Podle doktorky mám na 1 roce ukončit kojení
Ahojky maminky kojilky,svoji dcerusku kojim stale,byl ji ted rok a na rocni prohlidce se me dr.zeptala, ze jestli jeste kojim,odpovidam, ze ano a ona na to, ze bych mela prestat. Ze do roka je to az az. A pak uz to neni vubec potreba,ze nocni kojeni musim odbourat uuuplne,kvuli zoubkum pry..a ze i tak pres den nekojit. Ze jak se hlasilo ze kojit co nejdele uz zase neplati,ze proste jen do roka a dost.
Stejne budu malou kojit,i v noci,protoze ted ji rostou zuby a je to to jedine, co zabere a uklidni. Navic mleka mam dost, mala moje mlicko miluje,kolikrat pres den prijde se napit,od mala kojim na pozadani.
Taky na me koukala jak na exota, ze nema mala dudlik.
Tak jak nevim, jestli jenom ta moje dr.je takova, nebo jestli i vy jste se setkali zase s tou jejich "novinkou" kojit jen do roka...
Diky moc.
@panickatlamicka momochidem a to :co dal: jsem napsala az po tom cos me barkla z agresivit,ale to jw muj posledni prispevek tobe. Jen at mame jasno ;)
@barulina jsi agresivni od sveho druheho prispevku v teto diskuzi. Nikdo nenapsal,ze mas s dcerou diky nekojeni spatny vztah. To sis dosadila ty,to jsou tve domnenky. Asi s tim nejsi vyrovnana,kdyz kolem sebe tak kopes.
Mě se v těhotenství gynekolog ptal, do kdy jsem kojila prvního syna. Když jsem říkala, že skoro do 2 let, tak říkal (ale nepřesvědčoval), že jsou nové názory, že zvlášť u nás na Ostravsku, se doporučuje kojit tak do roku, že pak škodliviny přecházejí přes mléko k dítěti...No já si o tom myslím své. Kdyby to tak bylo, tak dítě přiotrávím těmi škodlivinami už v prvním roce 🙂 Navíc věřím tomu, že kdyby se děti měly kojit "jen" rok, tak by nám matkám příroda neumožnila kojit déle...Takže bych se na rady dr. pousmála a udělala si to tak jak to cítím já a chce moje dítě 😉
@mimco 😀
JJa mam planu jako dve predchozi kojit do roka - ze to tak chci....pak uz mi deti chtely jist i pit co my atd....ale dle me je to u kazdeho ditete individualni....ste
Stejne jako s dudlikem...starsi dve ho nechtely tak ho nemely a treti ho ma ze ho chtel....
Ja bych si to delala po svym...kdyz chces kojit tak bych kojila dal....
@blondynka400 Matky savců svá mláďata postupně odstavují, jakmile jsou potomci schopni pozřít pevnou stravu. Dělají to tak krávy, feny, lvice; a to z jednoduchého důvodu: mladí by, kdyby záleželo jen na nich, sály mléko do alelůja, protože je to potrava bez práce, sladká, dobrá, dostatečná. Jenže to by nešlo, matky potřebují, aby se naučily obstarat si vlastní stravu bez její pomoci, a tak je začnou od struků odhánět, když přijde jejich čas. To jen pro pořádek.
Samozřejmě se můžeme dohadovat, kdy je ten čas. Já osobně si myslím, že dítě, které je schopné žvýkat a pozřít normální jídlo, kojit nepotřebuje. Kojení pak ztrácí smysl jako potrava a přebírá roli závislosti. Spostu dětí starších 18. měsíců dudlá prso jen pro uklidnění a svojí potěchu, což já osobně považuji za signál, že by bylo vhodné to utnout. Kdyby mi dcera místo vypití UM pouze olizovala savičku a mazlila se s lahví, tak bych jí ho příště už neudělala... 😀
Ale samozřejmě je to vždy jen na konkrétní matce, jak si to zařídí a kde má hranici. Takže pokud chce někdo kojit do školky, buďiž mu přáno. 🙂 Já se jen chtěla vyjádřit k těm matkám "z divočiny".
@blecha94 a to je prave to: kojeni nelze videt jako pouhe jidlo. Kdo ho jako stravu vidi,utina naprosto zbytecne a casto za place ditete. A nekdy si podudlavaji mnohem mensi deti,nez v tom veku,jaky jsi uvedla. Moje dcera ji normalne pevnou stravu,do toho kojim a ano,i sem tam jen dudla prso,treba kdyz je pretazena. Jsou ji dva roky. 🙂
@blecha94 ale urcite nic proti tobe,aby sis nemyslela,ze tvuj nazor nerespektuji.
