Odnaučení kojení. Jak si zvyklo kojené dítě na UM?

jirovapa
27. kvě 2020

Mám 7mi měsíční dceru, která má příkrmy, ale je kojená. Chtěla jsem kojit dále, ale dnes diagnostikovali starší dceři šedý zákal na obě oči a půjde na operaci, kde si chvilku poleží v nemocnici. Prvně jsme uvažovali, že by tam s ní byl partner, ale on se bojí, že nebude vědět jak jí má utěšit, když bude mít závazné oko apod. Dceři je 2,5 roku a plně nemluví, ale rozumí všemu co říkáme. Abych tam s ní mohla být já, tak musím odbourat kojení. Ještě nemáme termín operace, ale nechci dávat té mladší skokem hned flašku. Bojím se, aby pak doma nevyváděla,když jí bude chlap hlídat. Jak si u vás takto malé dítě zvyklo na UM, když bylo předtím kojené? Na pití jí dávám přes den vodu a snažím se mléko dávat jen ráno, v poledne, večer a v noci. Do nemocnice teď pouští jen 1 rodiče. Odstříkávat mléko a vozit 2 hodiny cesty domů je blbost. 🙄

martiniquest
27. kvě 2020

@jirovapa Jak dlouho v te nemocnici budes? Predpokladam, ze ne mesic. Proste dejte mezitim male sunar a jak se vratis, v kojeni normalne pokracuj. Kdyz budes mit nalit prsa, odstrikej do ulevy a je to. Je skoda kvuli chvili odbouravat kojeni u takto maleho ditete.

lolam10
27. kvě 2020

Mne prijde ze byste mela byt s mladsim ditetem vy a tatinek se starsim...starsi to spis pochopi ze mama neni nez miminko a myslim ze manzel bude mit vetsi problem utesit miminko nez 2,5letou holcicku...jinal k otazce,ja jsem postupne ubirala kojeni a nahrazovala UM az zbylo jedno kojeni denne a pak jsem se musela orzhodnout ze ted uz nedam a dite uz bylo zvykle na lahev a dalo to...ale prijde mi 7m celkem malo,ale nechci vam do otoh mlivit,to si musite rozhodnout sami..

andelka
27. kvě 2020

No za mě bych radši podpořila manžela v tom, že zvládne dcerku utěšit, uklidnit, rozptýlit než abych řešila, jak miminko přijme ukončení kojení takhle brzy. Rozhodně mi to přijde logičtější a snazší řešení. Kdybys byla několik dní v nemocnici, a chtěla bys pak v kojení pokračovat, tak bych se zas bála o prsa, musela bys tam řešit odstříkávání, udržování laktace..Skončit s kojením kvůli krátkodobému pobytu v nemocnici mi přijde dost škoda.

mariegroth
27. kvě 2020

Osobne bych to udelala takhle - Uz ted bych zacala odstrikavat a budovat zasoby v lednici/mrazaku. Az pujdete na operaci, tak uz budes mit slusnou zasobu a partner muze podavat MM. V nemocnici bych pak dale odsavala. A pokud by doma dochazelo mleko, tak by ho snad nekdo mohl obcas vyzvednout.

To rozhodnuti kdo zustane s kym je samozrejme na tobe. Chapu, ze jako mama chces byt s ditetem v nemocnici. Na druhou stranu...byl partner nekdy takhle dlouhodobe sam s mimcem? To take nebude tak jednoduche

jirovapa
autor
27. kvě 2020

@martiniquest nejdéle 14 dní. Děkuji za názor 🙂.

jirovapa
autor
27. kvě 2020

@lolam10 děkuji za názor a odpověď 🙂.

jirovapa
autor
27. kvě 2020

@andelka zkusím chlapa namotivovat. Děkuji za názor 🙂.

jirovapa
autor
27. kvě 2020

@mariegroth s tou starší dcerou jako s miminkem býval častěji než teď s tou druhorozenou, ale taky jí umí zabavit a třeba nosit v nosítku apod. 🙂 Uvidím co nám zítra řeknou v nemocnici, kde bude zákrok probíhat 🙂.

