V noci chce pořád kojit. Je možný, že mám málo mléka?

kristula83
3. dub 2013

Dobry den,mam dvanacti denni dcerusku a mam s ni problem takovy ze pres den mi spinka , po trech hodinach se budi na kojeni a zas spinka. Ale prijede vecer devata hodina vzbudi se a hleda prso tak ji dam napit s obou prs usne a jakmile ji polozim tak se vzbudi a krouti se a hleda prso tak ji ho dam tak se naji a zase usne a zase ji polozim a zase se vzbudi. Davam ji i hadicku na kadeni pac se krouti,vykadi se ale nespi. A tohle opakujeme az do ctyr do rana. Porad by byla prisata u prsa. Je mozny ze bych vecer mela malo mleka pac pres den mam prsa tvrdsi a vecer je mam mekke. Mate take nekdo takove zkusenosti? Prosim o radu

lv
3. dub 2013

to je úplně normální, takhle to je...tose spraví, některé mimi chce jíst po3h, některé po1,5h..ina tu noc se naučí..že má spát alespon 3-4h..všechno se musí miminko i maminka naučit..

anina32
3. dub 2013

Tak to prostě je, mimi potřebuje kontakt s maminkou. Já kojím v leže a mám takhle přicucnutého sedmiměsíčho syna nejmíň 6x, někdy i 10x za noc, většinou u toho usneme oba😉 a ve 12ti dnech ještě nerozlišuje den a noc.

ofelieee
3. dub 2013

@kristula83 je maličká... kdybys chtěla, nabídni jí dudlík, třeba pomůže... a pokud nechceš, prostě s ní buď... spi s ní přes den... nejmíň šestinedělí (německy se to jmenuje dokonce "osminedělí") se to všechno upravuje...

hamma
5. dub 2013

@kristula83 Je to normální. Miminka jsou večer unavenější, takže nemají takovou sílu pít a maminkám se dělá trochu míň mlíčka, takže miminka musí pít delší dobu. Kromě toho je kojení i způsob, kterým se miminka uklidňují a uspávají. Často se stává, že toho má miminko za celý den dost a potřebuje se dlouho uklidňovat. Je to přirozené a správné. Nevznikne tím žádný špatný návyk, ani rozmazlenost. Vezmi si ji k sobě do postele, ať se aspoň trochu vyspíte. Pro děti je přirozené, že chtějí být v těsné blízkosti rodičů - když není u tebe, vlastně vůbec neví, kde jsi. A protože nemá představu ani o čase ani o vzdálenosti, může mít pocit, že se máma ztratila napořád.
Radila bych ti přestat používat rektální rourku - vzniká z toho návyk a je to jen krajní řešení. Obvykle není "bolení bříška" vlastně žádné bolení, jen prostě únava, neklid, neschopnost usnout (děti asi do tří let nejsou schopny samy usnout). Pokud se ti zdá, že jí bolí bříško, zkus ji chovat v klubíčku, nebo si ji dát do šátku, nabízet kojení.
Dudlík jí rozhodně nedávej, rozhodilo by to kojení!
Podívej se ještě na toto video:
http://www.nbci.ca/index.php?option=com_content...
Je tam, jak má vypadat správné kojení a porovnej to s pitím svojí holčičky. Pokud nepije (nemá pauzy v pohybu brady) bude potřeba upravit přisátí, aby všechno klapalo 🙂

dana3262
5. dub 2013

@kristula83 dudlik ji neuskodi (ani kojení) ale spíš ho nebude chtít, je maličká. Ale je to uplne normalni. U prvního jsem ho mela u prsa nonstop celou noc. Az do roka a u druhého jsem sestinedeli prospala v sedě a on spal schouleny na mém hrudníku. Pak jsem se uz nemohla hnout, tak musel na bok k prsu 🙂 ale jelikož je první hyperaktiv a ja uz to fyzicky nedávala, tak dostal dudlik.BByt tebou, tak si ji dam k sobě do postele na bok a Necham ji pricuclou. 🙂 a z rourky návyk nevzniká, ale zbytečně bych to nedělala. Maj to tam citlivoucky, může se neco poranit, poškodit nehledě na to ze ji to nemusí byt příjemné.

hamma
6. dub 2013

@dana3262 Prosím, jsi lékařka nebo nějaký jiný zdravotník? Z rektální rourky návyk vzniká, dočteš se o tom ve všech odbornějších článcích, zeptej se pediatra. Dudlík skutečně může kojení poškodit, kromě toho, že si dítě pěstuje jiný návyk sání, tak dudlík způsobuje snížení tvorby mléka (dítě, které by chtělo sát prs, dostane dudlík a tím se méně stimuluje tvorba mléka). Na to vše jsou studie.
Ano, může být, že třeba tvým dětem to nijak neublížilo a kojíš je dál bez obtíží, ale to je spíš výjimka. Není dobré dávat rady bez podložení.

jenny.kay
6. dub 2013

@hamma Aniž bych chtěla být nějak protivná či rýpavá (prosím, neber si to osobně či jako útok), tak děti do tří let jsou schopny samy usnout (osobní zkušenost), to jen na okraj. A ohledně dudlíku - kamarádce přímo v porodnici poradili, ať malému dudlík dá, protože chtěl prso co půl hodiny, ale nepil, jen ho dudlal.

