icon

V noci co dvě hodiny kojím. Mám dát večer dokrm?

pavca159
7. led 2015

Ahoj chtěla bych se zeptat mam 3 tydenni holcicku mam problem ze treba pres den vydrží v pohodě i 4 hodiny bez jidla ale v noci co dve hodiny musim kojit myslite ze kdyz jidam vecer dokrm ze my vydrzi dyl spat nebo proste nejak to vydrzet nez se to spravi dik za odpoved

Strana
z2
kvakuska
8. led 2015

@emin vyvedu tě z omylu ... naše malá bude mít zítra 17 měsíců, stále ještě kojím (i když už jen ráno a večer) a nikdy (opravdu nikdy) jsem nekojila v noci, malá totiž už od porodnice spí celou noc ... nejdřív teda ta noc byla 23 - 5 hod., od půl roku 21-5 hod. a teď od roka 20:30 - 8 hod ... i když jsem na radu doktorky zkoušela v noci budit na jídlo, nechtěla ... měla i dudlík, trochu vnucený, moc ho nechtěla, ale jelikož si pěstičkama neustále vyvolávala zvracení, naučila jsem ji na něj, ale nikdy na něm nebyla závislá a od půl roku ho nemá ... prostě jakmile se přestala chovat jako anorektička, tak jsem jí ho přestala dávat ... ani to nepostřehla ... a ještě jedna věc, od porodu jsem vždy 2x za měsíc chodila 7-15 hod do práce, byla v ty dny dokrmovaná MM z lahvičky ... takže vlastně všechno špatně, už bych dávno neměla mít mlíko a dcera by měla prso odmítat, ale je to přesně naopak ... no možná jsme ty vyjímky, které potvrzují pravidlo 😀

paullet
8. led 2015

Sorry ale ve třech týdnech řešit, že se ti mimčo budí na kojení každý dvě hodiny je prostě blbost. Vždyť je to miminko, musí jíst často. Spíš bych nedávala k prsu přes den každých deset minut, ale po hodině, nebo hodině a půl.

paullet
8. led 2015

@emin taky jsem asi výjimka, ale v noci nekojím. První dcera se odstavila sama v roce kvůli zubům, ale spala od deseti do sedmi už od svýho půl roku a ta malinká mi od dvou měsíců vydrží bez jídla mezi osmi až jedenácti hodinami a nabírá taky krásně 😉

tamarila
8. led 2015

Mě taky první dcera spala celou noc prakticky od začátku, taková výjimka to asi nebude, protože v okolí i rodině znám takových dětí víc. Teď u druhého syna se tedy ten luxus neopakuje, ale budí se 2x, tak to stále nepovažuji za žádnou hrůzu. Ale popravdě si nedovedu představit vstávat co hodinu, jsem spáč a toto by ,mě asi zabilo 😅

katyxq
8. led 2015

@gwennie o to množství, co dáš UM (nebo spíš o víc, protože UM se hůř tráví) se tvoří méně MM

lenka5731
8. led 2015

Nečetla jsem všechny příspěvky, ale první dítě jsem kojila rok, půl roku plně a z toho v noci naprosto vyjímečně, tzn. třeba dvě noci v měsíci se vzbudila 1x. Problém s mlékem nebyl. Druhé dítě mělo 8,5 měsíce odsávané MM (první UM mělo až v 6,5 měsíci) a myslím cca po 3 měsících jsem přestala odsávat v noci. Postupný úbytek mléka asi byl, ale vzhledem k potřebnému množství nijak zásadní. Druhé dítě tedy kojené nebylo nikdy. Noční kojení na základě SVÉ zkušenosti pro zachování laktace taky nevidím jako nutnost. Nějaké ocucávání každou hodinu by pro mě bylo neakceptovatelné, ale naštěstí jsem to nikdy prakticky řešit nemusela a doufám, že už nikdy muset řešit nebudu. 😀

katyxq
8. led 2015

@lenka5731 jen poznámka - dlouhodobým kojením se nemyslí kojení do roka 😉 (ale tak do 2, 3 i déle). Za sebe můžu říct, že když se malá v podstatě přestala kojit v noci (ve dvou a čtvrt letech), pokles laktace byl dost výrazný.

