4,5m. holčička se zvedá do sedu, ale nepase, neotáčí se

espada
12. srp 2014

Ahoj maminky, tatínci. Byli jsme i na rehabilitaci. Mamka v oboru pracuje, tak mi přes známost domluvila setkání s dětskou rehabilitační lékařkou a sestrou. Výsledek je, že mi ukázali cviky na podporu vývoje motoriky, ale malá je prý jen trochu pomalejší a asi se jí nechce. Na zádech je šikovná, chytá hračky, přitahuje a chytá si nožky, otáčí se na bok. Ale na bříško se nedostane a když jí pomůžu, nechce pást a začne se vztekat. Když cvičíme ty cviky, co nám doporučili, nelíbí se jí to. Vím, že každé dítě má své tempo, ale trápí mě, že ostatní děti v jejím věku už pasou ostošest a otáčí se na bříško. Máte podobnou zkušenost? Děkuji

hojda
12. srp 2014

na břicho se malý sám přetočil v necelých 5 měsících a ne každému dítěti se pasení líbí, já zatím problém nevidím.

evulina77
12. srp 2014

dávat hodně na břicho, nemusí tam být hodiny, ale pár minut a hodně často. Kdysi mi říkali, že kolik má mimčo měsíců, tolik hodin má strávit na břiše. Je to trošku nadsazené, ale na břicho dávat i přes odpor. Posilují se tím svaly a pomáhá to s dalším vývojem - plazením, lezením atd.

romantika
12. srp 2014

to nemusíte přes znamost, klido jdete rovnou nekam nebo přes neurologa. muze mit nektere svalove skupiny zkracena nebo naopak slabe a dela to co ji jde. obejde to nejjednodussi cestou. pokud nepase muze byt nekde blokla, takze urci radej cviceni. my cvicili vojtu, vztekani je dost obvykle, ale lepsi chvili vydrzet, nez si uhnata do budoucna vice starosti. otáčet ma ještě cas, ale na paseni uz je celkem dost pozde. radej zavcas at si nevymysli něco svého spatneho.

espada
autor
12. srp 2014

@romantika Já vím, jen přes známost mám pocit, že ta péče je prostě lepší, jak to tak bývá. Jinak ona pase, aspoň na předloktí nebo když ji mám na břichu a má opřené ruce o prsa, snaží se i napínat ručky. Ale nebaví ji to, i když ji všemožně rozptylujeme a motivujeme hračkami a povídáním a tak. Po chvíli začne nespokojeně bručet a pak plakat. Ani v Manduce není moc spokojená. Má asi ráda výhled a když je na bříšku, má ho omezený. No asi musím vydržet a dávat ji co nejčastěji i přes odpor.

tamarila
12. srp 2014

@espada nemyslím si že ostatní děti v jejím věku se otáčí na bříško. Některé ano, jiné ne, ale pomalejší mi nepřipadá. Moje se otočila poprvé přesně v pěti měsících, velmi brzy na to začala lézt a ve zprávě z neurolky máme v půlroční zprávě že byla vývojově s předstihem. Na otočku je norma do půl roku, ve třech měsících je stejně normální jako v pěti a půl. Nekoukej jenom na ty, co dělají všechno dřív - když se rozhlídneš, tak najdeš i hromadu těch co to dělají později. O ničem to do budoucna nevypovídá .o)

abalajda
12. srp 2014

Chce to vydrzet a s pnevzdavat to hned s prvním pláčem,třeba toho teď prcek jen využívá,zaplace a hned se mění poloha,musí si zvyknout... Moje dcera na břiše taky nebyla spokojená,ale lehli jsme si s ní vždycky všichni na zem na břicho a pár minut denně to tak zkoušeli... Za pár dní ji to ani nepřišlo a pretacela se na břicho sama...

marketkab
12. srp 2014

Tonicek byl uplne stejny, vlastne porad na zadech, na brisku to nesnasel, past zacal poradne az v 5 mesicich a na brisko se otocil v sedmi. Cvicili jsme Vojtovku, nebylo to prijemne, ale asi to pomohlo ... pak v 10 mesicich zacal lezt, v 11 si sedl a v roce stoupnul, ted ma 13 mesicu a pochoduje okolo nabytku nebo s choditkem...ona to nakonec taky zvladne, jen potrebuje vic casu (z vlastni zkusenosti chapu, ze tlak okoli a srovnavani s jinymi detmi je na palici, ikdyz si to clovek nechce pripouštět)

zuzana_ka
12. srp 2014

@espada myslím si že v necelých pěti měsících je na ní ještě brzo natož dělat nějaké závěry, že je potřeba rehabilitovat. Stačí, že pase koníky...
naše malá nepásla koníky ani ve čtyřech měsících. Cvičili jsme vojtovku jen pár dní a ted v roce je na svůj věk normální.

