icon

Taky těžce nesete ukončení kojení?

ly1987
19. pro 2017

Ahoj, když byly našemu miminku tři měsíce, tak přestal přibírat. Dr mi tenkrát doporučila dokrmovat UM. Teď je malému pět měsíců a už bohužel tři týdny vůbec nekojím. Ačkoli jsem kojila a pak dokrmovala, tak to malému stejně nestačilo. Nesu to ale docela špatně. Už od začátku, co jsem začala dokrmovat UM, tak jsem měla výčitky svědomí a úzkosti. Každý mi od začátku říkal, jak je dobře, že kojím a že UM není to, co kojení... Teď jak už nekojím vůbec, tak jsem z toho špatná... Říkám si, jak to bylo lepší a že i pro miminko jsem možná byla bližší ☹. Asi jsem se měla pak s tím kojením více snažit, ale bohužel jsem měla málo mléka a moc už to nešlo ☹. Také jste to některá nesla docela špatně, že už jste nekojila? ☹

Strana
z5
kafemaniak
22. pro 2017

@barumat Ano, výrok propagace kojení jako hloupé dnešní módy mi doopravdy přijde dost hrozný.
Ale chápu, že pro někoho proagace nekouření, propagace zdravého životního stylu a další nechutné moderní zvyky jsou prostě obtěžující a urážející.
No a já se tomu prostě divim a je mi líto, kam ten svět spěje.

jaya
22. pro 2017

@mku Vite, treba by zkusena laktacni poradkyne poradila i Vam. Treba zkusit skin-to-skin, nabizet prso ve spanku, apod. Nepisete, co k bojkotu vedlo - mel/nemel dudlik, byl/nebyl dokrmovan. Je toho hodne, co lze poradit.

@dominika1986 Nestle nemuze rict, ze jejich mleko je lepsi nez MM, protoze to a) neni pravda a za b) zakazuje jim to zakon. Stejne jako reklamu na novorozenecke UM. Propagandu MM tu skutecne nevytvorily laktacni poradkyne, ale pozadavek ministerstva zdravotnictvi o tom, ze MM je pro deti to nejprospesnejsi. Kdyz se podivate na slozeni MM a UM, tak zjistite proc.

anetpierowska
22. pro 2017

@dominika1986 ja mela doma LP 3.5hod za 400kc. Denne jsme si psali pres zpravy. Za kojeni vdecim prave LP. Kvalitni LP neni tak draha a hl.nedoporuci dudlik ani flasku. Hodne jsem se diky tomu naucila aže vim,ze kdybych nekdy mela jeste jedno ditko,tak bych kojila odtom porodnice,kde neporadili vubec.

kata267
22. pro 2017

Tak se to trosku zvrtlo na debatu o kojeni/nekojeni...takze pro zakladatelku - pokud se vam MM uz netvori,pripadne mimcu nestacilo z meho pohledu si nic nemusite vycitat a dejte mu normalne najist UM a budte v klidu, pokud ale kojit vylozene chcete a nekojenim trpite tak klidne treba kojte s prikrmovanim UM, mimco pribere a vy budete spokojena ze dal kojite.....jinak nesouhlasim ze lakt.poradkyne to dela pro "moje krasny oci" je to sluzba za kterou se plati takze je to.prace jako jina...a rozhodne bych nekoho nekritizovala jen proto jestli nekoji, ono ne kazda ma cely dny volny na to aby se neustale rozkojovala kdyz to treba drhne, jako napr.kuze na kuzi si ted opravdu nedovedu predstavit ze bych si zalezla na hodinu pod perinu a rekla druhe dceri ted se rozkojuju postarej se o sebe sama 😀😀...kazdy proste at to dela dle svych moznosti

chiarapietra
22. pro 2017

Ahoj, já jsem přikrmovala od 3. týdne (tuším). Hodně mi pomohlo vyhnout se MK a článkům typu, kdo nekojí není matka, nebo nekojit = to nejhorší pro dítě. Prostě ta situace nastala a je třeba ji přijmout. Je řada mamin, co dává UM a neznamená to, že jsou méněcenné. Vím, bolí to, ale jsou důležitější věci na světě a myslím, že spokojenej úsměv děťátka všechno vynahradí.

