V jakém věku dítěte jste ukončily kojení?

mysicka_lb
20. črc 2015

Milé maminky, provádím malou anketku. V jakém věku dítěte jste ukončily kojení, z jakého důvodu a jak snadné nebo obtížné to bylo? Předem děkuji za vaše odpovědi.

pistalinda35
20. črc 2015

@mysicka_lb dle MUDr bych měla přestat kojit, aby malý víc jedl... Toť její názor během 18m. kontroly. Vůbec nevím, jak přestat. ☹ tak budu sledovat odpovědi v této diskusi 😉 třeba někdo poradí...

mysicka_lb
autor
20. črc 2015

@pistalinda35 Také neumím přestat a také už mě Mudra zbuzla, že bych to měla alespoň omezovat..... Pořád doufám v nějaké přirozené odstavení, ale uvítala bych ho už co nejdřív. Mému prckovi je teď 16 měsíců a kojit jsem plánovala tak 6 měsíců🙂

olusenka
20. črc 2015

první dítě do 19,5 měsíce, kojila jsem i těhotná a to prakticky do porodu (bez 4 dní), pak syn nechtěl, takže se odstavil sám, nepátral a já nenabízela, vzpomněl si po půl roce, ale už to neuměl.
Dceru jsem odstavila sama v necelém roce a půl, bylo to téměř bez problémů, důvody zdravotní (léky). Ani jedno dítě po skončení kojení nemělo UM.

andrrriiik
21. črc 2015

Dceru jsem kojila do 2,5 let,ale prso měla do 4 let,nešlo odnaučit.Syna jsem kojila do půl roku,mléko se ztrácelo,už si s tím jen hrál,tak jsem ho odstavila 🙂 Jak jsem psala,dceru nešlo odnaučit,takže to bylo těžké dost,syn v pohodě,prostě místo MM měl UM,byl malý,takže to bylo jednoduché.Proto tvrdím,že dítě by mělo být kojeno max.do roka,pak už je to závislost,a má to místo dudlíku. 🙂

mysicka_lb
autor
21. črc 2015

@andrrriiik Prosím tě, jak jsi to zaonačila, aby dcera měla jen prso, ale neteklo z něj už mléko? Myslela jsem, že pokud dítě saje, laktace neustane, i přes jakékoli léky.

pavlapl
21. črc 2015

Dceru jsem bohužel musela odstavit ve 2,5 letech a obě jsme to obrečely. Bylo to z pracovních důvodů, jezdila jsem na víkendové školení. Syn se odstavil sám ve 2,5 letech. Všechno úplně v klidu. Nejmladší dceři je pomalu rok a budu jí kojit jak dlouho bude chtít.

pavlapl
21. črc 2015

@mysicka_lb to víš že jo. Dokud se stimulují bradavky tvoří se mléko. Mléko se jen tak neztratí ze dne na den je to blbost. Maminky si myslí že nemají mléko když se jím nenalévají prsa. Mléčná žláza dokáže pružně reagovat na potřeby miminka a dělá mlíčka akorát kor v tak pokročilém věku dítěte.

andelka
21. črc 2015

Předběžně jsem plánovala kojit plně půl roku a částečně tak do roku. A nakonec to tak i bylo.
Prvního prcka jsem pomalu odstavovala tím jak se přidávaly příkrmy, takže postupně měl v 11m kojení ráno a večer, od 12m jen večer a ve 13m jsem odstavila. Už jsem cítila že to potřebuju, být zase sama za sebe, moct jít večer ven a nechat ho třeba na den a noc hlídat a někam si vyjet. Neměl problém, ani nevzdechl. Po odstavení jsem pila šalvěj (vlastně už pár dní před) a během týdne vše ok.
Druhého jsem kojila více v noci, ještě v 1 roce mockrát. Pak se mi to povedlo mezi 13 a 14m snížit na 2x za noc, ráno a večer a odstavila jsem v 15měsících. Důvod podobný, už mě to omezovalo. A prcek jedl i pil normálně a když se zrušilo noční kojení, neměl moc zájem ani o to zbývající. Takže nakonec jsme během 1 měsíce šli z kojení 4x denně na nulu. Opět jsem pila šalvěj, ale odstavení proběhlo rychleji, tak nějaké nalévání a masírování bylo, ale taky během 10 dnů už v pohodě.
Oba teda pak ještě měli UM, starší do 2 let, mladší do 3.