lenka5731
8. led 2015

@katyxq to je možné, nevšimla jsem si v tématu, že by se psalo o dlouhodobém kojení. Já jsem o dlouhodobé kojení nikdy neusilovala a vlastně se dá tedy říct, že o něj neměla zájem žádná z nás tři zúčastněných 🙂

bunny123
8. led 2015

@gwennie Já používám Medelu Calmu od 4m, kdy jsem musela začít jezdit 1x14 dní na celý den do školy. Nezaznamenala jsem potíže a stále kojíme (8m). Nejsem zastáncem krmení z lahve, ale jsou nevyhnutelné situace a Calma má momentálně nejpřijatelnější savičku na trhu.

katyxq
8. led 2015

@lenka5731 psalo se tu o dlouhodobém udržení laktace v souvislosti právě s (ne)kojením v noci 😉

lenka5731
8. led 2015

@katyxq už jsem se lekla, že bys v naší diskusi nechtěla mít poslední slovo 🙂 nerozumím, proč nás potřebu doplňovat, opravovat a korigovat něčí osobní zkušenosti? 😅 kolik procent matek usiluje o laktaci do 2,3,4 let dítěte věku? Velmi málo procent, tudíž z mého pohledu naprosto okrajová záležitost a dá se předpokládat, že tyto specifické matky se zařídí jinak a radu v takovéto diskusi nepotřebují. Co jsem si všimla, zakladatelka tématu je v šestinedělí a nečetla jsem, že plánuje kojit ještě v první třídě. Dobrou noc.

katyxq
8. led 2015

@pavca159 pár rad, jak lépe zvládat kojení v noci najdeš třeba tady https://www.modrykonik.cz/nocni-kojeni ... ale jinak mi interval co 2-4h přijde naprosto normální u takto malého miminka, můžeš miminku potřebu se kojit víc připomínat ve dne těsným kontaktem - nošením (možná si v noci tuhle potřebu dohání, společné spaní může leccos usnadit, pokus necheš miminko ve své posteli, alternaticou je postýlka bez bočnice přiražená ke tvé posteli jako "balkón") a nepoužívat věci maskující hlad - nedávat dudlík a těsně nezavinovat.
Pokud dáš dokrm, zvyšuje se pravděpodobnost vzniku problémů s kojením, plus UM má svá rizika - viz https://www.modrykonik.cz/umele-mleko
Ale je to tvoje dítě, tvoje tělo a tvoje rozhodnutí (a kojením prospíváš nejen miminku, ale i sobě - snižuješ si např. riziko rakoviny prsu a vaječníků, cukrovky).

gwennie
9. led 2015

@emin no, vzbudí se asi o 1-2h dříve, takže pak jsou v noci ve finále kojení 3... Jako nebyla by to žádná hrůza vstávat na kojení, spíš že on se kojením rozebere a nechce pak třeba hodinku usnout, proto se mi do toho nechce 🙂

gwennie
9. led 2015

@katyxq tak pokud mi tohle "dlouhodobé kojení" nevyjde, tak to mi neva, určitě neplánuju kojit přes rok...

katyxq
9. led 2015

@gwennie tvoje věc 😉

emin
9. led 2015

@paullet Určitě výjimka 🙂, znám take jednu takovou maminku. Navíc kojila přes kloboučky a děti spaly téměř od narození celou noc. Na druhou stranu přibíraly mizerně, ale ona je nechtěla budit, prostě přes den kojila a v noci spala. To však není rada, jen konstatování 🙂

emin
9. led 2015

@kvakuska Ano , viz předchozí komentář. Je to opravdu spíš rarita a já vždy říkám, že jsou děti, které zvládnou dudlík, lahvičku, I prso. A jsou prsa s kapacitou, která zvládne 8 hodinovou pauzu bez kojení a presto laktace neklesá. Je to velice individuální, ale nelze takto radit maminkám (což ty neděláš, jde o popsání faktu 🙂). Často se ale setkávám s tím,že maminky svou zkušenost vnímají jako objektivní fakt, většinovou záležitost. Pokud se mě maminka zeptá, zda může používat láhev, neříkám jí NE, nesmíte. Říkám, že je to riziko. Pokud je ochotná jej podstoupit, je to její věc. Rizika podstupujeme denně a je jen na ní, jestli jej podstoupí, či ne. 🙂

paullet
9. led 2015

@emin i kdybych chtěla budit, tak se malá nedá 😵 a ve třech a půl měsících má přes sedm kila, takže určitě nestrádá.

gwennie
9. led 2015

@emin chtěla jsem akorát říct, že se mi líbí Váš vyrovnaný, nečernobílý tón v příspěvcích 🙂

lenka5731
9. led 2015

@emin ano, souhlas s gwennie, Vás bych si klidně pozvala domů jako LP 🙂

Strana
z2