icon

Ukončení kojení v šestinedělí: Máte podobnou zkušenost?

15. led 2025

Ahoj, mám skoro 3 týdenního syna. Byla jsem rozhodnutá pro kojení a byla tady i laktační. Nějaké mléko mám, protože alespoň ráno a večer odsávám (dohromady max 150 ml). Syn měl i jednu dobu problém se přisát, tak jsem sáhla po lahvi a dokrmu. Byl by schopný řvát celou noc a to se starším sourozencem, kterému se musím věnovat přes den, nejde. První noc po příchodu z porodnice jsem to zkoušela, jenže jsme se nikdo nevyspal a druhý den to bylo šílený.
Je tady někdo, kdo ukončil kojení a přešel z podobného důvodu na UM? Syn se přisává a asi si nějaké mléko vypije, ale buď mu to neteče a přestane se po chvíli na obou prsou přisávat a řve a nebo usne a nemůžu ho ani odložit. Nosítko nepomáhá, protože řve hlady.
Mám výčitky, protože dceři pořád musím říkat "tohle až nakrmím, tohle až odsaju mlíčko,..." a nevím, jak dlouho v tomto módu vydržím.
Jak se pediatři dívají na konec kojení ještě v šestinedělí?
První dítě kojené nebylo. Nedonošené, já bez informací ohledně kojení oproti dnešku a po 3 týdnech jsem nasadila plně UM a já bez mléka, protože jsem ani nepotřebovala léky na zastavení laktace a nic jsem pro to nemusela udělat.
Přijde mi to jako podobný případ, kdy po 3 týdnech se mi mléko ztrácí.
Mám výčitky, že synovi nemůžu dopřát to nej a zároveň se věnovat dceři.

Strana
z3
misha31
15. led 2025

Ja, nakonec se ale ukazalo, ze to bylo podjazykovou uzdickou, nemohl tahat. Ale vis co, to je kupa stresu, klidne bych presla na UM, nic si nevycitej

jijulka
15. led 2025

vůbec si to nevyčítej. Kojení není povinnost. Proto tady je UM. To že nekojíš z tebe nedělá horší mámu .

nelly_strokova
15. led 2025

Skončila jsem s kojením cca po měsíci. Dcera byla stále hladová, nemohly jsme vůbec nikam, protože pořád plakala a plakala. Já byla fakt zoufalá a navíc mě kojení vůbec nenaplňovalo, brečela jsem, když jsem měla jít zase kojit. Takže jsem s tím sekla z části kvůli dceři a z větší části kvůli sobě a celkové psychické pohodě. Přechod na UM nám pomohl oběma a od té doby jsem si začala to mateřství užívat… Možná je to sobecké, ale asi bych skončila v blázinci, kdybych pokračovala. Doktorka se netvářila nadšeně, ale vzala to a od té doby to neřešila.

merope
15. led 2025

Já do cca 4 měsíců (2 měsíce korigovaně) kombinovala odsávačku (a pak do flašky) a UM (odsála jsem málo), po 4 měsících se syn teprve naučil přisávat, takže jsem kombinovala UM a MM. Jak začal s příkrmy, tak pak byla chvíle, kdy mu MM stačilo.

Na tvém místě bych MM doplnila UM a dala tomu dále volný průběh (kolik a jak budeš mít mléka - uvidíš). Jako MM je super a chvála za to, že pokud je málo MM, máme tu UM se skvělým složením a nemusíme ho míchat z mléka kravského a šlemu z obilnin, jak to dělaly naše babičky, pokud měly mléka málo.

veronicka89
15. led 2025

Kojeni neni povinne a kdo nekoji neni horsi matka.
Kdo nechce kojit at nekoji.

Kdo chce kojit a dela plno veci spatne a pak se divi ze mu to nejde = je prave ta blbost a ten nejvetsi problém.

X lahev , odsava, prikrm ...

Kdyby proste dite normalbe bez stresu od narozeni kojila zadne ztraceni mleka resit nemusis ...

### První noc po příchodu z porodnice jsem to zkoušela, jenže jsme se nikdo nevyspal a druhý den to bylo šílený. ##

1 noc jsi kojila ?