frantiska85
21. črc 2015

Plně jsem kojila 8 měsíců, pak syn začal jíst jídlo. Do 15 měsíce bylo MM jeho jedinou tekutinou, ale to už byl líný sát a dostávala MM z hrnečku. Dávala bych mu do dvou let, ale bránilo mi to znovu otěhotnět.

hanik73
21. črc 2015

já jsem kojila každé dítě do dvou let.Dcera se odstavila sama,už moc nechtěla,ale syn z toho měl doslova absťák.Používal prso místo dudlíku a na uklidnění.Pořád mě potřeboval u sebe a dožadoval se,třeba po půl hodině.
Moje děti nepoznali umělé mléko ani lahvičky,pak už rovnou pili z hrnečku s pítkem.Sice jsme se asi do tří let moc nevyspali,chtěli hlavně v noci,ale stálo to zato.Dnes jsou už dospělí a nemoci téměř žádné.Už se těším,až zase za nedlouho s kojením začneme potřetí 🙂

jaja01k
21. črc 2015

Prvního jsem plně kojila jen 2 měsíce. Hodně jsme se u toho oba trápili, tak jsem to nakonec vzdala. Doufala jsem, že s druhým vydržíme déle, ale vůbec nepřibíral, takže od 3 měsíců trochu dokrmujeme.

andrrriiik
21. črc 2015

@mysicka_lb Právě,že dcera už to jen cumlala,ale nesála,takže se mléko ztratilo 🙂

@pavlapl Nechápu,proč mluvíš za jiné.Já někde snad psala,že dcera saje?Jen prso cumlala,takže se mléko ztratilo.A rozhodně ne ze dne na den,to taky nevím,kde jsi na to přišla.A já snad vím nejlíp,kdy se ztratilo mléko,ne?

pavlapl
21. črc 2015

@andrrriiik ??????? Nechápu!!!! Vždyť já jsem o tobě vůbec nic nepsala a odpovídala jsem úplně jiné mamince. Nejsi náhodou nějak moc vztahovačná?

andrrriiik
21. črc 2015

@pavlapl Jo,už chápu,jak jsi to myslela.Tak to se omlouvám,pochopila jsem to jinak 😨

zo_ja
23. črc 2015

@pistalinda35 Kecy z omezené kleci. Jeden náš kojenec, urostlý, do 11. měs. kojen plně. Do roka jedla trochu jogurtu, trochu rýže. V roce k častému kojení vypil litr mlíka kravskýho - na vyžádání, nenabízela jsem a dále jedl asi víc než ostatní nekojené děti. Jedl hodně a často a kojen byl taky často a zasytilo ho to.
Oproti tomu jsou děti, který do nějakýho věku nic jinýho než MM prostě nechtějí. Pokud Tě vidí jíst, má možnost ochutnávat, vzít si z Tvýho talíře ap., ale nechce, tak bych to nehrotila. Občas nabídni, ale nenuť. Pokud se mu jíst z nějakého důvodu nechce, tak je lepší, když je kojenej, tím má pokrytý potřeby, než když sotva něco sní a MM mít nebude. Pokud sní něco málo, tak stačí. Ono se to někdy pak náhled zvhrne, že začnou jíst ve velkým... a MM je přestane až tak zajímat... Děti jsou v tom různý, pokud Tě kojení fyzicky neruinuje, dítě prospívá, neřešila bych. 😉

takarazestinusakur
23. črc 2015

Syn se narodil předčasně, neměl vyvinutý sací reflex, takže to byl dost boj. Techniku přikládání jsem měla dobrou, mléka bylo dost, ale malej prostě nesál. Začala jsem odstříkávat a ke slovu přišla flaška a taky UM. Potom, když jsme se dostali za termín porodu, se najednou sám přisál. Dva měsíce jsem se snažila, co nejvíc kojit a postupně se zbavit flašky i UM. Bohužel situace v rodině se zhoršila, tchýně se mě pokusila připravit o syna, takže jsem stresem přišla o mléko a tedy nekojím od 3. měsíce. Doufám, že u druhého mimča budu mít víc štěstí, kojit jsem chtěla alespoň rok...

ilonkaseda
23. črc 2015

Dvojčata 2 měsíce,i když jsem to obrečela,tak velké výčitky z toho nemám, protože znám až příliš mnoho kojených které jsou nemocné více než moje téměř nekojené / možná náhoda/ Je pravda,že jsem chtěla zvládnout tak půl roku,ale utáhnout 2 jsem nezvládla..Popravdě přes rok bych nekojila i kdyby to šlo.

