Stěhování, konec společného spaní a konec kojení. Jak to správně načasovat?

10. zář 2023

Ahoj holky, za pár měsíců nás čeká stěhování do nového bytu. Malá bude mít v té době rok a půl a zároveň bych tak nějak chtěla i skoncit nocni kojení. Jenže teď nevím, jak to vše správě načasovat, aby to pro malou bylo co nejméně stresující.
Napadá mě buď ukončit kojení ještě ve starém byte, kde spíme všichni spolu. Máme obrovskou postel a k ní ještě pridavnou postýlku. Jenže malá je na prsu skoro celou noc a už je to za tu dobu docela vycerpavajici. V novém bytě ale bude ložnice malinká a postýlka se nevejde, takže už bych malou ráda přesunula do vlastního pokojicku.
Nebo druhá možnost, kojit ještě v novém, spát chvíli s malou v pokojicku nějak 🤷🏼‍♀️ nechat ji, ať se adaptuje v novém prostředí a skončit s kojením později.
Ráda bych skončila jen s tím nočním kojením, ale nevím, jestli je to vůbec reálné, aby v tom zase neměla malá hokej, že přes den a na uspani to jde a v noci ne. Podotýkám, že je zvykla usinat u prsa, ale na noc už byla párkrát beze mě a zvládla to perfektně i s UM.
Poradíte, co by podle vás bylo pro malou nejlepší? Pořád se s tím peru a nemůžu se rozhodnout 🙂 Děkuji
Děkuji

malytlustyhroch
10. zář 2023

Mne prijde super, ze to nechces spojovat. 3 veci na raz je fakt dost. Navic by urcite bylo fajn, aby si novy byt a svuj pokojicku nespojila s necim negativnim.
K tomu nocnimu odstaveni:
Jedno dite jsem odstavovala v noci, az kdyz uz se jindy nekojil, a ten mel fakt depku asi tyden, ale strasnou.
Druhe jsem nejdriv odstavovala v noci. Vzali jsme to rovnou nejen nocni ale i uspavaci a ranni mliko, chtela jsem, aby byly pravidla jasny a srozumitelny i pro batole. Takze naposled pred cistenim zubu a pak az po snidani, minimalne po moji snidani. Nechtela jsem se dohadovat s ditetem ve 4 rano, ze jeste neni cas na ranni mleko. Taky jsem na MK sondovala jestli to vubec lze, takhle "naopak." A za me to bylo lepsi, budil se sice nastvane jeste asi 14 dni a smlouval (byl starsi, asi 26m) ale na to jaky je to cholerik, to probehlo nad ocekavani v klidu a postupne odstaveni pres den, o rok pozdeji, sice nebylo dobrovolne, ale uz celkem hladke.
Za me bych se asi nesnazila stihnout odstavit pred stehovanim a spis bych se v novem nakyblovala k dceri do pokojicku, protoze stehovani je na palici a odstavovani je taky na palici - stres, nevyspani z obojiho, balit a do toho nevrly dite... Za me obecne neni kam s odstavovanim pospichat, ale samozrejme zalezi na konkrernich duvodech, ktere te k redukci nocniho kojeni vedou. Jestli uz ted padas na pusu nevyspanim a mas tech par mesicu, tak klidne zacni nocnim odstavem, ale dala bych si bacha, abych nenahradila nocni kojeni nocnim sunarem, to byste si moc nepomohli. Pry jsou teda deti, u kterych nocni odstaveni nepomuze a stejne se budi, ale u spousty deti je to zlom, diky kteremu zacnou spat mnohem lepe (bohudiky obe moje deti, z 10 probuzeni za noc treba jen 2-3). Nabizela jsem v noci na zizen vodu.

autor
11. zář 2023

@malytlustyhroch Dekuji za názor, cítím to stejně. V noci už bych ráda dávala pak jen vodu, jak říkáš, UM si ode mě nikdy nevzala a vím, že bych jí nakonec dala prso, protože je to přece rychlejší, než vařit v noci Sunar 🙈
Ráda bych se vyspala, lhala bych, kdybych řekla, že ne. Jako na pusu vyloženě nepadám, nějak to zvládám, ale jsou dny, kde se ta únava nakupi a mám pak co dělat, abych vydržela sama se sebou, chudáci všichni v me blízkosti 😊
Právě, že všude v okolí slyším, jak se děti po ukončení kojení přestaly v noci budit, naše malá je fakt extrem a budí se co hodinu. Takže jsem to měla v plánu tak, že bychom v noci přestaly kojit, a před stěhováním už by to mohlo být v pohodě a pak, kdyby nejlíp prospala už celou noc, by mohla zvládnou líp i ten pokojíček. Jenže mám z toho nocniho odstavu hrůzu, u mě jinak neusne a řve, dokud nedám prso (teda nikdy nejsem nevydržela nedat ji ho dyl jak 2 minuty) 🙈

konidana
11. zář 2023

já zkusila odbourat noční kojení už v roce a moc to neklaplo - začla vstávat místo v 6 už ve 4🙈 Pak jsme jeli asi na týden na dovolenou a den po návratu jsem odstavila ze dne na den úplně. Bylo jí 15m. S tím stěhováním to je těžké. Ale jestli to je až za pár měsíců, tak by to stálo za to zkusit. Ale teda s odstavováním na noc já nemám dobré zkušenosti. Malá byla strašná přísavka, a krom toho že o moc víc nespala(spíš naopak), tak si to kojení vynahrazovala přes den. Nebyla moc velký jedlík, a pít nechtěla vůbec nic jiného. Celkové odstavení nám pomohlo všem, a holka se do 14 dní nebo nejdýl do měsíce srovnala i s jídlem (ze začátku doslova žrala jak nezavřená). Najednou byla celkově samostatnější, zdálo se mi, že odstavením doslova vyrostla a vyspěla. Tak přeji hodně sil, a štěstí v rozhodování, jak na to.

lenerka1
11. zář 2023

Nechci brát iluze, možná většina dětí po nočním odstavení fakt spí celou noc, ale u těch mých dvou buzení trvalo až do doby, než jim vyrostl poslední zub cca ve 2,5 letech. Jinak na noc jsem odstavovala kolem 2 let, nejdřív jsem pomalu zkoušela naučit jiný způsob usnutí než u prsa (tulit, hladit po skráni nebo zádech, muchlat muchláčka) nejprve společně s kojením a postupně to nabízela nahradu jako první variantu a až po té kojení a nakonec už zůstalo jen u náhrady a mlíčko bylo až ráno. Ale je to zdlouhavé a asi bych do toho před stěhováním nešla a zkusila odstav až se sžijete v novém.

autor
11. zář 2023

Tak to jste mě ženy zase trochu rozhodily 😊 Úplně přestávat kojit nechci, ještě mi na to přijde malá, ale ty noci jsou hrozné. Žádné mimco v okolí to takhle nemá, aby se v roce budilo tak často. Kdybych věděla, že to zabere, tak se kousnu to prso už ji v noci nedám. Na druhou stranu pak v noci koukám, jak u něj spokojene usíná.
Kdybych neměla v okoli případ, kdy maminka kojila ještě pětileté dítě po školce, tak bych počkala i do samoodstavu. S tím máte některé třeba od okolí zkušenost?