jsem fakt na palici, vydrží řvát i půl hodiny, jediné čeho tím docílím je její hysterák a vzbuzení všech v baráku. Když dostane prso, tak usne do pár minut. Přitom do 5 měsíců spala celou noc, pak se začala budit a pořád se to stupňuje. Spí od půl roku se mnou právě kvůli častému buzení.

hezz17
24. kvě 2020

@cherie24 ahoj, me zabralo na noční kojení a neustále se buzení x krát v noci se pevně rozhodnout a už nedat. Trvalo to asi týden, prorvane noci 😑 pak už spala celou noc. Ale dceři byl teda rok a půl. 8m ma podle mě na tohle ještě nárok..

puhelin
24. kvě 2020

A proc ti vadi dat prso? Rostou ji zuby, boli to, nevi co se deje. Prso je jistota a zaroven pomaha od bolesti. Do 5 mesicu mela klidne spani, protoze ji nic nebudilo bolesti. Za sebe se primlouvam k nabidnuti prsa, at jste klidne obe.

pavlina212
24. kvě 2020

Ona prso potrebuje. Je to normalni. Neslouzi jen k jidlu. Dite se rychle vyviji, v noci zpracovava vjemy ze dne (stejne jako dospely), ale treba ji to i budi ze spanku, prsem potrebuje uspat, ubezpecit, uklidnit. To je proste fakt. Bud s tim muzes bojovat, vymyslet reseni a prso omezovat, coz k nicemu nepovede, akorat z toho budete obe zpruzele, nebo to vezmes jako soucast pece o dite, zaridis si to tak, aby ti to bylo co nejvic pohodlne a pockas, az z toho vyroste.

yasminna
24. kvě 2020

8 měsíců je ještě brzy, je ještě malá a má nárok. Naprosto tě ale chápu, měla jsem to samé. Bohužel syn byl takovej závislák, že tohle pokračovalo do jeho dvou let. Byla jsem zoufalá, nevěděla jsem co dál. Nakonec pomohlo na noc odjet ke kamarádce. Byl sám s tátou a na mě si ani nevzpomněl. Když jsem přijela, vysvětlila jsem, že na prsu mám bebí (přelepila jsem je náplastí) a byl klid. Ale tvoje holčička je ještě malá. Ještě bych vydržela.

pipi_puncocha
24. kvě 2020

Mám to úplně stejně, často i po méně než hodině. Přestat kojit nechci, odpirat taky ne, cítím, že to potřebuje... ALE nevím, jak přežít to vyčerpání a frustraci z přerušovaného spánku. Spíme spolu, pod peřinou, vstávat nikam nemusím, jen prostě sním o tom spát třeba aspoň 4h v kuse.🙄😬

syslounek
24. kvě 2020

Asi mě tu ukamenují, ale já to s prckem v těch 8 měsících řešila sirupem sedalia (po konzultaci s doktorem) a jeho přesunutím do dětského pokoje. Nezdálo se to moc účinné, ale teď ve 9, 5 spí v klidu od 8 do 2, pak už je co hodinu vzhůru, ale aspoň něco.

puhelin
24. kvě 2020

@pipi_puncocha Kdyz to prislo, bylo mi lito, ze uz mi to male miminko vyrostlo.

cherie24
autor
24. kvě 2020

@puhelin protože někdy už mě z toho prsa dost bolí. Je zvyklá se i přes prso uspávat a někdy se mi pak kroutí prsty na nohou, když má horší den a vyžaduje prso častěji. Už teď mám panickou hrůzu až jí ty zuby fakt narostou. Je jí i celkem kus a asi před měsícem jsme byli na pohotovosti kvůli alergické reakci na jídlo a tam mi teda doktor řekl, že bych to dělat neměla, abychom pak neřešili problémy s obezitou. To se mu to snadno říká ... Ale dětska dr nic neříkala, tak nevim jestli se tiím mám stresovat, malá je docela velká čipera 🙂

pavlina212
24. kvě 2020

@cherie24 Bylo by fajn, kdyby se pan doktor dovzdelal, nez bude udilet rady ke kojeni 😆🤦‍♀️

cherie24
autor
24. kvě 2020

@pipi_puncocha mno taky tak spíme, pod jednou peřinou, malá se občas i budí jen, aby se přesvedčila, že tam jsem. Jen se začne mrskat a když jí obejmu, tak se uklidní a spí dál. Jsem sí říkala jaké mám štěstí, že tak krásně spinká a teď si připadám každé ráno jak zombie, když jsem za noc 10x vzhůru.

pipi_puncocha
24. kvě 2020

@puhelin to je mi úplně jasné, že to pak obrečím, až už nebude chtít.😀 ale aktuálně bych moc ocenila aspoň třeba první úsek noci ty 4h a pak už to klidně do rána po hodině doklepu.