@kristula83 Ona maličká chce prostě opravdu asi i tvoji přítomnost, jak tu holky správně píšou. Holt se s tím musí maminky kojených dětí smířit, že to tak někdy bývá. Ale časem by si to mělo sednout. Jak dlouho to bude trvat, záleží na dítěti.

evaviki
6. dub 2013

@hamma ja dala dudlik prave proto, aby se naucil tahat.. kojeni to naopak zlepsilo .-D a rektalni rourku som pouzivala pol roka, koliky mal silene a prestali v tej chvili, jak dostal syrove nastrouhne jablicko.. ziadny navyk si nevytvoril..

hamma
6. dub 2013

@jenny.kay @evaviki Ano, vždycky existují výjimky, vždycky to někdo má ale úplně jinak, něž všichni ostatní. Což je fajn, protože kdybychom byli všichni stejní, byla by nuda.
Pokud se ovšem odborníci na něčem shodnou na základě výzkumů, je pravděpodobné, že pro většinu lidí to bude více či méně platit. Proto, když obecně je to tak, že dudlík kojení spíše škodí než prospívá, je vhodnější dudlík nedoporučovat.
To, že někomu poradí dudlík v porodnici je ostuda té porodnice (pokud dítě chtělo každou půl hodinu dudlat prs a nepilo, bylo pravděpodobně něco špatně s jeho přisátím a pitím, což se tedy rozhodně nevyřeší dudlíkem a personál porodnice v tom musí být proškolený). A pokud se ukázalo, že používání rektální rourky často vede k nesprávnému vyprazdňování stolice (mimochodem mi připadá, že používání rourky půl roku už docela solidní návyk je), tak je také vhodnější doporučit jinou metodu, jak miminku ulevit (asi to tedy ani příliš nepomáhalo, když koliky přešly až po půl roce, že?).
S usínáním je to samozřejmě složitější, tři roky jsou průměr a každé dítě je jiné. Jen jsem chtěla napsat, že je normální, když malé dítě neumí usnout a spát samo.

evaviki
6. dub 2013

@hamma co se tyce spani, tak souhlas.. a co se tyce rourky, tak navyk to nebyl, nepotreboval ju porad a kazdy den.. 🙂 Dudlik mali snad vsetky deti v okoli, problemy s kojenim som mala jenom ja, aj to kvuli tomu, ze byl nedonoseny a nevladal sat.. v tom nam dudlik pomohol..

dana3262
6. dub 2013

@hamma ne, pisu z vlastní zkušenosti. To, co pises jsem jako vystrasena prvorodicka taky nastudovala a verila tomu.

zvalentova
6. dub 2013

Je to normální, takhle male chtějí často. Nicméně pozor na časté kojení a koliky. Aby dítko tolik nebolelo bříško, pauza mezi kojením/lahví by mela být alespoň 2 hodiny.

zvalentova
6. dub 2013

@hamma s jedním dítětem se to bez dudliku dá zvládnout. Neumím si představit, ze s dvojčaty bych ho neměla. A kojila jsem je do 11,5 měsíců, takže bych až takovou souvislost neviděla.

dana3262
6. dub 2013

@zvalentova jo, s tim jsem taky byla seznámena. Malej řval a řval, pak jsem pochopila, ze proste chce prso. U druhyho jsem to nechala id začátku naprosto na nem. Sestřička v porodnici mi vyčítala, ze ho mam furt u prsu a rikala, ze si zadelavam na problémy, ze urcite budu chtít druhé dítě a co budu delat pak..tak říkám, ze to uz druhé je a ze si dítě samo rekne, co chce.
Pry se nemá míchat natravene Mleko s novým, ale podle meho to taky v praxi tak nefunguje..

dana3262
6. dub 2013

Kéž by maminky nekdy vubec informace na internetu raději nehledaly a řídily se vlastním rozumem a hlavne citem..

hamma
9. dub 2013

@kristula83 Tak jak jste na tom?

kristula83
autor
9. dub 2013

zabral prikrm po kojeni...asi malo mleka....ted se vzbudi v jedenact,napapka se,vyprdinkujeme se a spinka az do sesti...uz zadne kolibani do ctyr...je zlata. doktorka mi prikrm nepovolila,ale koupila jsem si mleko sama,a malinka je spokojena. jinak dekuji vsem za rady a vam za zeptani 😉 😵 😵

hamma
9. dub 2013

@kristula83 Pokud chcete dál kojit, tak bych vám ten příkrm taky nedoporučila. Zejména v noci se ovlivňuje tvorba mléka, pokud vám malá teď celou noc prospí, tak se pravděpodobně stane to, že vám začne postupně klesat tvorba mlíčka a brzo bude po kojení.
Jestli chcete, napište do IP, můžu vám poradit, jak z toho ven.