Je normalni ze je novorozenec furt u prsa ...

Proste 6nedeli je gurt to dite na tobe/ u tebe ...nejlepe telo na telo ... krom nejakeho jidla je prece normalne mozne se venovat i 2.diteti a dokonce di s nim i hrat ...

Nekdo to koheni mic vyhrocuje a pak to tak dopada ...

Proste chces kojit koj kdykoliv to dite chce a ne mu v dobe kdy se na nejvic naucit na prso mu vecpes dokrm.

A nebo jo vecpi ale pak nefnukej ze nemas mliko...

Jestli proste nechces kojit nekoj a nemusis k tomu potrebovat potvrzeni od 100 jinych maminek ...

Kdyz se da rozkojit i zena co neprozila porod a těhotenství, rozkoji se každá ( ktera nema zdrav komplikace - nebo mimco) ...

Pokud chces kojit prehodnot to cele prestan delat veci ktere tomu vsemu prirozenemu brani ...

A 1 neprospana noc je pro me vtip...

rosalindamelinda
15. led 2025

Tak ale je blbost ukončit kojení kvůli takovým zanedbatelným problémům, které se dají vyřešit. Dítě aspoň prvních 6m potřebuje MM.
Zkus si pořídit nějaký prsní klobouček, jestli se přisaje lépe. A pokud ani to nepomůže tak odsávej a krm ho MM přes flašku, žádný problém. Na UM je fakt dost brzo...

betelgeuzz
15. led 2025

A co ti laktační řekla, když jsi ji tam měla? A když píšeš, že řve hlady, jak to poznáš? jak přibírá? Děti řvou i z jiných důvodů, než hlady.
Má 3 týdny, to bývá období laktační krize. Dítě začíná víc růst a potřebuje více mléka, ale to tělu chvíli trvá, než se přizpůsobí. čím víc bude na prsu, tím víc se začne tvořit.
V podstatě kojíš první dítě, tak se s těmi problémy setkáváš poprvé, ale věř, že takové problémy má spousta kojících matek a jdou vyřešit. Záleží jen na tobě, jestli je překonat chceš, nebo sáhneš po UM. Nikdo ti za to hlavu neutrhne, tvé dítě, tvé rozhodnutí. Jen mi příjde škoda ukončit kojení spíš kvůli neznalostem.

cherie24
15. led 2025

Co doporučila laktační poradkyně? Základem je kojit co nejvíc, dlouho a v klidu. Zde mi to přijde psychické zejména. Hledáte samé proti. Jako jestli kojit nechcete, je to vaše věc, přestaňte kojit, ale vzdát to po 2 týdnech, to teda nic moc. Prořvané noci jsou u ani ne 3 týdenního miminka normální a odsávačkou se špatně mléko udržuje. Já si vždycky vzala nějakou hru pro starší, miminko na prso a věnovala jsem se starší. Nějaké potraviny na podporu mléka používáte?

veronicka89
15. led 2025

@betelgeuzz ona nema laktakcni krizi , v podstate nezacla poradne a spravne kojit...

kupi
15. led 2025

Mám tři krásně, zdravé, chytré děti a kojené není ani jedno a rozhodně to na nich není poznat.😁 Pokud cítíš, že kojit nechceš, nezvládas to, ničí tě to (to byl můj případ), tak se do toho určitě nenut. Děti potřebují mámu, která je v pohodě a je jedno jestli je kojí nebo jim dá nutrilon.

me_druhe_ja
15. led 2025

Nenech se pohltit dnešním extrémním prokojo terorem.
Kojení je určitě fajn věc, pro matku i pro dítě, ale pokud to nejde tak to nejde. Pokud se matka z toho hroutí, dítě nonstop hladové. Má cenu se fakt trápit? Ne. A kojení fakt nezaručí, že bude dítě zdravé a vyroste z nej génius. 😀 však se podívej kolem sebe- většina dětí kojených, spousta z nich i dlouhodobe a nemocný jsou skoro furt všichni😀