@cherie24 to co říkal pan doktor je bez pardonu blbost, kojení je naopak určitá prevence proti rozvoji dětské obezity, případě sklonu k obezitě v dospělém věku. Dítě se nedá "překojit."

hezz17
24. kvě 2020

@pipi_puncocha mě to říkala dětská taky. Ve 3 měsících😀 dcera teda měla 7kg a byl ji fakt kus. Teď skoro ve 3 ma necelých 14kg, je to dlouhý hubenour. Já to pustila jedním uchem tam, druhým ven. Horší když si někdo tohle vezme k srdci no

cherie24
autor
24. kvě 2020

@pipi_puncocha já jsem se na to ještě před tim ptala dětské, jestli to nevadí, že tak hodně přibírá a ona teda taky říkala, že když je to z MM tak to nevadí a ona je teda celkem neposeda, takže snad není důvod, aby z toho nevyrostla 🙂
@hezz17 no malá měla do půl roku přes 10 kilo, teď má 11 a je těžší než její rok a půl roční bratranec. Si říkám, že ze bude rambo než vyroste :D

jade85
24. kvě 2020

@cherie24 když jsem četla dotaz, myslela jsem, že jsou holčičce tak 3 roky 😃 v 8 měsících je to naprosto přirozený. A neboj, není to napořád, je to jen období, rostou zuby nebo se chystá na nějaký vývojový skok, maximálně za pár týdnů se to zase zklidní. Zubů se neboj, pokud nepoužíváš různé kaziče kojení (dudlík, brčko, některým dětem kazí techniku i kapsičky), tak tě kousat při kojení nebude. Obezitu si dítě vážně nevykojí, to by bylo naprosto proti přírodě, přeci. Naopak dlouhodobé kojení funguje jako prevence obezity! Chápu, že je to teď únavný a frustrující, sama jsem si tím prošla, ale prso jí neupírej, je to nejjednodušší i pro tebe a v 8 měsících je to naprosto přirozená potřeba miminka, není možné jí to ještě vysvětlit, že nedáš.

puhelin
24. kvě 2020

@cherie24 Prece kdyz ji to uklidnuje, tak neni nic jednodussiho, nez ji to doprat. Nereknu kdyby ji byly 3 roky a vynucovala si treba sladkost. Ale ted je jeste moc malicka. Zrovna kojim 9mesicniho, ma 4 zuby venku a 3 se klubou ven. Kdyz ma v puse dvorec, vubec zuby necitim.
Starsi jsem u prsu uspavala do 22 mesicu a stale je strizlik. Tak nevim, co ten dr. na pohotovosti ma...

puhelin
24. kvě 2020

@pipi_puncocha Ja to mam presne naopak. Kdyz se budi k ranu, tak jsem vyrizena. Oni se budi se segrou na stridacku, predstiram, ze spim a vetsinou to vzdaji. A ja pak nemuzu zabrat :D

merope
24. kvě 2020

@cherie24 Já když se mi drobek takto často v noci budí, většinou je to tím, že je opravdu hladový, protože nevečeřel (ne, nejsem taková, že bych mu nedala najíst, ale občas sám neví, co by si jako dal a nechce nic). Nemá opravdu v noci prostě jenom hlad? V 8 měsících už je na příkrmech, co jí zkusit večer opravdu něčím pořádně nakrmit? Kaše se v mnoha diskusích nedoporučuje a tak, ale můj drobek po ní teda spí většinou v pohodě a tu si i dá - na rozdíl od pokusů o "zdravou" večeři.

merope
24. kvě 2020

@cherie24 A ještě mě napadlo jedno - píšeš, že spolu spíte pod jednou peřinou - nepomohlo by naopak spát odděleně? Zase má zkušenost ráno - když vstávám opravdu brzo, vypadnu z ložnice a neobjevím se tam, tak drobek spí dost dlouho. Když se sama vzbudím o něco později, tak se prostě pak tak nějak navzájem budíme a jsme nedospaní oba. A to spí vedle mě ve své postýlce. Nemůžeš ji prostě budit? Nepomohlo by spát třeba jinde?

