Autismus či jiné poruchy u malých dětí. Dokáže někdo poradit?

2. kvě 2023

Zdravím všechny, chtěla bych se zeptat je tu někdo kdo má zkušenosti s autismem u malých dětí, někdo kdo tomu rozumí či se s tím setkal a dokázal by poradit. Máme dceru 2r7m. Řešíme pár věcí v jejím chování, které nejsou úplně ok a mě začínají trochu přerůstat. Řešila jsem s obvodní Dr ale moc mi neřekla, jen že se máme zkusit objednat na neurologii a k dětskému psychologovi. A já si tak říkám, že se nejprve zeptám tady zda to vůbec má cenu či jen zbytečně plaším a časem to třeba přejde.
Dcera je hodně komunikativní, společenská, perfektně na svůj věk mluví, zpívá celé písničky, má úžasnou slovní zásobu, má i fantazii a umí vyvolat hru na témata co jí baví. Je mazlivá, umí se občas i smát (v poslední době je hodně ukřičená).
Máme ale neskutečný problém s jejím vztekem, vždy když není podle ní tak bouchne ale opravdu hodně. Několikrát za den, každý den .. hodně ječí, je hlučná i když se nevzteká. Nechce moc jíst, hrozně si vymýšlí, skoro většinu odmítne ( sladké samozřejmě ne). Máme velký problém se spaním. V noci uspávání tak půl h, to je ok ale v noci se hrozně budí s pláčem, a někdy je až hysterická a agresivní vůči mě 😟. Když není podle ní trhá si vlasy, bouchá se do hlavy, když jí držím tak se natahuje že mě kousne. Venku neposlouchá, utíká, běhá jak šílená. Cokoliv zákazu je problém, nenechá si nic vysvětlit, žádné kompromisy nezaberou, opakování nic. Atd atd.
Možná to někomu přijde jako prd, ale já všechny tyhle problémové věci řeším každý den, některé i několikrát za den. Stále jen opakují, vysvětluji a nic nezabírá. Začínám být bezradná. Dítě neposlouchá... Chápu že je ještě ve věku kdy má na ledacos nárok ale... Nemůžu s ní pomalu už ani nikam jít abych si nepřipadala hloupě, aby nedělala scény a každý mi pomalu říkal... No ta vám dává!!Ta ví jak na vás!! Možná by jste jí měla dát hranice!?. Ta vás brzo přeroste! Tohle necháte své dítě dělat!! No to je smrad!! Abych byla upřímná už mi to přestává být příjemné. Když si myslí že nedělám nic proti aby se chovala lépe, že jí všechno snad dovolím, že jí snad nechám dělat všechno. Ono to tak není ale bohužel to evidentně je k ničemu. 😓😓 Co myslíte??

dashyyy
2. kvě 2023

Spíš než autismus bych se u ní přikláněla k ADHD, tam je hyperaktivita i agresivita možná, podle popisu mi jako autistka nepřijde.. ovšem kolem 3. roku může být obdobíčko vzdoru - něco jako první puberta. Pokud si fakt nejsi jistá, objednej vás ke klinickému psychologovi a ten už vás nasměruje případně dál 😉 spíš mi ale přijde, že popisuješ klasické tříleté období

ellyem
2. kvě 2023

Syn ma 21M a ta faze se vztekanim a agresitivou je u nas uplne stejna. Tim, ze chlap byl v detstvi ADHD, tak si myslim, ze syn je (bude) nejspis taky. U vas bych to videla stejne, ale autismus neee. (I kdyz je pravda, ze jsem si uz nekolikrat googlila, jak se takove dite projevuje, pac jsem mela pocit, ze to nase sidlo neni normalni 😂)

urtica
2. kvě 2023

https://autismport.cz/o-autistickem-spektru/det...
Nemusí být, ale je to jedna z možností. Diagnostikovat to umějí jen v Nautisu, klasičtí psychologové to neznají - doktoři už vůbec ne. Kdyžtak víc SZ.

autor
2. kvě 2023

@ellyem no já právě už taky četla nějaké články a vždycky je to tak nějak mezi... 🤣🤣 Ale fakt už nevím co s ní. Je to hajzlík

moudivlacek
2. kvě 2023

z toho, co pisete, vidim syna (ADHD Asperger), u vas mi prijde jen samotne ADHD, ale je mala, uvidite, co na vysetreni, u nas si syna prehazovali, konecnou diagnozu dostal az ve treti tride, vsude sileny cekacky, na jedno vysetreni jjsme cekali pres rok a pul (zrovna viz vyse zmineny Nautis, jelikoz je to jedine centrum v cele CR jsou cekacky opravdu silene)

cilkat
2. kvě 2023

Nemyslím si, že by se vám autista jevil jako společenský... Ale ono nakonec možná vůbec nezáleží na diagnoze (pokud nepotřebujete třeba systemovou podporu do školky), ale spíš na někom, kdo by s dítetem dokázal systematicky pracovat. Zkusila bych se obrátit buď na Rannou péči (obvykle Diakonie, ale mají ji i jiné instituce), která přijede k vám domů, poradí vám typy aktivit a hraček, které by mohly dítěti vyhovovat a obecně zkusí pomoct natavit nějaký pohodlenější model fungování celé rodiny... ale nedají diagnozu. Nebo na ergoterapeuta, který se zabývá smyslovou integrací a který pomůže dítěti lépe vnímat vlastní tělo, což může velmi snížit vyžadovanou intenzitu podnětu (to trhání vlasů, křik, bití a pod.) a zlepšit i vnímání pokynů a podobně (dítě občas neposlouchá ne proto, že by poslechnout nechtělo, ale prostě naprosto doslovně neposlouchá - váš pokyn nedošel do jeho mozku.)
Ps: mám syna, který má po třech letech vyšetření v sedmi letech "přiklepnutou" diagnozu autismu... Fakt psycholog v praktických věcech moc nepomohl. Reaálně pomohal ta ergoterapie. Syn je na hranici diagnostiky, je to přesně to "vždyť jsou to prkotiny"... jenže ono je jich nějak moc.