skarol
15. led 2025

A jak přibírá? Moje děti taky nešly odložit, ale bylo to tím, že chtěly být se mnou, ne že bych neměla mléko. Jestli jsi schopná odsát 150ml tak máš mléka určitě dostatek. Děti mi vždycky u prsa usnuly, ale odložit obvykle nešly. Ono je to úplně normální, ale od toho je šestinedělí. Jinak je to samozřejmě na tobě jak se rozhodneš, ani pediatrovi nemusíš říkat důvod

ivkasolavova
15. led 2025

Než se trápit přešla bych na um , je důležitý spánek pro vás oba a spokojeně miminko .Taky jsme bojovali a potom mi doktorka sama řekla že nemá cenu takhle kojit nekojit .Malej nemá žádnou újmu na zdraví , nemocnost neměl nikdy žádnou skoro .Já nejsem zastánce za každou cenu kojit , pokud to nejde svět se nezbori

20190418
15. led 2025

Ty mlíko neztrácíš, ale hledáš nějaký vzorec podobný UM. Budu kojit určitou dobu a pak bude miminko nakojené a pak zase za tři hodiny nakojím. Takhle to ale nefunguje. Miminka se klidně první tři měsíce kojí prostě pořád. Někdy deset minut, někdy taky čtyřicet. Někdy mu to stačí na hodinu, někdy na tři. Odsávání vůbec nevypovídá o množství mléka. Mléko se tvoří právě kojením. Pokud si to nepřenastavíš v hlavě, že teď mám miminko a prostě většinu času ho mám na prsu, tak kojit nebudeš. Je to na tobě. Buď tomu necháš volný průběh a kojit budeš nebo ne. Nikdo tě nemá za to právo nijak kritizovat, ale nenech se ovlivnit řečmi, že máš málo mlíka, že dítěti nestačí. Mléka budeš mít tolik, kolik bude potřeba, záleží na tobě, zda budeš chtít přistoupit na to, že teď je období kojení. Žen, které opravdu kojit nemohou jsou jednotky procent. Žen, které nekojí, protože nepřijmou fakt, že se kojí pořád, je mnohem víc a ty pak píšou o tom, že když to nejde, tak to nejde. A doktorky jsou často staré školy, které studovaly v době, kdy se na kojení aplikovalo právě to sociální inženýrství - kojit není potřeba, máme sunar a ženy potřebujeme ve fabrikách a ne doma, v klidu, s dítětem na prsu.

merope
15. led 2025

@veronicka89 Tak 3 týdenní dítě může mít problém s přisátím kvůli velikosti pusy a velikosti bradavky. Syn mi vyrostl do nějaké "rozumné" velikosti až asi ve 4 měsících (2 korigovaně - podle termínu porodu), tzn. 3 týdenní miminko může být opravdu dost malé = může být nutné ho krmit "přes odsávačku" a kojení jen zkoušet. Pokud dítě není schopné vzít bradavku do pusy, tak z ní sát nebude.

mafulin
15. led 2025

Myslím, že je hrozná škoda to vzdát takhle rychle. Zkus kontaktovat laktační poradkyně, ať Ti s tím pomůže.
Prostě ze začátku je to dítě na prsu pořád. Nejlíp si s ním lehnout, tělo na tělo a kojit a kojit. Pustit starší pohádku a hodit se do klidu. Ze začátku je to náročný , už na ní nemáš tolik času, máš výčitky.. ale všechno si za pár týdnů sedne a zase si to vynahradite. Stojí za to za kojení zabojovat.