puhelin
24. kvě 2020

@merope Jestli je kojena, pak v 8 mesicich jeste veceri nepotrebuje, kojeni je urcite dostatecne.

cherie24
autor
24. kvě 2020

@merope právě z té kaše měla takovou alergickou reakci, že jsme skončili v nemocnici :/ ale máme pomalu začít s jogurtem k večeři, tak uvidíme. No ona je taková opice a hrozný mamánek. Jak se od ní zvednu, tak je za chvilku vzhůru. Budí se právě jen, aby viděla jestli tam jsem, když mě tam nevidí tak hned začne brečet. Tohle mi dělá i přes den, když to nejde s kočárkem ven, tak musim ležet s ní, jinak se ani nevyspí. Někdy jsem z toho trošku unavená, že nemám ani chvilku pro sebe, ale jsme bez tatínka, tak je třeba proto tak fixováná.

iris92
24. kvě 2020

Jako ja nechci byt hnusna, ale resi se to tu dnes a denne. Lidi se divi, ze male dite (kolikrat ani ne rocni) nespi jako dospely 🤦‍♀️ deti prochazeji ruznymi fazemi, teprve se uci jak to na tomhle svete chodi, ony nevi, ze mama je hned vedle, ze podle dospelych je bezne spat 8 hodin v kuse, vyviji se, uci se spoustu novych veci, ktere v noci zpracovavaji, rostou jim zuby.... A nebudi se jen proto, ze maji hlad. Prso je to nejjednodussi co mama muze dat pro uklidneni nebo treba ulevu od bolesti. A jako mama zubateho ditete muzu rict, ze zadny rozdil oproti bezzubemu teda necitim. Pokud prsa boli, tak je to z duvodu spatneho prisati a to je tedy treba resit, protoze pak je to trapeni.
Zkuste si nacist neco o fyziologii detskeho spanku, super jsou stranky prosimspinkej.cz A nebojte, ono to prejde. Bude zase obdobi kdy bude spat lip, pak zase hur, to jsou proste deti. Za me doporucuju spat spolu a to prso proste dat hned jak se zacne vrtet. Pokud do par minut usne, tak je to prece idealni. A vy se neprobudite uplne pri pokusech uspat nejak jinak.

fandysek_1
24. kvě 2020

@cherie24 u nás to tak bylo taky. Teď je malé rok a půl a už to nešlo. Takže jsem přestala kojit postupně přes den, ráno a jako poslední tečku prso na uspavani a v noci. 2 dny se vzbudila 2x a fakt řvala, bylo mi hrozně, ale už jsem byla rozhodnutá nedat. A teď spí krásně celou noc vzbudí se třeba v 5 dám ji vodu a pak spí dál.

puhelin
24. kvě 2020

@cherie24 Jak je zvykla pouze na tebe, je pro ni tezke se te na chvilku vzdat. Myslim si, ze jakmile bude par klidnych noci bez zbytecneho dudliku, houpani a chovani, nabidnes prso v polospanku a v poklidu zase usne, nebude se tak casto budit. Ona se ujistuje, ze tvoje averze vuci kojeni uz pominula a zase bude vse jak driv.
A nebo kazdym dnem cekej zub.

merope
24. kvě 2020

@puhelin Pokud to stačí, tak pak ok. Je pravdou, že já měla vždycky málo mlíka, takže můj drobek měl kojení jako doplněk. Někdy kolem toho šestého měsíce měl tolik příkrmů, že začal bojkotovat jakékoli UM, ale to neznamenalo, že ho má dost. A v osmi měsících jedl 5-6x denně (malé porce, ale pravidelně).

Jinak s tím zubem je to dobrý tip - byť já mám pocit, že u nás poporůstaly a rostly zuby někdy od čtvrtého do sedmého/osmého měsíce v podstatě kontinuálně 😀.

merope
24. kvě 2020

@cherie24 Tak samozřejmě pokud má na něco alergii, tak to nedávat (a zjistit, co byl ten problém - plno kaší na trhu má úplně šílené složení, pak je pár takových, co já třeba dávám, ale plno holek by nedalo taky - a pak se dá uvařit kaše třeba z ovesných vloček).

