icon

Co je špatné na dudlíku?

nugetka20
21. črc 2016

Ze všech stran jen slyším, jak je dudlík špatný - ale proč?
Můj syn bude mít 5 týdnů, od narození je hodně ukřičený, na vše má dost vlastní názor, cokoliv nového, cokoliv, co mu je nepohodlné, to ořve. Dost nás i trápí prdíky, takže večery a někdy i noci jsou výživné. Jednu noc už jsem skoro vybouchla - a vážně začala chápat pocity matek, které jsou schopné svoje novorozeně udusit polštářem :( Nepomáhalo vůbec nic, aby se utišil, 2 hodiny doslova řičel jak o život, než usnul vyčerpáním.

Postupně se nám to maličko zlepšuje (abych to nezakřikla). Už jsme zkusili i dudlík - ten zatím odmítal. Dneska už se s ním na 5 minut uklidnil, po nakrmení hezky usnul v náručí. Prostě klid, žádný řev.

Je dudlík opravdu tak strašně špatný? A co je menší zlo - aby dítě řvalo nebo dudalo? Nebo jak zabavit 5-týdenní mimčo? Ve všech chytrých knihách píší, že je dobré zaujmout hračkou - tu buď neregistruje, nebo nevidí ..... absolutní nezájem.

Strana
z4
monikagurthova
21. črc 2016

@martinka_33 Presne. Když mi Eli ve třech týdnech vzteky zmodrala tak jsem myslela, ze dostanu infarkt. U nas pomohlo jen svázat do pleny dat do kočárku a na vzduch. Kolikrát jsem zvedla na zahradě ve 4 rano a čekala az tvrdé usne abych ji přenesla do postýlky. U nas to bylo vecer kolem sedmé do devíti a pak kolem 2-3 rano. Pecka, říkala jsem manželovi ze bud skončím v blázinci nebo ze me bude alkoholik! Nekojila jsem a když se mi konečně povedlo draka zkrotit byla jsem zralá na panáka a obklad

bartovka83
21. črc 2016

@urtica Také mi osmičky zkrivily zuby, horní i dolní čelist 😡

urtica
21. črc 2016

@bartovka83 To je k nas..ní, co. Já už se normálně stydim smát - a to jsem kdysi považovala zuby za tu estetičtější část svýho průměrnýho exteriéru 🙂 Ještě ke všemu je mám dost velké a hubený obličej k tomu - vypadám jak koňská kobyla 🙂...chystám se na ortodoncii...ale bude to asi na dlouho..a pěkně mastný 🙄

Omlouvám se za spamování v diskuzi 🙂.

katyxq
21. črc 2016

@kaja2016 zdroje informací jsou uvedené pod článkem, na PubMedu najdeš spoustu odborné literatury k tomu. Rizika jsou, jak se s nimi kdo papasuje je jeho věc. Po osobní zkušenosti u starší dcery s pokažením přisátí mladší syn dudlík nedostal.

markyska88
22. črc 2016

Dcera má dudel od 2. týdne. Hrozně jsem se tomu bránila , ale - díky Bohu za něj !!!!!! Malá je neskutečnej savec a pořád by jen sála. Dřív ho měla nonstop. Teď v 5,5 měsících ho přes den téměř nevyžaduje, na noc ho potřebuje, ale ve spánku ho pak vyplivne. Bála jsem se, že mi to bude kazit kojení a prd 😀 některý děti jsou takoví savci, že sajou pořád a všechno 😀 kojení mi nepřekazil ani dudu ani lahvička 😀 ale určitě ho budu postupně vysazovat kvůli zoubkům.

naomi6
22. črc 2016

@nugetka20 Nevidím nic špatného na dudlíku. Klidně dávej. Co já bych dala bývala za to, aby mi malej vzal dudlík. Místo dudlíku dudlal mě 😉. Dcerka měla dudlík od začátku asi do roka, pak ho sama zahodila. Kojila jsme bez problému hned v porodnici. Dudlík jsem jí dala až doma, aby sestry neremcaly 😀. Ale jak říkám, kojení nám to nenarušilo, takže v klidu bych dudlík dávala. Držím palce

andryyysssek
22. črc 2016

@nugetka20 Nevidím na dudlíku nic špatného.Dcera měla místo na uklidnění prso,syn dudlík.Dcera byla na prsu už závislá,tak jsem dala synovi dudel s tím,že je jednodušší vyhodit dudel než prso.Prsa mají děti pořád na očích.Takže od půl roku měl dudlík jen na spaní,od roka vůbec.