luj89
22. pro 2017

Muzu se zeptat tech, kde jste cetly/slysely, ze kdo nekoji je automaticky horsi matka? Casto ctu z prispevku vety typu ,,Vadi mi ta prehnana kojici kampan, kdo nekoji jeste prece neni horsi matka,,. Vzdyt tohle snad nikdo nikde nenapsal, ze kdo nekoji je horsi matka, nebo se mylim?

chiarapietra
22. pro 2017

@luj89
je to mezi řádky, hlavně v diskuzích

pavlina212
22. pro 2017

@chiarapietra Hm, podle mě si mezi řádky promítaj to, co si samy nesou v sobě. Pokud je s tím ženská fakt v pohodě, tak to nikde mezi řádkama nenajde a nemusí se proti tomu neustále vymezovat, vymýšlet si lobby laktačních poradkyň, znevažovat kojení apod. Kdyby tu energii věnovaly tomu, že přiznaj, že se někde asi stala chyba a třeba jí i našly (a tím nemyslím, že ony udělaly chybu - je totiž dost smutný, že asi největším nepřítelem kojení v ČR jsou podle mě zdravotníci), mnohem rychleji by se jim ulevilo a tyhle absurdní diskuze by vůbec nevznikaly.

mku
22. pro 2017

@pavlina212
@luj89
A stejne tak jsou smutne tyhle matky ktere bez kojeni nedaji ani ranu. Je nutne se tu do nekoho navazet???? A co za mantru je laktacni poradkyne????
Kdyz me nepomohl ani strudl velmi zkusenych doktoru a detskych sester , ergoterapeutu a dalsich tak asi co zmuze LP... lekari to delaji zadarmo, LP za nemale penize... to je jediny rozdil..

luj89
22. pro 2017

@pavlina212 tvrde napsane, ale se vsim souhlasim!

jaya
22. pro 2017

@chiarapietra To ja nectu. To je nejaka vase vlastni interpretace. Ja ctu, ze MM je lepsi nez UM. O kvalitach matek se nic nepise. Zakladatelka se chtela vyrovnat s tim, ze nekoji a bylo ji porazeno, ze s pomoci LP by ji mozna jeste slo rozkojit. No a tento nazor byl vypiskan. Pritom by to opravdu mozna slo. Otazka je, jak by si dite zvyklo na prso.

@kata267 Ano, kazdy dle svych moznosti. Jen bych chtela podotknout, ze kdyz se zena rozkoji u prvniho ditete, u druheho uz to vetsinou neni potreba. A sluzby LP se plati, ale ve finale pomuzou usetrit x tisic za UM ;)

Na cem ale trvam, ze LP tu kampan nedelaji. Kojeni podporuje centralne stat - prispevky pro kojici zeny, zakonny zakaz propagace kojeneckych UM v reklamach, celkove regulace propagace techto vyrobku. Nejakych par zen by proti kampanim korporaci typu Nestle fakt nic nezmohlo. To je uplne smesna predstava.

luj89
22. pro 2017

@mku Jestli mas pocit, ze jsem se do nekoho navazela, tak me to mrzi a omlouvam se, protoze to jsem nechtela. Jak uz jsem psala, kazda mama dela pro dite to nejlepsi, jen si pod timkazda predstavuje neco jineho a jak psaly jine maminky, je tady urcite male procento zen, ktere nemuzou kojit i kdyby se na hlavu stavely. Jinak ja teda 300 Kc za zachranu kojeni povazuju za srandu, ne za nemale penize (radsi jsem dala 300 za hodinove sezeni s LP nez desetitisice za UM...). A lekari co se o vas starali neberou plat??

jaya
22. pro 2017

@mku Inu, oni nasi zdravotnici bohuzel maji o kojeni dost zvlastni predstavy. Kdybych se ja ridila radami doktorky svych synu na tema kojeni, tak jsem dokojila. A zadarmo to ti zdravotnici nedelaji, nenechte se mylit. Akorat to neplatite vy, ale vase pojistovna. Jediny rozdil je v tom, ze LP nemaji nasmlouvany zdravotni pojistovny, tak si je musi clovek uhradit jako samoplatce.

rebe
22. pro 2017

@chiarapietra Ne, není to mezi řádky, ani nemůže být, protože my kojící matky si nic takového nemyslíme. Většinou víme, že za nekojení žen kolem nás nemohou ony maminky, ale zdravotníci se svými škodlivými radami a nepodporující okolí, že ona maminka jen neměla dost síly a přesvědčení, aby si za kojením stála. Kdyby ve svém okolí našla odbornou pomoc a podporu, kojit mohla. Proto je kojení podporováno a tolik se o něm mluví, aby se k maminkám dostaly potřebné informace, a ty, které kojit chtějí, s ním nemusely přestávat zbytečně.