A jinak jak to tak čtu, tak problém bude možná někde i trošku jinde - jsi unavená, sama, přetížená. Zkus se zamyslet nad tím, kde máš a jaké hranice a kolik potřebuješ času sama pro sebe - a jak to zařídit. Třeba to odpoledne, kdy potřebuje vědět, že tam jsi, ji nechat spát v nosítku a dělat si svoje - nebo si ji vzít do kuchyně, aby na tebe mohla kdykoli koukat, ať ví, že jsi s ní, ale naučit se s ní i něco udělat. Ono to je občas těžké, někdy kolem tohoto věku začíná separační úzkost a musím říct, že jsem si říkala, jak jako u nás v pohodě, že je dost jenom s tátou a tak zvyklý a pohoda - ale postupně se to zhoršuje a zhoršuje a v roce je to taky šílený mamánek. Posledně jsem šla odnést věci do auta a celou dobu ječel za dveřmi. Když vidí, že se balím a půjdu pryč, tak už je nastoupený u dveří a hlídá si, abych si ho vzala s sebou. A to jsem před koronou normálně 1x týdně chodila do práce a ani si nevšiml - hlídala babička nebo táta a nadšeně si s nimi hrál.

puhelin
24. kvě 2020

@merope Ja jsem vychazela jen z toho, ze plne koji. Tzn., ze snad zacala s prikrmy nejdriv pred 2 mesici, pak toho jeste tolik nahrazeneho nemaji.
Zuby jsou pohroma huby. Synovi se prvni zub zacal ozyvat ve 2 mesicich, zubar mi to potvrdil. A stolicky dcery (petky) se prokousavaly od Vanoc (20mesicni) do letnich prazdnin, nez vylezla prvni, priserne.

merope
24. kvě 2020

@puhelin No, já právě nevidím, zda kojí plně nebo částečně 🙂. A je to tím pádem asi rozmanité. Se stoličkami nestrašit 😀.

cherie24
autor
24. kvě 2020

@puhelin no je to jednodušší jí to prso dát, ale stejně jsem pak ráno zmatená jak lesní včela, jak je ten spánek takhle přerušovaný. Ono to trvá už několik týdnů. Na zuby cinkáme, malá si cpe do pusy všechno jak šíléná už 3 měsíce a zuby pořád nikde. Spíš jsem doufala, že kdyby se mi třeba podařilo jí ukonejšit jinak, jestli by se pak třeba nepřestala tak moc budit. Budí se fakt jen, aby se přisála a hned spí dál a takhle třeba co hodinu.
@merope mě to najednu stranu až tak nevadí, že je takový mamánek, když jsem sama, tak jsem za přítulnou holčičkou ráda. Ale to že se takhle budí v noci je docela mazec. Když jsem ve stresu, tak ty noci jsou úplná katastrofa, ale teď už je to relativně v pohodě, i když mi teda chlap hází klacky pod nohy jak může. Začala se takhle budit právě před 3 měsíci kvůli vypjaté situaci a zůstalo jí to doteď, i když už je teďka klid a už jsem se dala dokupy z toho.

cherie24
autor
24. kvě 2020

@merope a ano je kojená, UM nikdy neměla, zkoušeli jsme MM z flašky, že bych jako třeba šla na cvičení se odreagovat a ona by radši umřela hlady než by se najedla z flašky :D teďka má 2 jídla denně a pomalu začnu přidávat jogurt k večeři . S mlíkem teda nikdy problém nebyl, já měla naopak tolik, že bych možná odkojila i sousedovic mimčo :D

skodalady
24. kvě 2020

Holky mají pravdu, miminko se s prsem cítí bezpečně. Na to časté buzení mají nárok, ikdyž já to teď také prožívám s naším druhým synem, bude mu rok a jsem hodně unavená. Od 9 měsíců má 8zubů. Mimi si musí zvyknout na trochu jiné sání s těma zubama, ale jinak to jde. Časem to přejde. Můj první syn se pravidelně budil také asi do 15měsíců a pak byl klid. Když jsem ho zkoušela nechat vycukat, bylo to ještě horší a psychicky bolestivější. Jinak s tou váhou buďte v klidu, Vaše pediatrička nic neřekla, protože je to u kojených dětí naprosto normální. Rychlé váhové přírůstky ze začátku podle mne nikoho rozumného z doktorů nemohou překvapit u kojených dětí. Náš měl 2,55kg když se narodil a během půl roku se vykrmil na "melounka". Pak to vyběhal. Neřešila bych to.Držte se 🙂