3leté dítě neposlouchá a nechce jíst

kaculka2014
25. dub 2017

Ahoj holky,maminky,spolukoníkovky. Chtěla jsem se s Vámi poradit,teda pokud máte nějaká stejné dítko jako já. Moje dcera 3 roky,..chodí do školky, nechce jíst, dělá u toho šílený scény, neposlouchá, nedělám nic jiného, než pořád dokola poslouchám jak jsou učitelky na nervy že nemá potřebu jíst, dělá u toho blbosti, a kdyby ji nenapominaly tak ani nic nesní. Uz od malička je taková nimralka,ve svých 3 letech váží 13 kg,je štíhlá a dlouhá po otci. Vysvětluju jí, že nesmí ve školce zlobit,musí papat aby vyrostla a musí poslouchat,... všechno mi odkejve ale stejně si to dělá po svým. Jídlo jsem jí začala dělat pomocí vykrajovatek,potravinářského barviva, kupuju ji salám ve tvaru medvidka, dělám různé blbostí. Ale nic nezabírá. Máte některá podobně nepapající děťátko? Co na něj funguje ?

kaculka2014
autor
25. dub 2017

Jinak když ji doma něco dam k jidlu tak to sní,není vybirava,ale trvá jí to . Jinak je hrozná nimralka ,ji po troškách.

anelamates
25. dub 2017

Asi bych se právě s těmi vykrajovátky a barvami a kdovíčím tedy nezatěžovala. protože je jasné, že ve školce to mít nebude. A bude to pak chtít. Spíš bych to postavila stylem nechceš, nejez. A doporučila bych to i učitelkám. Dát na talíř, co sní v době oběda to sní a hotovo. Aby viděla, že přes jídlo na vás prostě nemůže. Ony děti jsou pěkně vychytralé mršky. takže nedělat z toho jejího nejezení vědu. U nás ještě žádné dítě hlady neumřelo. A jo, náš vnuk je taky taková žížalinka, ale je to vedeno právě takto - nechceš, nech být, já hlad mít nebudu. To se prostě jednou poddá.

kaculka2014
autor
25. dub 2017

@anelamates dekuju❤

panickatlamicka
25. dub 2017

@kaculka2014 jak dlouho tam chodi?

riakuk
25. dub 2017

@anelamates Naprosto souhlasím.
@kaculka2014 Naše starší dcera také vážila ve třech letech 13kg a nikdo nic neříkal 🙂

kaculka2014
autor
25. dub 2017
elveren
25. dub 2017

@kaculka2014 Tak teda nevím, co dělají paní učitelky ve školce, ale když nám nejedlo dítě, tak jsme ho nenutili. Vždycky to bylo "alespoň ochutnat za maminku, za tatínka,..." a když nechceš, tak nechceš. Jen jsme pak odpoledne upozorňovali rodiče, že dtě snědlo dneska málo. Ale většinou to bylo tak, že když nechtělo dopolendí sváču, oběd malinko, tak odpolední snědlo skoro celou. Každopdáně pokud si paní učitelky stěžují, že malá nic nejí a musí ji napomínat a kdesi cosi, asi bych začala zvažovat návštěvu, jak to teda chodí při sváčách a pak podle toho novou školku. Nám děti taky občas dělaly "brajgl" - schválnosti typu otáčrní chleba máslem dolu, říkání "fuj!", rejpání se v jídle, schálně drobení na zem,... ale že bych si stěžovala rodičům, že tohle a tamto? To už se fakt muselo stát něco hrozného.
Rozhodně bych se na nějaká vykrajovátka a barvičky vykašlala - můžete si tím zadělat na problémy doma a pak i v té školce.

