Ukončení kojení v šestinedělí: Máte podobnou zkušenost?
Ahoj, mám skoro 3 týdenního syna. Byla jsem rozhodnutá pro kojení a byla tady i laktační. Nějaké mléko mám, protože alespoň ráno a večer odsávám (dohromady max 150 ml). Syn měl i jednu dobu problém se přisát, tak jsem sáhla po lahvi a dokrmu. Byl by schopný řvát celou noc a to se starším sourozencem, kterému se musím věnovat přes den, nejde. První noc po příchodu z porodnice jsem to zkoušela, jenže jsme se nikdo nevyspal a druhý den to bylo šílený.
Je tady někdo, kdo ukončil kojení a přešel z podobného důvodu na UM? Syn se přisává a asi si nějaké mléko vypije, ale buď mu to neteče a přestane se po chvíli na obou prsou přisávat a řve a nebo usne a nemůžu ho ani odložit. Nosítko nepomáhá, protože řve hlady.
Mám výčitky, protože dceři pořád musím říkat "tohle až nakrmím, tohle až odsaju mlíčko,..." a nevím, jak dlouho v tomto módu vydržím.
Jak se pediatři dívají na konec kojení ještě v šestinedělí?
První dítě kojené nebylo. Nedonošené, já bez informací ohledně kojení oproti dnešku a po 3 týdnech jsem nasadila plně UM a já bez mléka, protože jsem ani nepotřebovala léky na zastavení laktace a nic jsem pro to nemusela udělat.
Přijde mi to jako podobný případ, kdy po 3 týdnech se mi mléko ztrácí.
Mám výčitky, že synovi nemůžu dopřát to nej a zároveň se věnovat dceři.
No tak mu dej umělý mlíko. Jestli to prostě dál zkoušet nechceš, tak mu ho dej. Ale tohle si musíš rozhodnout sama. Jak se na to dívají pediatři? No je to tvoje dítě
, ty rozhodujes, jak ho budeš krmit. A pokud pokračovat v kojení nejakého důvodu nechceš nemůžeš atd. Tak co jinýho dělat než dát umělý.
Přestala jsem kojit ještě v šestinedělí. Chvíli trvalo, než se vychytalo mlíko. Žádné odchylky na ní po devíti letech nevidím.
Zkusila bych alespoň pro začátek to kojení ještě úplně nevzdat, ale na noc dát dokrm UM, aby se "zaplácl" a alespoň část noci spal. Ono klidně mu může vadit něco v tom MM z hlediska alergií nebo prostě kolika, a proto řve. Neteř jako mimino prořvala noci, reflux, že házela šafle metr daleko, pediatra tehdy nic neporadila bohužel (bylo to první dítě ségry), prý je to "normální"...no a neteř má nyní velmi silnou intoleranci na laktózu, histamin a ekzémy, když "zhřeší". O nějaké dietě, že by třeba mohla pomoct, sestře nikdo neřekl, "ono se to spraví časem samo, to je normální, že miminka řvou". Kdyby se to řešilo v tom kojenéckém veku, tak možná by tu intoleranci měla tak jako tak, ale ne tak silnou, že nesnese fakt ani stolu mléka, ani ta bezlakózová, kousek sýra, nic (přitom ve tvrdých sýrech obecně je laktózy minimum, i tak to vadí)
Mne taky prijde, ze uz jsi rozhodnuta - mozna i diky tomu, ze UM jsi mela uz minule. Jak holky psaly, malokdo koji od zacatku bez problemu, vetsinou je to trochu boj. Ze ti v porodnici doporucili dokrmit ho UM tomu taky nepridalo.
Nicmene posvetit to od nikoho nepotrebujes, ani od detske ne, takze pokud pokracovat chces, porad se s laktacni, vyzbroj se trpelivosti a zkus se trochu zklidnit, pokud ne, hod to za hlavu a dej mu UM.