andelka
27. kvě 2020

@jirovapa fakt myslím,že pro chlapa bude snazší a schůdnější věnovat se staršímu dítku, jo, bude to výzva,ale i tatínci umí být empaticti,a někdy ten jejich přístup je i lepší v té situaci,než maminek. Do té doby bych jim pomáhala upevnit vztah. Jasně,že děti chtějí mít ideálně oba rodiče u sebe,ale když jsou dvě,tak to někdy holt nejde a musí být zastupitelni když je to potřeba. Pro to 7 měsíční je 14 dní strašně dlouhá doba. A tatínek nenakoji. Můžou růst zrovna zuby nebo něco..Podle mě teď ještě má to miminko přednost a táta by se měl víc věnovat staršímu dítku.

merope
27. kvě 2020

Mně chtěli v porodnici kvůli lékům i zastavovat laktaci. Jsem moc ráda, že jsem neposlechla - prvních 14 dní jsem jenom odstříkávala a mléko se vylívalo. Ale od té doby uplynulo 14 měsíců a pořád kojím (do cca 5-6 měsíců byl částečně na MM a částečně na UM, ale pak postupně jen na MM). Možná toho mléka bude méně, ale v 7 měsících už má i nějaké ty příkrmy, tak by ho mělo být potřeba i méně (jako u nás - kdy už mu MM stačilo). Ale samozřejmě je to na tobě - odstříkávat v nemocnici nemusí být snadné.

Ale taky bych se přikláněla k motivaci, aby zkusil jít s ní do té nemocnice chlap. A domluv kamarádku, že ti bude s malou občas jezdit a budeš moci přijít malou navštívit (výhledově snad půjde, abys tam přijela i ty na návštěvu).

squezy
28. kvě 2020

Jinak kdybyste se rozhodli pro UM, tak doporučuji kendamil, protože opravdu je chuťově velmi podobný jako MM. Věřím, že by to malé chutnalo a ty bys pak mohla po 2 týdnech pokračovat v kojení, to mliko se tak rychle neztratí 🙂

jirovapa
autor
28. kvě 2020

@squezy malá jí Kendamil kaše, takže kdyby náhodou došlo na UM, tak určitě Kendamil 🙂. Příští týden bude dcera na tři dny hospitalizována, kdy proběhnou další vyšetření. Tam s ní pojede chlap, už jsme se domluvili a vypadá to, že pak bude s ní i na pooperačním. Ještě uvidíme co nám řeknou doktoři 🙂

jirovapa
autor
28. kvě 2020

@andelka už jsme se s chlapem domluvili, že teď půjde s dcerou na ty tři dny, co jí mají hospitalizovat a pak až budeme mít termín operace, tak pravděpodobně s ní půjde na to pooperační oddělení. Uvidime co nás ještě čeká 🙂.

jirovapa
autor
28. kvě 2020

@merope se s chlapem domluvili, že teď půjde s dcerou na ty tři dny, co jí mají hospitalizovat a pak až budeme mít termín operace, tak pravděpodobně s ní půjde na to pooperační oddělení. Uvidime co nás ještě čeká 🙂. Kamarádku, která by byla ochotná mi prcka pohlídat nemám. Ale možná by mohla moje mamka přijet do našeho města a pak jet se mnou do města, kde bude ležet dcera. 🤔 To ještě doladíme 🙂.

andelka
28. kvě 2020

@jirovapa moc držím palce, ať to dcerka dobře zvládne,i vy celá rodina.

jirovapa
autor
28. kvě 2020

@andelka moc děkujeme 😊. Je to pro nás šok. Ze dne na den diagnóza, kterou nikdo nečekal. Doktor se dnes divil, že se dcera s těma očima dokáže orientovat v prostoru a chlapovi moc nechtěl věřit, že rozpozná barvy, tvary, zvířata apod. Proto si jí tam příští týden nechají, aby odborníci zjistili, jak vlastně doopravdy vidí 🤷‍♀️. Jelikož měla normální vývoj, jen trochu občas šilhala na levé oko, což nám říkali, že se občas může stát, tak jsme byli v klidu.

andelka
29. kvě 2020

@jirovapa hlavně ať se to dá vyřešit.
Jedna známá zjistila až v 8 letech,že dcera špatně slyší. Ona se totiž naučila tak dobře odezírat, že na to doktoři nepřišli.