kaculka2014
autor
25. dub 2017

@elveren děkuji za názor,každopádně vykrajovatka nám doporučila paní dr . Samozrejme doma mi sní všechno sice ji to trvá a taky ji musím upozorňovat ale sní to. Není ani vybírala nemusí to být vyhrajene to jsem zkusila jen párkrát. Každopádně pani učitelky si mysli ze sni polivku a na to hned druhy chod ale do ní se to prostě nevejde. Zacne se ji navalovat na zvracení protoze ma dost. Ale at jim to rikam jak chci pokazdy mi reknou ale ona jist nechce. Takhle ji do jidla nuti a myslim ze ji to tim pekne zhnusili....

elveren
25. dub 2017

@kaculka2014 A domluvit se, aby jí jídlo nenutily? Nebo menší porce? Já nevím, asi jsem v tomhle ohledu byla jiná... Sama jsem jako malá jedla málo, takže jsem dětem jídlo nenutila a u výdeje ty "vybrané" prostě dostávaly menší porce, aby jak od polévky tak od druhého jídla snědly alespoň něco.

elveren
25. dub 2017

@kaculka2014 Teď jsem to četla ještě jednou a asi jste to už zkoušela... V tomhle se blbě radí. Pokud se ale s učitelkama nemůžete dohodnout, zvažovala bych jiné oddělení nebo jinou školku. Vím, jaké to je, když vás do jídla nutí - párkrát jsem taky to jídlo ve školce vrátila do talíře, protože to do mě vyloženě narvali.... To se mi vrylo do paměti dost silně.

kaculka2014
autor
25. dub 2017

@elveren uz jsme jim to říkaly nejmíň třikrát ze prostě ji málo a stačí ji to. Je pravda ze kolikrát musím dohlédnout i já aby se najedla. Ale doma mi prostě třeba přijde a maminko papat,prostě sama od sebe. Kdy má hlad. Tak jim to prostě nacpou cely. Kazdymu diteti proste preci staci jiny mnozstvi jidla. Je takova od malinka. Je nedonosena , deti ktery jedly davno 100 ml UM tak naše Eli sotva 40 a byla plná. A oni ze prostě ale jídlo je zaplacený. Takže manžel už řekl at klidně je. Ať sní co sní, doma si ji dokrmime,nemá cenu ji nutit. Hlavně at na ni nejsou hnusný. Nedivím se ze pak jist nechce. Ale jsem pak proti ni bezradna i já. A to mě strašně mrzí. Řekla jsem ucitelkam i dnes ráno,že prostě až doji všechny deti,at ji to vezmou a hotovo. A ne ze tam bude sedět jeste půl hodiny dokud to nesni.... No..Každopádně děkuji za nazor❤

elveren
25. dub 2017

@kaculka2014 není zač. Tak přeji, ať se to brzy upraví... A pokud paní učitelky argumentují tím, že se to platí, tak ať vám to dávají domů 🙂 Já jsem tedy pracovala v soukromé školce, takže přístup tam byl trochu jiný, ale snažila bych se o toto i ve státní školce.

kaculka2014
autor
25. dub 2017

@elveren děkuji mockrát,tak snad se to zlepší a doufám ze z toho jednoho krasnyho dne vyroste. ❤

panickatlamicka
25. dub 2017

@kaculka2014 no to bych asi ucam neco rekla... nutit do jidla je hnus. a krom too to muze byt zpusob, jakym mala vola o. pomoc (muze tim treba vyjadrovat prave to, ze je z pristupu personalu vystresovana).

kaculka2014
autor
25. dub 2017

@panickatlamicka ja ji taky kolikrát musím.říct at si da do.pusinky ,moc se na to jidlo nesoustredi ale myslim ze pani ucitelky jak vidi ze takovy oplacany kluk stejne stary jako nase holcicka sni vsechno tak si mysli ze se to snad vejde do kazdyho... Ja ji doma taky do jídla nutit nechci ,ale živá ze vzduchu byt taky nemůže. Nemáte náhodou někdo zkušenosti s těmi vitamíny pro děti na podporu chuti k jídlu?