@suzanna123 spoustu porodnic je spíš proti kojení než že by pomohla. S druhou dcerou mi nevyšel nadstandard a když jsem viděla, jakým stylem tam vedli kojení, tak mi z toho bylo zle. Děti na sesterně dokrmované UM, protože se rozváží v určité časy. Holky si na pokoji mezitím odstříkávaly a chladily nalitá prsa mlíkem a pak se marně snažily nacpat spícím a najedeným dětem prso do pusy. Ještě to hned vzorně hlásily sestřičkám, že miminka vůbec nesála a sestřička s klidem prohlásila - to nevadí, tak je trochu přikrmíme u nás. Kolik miminek pak úplně zbytečně končí na UM, protože už z porodnici odcházejí ženský s informacemi, že když to nejde podle plánů, je jednodušší jim nacpat do pusy flašku... A to na zmíněná porodnice titul baby friendly. 🤦
Kojila jsem a dokrmovala na noc přes cévku. Nejhorší jsou první měsíce, hned jak to šlo, přidala jsem příkrmy a cévku odstranila, dcera se kojila do dvou let, kojila by se i dál, ale měla jsem důvod pak odstavit.
@cherie24 já vím - mně řekli, že když se malá tak hezky kojí, že by jí dali UM na noc, abych se vyspala 😖
Nikde od tebe necitim touhu kojit.. takze se na to asi vykasli, rady jsou asi vicemene zbytecne..
Miminko ani prsa proste nejsou stroj, kde cvaknes cudlik kojeni a pujde to samo.. oba se to ucite, hledate cesty.. ano, po um nerve, je zaplacnuty.. ale neni to zaruka prospanych noci.. A tim, ze das vzdy flasku, tak si mimco naucila na jednoduchy rychly piti, bez namahy.. u prsa se musi snazit. A ze nejde odlozit? Boze dobrej, je to miminko, 9mesicu v tobe rostlo, najednou je nekde jinde, samo, je tu zima, divny zvuky a svetla.. a ty ho chces nekde odlozit (dcera byla neodlozitelna do dvou let)... Jo a kojeni neni jen o jidle.. je to o uklidneni, jistote, vyvoji.. vsak i treba dvoulete kojene, kdyz spadne a ublizi si, chce se kojit, uklidnuje ho to..
Proc nemuzes spat pres den s miminem? Kolik je starsi?
@l_ Dceři je 3,5 let. Odložit.. tím jsem myslela třeba i nosítko, které teď hojně využívám.
Nechodi do skolky?
Nejde to, kašli na to a přejdi na UM. Dceru jsem kojila do 3 měsíce, ale to jsem mleko uz postupne ztrácela (z nervů kvuli jejimu otci). Ona byla z hladu spavá. Byla to neskutečná úleva přejít na UM. Teď jsem po 17ti letech těhotná v 15tt, tentokrát jsem snad tatínka vybrala lépe tak uvidím, jak to půjde. Když nepůjde, tak se hroutit nebudu a holt bude na lahvích 🤷🏼♀️ v dnešní době kdy ty mléka jsou fakt na super úrovni složením a furt to vylepšují, bych se netrápila déle než je nutné, pokud víš - a víš, co jsem tak pochopila - že jsi udělala maximum. Btw to jestli byla kojena a jak dlouho nemělo na její vývoj - což si muzu dovolit říct, když je skoro dospělá - žádný vliv. Je to zdravá a chytrá bytost.
@l_ Stáhla jsem ji před porodem a na 6N na radu 3 lékařů.