@mku Bolí mě břicho a nepomohl mi ani houf sousedek, rady na internetu ani telefonický dotaz na lampárně, tak co asi zmůže lékař. Sousedky radily zadarmo, doktor si vezme spoustu peněz ze zdravotního pojištění, to je asi tak jediný rozdíl...
Zkušení doktoři jsou zkušení ve svém oboru, nikoli v laktaci, stejně tak zdravotní sestry a podobně. Laktační poradkyně jsou odbornice na kojení, proto při problémech s kojením mohou poradit mnohem lépe než lékař, který se specializuje na něco úplně jiného a nikdy v životě (z pochopitelných důvodů 🙂 nekojil.

kata267
22. pro 2017

@jaya u prvni jsem musela dokrmovat temer hned, u druhe dcery zatim jen kojim takze zatim se nejak extra rozkojovat nemusim a samozrejme doufam ze to tak zustane...proste pokazde je jina situace, jen pokud to neklapne a bude potreba zase UM svet se nezbori 😉

sarkoc
22. pro 2017

@mku Lékaři to dělají zadarmo? 😁😁😁 Asi tak stejně jako LP, kterou jsem si zavolala v den návratu z porodnice pote, co jsem na úžasné rady lékařů a sester měla přejít na UM, ale chtěla jsem zkusit vše, aby k tomu nedošlo ..úžasná paní přijela a po hodině a něco se zvedla, ze půjde a přijede za dva dny...začala jsem tahat peněženku co jsem dlužná a ona, ze si to vyřeší s pojišťovnou (stejně jako ten lekar)...byla u nás 3x, celkem cca 5 hodin a krom kojení poradila i mnoho dalších věcí a co hlavně, hodila me do takového toho klidu, ze to všechno zvládneme...kojime jeste ted ve 26 měsících, neříkám, ze to LP zachrání vždy, ale řekla bych že se jejich služby zbytečně podceňují...Samozřejmě primární je, aby dítě nestradalo a nemělo hlad, takže pokud to tak je, jasně že pridat UM...

mku
22. pro 2017

@rebe ja snad spatne vidim????? Proc se do me navazite kdyz jsem si jen dovolila rict ze LP neni vseho spasa??? Prvni jsem kojila bez problemu, u druheho to nejde... mam se pro to sebemrskat????
Pri nasem pobytu v nemoci jsem videla nekolik deti, ktere prisly chudinky hladove, dehydratovane jen proto, ze jejich maminky mely pocit, ze bez kojeni nebudou matkami...
ja se za nekojeni nestydim, ba v nem vidim vyhody - zastane me v peci manzel ci babicka, nemusim resit co jim a nejim atp...
A ted me klidne ukamenujte, me to nijak neublizi a treba to nektere mamince pomuze, aby neztracela sebevedomi, kdyz “jen” nechce nebo nemuze kojit 🙂

alboo
22. pro 2017

Za mě asi tak: nekojila jsem, stacil mi den a něco pokusu, horší než porod. Dcera byla na UM a poprve nemocna v roce a půl, teď ve 3 letech mela poprvé kašel. Ve dvou a půl byla vazne nemocná ( velmi specificka nemoc- která a kojeni×nekojenim nesouvisi), pár dvoudennich rym a to vše. Spala celé noci, není tlustá, sni vše. Tak nevím, zda ji to ublížilo... rekla bYch ze naopak 🙂 já spokojena a ona taky.
Jinak téměř vsechny moje kamaradky koji a deti furt dokola nenocny, oni nevyspaly. Jedno dítě dokonce atop a vahove a výškové pod průměrem dosti, ale kojene skoro do dvou let 🙂 ale že by si dalo k jidlu rybu nebo zeleninu, to ani náhodou... to jen takovy příklady, nic není černobílý. Ano MM je nenahraditelné, ale pokud je dítě na UM neznamená to že bude nemocné a bude to na něm mit nějaké následky 🙂

dominika1986
22. pro 2017

@mku říct, že LP není všeho spása, si zde zjevně dovolit nesmí nikdo, následují komentáře zcela překrucující realitu a slova ostatních uživatelek, které mají tu drzost s některými zde uvedenými "moudry" nesouhlasit. Žasnu, kam až to dospělo. Nekojící matky mají deprese, mindráky a zcela jistě všem ostatním závidí🙂