panickatlamicka
25. dub 2017

@kaculka2014 jo jinak Vendy ma ve 3 letech 11,5 kg. Zdrava a ciperna holcicka. At tvou malou nechaj zit. To o nuceni do jidla jsem myslela na ne, ne na tebe. 🙂

kaculka2014
autor
25. dub 2017

@panickatlamicka dekuju ❤

kamino
25. dub 2017

Mám doma to samé.. pažrut na druhou. Ve školce je nenutí, tak nejí. Je hodně vybíravý,nejí nic kašovitého, žádné pomazánky, nic z brambor, ani kaši, ani přílohum, ani knedlíky, ale občas sní noky.. jí těstoviny, občas rýži, cizrnu, má rád zeleninu, ovoce ( to si zpočátku učitelky stěžovaly, že krade polužákům, než jim došlo, že to je kolikrát jediné co za celý den sní.. ) doma přijde, nagutruje dvě jablka s mrkvi, dva banány, pulku suchého rohlíku, jogurt a je konečně najeden.. jeho nej jídlo jsou kousky kuřecího se směsí zeleniny, to může denně a pak restovaná srdíčka se zeleninou a jakákoli omáčka s vtráky (těstovinami ) a polévky , nejlépe porková. Jsem zvědavá co bude dělat na školce v přírodě, tam asi bud umře hlady, nebo si zvykne.. Jo a do školky chodí druhým rokem, v červenci mu bude 5 a má 16 kg.. Zdravý, neměl ATB , nic..

kaculka2014
autor
25. dub 2017

@kamino dekuju holky jste mi velkou oporou. 👧

karlajasmine
25. dub 2017

@kaculka2014 myslím, že problém není ve tvé dceři a v její chuti nebo nechuti k jídlu ale v přístupu učitelek ve školce. Opravdu bych zvazila změnu školky. Pamatuju si jak jsem se ve školce desila jídla právě z tohoto důvodu, a ve skole jsem se pak rozjedla normálně právě proto, že si mě tam nikdo nevšímal a měla jsem pokoj.

sarkar
25. dub 2017

@kaculka2014 dcera je taky taková a 13kg váží teď, ve 4 letech a 2měsících 🙂 Neřeším to a kdyby to začala řešit MUDr., tak se nenechám - už při tříletý kontrole Dr. něco pindala, ale pak jsem akorát víc sledovala, co dcera jí a když jsem viděla, že jí všechno (vč. luštěnin), ale malé porce, málo často a hlavně, jak strašně je aktivní, tak jsem to řešit přestala.
Děti nejsou sebevrazi, naopak, mají to, co my dospělí (a ruku na srdce, kolik z těch chytrých dospělý nemá problémy s váhou) ne - intuici. Vědí, kdy a co jíst a kolik jim stačí pro život. Učitelkám bych důrazně vysvětlila, že do jídla jí nutit nemají a to, že jídlo je zaplacené je váš problém a ne jejich,jim může být u zadku i kdyby to celé zaplacené jídlo museli den co den vyhazovat.
Dej dceři důvěru ohledně jídla, možná bych s ní probrala už nějaké základy stravování (velmi zjednodušeně, nemusíš jí vykládat o inzulinu a bůhvíčem jiném, jen říct, že jsou věci, které prostě tělo potřebuje aby mohlo růst, hojit se a správně fungovat, říct, v čem ty věci jsou (v mase, v zelenině, luštěninách apod) a třeba že tě trápí když vidíš, že toho nejí dost a že se trochu bojíš, aby to v jejím těle nedělalo nějakou neplechu.
Ještě dodám - rozhodně nezaplácávat sladkostma na úkor normálního jídla. Moje dcera už ví,že aby dostala "dobrůtku" (což jsou u ní třeba i slunečnicová semínka) musí jíst snídani, oběd a večeři (nicméně množství toho "pořádného" jídla neřeším, nedělám tam nějaké tlaky ve stylu sněz dva knedlíky a pak bude bonbón - akorát se vždy ujišťuju, že už má bříško dost 😀 Zatím myslím,že nám to funguje...
Popravdě budu radši, když z ní vyroste hubeňour než jí jídlo nutit a přivést jí na cestu k obezitě...