ninive211
15. led 2025

Množství odsání vůbec není relevantní, já nikdy neodsála víc jak 40 ml, přesto jsem plně kojila dvě děti do půl roku a dále při příkrmech starší do roka, mladšího do 2 a čtvrt. Oba po císaři, malá prsa, žádná kojná s litry mléka jsem nebyla. Mléko se prostě tvořilo v průběhu kojení, důležité je zejména noční kojení hlavně na to počáteční rozkojení. když tam byla LP, co ti říkala? Zkontrolovala přisávání miminka? Máš správnou techniku? Piješ dostatečně? (min. 2,5-3 litry tekutin denně i teď v zimě jsou prostě nutností...mě to tělo nutilo samo o sobě zezačátku pořád pít), pila jsem kojící čaje, fenyklové, supr je taky homeo ricinum communis. Výborné jsou i silné vývary, polévky, kór těď v zuimě krom těkutin zéž zahřejí, prostě samé plus.
Dala bych tomu šanci alespoň do konce toho šestinedělí. Potom když to opravdu nepůjde, můžeš přejít a UM, ale aspoň s pocitem, že jsi pro to udělala vše. Ty začátky jsou prostě náročné, když je starší sourozenec, tak o to víc (je dobré mít k dispozici chlapa, hlídací babičku, tetičku, kamarádku, která prostě dítě zabaví, zatímco ty se plně věnuješ miminku...a přinejhoším pohádka na tabeletu to holt jistí, svět se z toho nezboří). přijde mi, že jsi předem z toho vystresovaná a děláš si výčitky kvůli starší, že jsi jakoby napůl už předem přesvědčená o tom, že s kojením prostě sekneš a nasadíš UM, však starší byla taky na UM, tak co. To mi přijde škoda.

veronicka89
15. led 2025

@merope muze mit problem , ja nikde nepisu ze ne ... ale to by mela odhadnout ta laktacni ...

autor
15. led 2025

@veronicka89 Jen na prsou jsem ho měla celou dobu v porodnici. 2. noc nenaběhlo stále mléko a malý celou noc řval a řval a ani se nechtěl přisát. Ano, svolila jsem poprvé k UM, abychom se vyspali oba a nerušili celé oddělení.
Další den pokračoval ve stejném duchu, ale to už jsme naštěstí jeli domů. Doma přes jsem ho nějak uchlácholila, ale v noci jen na prsou byl řev a právě nevyspal se nikdo včetně starší dcery.

veronicka89
15. led 2025

To neni nic neobvykleho , to co pises je normalni ...

Ono to neni tak ze maji vsichni mliko prilozis a kojis... je normalni ze dite rve ...ze se dite zzkousi prisat ...tady jde o to se tim nenechat vykolejit a vedet ze se to vsechno spravi ...

Nevyspani u miminka je uplne normalni...

daasqua
15. led 2025

Udělej si to tak, aby jsi byla spokojená 🙂
Jinak moje poznatky (kojila jsem 2 děti): První zhruba 6-8 týdnů děti pijí dost pomalu, takže kojení trvá dlouho, dítě přitom často usne a za malou chvíli chce zase. Potom se to zlomí, začnou se víc zajímat o okolí a chtějí jídlo sfouknout rychle, takže se dosyta nakojí během pár krátkých minut a člověk má často potom 2-3 hodiny klid (není ale pravidlem).
Místo láhve je lepší ze začátku krmit přes stříkačku, která se dá na malíček a dítě saje (tj. nic se nemačká). Dítě pak ví, že má máknout, pokud chce jídlo. Plno lahviček je na jiném principu.
Taky jsem dokrmovala (děti byly moc hubené, i když objemově toho vypily nadprůměr), ale hlavně večer. To jsem je nafutrovala a ony pak usnuly a spaly déle.
Taky jsem často bojovala s tím, že jeden něco chtěl a kvůli druhému jsem hned nemohla, toho si ještě užiješ a holt si to člověk nemůže tak brát.

autor
15. led 2025

@betelgeuzz Laktační poradila nějaké bylinky, ukázala polohy a zkontrolovala přisání.
Řve i po tom, co jsem ho měla průběžně i půl dne na prsou, ale když dostane dokrm, tak je klidný a spí.
Není to tak, že bych jen odsávala a dávala flašku. Vždy kojím, klidně přes hodinu, pak mu dám svoje odsáté a následně dokrm, abych se mohla dceři věnovat a dojít si na wc...

autor
15. led 2025

@ivkasolavova Kdyby to bylo první dítě, tak ty noci zvládnu a kojím a kojím a to samé přes den. Mohla bych se prospat. . Jenže malý budí i dceru, kterou to ovlivňuje přes den a já si dáchnout přes den nemohu. Bylo to šílený.. 🤦‍♀️
Manžel chodí do práce na noční. Přes den spí a pomůže nárazově a přes noc jsem s nimi sama.