dominika1986
22. pro 2017

@jaya
Děkuji za úžasné vysvětlení. Skutečně si nejsem vědoma, že bych já či kdokoli jiný zde psal, že UM je kvalitnější než MM a že by toto někdo z výrobců UM tvrdil. Naopak ve svém příspěvku píši, že všichni výrobci UM píší, že nejdůležitější je kojení. Ovšem v případech, kdy těhotná ( i před těhotenstvím) brala drogy, kouřila (někdy i celé těhotenství), užívala léky a nekvalitně se stravoval by se o kvalitě takového mléka samozřejmě také dalo spekulovat. A že právě všechny ženy např. z hodně špatných hygienických a sociálnich podmínek z finančních důvodů kojí, jak dlouho to jde, je nasnadě. Podle všech teorií LP by pak ovšem děti z tohoto prostředí pak měly být nejzdravější.

jaya
22. pro 2017

@dominika1986 To jsou zase pojmy a dojmy. Ja jsem psala odpoved na otazku, proc Nestle nepisou, ze je UM lepsi nez MM. Jsou zkratka regulovani. Urcite to neni tim, ze by to s kojenim mysleli nejak dobre. Jejich cilem je prodat matkam UM a tim to pro ne konci. K tem drogove zavislym a pijicim alkohol se uz vyjadrila @luj89.
Ja jsem nedavno cetla hodne zajimavy clanek o testech MM zen na Ostravsku. Toxiny ze spalin ze spatneho zivotniho prostredi mely vsude v celem telem, ale v MM nebyly. MM je proste dokonale ;)

sarkoc
22. pro 2017

@jaya No jasně, vzhledem k tomu, že v MM je přesně to, co zrovna které dítě potřebuje, tak proč by tam byly toxiny ;) Mě zase přijde úžasné, že když maminky kojí dvě děti různého věku najednou (a nebo i dvojčata), tělo tvoří každému jiné mléko na míru...nebo když je dítě nemocné, tvoří se MM přesně s tím, co zrovna potřebuje a pomůže mu, to je zázrak...no, já jsem těžká závislačka, konec kojení ponesu nejspíš mnohem hůř než dcera...a to jsem původně měla strop v roce, ptž jsem si myslela, že později je to divný, hahaha...a ted to vypadá, že mě čeká to double kojení, protože pochybuji, že u dcerky do července přestanu 🙂

dominika1986
22. pro 2017

@jaya to, že by snad firmy jako Nestlé měly zájem samaritánsky a bezplatně pomáhat matkám a podporovat kojení , tady nikdo neříkal a nikdo soudný si to ani myslet nemůže. Hlavním cílem podnikání je zisk. Stejně jako je zisk cílem i LP, ať si tady kdo chce maže med kolem úst komu chce. Stejně tak že doktoři taktéž léčí za peníze, i když placeni pojišťovnami, ví každý žák ZŠ, takže také není třeba to zde velkolepě uvádět jakože tím někdo objevil Ameriku. Dokonalému MM a dokonalým LP zdar! 🙂

