Strašná bolest bradavek při kojení
Prosím, poraďte, co dělám špatně. Hrozně me bolí bradavky při kojení, hlavně když se malý přisaje. Poslední dobou jsou hodně citlivé, protože někdy malý vyžaduje kojení i co patnáct minut a neustále se pouští a zase přisává - to když ho chytnou bolesti bříška. Takže to už mě pak ty bradavky bolí permanentně.
Laktační poradkyně tu byla, technika je prý ok, vzhled a tvar bradavek úplně ideální. Mléka mám až až, díky tomu, že je malý furt na prsou, tak mi mléko teče samospádem skoro pořád. Používala jsem vložky, pak mi přišlo, že mi to spíš nesvědčí, tak nechávám prsa co nejvíc větrat, to je trochu lepší. Sem tam namažu Purelanem, ale taky to nepřeháním, prý vlhko škodí.
Každopádně každé přisátí obrečím nebo sípu bolestí a to má malý teprve měsíc...
@veveruse14 no jo když já mám mléka hrozně moc, teče ze mě jen se předkloním..
@bayt to jsem měla taky - laktační mě musela strašně dlouho přesvědčovat, bála jsem se že, to syn neodsaje, měla jsem i zatvrdliny a bála jsem že to bude ještě horší, ale fakt mi to pomohlo. mlíka jsem produkovala jak menší mlékárna😉
Pokud je technika kojení OK, je to podle mě prostě citlivýma bradavkama a poradím jediné - vydržet 🙂 Vím o čem mluvím - já brečela u každého kojení skoro 3měsíce... Ale pak už jsem to necítila vůbec 🙂 Teď má malý 19měsíců, 16zubů a kojíme bezbolestně vesele dál 😉
@rybamrazena co to je za blbost, ja mela tak precitlivele bradavky,.ze hruza a nic jineho v tom nebylo
@rybamrazena Kojím úspěšně 19 měsíců - první tři měsíce jsme strávily hodiny a hodiny u různých laktačních poradkyň a můžu říct jediné - pokud má žena hodně citlivé bradavky, bolí kojení jako prase 🙂 Pro mě skoro horší jak porod 🙂
@bayt bude to dobre, je treba vytrvat. Bradavky se za nedlouho obrni a bude to dobre. Jen je treba to nevzdat a pretrpet to. Taky jsem skoro brecela pri kazdem prisati. Hold jsem je mela citlive a muj prah bolestivosti neni nic extra, jsem hrozna knuca a tim padem kojeni byl mensi horor... po sestinedeli se to zlepsilo a vydrzel jsem kojit 18m. Hodne stesti
Já se trápila asi 3 měsíce, bradavky úplně do krve, mlíko mi teklo 24h denně, do toho záněty, teploty pres 39..., dvakrát jsem s brekem prosila na gynde, ať mi dr napíše prášky na zastavení laktace- teď ji můžu jedině děkovat, že mě pokaždé podpořila a prášky mi nenapsala. Nevěřila jsem, že se to může zlepšit nebo, že se mi kojení kdy bude líbit a teď to je paráda🙂 a já ty chvíle s malým zboznuji. Nejvíc mi pomohly hydrogelove polstarky a větrat prsa, jak jen můžeš. Držím palce, ať to ustojis, opravdu si to časem sedne🙂
Ahoj, mě to teprve čeká (jsem 31tt) a děsí mě to už teď. Hned v 1.-2. měsíci těhu mi naběhly prsa o 1velikost a mé dřív více méně schované bradavky byly v pozoru a nesmím se jich a ní dotknout. Co je fajn je teplá sprcha. Měly jste to taky už před porodem, nebo problémy nastaly až s kojením?
Střídáte polohy při kojení? Já kojila jen díky tomu, že mě v porodnici naučily 3 polohy. Aby se ta bradavka okusovala rovnoměrně že všech stran. Jasný, že začátku jsem taky měla křeč v lýtkách a slzy v očích, ale tak za 3-4 týdny to přešlo, pak to bylo bájo ;) S první, dcerkou, jsem kojila jen v náručí a za 14 dní bolestí přišla o mlíko :(
ja to beru ze neboli-ale jen nekoho. me bolelo jako blazen a kamaradka o tom ani nevedela ze koji....myslim ze jednoznacna odpoved na to neexistuje
@bayt ahoj, prešla som si tým istým, všetko ok, technika, žiadne trhlinky atď atď, nakoniec som našla na nete, že to môže byť tým, že má malý silný stisk pusinky, a že to povolí samo niekde medzi 2-3 mesiacom myslím... aj to tak bolo, v tom období sa to rýchlo zlepšovalo, až to vymizlo... pomáhali mi také tie mušličky do podprsenky, aby sa bradaviek nič nedotýkalo, inak to bola hrozná bolesť... (https://www.kocarky-ruzovypanter.cz/laktacni-mu...)
Jo a ty hydrogelové polštářky jsou taky super! A Purelan mě taky zachránil 😉 Nevěřila jsem tomu, ale opravdu to přejde.
