3leté dítě nemluví, diagnóza žádná. Máte zkušenost?

17. kvě 2022

Ahoj, chci se zeptat, jestli tu měl někdo 3leté dítě (a starší), které nemluvilo skoro vůbec a i přes všechna možná vyšetření mu nic nebylo zjištěno? Jde o to, že naše dítě ( 3roky a dva měsíce) skoro vůbec nemluví. Brouká si, pokřikuje, ale slova to nejsou. Už jsme byli na všemožných vyšetření, ale nic nebylo zjištěno. Jen jsme dostali info, že máme opožděný vývoj řeči, což vím i sama, že jo. Tak si říkám - je to vubec normální, že díte, kterému byly tři roky, prostě nemluví, aniž by s ním něco bylo v nepořádku? Máte někdo taky takovou zkušenost? Už jsem trochu zoufalá a nevím, jak mi pomoct. Nikdo mi v podstatě nic neporadil... Na neurologii mi řekli, že děti se klidně rozmluví až v pěti letech, ale to se mi teda nějak nezdá...... takže jsem z toho trochu konsternovaná ☹ děkuju

zuzkasim
17. kvě 2022

Jsou i takové výjimky. Jestli víš, že dobře slyší, rozumí, ukazuje, umí pusou dělat čertíka, klapat jako koník, olíznout se, sát z brčka, kojil se (tedy mluvidla má zdravá, rozcvičená), byli jste i na neurologii, tak si prostě asi opravdu jen dává na čas. Do školky půjde? Někdy to pomůže v tom, že mu najednou okolí nerozumí a víc ho to motivuje, co si budem povídat, ty mu rozumíš a nemá až tak důvod snažit se, pokud ho k tomu nevede jeho vnitřní touha.

daasqua
17. kvě 2022

Najít si klinického logopeda, aby se podíval pořádně 🙂 Jinak jako první krok k mluvě je trénování pusy a jazyka (olizování, foukání, nafukování tváří, ťukání jazykem všemožně v puse...) plus trénování jemné motoriky, protože ta s tím souvisí. Často mají nešikovnou pusinku, tak prostě nemluví, protože je to pro ně složité.
Jinak dcera do 3r jela jen svou řeč (ale hodně, byla celkem užvaněná) od 3r konečně opakuje slova a je jí rozumět.

veritanas
17. kvě 2022

Náš mladý uměl při nástupu do školky 5 slov, rozmluvil se až ve školce... Má logopedickou vadu a špatně mluví, ale neurologický je v pořádku... Důležité jestli rozumí a chce s tebou komunikovat, třeba neverbálně. Co logoped nebo psycholog?

autor
17. kvě 2022

@veritanas Logoped nám vcelku nic neřekl, jen nás poslala na neurologii. Psycholog nenašel žádnou vadu nebo problém.

dixi86
17. kvě 2022

Svagrove syn zacal mluvit az kolem pateho roku a to az po roce s logopedkou. Jinak mluvil tak, ze mu nikdo nerozumel.

valentyna4
17. kvě 2022

Dobrý večer,já měla se synem ten samý problém.
Napřed bylo tříleté vyšetření u dětské lékařky a když zjistila,že nemluví,tak jsme navštěvovali psycholožku.Ta zjistila,že je v pořádku.v zari šel do školky,bylo mu 3roky a 8 měsíců a postupně pak začal mluvit...🙂

klovalka
17. kvě 2022

@daasqua ahoj a kam jste prosím chodili? mám syna 2 roky, který také ani trochu nemluví. Byli jsme u logopedky a ta se tvářila, že netuší, co s tím...

kometkak
17. kvě 2022

Pokud ani neopakuje..třeba máma, táta, pápá.. tak je to divné. Na neurologii to chce jít i vícekrát.. Pokud nemluví vůbec..od tří let docházet pravidelně na logopedii.. A hlavně zjistit, jestli alespoň rozumí a udržuje oční kontakt.. Může to být cokoli.. autismus, disfázie, skytá epilepsie..atd. nebo jen opožděný vývoj řeči (v což asi doufáte). Lepší na tom zamakat co nejdřív, než to nechat do pěti let ladem.. My jsme chodili na vyšetření už od 2,5 kdy nemluvil.. byly jen slova (baba, ham ham, pápá..). Na neurologii přišli na epilepsii až po dvou letech po x návštěvách.

pampeliska1313
17. kvě 2022

Manzeluv mladší bratr nemluvil, v podstatě žvatlal jen výjimečně a rozmluvil se najednou v krátkých větách až pomalu ve čtyřech letech - vystudoval gympl, je na vs. Můj ex, hrozne chytrej chlap, ukecanej strašně, ten začal mluvit až po čtvrtým roku a jeho mamka “to vzala tak, ze porodila reinkarnaci Buddhy”🙂 některý děti na to musí trochu počkat, jestli je ale jinak všechno v pořádku, nestresovala bych se, vezmete si, jak se dlooouho nic neděje a pak *bum* děla najednou prcek tohle a tamto, i když predtim to vypadalo skoro beznadějně.🙂 Chodit by taky měly děti ideálně v roce (jak se říká) a teď je hranice až 16mesicu. Na nočník taky musí dozrát. A na mluvu taky, proste se to v ty hlavičce musí spojit.🙂 Třeba pomůže nějaká školka/dětská skupina, co jsem tak vycetla takhle z diskuzi, některý prcci se pak rozmluvi díky tomu dětskýmu kolektivu.)