@suzanna123 A tohle vypadne s profesionálních sester na novorozeneckém....ach jo. U nás ve FN Brno odd.šestinedělí-péče o rodičku perfektní. Novorozenecké-měla jsem po císaři a první 2 dny mi navečer a v noci vozili syna po 3 hodinách. Jednou sestra hodila dotaz, zda může dát dokrm, že tam malý řve (do porodního plánu jsem napsala zákaz dokrmu bez předchozí konzultace se mnou a bez závažného důvodu), tak jsem řekla, že nee, že počkáme, bylo teprve 2.den, mléko se ještě pořádně nevytvořilo. Taky jsem si ťukala na čelo,když prý dítě řvalo, tak asi chtělo mámu, proč mi ho hned nepřivezli? Další den už jsem měla syna u sebe a hodnějšího chlapečka jsem nezažila, žádné "řvaní" se nekonalo, což mi jen potvrdilo můj názor. Jo a jako bonus jsme po 5 dnech domů odcházeli s váhou vyšší než porodní a sestry koukaly, že tohle tam opravdu nebývá zvykem, jako že super. Dostala jsem pochvalu jak krasně kojím dle tabulek (kdyby věděly, že si většinu časů a množství vypitého MM cucám z prstu a neváží, asi by se zvencly 😀 Nemluvě o tom, že v noci jsem si ho prostě klidně brala k sobě do postele,když byl neklidný...a krásně jsme se oba vyspali)
Tak ještě k tomu se mi dneska přes noc v prsu vytvořila bolestivá bulka... bolí, je to citlivé a nejde to rozehnat ve sprše a ani kojením. 🤦♀️
No jo to se tak prostě stane. Já jsem bojovala s retencemi každej druhej den na začátku kojení druhého dítěte. A kojis teda dál nebo nekojis ?
@alice180 Stále jsme na kojení + dokrm.
Dej tam tvaroh, mne to vždycky pomohlo. Až budes kojit tak nasměruj bradu mimina k ty ztvrdline můžeš i během kojení trošku masírovat, když to půjde.
@alice180 Tak dnes je den, kdy se vůbec nepřisává. Takže co půjde, budu asi řešit před odsávačku, i když nevím, jak to budu stíhat.
Díky, pro tvaroh skočím zítra.
A ten dokrm dáváš přes stříkačku a prst nebo normálně láhev.
@alice180 Vím, že to není ideální, ale lahev.
Tim.si to.kojeni neskutecne kazis 🤷🏻♀️ zbytecne..
No to asi je odpověď na to jeho sání.
A ta laktační na to neřekla nic, neporadila ?
Bohuzel.v porodnici nejsou na kojeni odbornici.. resej jen tabulky, cesta jim je jedno... Pokud vazne kojit chces, musis pro to zacit neco delat, hned.. nikdo nerika ze je to jednoduche, nenarocne.. ale za me to ma tolik benefitu, ze stoji za to zabojovat..
@alice180 Poradila bylinky, zkontrolovala přisávání, ukázala polohy a řekla, že jen kojit a kojit.
Kontaktovala jsem ji na doporučení maminek a kamarádek z našeho města a je i pod mamilou.
@l_ Vím, že mléko mám. Malej se přisaje, je slyšet, že polyká, někdy se zakucká a mléko mu teče po puse. Chvíli takhle pije a jak to přestane téct, tak je zle a už se nepřisaje a je jen řev. Jenže ho nemůžu nechat řvát (v ten moment nepomůže ani nositko, když má hlad) a jsem celý den a noc i se starší dcerou. Manžel na chvíli pomůže dopoledne a pak jde spát na noční.
To je děs, že to v porodnici tak pokazili tou lahví... V té naší nám na dokrm ukázali jen tu stříkačku a prst a je fakt, že moje děti asi i díky tomu zvládly být zároveň kojené a dokrmované (odstříkané MM a pak UM). Uměly to táhnout samy.
Manželovi jako miminku dali po porodu taky hned láhev a nesál pak vůbec, tchýně musela pak zastavovat laktaci. Moje máma měla taky potíže, takže to vzdala nějak po šestinedělí, protože jsem byla hladová a hubená. A přežili jsme to ve zdraví 🙂
Jediné zkusit tu stříkačku a prst, aby si uvědomil, že má máknout, ale možná bude frustrovaný a bude to už bojkotovat. Za zkoušku nic nedáš.
Pokud mléko máš, tak zahoď láhev a dokrmuj ze stříkačky přes malíček nebo cévkou. Nevím, jaké máš nosítko, ale u těch novošů mi přijde, že je mnohem lepší šátek - dá se navázat tak, aby se mohl sám přisávat, když má hlad. Pokud to ani tak nepůjde, tak holt UM, ale přijde mi to škoda, když zvládneš tolik odsát/odstříkat...

@merope Ano, vyčerpáno. A to jsem veškeré věci, co se radí dělala.