Za mě super a každému doporučuji výrobky od Ingeborg Stadelmann, je to přírodní a moc pomáhají 🙂 http://www.devaterokviti.com/kategorie/sestined... když jsem začínala kojit, mazala jsem po každém kojení, teď už jen občas. Ještě je super: http://www.devaterokviti.com/kategorie/sestined... jak na bradavky, tak na celá prsa, když je delší pauza mezi kojením a prsa jsou napjatá, namažu a úleva jetu hned.
@bayt já je objednavala z internetu, ale asi je budou mít i v lékárně https://prsni-tampony.heureka.cz/medela-polstar... nezmizelo to hned, ale ulevilo mi to od PŘÍŠERNÉ bolesti a postupně se zahojovaly.
@jujinkadrobek jé super, já mám od nich dětskou kosmetiku pro miminka, tak zkusím i to...ale opatrně, mám pocit, že vlhko to zhoršovalo
Nečetla jsem vše, tak se omlouvam, ale nemuzeš mít kvasinkovou infekci? Přijde mi, že už je to dlouho, aby prsa pořád bolely..Taky jsem si zažila své s ragádama, ale nějak kolem 14 dnů dítka jsem měla klid. Jinak na kvasinky mi laktační radila Citrovital nebo genciánu (fialku).
@rybamrazena neni to tak davno co jsem cetla jeden clanek od laktacni poradkyne. Priznala, ze i kdyz delala vse spravne tak kojeni proste bolelo.
@pampeliska1 mně to pořádně začalo až ten druhý třetí týden
@bayt tak to mi spíš ukazuje na tu kvasinku, když to bylo z ničeho nic..I když údajně prý bolí až po kojení, ne při tom prvotním přisátí..Ale vlastní zkušenost nemám. Purelan je na to špatný, podporuje to jejich tvorbu.
Soucitim s Tebou. Nerada na to vzpominam. Sama se divim, ze jsem to vydrzela. Bolelo me to dva mesice, i s klobouckama. Bylo to s nima lepsi, ale i tak to byla sila. Dokonce jsem pres kloboucky mela trhlinky, ragady. Diky bohu za Purelan, ten mi ihned pomohl. Kdyz bradavky byly v poradku tak stejne pri prvnim prisati jsem trpela. Vzdycky jsem v tu chvili rikala, ze uz na to seru a dam mu UM. Kamaradky me podporovaly a nebejt te podpory tak verim, ze nekojim. Jeste dnes (po pul roce) pouzivam kloboucky a nemam v planu se jich zbavit. Mam proste nejaky blok a nemam na to je odbourat, ale jsem na to zvykla takze neresim. Fakt to jednou skonci, ale vim, ze je to peklo. Pritom jsem nikdy nemela citlive bradavky. Az bude treba druhe dite tak uz v tehotenstvi z toho budu na nervy 😀 ted jsem nevedela co me ceka. Pamatuju si kdyz jsem detske sestre na sestinedeli rikala, ze to hrozne boli a ona mi odpovedela, ze to zna a vi, ze to kurevsky boli 😀
@leymea ty mi mluvis z duse :D az po to ze te kamaradky podporovaly je to u me jak pres kopirak 😀 uplne to samy..taky bez kloboucku ani ranu . taky jsem pak musela do nemocnice na jeden zakrok a myslim ze nas ty kloboucky zachranily-ze malej chtel lahev (jak byl zvyklej na vetsi "cucatko"). laktaci mi to vubec nesnizilo a taky jsem se bala je odbourat ale rikala jsem si ze to bude lepsi...treba na to taky jednou prijde i u tebe( pro me to byla teda strasna otrava to furt vyvarovat ale nezbyvalo nic jinyho). pomalu ale jiste to slo ..ale zkus-ja jsem si je zkusila nejak par dni zpet dat a prislo me ze to s nima docela vic boli. ze to jak kdyby "skrti" ten dvorec
jo a jeste jsem nekde cetla ze ty kloboucky snizuji riziko zanetu v prsu takze ja bych ho beztak mela pri mym stesti 😂
Mě ještě PA doporučovala stříbrné kloboučky Silverette nebo tak nějak se to píše, je to dost drahé, ale prý to zabírá do druhého dne. Dají se koupit i na bazaru.
@bayt jinak co 15 minut😨 to te fakt lituju, ja sem dycky malem zacla brecet kdyz chtel jist a to jedl co 2h...je to hruza takhle zezacatku. preji hodne sil a myslet pozitivne...me vzdycky pomohla myslenka ze je to pro nej to nej a ja nemuzu zabrednout a musim vydrzet 😀

jasne-poradila bych vynechat ten purelan- ten může pomoct té kvasince, a celé se to zhorši. mela jsem chranice na bradavky vlozene v podprsence, protoze jsem nesnesla na bradavkach cokoli a chodit neustale naha neslo -to fakt doporucuju. dal pak zalezi co je pricina te bolesti, myslim ze casto je to kombinace vice faktoru. napr na to spousteni mleka mi hrozne pomohly bylinky v tabletach-piskavice a benedikt -je to na podporu laktace a mlíko pak proste lip tece -bala jsem se ze budu mit moc mlika a budou se mi delat zavtrdliny, ale stal se opak. a pripravit se na to ze to nemusi prejit po sestinedeli, ja jsem propadala panice ze to nikdy neskonci.