eviicka
17. kvě 2022

Náš syn měl ve třech letech asi 10 slov a z toho jediné bylo "skutečné" - páv, jinak posunky a citoslovce. Přibližně za dva měsíce začal říkat, máma, táta. Záměrně mluvit zkoušel až ve 3,5 letech, ale ještě několik měsíců mu bylo špatně rozumět, neskloňoval atd. V pěti letech mluví krásně bez vad a chyb, akorát nemá úplně doladěné r a ř.
U žádného odborníka jsme nebyli.

janety32
18. kvě 2022

Syn (3r a 3m) říká cca 10 slov, jinak se dorozumívá zvuky a znaky, komunikuje, ale neopakuje, takže si do slovní zásoby nic nepřidá, jdeme k logopedce za dva týdny...

nazka
18. kvě 2022

Ahoj, tipuji, že syn ještě nechodí do školky? Kamarádky syn nastupoval do školky ve 3 letech a 3 měsících a uměl říct jen máma. U nich to bylo z důvodu, protože vlastně mluvit nepotřeboval, na všechno ukazoval a ona mluvila za něj. Ve školce najednou mluvit musel, protože mu nikdo nerozumněl a pamatuji, že o Vánocích už začal docela mluvit a během prvního roku ve školce se rozmluvil krásně. U žádného dr s ním nebyla.

veruuu_kubesovic
18. kvě 2022

Máme za s sebou vyšetření SPC - syn aktuálně 4roky, ve 3letech šel do školky a nemluvil, protože "to nepotřeboval" rozmluvil se ve 3,5letech, právě kvůli kolektivu ve školce, diagnóza žádná, chodíme jen na logopedii 😉

veruuu_kubesovic
18. kvě 2022

jooo opožděný vývoj řeči, má napsaný v té zprávě v SPC, ve školce si totiž mysleli bůhví co mu není? jen je pohodlný, líný a ségru má jako "tiskovou mluvčí" chytrolínek náš malý 😀

daasqua
18. kvě 2022

@klovalka My chodíme na Polikliniku Zahradní Město (Portychová, Karmazinová). Je to tedy jen 1x měsíčně na půl hodiny, takže nic převratného, ale snažím se ji učit hodně doma.
Na začátek by vám taky nejspíš řekli, že máte cvičit oromotoriku (pusu) a případně potom rytmizaci (např. vytleskávání) slabik slov, víc toho na začátku není. Ve 2 letech ale s dcerou nic nehnulo, prostě mluvit a opakovat nechtěla. Od 3 let je konečně nějaká domluva a začíná se snažit. A taky se lépe soustředí.

terkync
18. kvě 2022

Co jsou moje děti ve školce v předškolácich, dochází s nimi chlapeček, který je bohužel zaostalý vzhledem k věku. Mají speciální třídu kde mají čas se všem věnovat, je tam víc dětí se zvláštními potřebami. Ale u něj vím že nemá zatím žádnou diagnózu právě proto že nemluví. Nemají ho tím pádem jak ,,otestovat,,. (Je to syn kamarádky, proto to vím) u něj kolektiv nepomohl. Můj švagr jako malý též nijak zvlášť nekomunikoval, ve školce pak byl donucený, protože mu nikdo nerozuměl. Pokud ještě nechodí dítko do školky, třeba by to prozatím trochu pomohlo. Ne každé dítě mluví ve dvou letech ve větách, asi jako každé nechodí v 9 měsících. Každý máme své tempo a nemusí v tom být ani žádný vážnější problém 🍀 jen je určitě těžké vycházet s nekompromisním okolím.. držím palce 🍀

cilkat
18. kvě 2022

"Opožděný vývoj řeči" JE diagnoza... prý se do čtyř let ani jiná dávat nemá, pokud psycholog nekonstatuje např autismus...
Píšete "všemožná vyšetření"... mám šestileté dítě s vývojovou disfazií... Standardně se vyšetřuje neurolog (obecný vývoj), foniatr (porucha sluchu), očař (špatný zrak může dítěti bránit spojit si slovo s věcí) a psycholog (který vlastně stanovuje diagnozu). A pak je tu logoped, který především vede terapii... v těch třech letech je ideální čas.
Mladšímu synovi je tři roky a měsíc a půl... Snaží se vyslovovat první slova, ale ta pusa ho prostě neposlouchá (umí nějaké "máma", haf, "ňam"... hodně znakuje.) Jelikož starší má výrazně narušené porozumění, je pro mě dost podstatné, že mladší rozumí (splní slovní pokyn bez gesta, odpoví na otázku "Ano/ne") ... Mladší má monetálně diagnostikovaný opožděný vývoj řeči a je čtvrt roku v péči logopeda.

slunickovao
19. kvě 2022

Mojí kamarádky holčička to měla podobně. Rozmluvila se až ve školce a dneska jí je 6 let a pusu nezavře, takže bych asi taky věřila doktorů, ale logopedií určitě nic nezkazíte.