Zbytečně spěcháš...

efulin
12. srp 2014

Ahoj, já bych se nestresovala. Naše Jana má taky 4,5 měsíce a otáčet se nechce. Ale jak jí obrátím na bříško, tak ječí, chechtá se, řádí, pivotuje. Pokud je mimčo veselé a jinak dělá pokroky v jiných aktivitách, tak to neřeším. Ještě je fakt hodně brzo, vždyť je na světě chvilinku. 🙂

Kamarádčin syn se to naučil až ke konci 5 měsíců věku. Za to potom hoodně rychle doháněl a předháněl ostatní. Prostě musí přijít "aha moment".

romantika
12. srp 2014

@espada no vite ja mela první holcicku a s tou jsem nevedela taky dco, ta se ve 4 mesicich postavila na 4ri a v pul roce na nohy a bylo. jenze jsem prave nevedela, všichni at ji necham a ted vidim jak ma plochou nohu, neudrzi zadicka, ma pustene brisko a tak. takze ikdyby cvičte cvičte. u male se pak ukazalo ze byla hypertroficka takze prave zase nesnášela klubicko a to ci rikate vy, do klokanky a pod.. bylo to o nervy. nekdy za to ani nemusi detska povaha, ale ze ma nejake takove trapeni a je z toho nervozni. ale nejhorsi je jak sama pisete, narazit na dobrého rehabilitaka, který to pozna. bud rozvolni, nebo naopak pomuze jak posilit svalicky. u tech hypertrofických je to práce, dobra je masaz a protahovat ale velmi velmi jemne, je to natahovani a to je fakt ser..... Druhého mam naopak hypotonického a ten zase musí drit vojtu a tak a nejlepe je mu ve vane plne vody, kde si je lehky. ono to cviceni je nejvic pro nervy mame, vojtovku jsem se fakt potila za ucima, maly jen rval a rval, ale moc to pomohlo. u první jsem byla ještě blbe prvorodička a tam mi to bohužel uteklo o to vic práce nas ceka v budoucnu.
Jo jinak zkuste ještě tejpovani, to je velice nenasilna a velmi ucinna forma jak pomoct.

lenicka07
12. srp 2014

@espada Obě moje děti pasení nesnášely, hlavně holku jsem na břiše neudržela, otáčet se začaly kolem 6. měsíce, sedět v 10 měsících. Jsou naprosto normální, neznervózňovala bych se tím že jiné děti dovedou mnohem víc. Známé vnučka v osmi měsících sama chodila, naše v té době neuměly kromě přetočení asi nic.Ale pro klid duše se s odborníkem poraď, těžko takhle poznat, co je příznak nějaké poruchy a co je jen "línější" dítě. Ale obecně si myslím že se vůbec nic dít nemusí.

mina_
12. srp 2014

@espada zkus pasení na nafukovacím balonu, u nás to mělo úspěch

katyxq
12. srp 2014

koukni na https://www.modrykonik.cz/motoricky-vyvoj-ditete ... tam máš tipy, jak správný vývoj podporovat, čeho se vyvarovat a do kdy by správně se vyvíjející se miminko mělo určité dovednosti zvládnout

efulin
13. srp 2014

@romantika Ono nesnášení "klubíček" může s něčím souviset? Naše holka to taky nesnášela. Nejraději byla na rameni, aby koukala. Už prakticky od prvního týdne jsem měla problém ji udržet v nějaké novorozenecké poloze, aby si nenamáhala krček a záda. Tygřík, klubíčko, ani to ani ono nemělo úspěch a akorát plakala a plakala. Autosedačka byla utrpení. Až po 7 týdnech života se jí to začalo trochu líbit - už v autě nemusíme řešit záchvaty pláče. Myslela jsem si, že je její odpor k té poloze porstě součást její osobnosti.