Ahojky, mě na roční prohlídce doktorka vyloženě sjela, že ještě kojím čtyřikrát denně (respektivě nočně, kojení máme jen jako uspávadlo). A že to prostě MUSÍM omezit. Nevím, zda jsou na to nějaké nové názory, ale naše doktorka je už starší a patří k tomu proudu komunistických matek, které slepě dodržovaly nějakou nablblou příručku s radami typu "krmte přesně v 7.00, v 10.00, ve 12.00" a "dítě nechtě vyřvat v postýlce a hlavně ho z ní nevyndavejte, aby si nezvykalo". Takže mě to od ní ani nepřekvapilo, odkývala jsem jí to.... a uplynul další rok a kojím stále úplně stejně jako předtím. Říkala jsem si, že kdyby se mě dále ptala, už jí prostě řeknu, že nekojím vůbec. Nevím, jestli je to kojení v tomto věku prospěšné nebo zbytečné, jaké jsou na to nejnovější názory a jaké byly ty předtím.... a je mi to celkem jedno, protože svoje dítě prostě nenechám, aby se uřvalo do bezvědomí, že nedostalo prso.
@panickatlamicka Pro mě, kdybych tak staré dítě kojila, by bylo podstatné, jestli dudá občas, nebo pouze. Pokud MM stále tvoří část stravy a dítě třeba 250ml denně vypije, pak samozřejmě kojit, když je z čeho. Nemá smysl přecházet na UM, protože dítě chce mlíko ale je staré na kojení.
Kojení není pouze jídlo, samozřejmě, ale jeho primární fukce jídlo je. Pokud tahle funkce zcela vymizí, nebo je prakticky nulová, tak je prostě na čase se smířit s tím, že matka nemá pod střechou žádný miminko a je potřeba postouput na další level. 😅
@panickatlamicka Jinak kojení dvouletého dítěte mi přijde normální. Osobně považuji za hranici 3 roky, na to už se mi divně kouká. 😀 Ale proti gustu... Hlavně spokojený zdravý děti, žejo. 🙂
@panickatlamicka mej hezky den. Konverzace s nekym,kdo neumi bhajit svuj nazor na zaklade faktu a jen urazi me nebavi.
@mimco :D no ppbavila jste.me. holt se tady na konikovi nesnese jony nazor o kojeni nez ten ze kojit je.nejlepsi a slabe mleko neexistije. Prextete si me.komenty,nejlede na to,ze muj koment mel patrit zalladatelce, a uvidite,ze j narozdil od jinych neurazim a to nepoprete. Chci pouze nejaky padnx dulaz o tom,ze je prospesne kojit 2 nevo 5 letendite take o tom,ze slabe mliko neni. Bohuzel nikdo mi hi nedal, a radeji me oznavil za agresivni. Ale kde ja koho napadam,nebo pisu neco zle,fakt nevidim. Chci jen.dukaz,jenze ten neni. Jodim vam sem smajlika aby to nebylo opet agresivni ci ustekane, to tady tak finguje. ;)
@mimco kde ja o nekom neco zleho napsal ? A xom ho urazim mi jeste napiste,nebo mde stekam. Ja proste mam nejakou zkusenost,umim si ji obhajot a kdyz jsme chta ja mejaky dukaz tak se me zaxne napadat. Normalka. A prosom iz mi neodepisijte, me tady nezajima vas psycho zcestny rozbor me osobnosti,me zajomLa fakra o.mliku a kojeni a opet jsem si potvrdila svou verzi. Prptoze ani jedna z vas.mi nedokazala napsat nic konlretnihi. Skoda,ja se rada ucim. Tak mejte jezky den a povazujte kinverzaci za uzavrebou.
@snezenka123 kojit jen do roka a pak striktně přestat nedává smysl... proč?
pokud kojit můžete, tak bych toho využila...
a už vůbec při růstu zubů... já musím říct, že z osobní zkušenosti je kojení vedle Bachovek nejúčinnější na uklidnění malých dětí... pro dítě je to kontakt, blízkost a sami jako dospělí moc dobře víme jaké zázraky někdy udělá jen taková "maličkost" jako obejmutí nebo plná pozornost od někoho na chvilku 😵
řiďte se vlastním instinktem a tím co potřebuje dítě 🙂
Me porad vrta hlavou, proc tedy detem po odstaveni davame mleko ve forme UM nebo pozdeji kravske a mlecne vyrobky? Kdyz dite napr. v roce odstavim z duvodu, ze ho nutricne nepotrebuje, tak proc potom ta doporuceni prejit na UM. Nejlepe do tri let. Me moje Mudr rekla, davat diteti um alespon do 3 let. Jak to mate vy?
