Dítě neposlouchá ve školce. Co by pomohlo?

7. zář 2023

Ahoj holky.Jdu si pro radu.Dcera letos poprvé nastoupila do školky a je to katastrofa.Doma zlatíčko,má režim všechno sní a ve školce je úplný opak nechce poslouchat,zapojovat se do aktivit,nechce jíst, takže celé dopoledne je hladová a doma pak sní vše co jí dám.Přitom když ji říkám,že stačí spapat alespoň půlku a hlavně musí poslouchat,tak vždy odkyve,že to chápe,ale pokaždé, když ji vyzvednu,tak je to pořád dokola a já už nevim co s ní.Měly jste to podobné?Co pomohlo?Předem díky za odpovědi.

sarihy
7. zář 2023

Podle mě je to forma jejího stýskání po tobě...asi bych to probrala s učitelkami, ale myslím, že bude potřeba nechat ji být, aby to přešlo.
Já tuhle formu neznám, moje starší dcera zase plakala každé ráno...

aneta15
7. zář 2023

Já pracuji ve školce a ještě je brzy. Letos tam máme takové děti 3. Nekomunikují, nejedí, vlastně celé dopoledne se snaží stát u dveří a čekají až přijde máma. Zlomí se to. Postupem času ji strhne kolektiv. Většinou první týden se nic moc nedělá. Hlavní cíl dne je, aby děti nebrecely. Pak se začne zpívat, tvořit, dělat cílene programy a ona se zařadí.

autor
7. zář 2023

@aneta15 snad se to zlepší, protože si stěžovali,že jim dnes pouštěla pořád vodu a když řekli,jdeme si sednout,tak absolutně nic a šla si hrát...

miryp
7. zář 2023

A dala vám školka prostor na adaptaci, tedy chodit do školky zpočátku jen na chvíli a postupně ten čas navyšovat? A umožnila ti školka být tam v prvních dnech s ní, aby si to cizí prostředí osahala pod "tvou ochranou"? Pokud ne, pak se nemohou paní učitelky divit, že s nimi nespolupracuje. Každé dítě reaguje na takový stres jiným způsobem, některé to zvládne v pohodě, jiné sedí v koutě a nekomunikuje, jiné visí na klice u dveří a pláče do vysílení a jiné prostě zkoumá cizí prostředí... Kdyby školky myslely na adaptaci, spoustu takových situací by vůbec nemusely řešit... Prostě potřebuje čas, aby se s novým prostředím a s novým režimem dne nějakým způsobem zžila...

vikinkav
7. zář 2023

Dej ji cas, kamaradky syn nejedl ve skolce rok… a ted uz v pohode 😄

autor
7. zář 2023

@miryp my byli jen na dnů otevřených dveří,kde si hrála,pak při zápisu,to jsme si taky hrály a pak ještě jednou v létě celé dopoledne,jinak první dny s ní jsme tam být nemohly a to mě právě mrzelo,protože jinde třeba se jde první den na chvíli i s rodiči,ale tady ne,co už.😔Já se při nástupu spíš obávala pláče,ale ten nebyl ani jednou a najednou tohle.Už jsem se jí i ptala,jestli ji tam chutná a ona že ano,ale stejně nejí,max si jednou dvakrát dá a pak nechce.

andelka
7. zář 2023

Měli. Prvních několik týdnů, měsíců. Docela jsme bojovali. Letos je úplně úžasný a všichni ho chválí. Stačil čas.

andelka
7. zář 2023

S tím jídlem ji nenuťte. Syn dodnes jí hlavně obědy, ale ze svačin zobne občas něco. Vloni měl hysteraky a vůbec si nenechal nic ani položit na tácek.

autor
7. zář 2023

@andelka Jee tak snad se to prolomí i u nás.Nenutím ji, spíš mě mrzí,že když ji po obědě vyzvednu říká mami mám hlad a doma mi vyluxuje celý talíř,ale chápu,že je v novém prostředí tak to nebude stejně jako doma nebo u babiček.

andelka
7. zář 2023

Já jsem ráda,když si ze svačin vybere aspoň něco. Na oběd si klidně přidá. Mají často pomazánky. Doma je občas děláme, kupujeme, ale on to nejí ani doma. Kdyžtak si dá suchý rohlík nebo chleba a je spoko.

miryp
7. zář 2023

Hele to je pro tak malé dítko strašně málo pro adaptaci, navíc mezi nástupem do školky a těmi dny, kdy tam byla, uplynulo moc času. Ono se to časem poddá, ale pro všechny a zejména pro tvou dceru by to snesitelnější, kdyby ten prostor pro adaptaci školka vytvořila.

autor
7. zář 2023

@miryp to je pravda no

westie
11. zář 2023

Je to prostě její způsob, jak vyjadřuje frustraci z toho, že je ve školce. A učitelky si stěžují? Co si asi myslí, že ty s uděláš? Učitelka u takto malých dětí je tam od toho, aby dítěti pomohla se adaptovat, zvyknout si na nové prostředí a vyvolat v něm pocit, že je to bezpečné prostředí, kam může s klidem chodit... Samozřejmě, že musí mít hranice a pravidla, ale má zároveň ty děti chápat, že to nedělají naschvále, nebo že nezlobí, jen je to jejich forma vyjádření nespokojenosti. A má s tím umět pracovat. A rodič má být ten, co je k dítěti laskavý a pomáhá mu to náročné období překonat a ne se stresovat, že jeho dítě ve školce neposlouchá a že si učitelky stěžují. Držím palce, ať to spolu zvládnete a učitelky jsou v klidu a pomohou dceři si zvyknout.

veronikav31
11. zář 2023

@westie já myslím,že si učitelky neztezuji,ale zjišťují situaci u maminky zda mají zkušenost s tímto chováním. Ono ano,učitelka pomáhá dítěti se adaptovat,ale těch dětí tam mají 25, rozdělují se mezi všechny děti,není v silách učitelky se jednomu dítěti věnovat celý den.

blackblue
11. zář 2023

@vikinkav přesně, třeba v severských zemích je postupná adaptace standard... Citlivější děti a styl "teď tu najednou budeš muset být v neznámém prostředí, kde nikoho neznáš a necítíš se bezpečně.. a protože jsi už velká holka/velký kluk, tak to zvládneš, nebudeš brečet a paní učitelky budeš poslouchat" - vždyť to je úplně šílené. Je to pro děti velká změna, je přirozené, že chvilku potrvá, než si věci sednou...

ada22
11. zář 2023

Kolik je dceři let? Vůbec bych neřešila jídlo. Zkusila bych, zda není možné, aby ve školce byla třeba jen hodinu dvě. A postupně zvykat. Jestli tedy nemusíš být v práci.

lucieevita
12. zář 2023

Jako učitelku by mě zajímalo, co to je, že zlobí. Tak snad učitelka je tam od toho, aby to řešila v tu danou chvíli. A do jídla bych jí určitě nenutila. Chce to čas, sice nepláče viditelně, ale uvnitř má nějakou formu strachu. Že nechce komunikovat je normální. Jinak jak už tu někdo psal, možná by pomohla postupná adaptace. První týden na 2 h, druhý do oběda, třetí už dva dny třeba po obědě, podle potřeby dcerky🤷

autor
13. zář 2023

Tak konečně začala jist alespoň polovinu jídla,tak si myslím,že už si pomalinku začíná zvykat.

autor
13. zář 2023

@lucieevita když se například něco řekne,tak prostě jak kdyby se neřeklo.Lítá pouštět vodu a mnoho dalšího,ale nikomu neubližuje 🙂