monickaopicka
22. pro 2017

@ly1987 Ahojky, já jsem kojila částečně jen do 2.měsíce malého. Malý se narodil malinký, jen 2200g, přisál se a hnedka usnul, snažila jsem se v porodnici rozkojit, odsávala jsem - to jsem nikdy nic neodsála, jen kapku (jsem po CS) - tak jsem si asi říkala, že prostě mám málo mléka. Hnedka v porodnici jsem si objednala LP domů. BYla u mě dvakrát, přesně jak píšou tady holky, doporučila mi se s malým pořád jen tulit, pořád ho mít u prsu - ale když jsem malého zvážila, vždy si vypil jen trošku, odsávala jsem doma a také nic, po každém kojení. LP říkala, že když je poptávka, je nabídka, tak potom nechápu, proč jsem teda nic neodsála, když malý očividně hladový byl, přisál se, pak usnul, ale pak měl hlad, tak jsem ho začala už pak dokrmovat UM. ono pět dní jsem jen kojila, váhu schovala, malý neplakal - říkám si, super, už jsem se rozkojila. no jenže jsem přišla na konrolu a malý mi nepřibal ani gram a doktorka mi nakázala dokrmovat, když mi malý vůbec nepřibíral, navíc byl tak malý, že jsem si opravdu nemohla dovolit experimentovat s kojením, každý gram hrál u něho roli, tak jsem poslechla doktorku - přece jen ji věřím více než LP - té jsem pak psala sms, jak to u mudr dopadlo. ona mi psala, že některé děti přiberou nárazově - to sice možná jo, ale i 14 denní miminko?to se mi moc nezdá teda. navíc mě mudr chtěla poslat do nemocnice, tím, že malý nepřibíral, tak jsem si řekla, že nebudu praštěná a jen pro svůj lepší vlastní pocit, že kojím, malého týrat snad hlady! řešila jsem to tak, že jsem kojila a dokrmovala ty 2 měsíce, ale pak už to nemělo význam, jelikož malý pil hodně a já nakojila fakt jen kapku, bylo to čsově náročné, pro mě to bbylo těžké i proto, že moje ségra má stejně staré mimčo i nej kámoška a ty kojily a kojí o sto šest...ze začátku jsem to nesla těžce, ale po měsici jsem si nevzpomněla...ted je malému 9m a jen se tomu směju!hlavně, že malý přibíral, byl spokojený. a do dneska nevím, proč jsem to mléko neměla. i když samozřejmě by LP řekla, že mléko jsem určitě měla...haha, to určitě.a proč jsem teda neodsála ani kapku.....

monickaopicka
22. pro 2017

@martiniquest A vy myslíte, že je normální, že mi malý snad v 10 dnech za plného kojení nepřibral ani gram (nízká porodní váha - jen 2200g), mudr mě chtěla poslat do nemocnice, že bylo na místě poslechnout LP, at kojím?s tím bohužel nemůžu souhlasit! moje doktorka mě právě v kojení hodně podporovala, ale malý neprospíval, tak mi přece neřekkne, hm, nevadí, hlavně kojte!MM je lepší než UM..to je směšné!

jaya
22. pro 2017

@monickaopicka Tak nekdo neodsaje ani kapku a presto ma v prsach mleko. Rikalo mi to vic zen, ze nic neodsaly, dite presto pribiralo. Mne taky doktorka naridila, at prikrmuju, jenze to je cesta k nekojeni. Je pravda, ze nevim, jak bych se zachovala u takto malickeho ditete... Ja jsem doktorce stran kojeni teda neverila vubec a osvedcilo se mi to, protoze mi doporucovala uplne nesmysly. Zkratka nepovazovala kojeni za dulezite.

prcekverunka
22. pro 2017

@ly1987 Což takhle kontaktovat dobrou LP a ještě na tom zkusit zapracovat? 🙂

monickaopicka
22. pro 2017

@jaya Moje doktorka mě naopak v kojení podpořila, říkala jsem ji, že komunikuju s LP, tak mi to jen schválila, pak jsem šla ale na kontrolu a Kubík nepřibral fakt nic. byl hrozně malinký a ještě dřív narozený a jak říkám, doktorka nás chtěla málem poslat do nemocnice..kdyby byl malý větší, možná bych mohla víc experimentovat, ale zajímalo by mě, kolik LP by tak striktně trvaly na kojení u miminka 2200g, které nepřibírá???můžu se tady klidně LP vyjádřit. sama LP ke mpěřišla a říkala, že tak malé mimčo ještě neměla...no nevím, moje ségra je totálné kojná a odsáala celou láhev, takže nevím, jak to je....

luj89
22. pro 2017

@monickaopicka Bohuzel, je LP a LP... Jen ze zvedavosti, ta vase byla z Mamily? Moc vam tedy nepomohla... Ja byla s dcerkou v podobne situaci s tim rozdilem, ze jsme v jejich 3 tydnech byly v nemocnici pro neprospivani (Dr.mela strach jestli to nesouviso s poz. streptokokem v por.cestach). Nastesti jsem mela lepsi LP nez vy, takze mi ukazala jak zvysit laktaci a jak dokrmovat cevkou po prsu. A svete div se, laktace se pomalu zvysovala, az jsem pozdeji nemusela dokrmovat vubec. Kdybych poslechla dr. a dokrmovala lahvi, mame po kojeni... Vas pribeh je ukazkou toho, jak zdravotnici ,,umi,, poradit s kojenim a bohuzel jste navic mela smulu na LP :-\

Strana
z5