autor
15. led 2025

@20190418 Nemám problém ho mít přes hodinu na prsou, ale když řve i pak a já prakticky nic nemůžu... to že přikládám na požádání je samozřejmé, ale ráda bych pro sebe aspoň i těch 10 minut na záchod a jídlo... I po mém odsatém mléku spí hodinku, dvě.

autor
15. led 2025

@mafulin Dcera u pohádek nevydrží a neustále vyžaduje pozornost...

veronicka89
15. led 2025

V 1.rade se musis vyspat a uklidnit 🙂

Kapes mu treba vitamin D muze mit prdy ...
Zkousis treba prsa pred kojenim promasirovat ? Lehce dprchpu nahrat ( be ze di zas zvykne moc 😀 ...

Ono to muze byt tim ze se proste vzteka ptz z prsa musi vynakladat mnohem vetsi usili ...

Ja nevim preci jenom nekdy usne ne ?🙂 a to je tvuj cas...sedni si treba k male a at si hraje ve vane ...proste a relaxuj uzivej si klid sedni si k ni s jidlem ;)

Skladani puzzle , malovani, staveni koleji, vzdyt toho je tolik co jde s miminem na prsu 🙂

Jestli chlap nedela treba o vikendu , nakrm jakkoliv maleho a proste se fakt prospi !!! At se postara chlap . Nebo at si proste vezme 2 dny volna ...
Malou dej nekde na hlidani ... co potrebujes je se vyspat , potom az mazlit se s malym v klidu a potom nejak normalne fungovat ...

Malou v noci odklid nekam do nejvzdalenejsi mistnisti ( na matraci, v cestovni postylce ...vymysli
( plzs ji tam treba jeste pust nejakou hudbu )

Ted me napadlo zkouselas maleho kojit nebo udoat vedle digestore ( pustit v mobilu bily šum , nebo zbuky briska atd ? ...nabidni mu prso ikdyz jeste nerve a zda se ti ze by chtel ( at se neprisava vzdy uz ve stresu a i tvuj stres z place) ...
Zkus si s nim povidat...hladit ho..

Jako ono to fakt nekdy neni sranda...

Je těžké vystihnout kdy co dite chce , kohit mazlit, prdet, kadit, nic...

Ale jde to vylucovaci metodou ...

Ale hl. Nedelej si zadne vycitky a hlavni je SPANEK ...nejdriv tvuj a pak pujde vse hladceji...

A koukla bych se po pribiotikach popripade zmrnu vitaminu D ...

Dale klidne se vyprdni na kojici čaje ( ty deti tsky obcas nadymaji . Pij hodne vody...udelej vyvar... jez dobře...

A uvidis ono si to sedne 💌 jsi na dobre ceste , ptz to neni ze bys mliko nemela ...

merope
16. led 2025

Ještě mě napadlo - muži mají nárok na něco jako otcovskou dovolenou, je to tuším týden a musí se čerpat nějak šíleně brzo po porodu, ale je to super mít týden chlapa doma (bez čerpání klasické dovolené). Máte to vyčerpáno?

ninive211
16. led 2025

@merope Je to 14 dní kdykoliv v průběhu šestinedělí.

merope
16. led 2025

@ninive211 Díky za doplnění. Já si to nepamatuji, navíc tam nemají dořešené nedonošence, tak jen vím, že chlap si to bral nějak "na poslední chvíli" a že se mě i ptal, zda má či nemá (jinak má homeoffice) a skončili jsme u toho, že i tak si to vezme, protože to může brát aspoň jako dovolenou navíc a že se to může hodit. A vlastně se to nakonec dost hodilo, protože on hlídal, zatímco já pořád lítala do nemocnice na převazy jizvy po císaři. Ale zbytek mám trošku "v mlze" 🙂.

ninive211
16. led 2025

@merope Nás bohužel otcovská minula, Ani na porodné jsme neměli nárok, protože jsme zrovna spadali výpočtem do kvartálu, kde dostal manžel půlroční odměny, takže jsme překročili ten limit, takže smolík.

Strana
z3