kaculka2014
autor
25. dub 2017

Diky 🌷🍀 uz jsem si myslela ze jsem nenormalni kdyz rikam nenutte ji ....🍀

ange_de_la_morte
26. dub 2017

Co pomohlo na toho našeho nejedlíka ? Nic .... asi čas , mé 4 leté dítě začalo jíst asi před 2 měsíci. Syn váží 15kg ( v lednu měl 4roky) , jednu dobu jsme byli i na Nutridrinkách - bylo to několik týdnů jediné co jsme do něj dostali. Nepomohlo fakt nic . ... Měl období kdy nejedl nic, období kdy nejedl nic kromě ovoce, zeleniny a semínek, období bez masa, období sním cokoliv ale jen 2 lžičky, období budu jíst ale jen u pohádek , celé to bylo ještě komplikované o fakt, že jsme omezeni velkou škálou potravinových intolerancí ...... no šílené .... já jsem se z toho fat už docela hroutila, pak byl 14 dní u mojí mamky, ta to neřešila - ,, nechceš jíst, tak nejez,, a já měla 14 dní neskutečný veget, konečně se můj svět přestal točit kolem toho, kolik toho snědl a co budu vařit a že trávíme u jídelního stolu několik hodin !! denně , no prostě přestala jsem to řešit .... asi to pak přestal řešit i syn protože chvíli potom co zjistil, že nikdo se o jeho jídlo nezajímá začal jíst ( a zatím se držíme). A ve školce - učitelky naši situaci znaly a domluvily jsme se že ho nebude nikdo do jídla nutit - myslím že to je ten kámen úrazu , čím víc se na dítě tlačí, tím víc se staví na zadní

ange_de_la_morte
26. dub 2017

Jo a ještě mne napadá - lepší mít v talířku na 4 lžičky polívky a pěkně chválit jak to dítko spapalo celé , než dát 6 lžiček a napomínat že nedojedlo

kaculka2014
autor
26. dub 2017

@ange_de_la_morte i Vám děkuji ❤

anelamates
26. dub 2017

Určitě řekni učitelkám, at ji nenutí. jestlže sní polívku a má dost, tak je slušně požádej, at jí prostě to druhé vezmou, když nechce. Ale s tím, že pak dostane jenom svačinu. A doma bych to dělala také tak. ne že dostane kdy si vzpomene. je třeba ji učit řádu v jídle. Ale na té školce bych trvala takto. A zajít klidně i třeba za ředitelkou, a pokud by se nic neměnilo, tak zase. A případně hledat jinou školku, pokud lze. protože nucením jí napěstují jenom odpor k jídlu. Ale hlavně - nedělej jí kolem jídla žádné tanečky. Jídlo je normální, když nechceš nech být, přes jídlo se rodiče strašně lehko nechávají vydírat. Je to zbytečné. A ono se to spraví, uvidíš.

kaculka2014
autor
26. dub 2017

@anelamates diky❤

kaculka2014
autor
26. dub 2017

Děkuji moc ještě jednou všem těm ,kteří se mi snažili odpovědět na mou otázku,dost me trápí,jako každou matku kdyz něco jejímu ditku je. Dnes jsem se ve skolce trochu utrhla ze retezu a sprdla všechny na tři doby. S nasi pani doktorkou j se se.domluvila ,ze s dcerou přijdu na prevazeni a premereni a ona nám do skolky napíše doporučení,aby dceru do jídla nenutili,ze to tak nepříznivé ovlivňuje jejjejí celkový stav a psychiku kdyz ode me jim to nestačí.... s tim rovnou zajdu za pan o ředitelkou at si nemyslí ze jsem mama ,která se neozve,jedním uchem dovnitr, druhým ven. Ne ne.. navíc jsme koupili dražé v lekarne na podporu chuti k jídlu pro deticky,.. a snad to nebude tak horký. ... každopádně díky díky díky vsem❤ nemohla jsem z toho v noci spát 😴