patrusa
23. črc 2015

Syna jsem kojila do 10 mesicu, postupne jsem nahrazovala kojebi jidlem a v 10 mesich jsen kohila jem 1x odpo a 1x k ranu. Prvni jsem UM nahradila odpoledni kojeni a pak i ranni, ale to chtel jen asi mesic a pak vydrzel az do snidane bez mleka. S dcerou (8 mesicu) to planuji podobne. Aktualne kojim 1x odpoledne a 1-2x v noci.

elana
23. črc 2015

15m, z vlastní vůle a bez protestů dítěte, prostě jsme k tomu obě dospěly 🙂 Syna jsem bohužel nekojila (nechytl se, byl líný tahat), odsávala jsem mu a dávala z flašky, 4 měsíce, pak se přestalo tvořit mléko.

minonnka
23. črc 2015

V 18ti mesicich, pac jsem byla opet tehotna. Se zavedenim jidla se postupne nahrazovalo kojeni behem dne, od roku byl kojeny rano a vecer a nakonec jsme odbourali vecerni kojeni a to uz bylo v pohode i kdyz zrovna toho pred spanim jsem se nejvic bala... 🙂

mishule12
23. črc 2015

1. dcerka se odstavila sama kolem 10 měsíce, s přechodem na UM neměla problém, takže pro mě značka ideál 🙂 2. dcerka (1rok) je ale úplně jiná, tu kojím ještě večer a v noci, zkoušela jsem dát UM, ale nechce ho. Má problém s přibíráním, jí menší porce ... tak to zatím nebudu lámat přes koleno a nechám to na ní, ale nebudu zastírat, že už mě to kojení trochu vyčerpává a ráda bych, aby přešla v pohodě na UM 😉

evulina77
23. črc 2015

první do 22 měsíce, druhá do 21 měsíce a kolem 2 let plánuji taky tak nějak

blanka.k
23. črc 2015

@mysicka_lb v 18 měs, ze dne na den (léčila jsem se na gastru a nutně jsem potřebovala léky, které kojení neumožňovaly), pár dní trochu brečel (kojila jsem jen večer a v noci cca 3-4x), ale max.do týdne byl klid ....a já se poprvé vyspala celou noc (to vědět, ukončím to kojení v roce 😅 )

pincola
23. črc 2015

Bylo jí něco přes dva roky a odstavovala jsem postupně až mléko došlo a bylo by to úplně v klidu pro obě🙂

petula_88
23. črc 2015

Zhruba 7 mesicu. Za me to bylo azaz🙂 puvodne jsem chtela kojit do roka, ale uz me to nebavilo. Navic zastavam nazor, ze kojit se ma miminko a ne behajici dite

eficenka
23. črc 2015

@mysicka_lb
u první dcerky v 17ti měsísích, v mém 6tém měsíci těhotenství a důvodem byla velká citlivost bradavek.
u druhé dcerky - zatím 13 měsíců plánuji postupně kolem 2 roku končit.
u první dcerky jsem začala lehce omezovat v 16 měsísích a šlo to samo 🙂 už pak měla jen večer na napití a místo toho jsme zavedli rituál čtení pohádek 🙂

chezzie
23. črc 2015

u prvniho syna par dni po prvnich narozeninach - odstavil se sam,
u druheho syna v 19m - to jsem skoncila sama, protoze se v noci budil a vyzadoval jen prso, dvakrat si cucnul a spal dal, za pul hodiny chtel znovu, a porad dokola.. flasku s vodou v tu dobu nechtel, spis jsem mela pocit, ze ho tim vzdycky akorat nastvu, takze jsem to utla a od te doby zacal i krasne v noci spat

metallico_mondo
23. črc 2015

Už od začátku jsem chtěla kojit do roka, dýl ne jsem názoru že ux to pak maj jen jako hračku ( nikoho neodsuzuji když kojí dýl je to každého věc) ale kvůli plánované operaci jsem musela přestat už v 10 m. Není u druhého plánuji taktéž do roka když to půjde.

alicci
23. črc 2015

Oba syny jsem kojila do 19 měsíců....od 18měsíců už mi to vadilo.... dudlali...tak jsem jim dala měsíc na postupné odstavení...a povedlo se.Maminka musí být 100%rozhodnutá a pak to jde ze dne na den.Prsa se mi ani v jednom případě nenalila.

ckei
23. črc 2015

Já neukončila, syn si kojení ukončil sám ve 14m.