zlorenka
2. kvě 2023

To je prostě období vzdoru. Říká se, že si to děti vyberou buď kolem toho třetího roku...anebo v pubertě :D možná takhle líp :D

cherie24
2. kvě 2023

Přesný popis mojí dcery. Já kvůli tomu i vyhledala dětského psychologa. Vztekne se kvůli každé hovadině, je třeba schopná se válet pod stolem a mlátit si hlavou o dlažbu kvůli tomu, že jí u malování svítilo sluníčko do očí. 🤦🏼‍♀️ Odchody od návštěv škoda komentovat, připomíná to mnohdy vymítání ďábla. Slovo ne nebo prosím tohle nedělej nerespektuje. Psycholog nám řekl, že je tam podezření na ADHD, ale je zatím malá, tak to necháváme. Shodli jsme se na tom, že se to zatím dá zvládat. (Mám teda silnou závislost na cukru, protože jinak bych asi musela začít chlastat, je to záhul 😆). Definitivní to bude, pokud nastanou problémy v předškolním věku a první třídě.

marge_s
2. kvě 2023

Ta rana pece je dobrej napad ☝️
U PAS jsou ty afekty zpusobene zejmena nedostatky v komunikaci nebo narusovanim jistot-stereotypu. Podle toho popisu to uplne typicky nevypada. Ale dej na intuici 😉 a ev se nedej odbyt :?

luciksima
7. kvě 2023

Jako bych četla o mojí dceři ta má Adhd...od 2-5 let to byl masakr totální s ní určitě bych ji objednala k psychologovi cekacky jsou dlouhé...

montelvina
30. kvě 2023

Ted sleduji dovychovu od Milana Sdudničky je to psycholog ma i skupinu na Facebooku .Autisti nebývají mazlivy a vázne tam i hodně komunikace .Syn ma smíšenou vývojovou dysfazii a je to hodně blízko autismu je mu 7 let ve třech letech býval ale hodně tichý za to teď …vaše dcera nemusí ani nic mít možná se třeba jen cítí něčím přetížená …rodičovství je náročná práce ..nebojte instiknt vás navede kde začít ale moc se netrapte držte se

marge_s
30. kvě 2023

@montelvina autisti nejsou mazlivi 🤣🤣🤣 to je fakt mytus. 😉

urtica
31. kvě 2023

@montelvina bývají většinou buď nekontaktní, nebo naopak extrémně kontaktní, souvisí to se senzorikou. Většina těch co znám, jsou ten druhý případ, včetně našeho...

montelvina
31. kvě 2023

@marge_s tak to nemusíte byt tak ironicka ..já to nemám ze své hlavy říkali to učitelky ve školce a ty snad mají vysokoškolské vzdělání ale i tak nevím čemu se smějete …mám hned říkat paní že ma určitě tu samou chorobu její dítě jako ostatní maminky tady …v tomhle jste vy ženský perfektní jak nechcete byt v tom vašem trápení sami hned rejpete do jiných

montelvina
31. kvě 2023

@urtica tak nejspíš mate pravdu ale to ještě neznamená ze to musí mít dítě autorky …ostatně kde jaký zdravý člověk ma autistické rysy zvlášť učitelky ve školách jak po dětech jen křičí ….co je dneska normální že …začal byt akorát závod o tom co je normální a co ne …jak děti moc zlobí a co už je na diagnózu a jakmile se docílí razítka a diagnózy už ma to dítě cejch ze nezapadá …to je realita lidi …dřív se bralo v úvahu když dítě extreme zlobí tak se hlavně nudi …dneska máme na to různé diagnózy …

marge_s
31. kvě 2023

@montelvina no pulce textu nerozumim, ale 1. PAS neni choroba 2. Uvadet kontaknost/nekontaktnost bez jakehokoliv kontextu jako diagnosticky ukazatel PAS je blbost a je jedno jestli je dana osoba VŠ nebo ZŠ. Ano, je to k smichu, kdyby to nebylo k placi. Coz se netyka vas osobne, ale toho, kdo vam tuto informaci podal.

marketa11112
31. kvě 2023

Ja bych v tom chovani videla spis ADHD. Ale v tomto období může jit take jen o obdobi vzdoru. Z toho to dite opravdu vyroste. Chce to ale pevna pravidla a pevne nervy.
Na ty me zatim zabira hromada cukru. jsem nastvana, kvůli detem budu navic za chvili indetsk

urtica
31. kvě 2023

@montelvina V komunitě PAS se pohybuju cca rok a zatím jsem nenarazila na nikoho, u koho bych měla pocit, že dostal dg nepatřičně. Ono taky není o co stát. Autistický rys a autismus jsou rozdílné věci.
Neštěstí jsou hlavně lidi, kteří to bagatelizují a vyfluslé rodiče ještě "povzbuzují" hláškami typu "dneska musí mít každej diagnózu" apod. - aniž by si o dané problematice něco zjistili.
Jestli nějaká učitelka křičí na děti, tak to nemá s autismem ani s auti rysy nic společného.

marketa11112
1. čer 2023

Koukam, ze jsem nedopsala vetu. -)
Chtěla jsem napsat, ze za chvíli budu taky tlustá. Cukr,.no. ale ja mam doma dite s kombinovanyma vadama a u dcery to vypada prave na ADHD. U nas je trochu ficak