@drakenn
UM ani kravské mléko děti nepotřebují ( nejsou telata,ne?)
kojit se doporučuje cca 4-10 měísců plně, pak postupně přecházet na normální stravu, bohatou na živiny - i různé namleté semínka, mák atd.
UM ani kravské mléko není třeba..
@barulina
mateřské mléko obsahuje více než 200 prospěšných látek, včetne protilátek proti nemoci - pokud se s ní matka sektala, takže je prospěšné klidně pro 2 nebo 5leté dítě 🙂
nevidím problém v tom, kdy matka kojí i 3 leté dítě jednou před spaním , pěkně vklidu doma...
@barulina ted z hlavy me napada - kazde dite pribira jinak a hystericka v te dobe mohla byt z neceho jineho. Jeste koliky, bolesti cehokoliv, separacni uzkost, zacinajici zuby.... Tezko se to posuzuje na dalku. Ale je dobre ze jste bojovala :*
@ilonne no, my melynkojeni uplne v pohodeukazkove jak rekla lak.poradkyne. vis ja vim co jsem pro to abych.mohla kijit udelala a vim,ze mala pila krasne,jen zs me sla voda. Jako divej,ja nikomu svuj nazor nenutim je to na kazdem,ja mam nejakou zkusenost. Niene co me stce vic nez nejake slabe mliko je to,ze kdyz lidi neumi argumentovat,tK fe hned zacnou nazyvat agresivnim. No tobe a tvemu nazoru docela verim ikdyz zatom jsem presvedcwna o sve pravde,ale zkusim to jeste zhodnotit ;) me zajimaji nove informace.
@barulina mě DR také řekla ať dáme UM, že malý nepřibírá - odmítal a příkrmy moc nechtěl - takže dále jen kojení a další měsíc už přibral. A pak začal jíst příkrmy - převratně nepřibírá, ale stačí mu to 🙂 on je dost živý 😉. Samozřejmě každá má vlastní zkušenost a dělá podle sebe to nejlepší, al podle mě není pravda, že po roce už MM nemá význam.
@barulina nepsala jsi neco o poslednim prispevku pro me? No nic,tusila jsem,e budes v urcitych periodach odchazet a vracet se. Prosim,vypichni presne citace,ktere te urazily. Dekuji.
@sonjuletkajistw,kojeninje fajn,ja to nepopiram. A htela jsem kojit a kdyz nastal problem,myslim,ze jako kazda matka jse chtelankojeni udrzet. Nicmene kdyz se.mi dcera nenajedla 14 dni nzbylo mi nic jineho nz dam im,proti kteu ja tedy taky nikdy nebyla. Ale tak mi vysvetlete,ze ze me slo vody jak hrom bez chuti,bez barvy a mala teda nepribyvala. Kdyz mi toto.mekdx logivky vysvetlo ja reknu ano to.je ono. Moje dcerka byla hystericka z jidla. Zub ji vyrostl az na 8 medicich, separacka no.nevim.kdyz rvala i u me. Ne ona dost zhibla a mela jlad.ja ji dala flasku tsk.opet byla nejspokojenejsi dite. Tak nevim.
@panickatlamicka slusnost je rzloucit se,coz ja uonila, ty ne. Ale to je asi z me atrany taky agresivni ;+D tak hezky den
Když je někdo natvrdlý, nepomůže nic............

@panickatlamicka ja nekde psala ze jsem ji mela u sebe v dibe kdy zacli problemy? Ne. Mela jsem ji doma hned po oorodu abych se naucila vse spravne. Ja mam nastesti dite ktere nema problem s nicim. Od olen po dudlik pi skolku. Oriblem byl ve me. A v me tekutine kteta.me ditki nezasytila. Mimichodem v dove kdy zacal problem jsem se snzila jen kojitnanstaratnse o to. No nemelanjsem se proc rizkojivat, ze me mliko strikalo. Mala bastila ale hubla. No nevyvratis mi to, ale asi jsem to zase napsala takze to vnimas agresivne :D tak mej hezky vecet. Ja jfu budovat socialbi vztah sw svym ditetem,kdyz jsem to taj zazdila tim kratkym kojenim;D. Sbohe.