zzuzinda
22. črc 2016

Moje děti byly dudlíkové. Obě douho a rády kojené a ddulík jim nenarušil kojení. Jen je zklidnil. Kolem roka a půl jsme dudlík dávali jen na spinkání a ve dvou letech děti dudlíky dali zvířátkům v ZOO a byl klid 🙂 Obešlo se to bez breku, i když bylo vidět, že se trochu přemáhají, ale opičky jsou přece malé 😉 Zubiska mají zdravé a rovné 🙂

bekyc
22. črc 2016

Ahoj, podle mě nic. Myslela jsem si ještě před porodem, že to bez něj zkusím zvládnout co nejdéle a třeba ho ani nebudeme potřebovat (haha.. 😀 ) dala jsem ho malýmu hned, jak jsme přijeli z porodnice! Nejdřív ho teda nechtěl, podle mě mu nevyhovoval tvar (NUK) a asi za týden jsem mu dala MAM a ten už si bere. Podle mě by se akorát dětem neměl cpát furt, aby na něm nebyli uplně závislí, což se může stát, ale někdy se ani tomu nezabrání. Já osobně se snažím malýho nejdřív utišit jinak, ale dudlík zafunguje téměř vždy a stejně ho pak ze spaní vyplivne. 🙂 A jak už tady někdo psal s tím palcem - to je pravda, já dudlík nechtěla a cucala si palec snad do 4 let a nebylo jednoduchý mě to odnaučit, pak jsem musela v pubertě nosit rovnátka. Ale zase, cucání ručiček u dítěte je přirozené a objevuje tak svoje tělo, ručičky - do určité míry a doby je to v pořádku.

sasetkap
22. črc 2016

Starší syn dudlík odmítal, jsem za to ráda, že jsem se nemusela trápit s odnaučováním a palec si rovněž necucal. Nelze to brát tak, že když nemá dítě dudel, tak si bude cucat palec (ruce). Není to pravda. To samé já. U mě taky nebyl dudel, ani palec.

kaja2016
22. črc 2016

@katyxq Aha, chapu, to me mrzi s dcerkou. ☹

alboo
22. črc 2016

Na dudliku nevidím nic spatnyho, teda pokud ho dite nema nonstop v puse. Moje ditw na um dudlik ma a mela jen na spani, po usnuti ho vyplivne, pres den ho nikde nenechavam valet. Horsi je palec, z toho sou pak problemy. Ohledne pokazeni kojeni bych rekla ze jw to dite od ditete, znam spoustu dlouho kojenych deti s dudlikem. Ale taky znam spoustu kojenych deti bez dudliku s palcem, u jednoho uz se musi zavazovat ruka...

kaja2016
22. črc 2016
espada
23. črc 2016

@pavlina212 A jak víš,že ten bojkot byl dudlíkem? Jsme tři sestry, dohromady 4 děti. Všechny měly dudlík a všechny jsme kojily cca do roka. Podle me to nesouvisí.

espada
23. črc 2016

@nugetka20 vůbec bych se toho nebála. Měly ho v naší rodině všechny děti. Ani u jednoho problémy se zuby ani kojením. Ten článek, na který odkázala katyx má zdroje, které nepovažuji za odborné. Ale rozhodnuti je na tobě. Lepší než palec nebo pak okousane nehty.

laisobel
23. črc 2016

Ahoj za nas dudlik super vec! Nektere deti chteji ruzny tvar takze je to ibcas o zkouseni znacky. Nejtere deti i tak odmitaji. Ale kdyz chteji, davat. Odvyknout na dudlik je milionkrát lehci nez odvykat cucani palce. Spravne zvoleny dudlik ktery do dvou let přestane dite používat ani nenici zoubky. V mem okoli všechny maminy davaly, at kojenym nebo nekojenym dětem a vsechny chvali. Jedna nedavala a malej co se nabrecel a navztekal a knoural... Naše deti v klidu. A pomahal hodne i pri rustu zubu.
Takze za nas ne dudlik spatny rozhodne neni!

laisobel
23. črc 2016

Jinak sestrenka nechtela dudlik ani omylem, ani jeden druh, silikon, atex, nic. Hotovo a konec. A ted je ji 12 a pri stresu ve skole nebo nemoci si bez sveho vedomi cuca v noci palec. Musi ji ho vazat. Ma vytlacene zoubky a plochy palec.
Takze tak....

bartovka83
23. črc 2016

@kaja2016 😂😂😂

78marcela
23. črc 2016

Taky na nenvidim nic spatnyho. Malou jsem tedy kojila 7mesicu, pak nechtela, ale ona mi nechce ani UM, ani mlecne kase, proste nic od mlika.
Dudlik pres den skoro nema,jen na spani. Kdyz si ho vezme presden,jensi ho pocuca a vyplivne, pres den ho nepotrebuje.

littlecharm
23. črc 2016

@78marcela U nás také jen na spaní, nemám s dudlíkem problém. za to mám problém s mluvícími dětmi, co dudají během dne, občas jen dudlík vyndají, promluví a dudají dál. Naštěstí nemám dudlíkofilku. Ráda si podudá před spaním nebo když je unavená a usíná během dne a pak také usne, ale dokáže v pohodě usnout i bez a během dne si ani nevzpomene 😀

78marcela
23. črc 2016

@littlecharm to Palenka bez dudliku nespi..tak jsem taky zvedava, co bude pak..

astyna
24. črc 2016

Syn má dudlík jen na hraní 🙂 háže si ho na plovoučce a plazí se za tím 😀 Jinak, já ho dala po 6nedělí, ale on byl hodné spavé dítě, kterému jeho zvyky vydržely dodnes. Má 8,5 měsíce. Moje máma je ale dudlíkový šílenec - kdykoliv malý zakňourá, hned mu ho strká do pusy, aniž by se zamyslela, jestli už nemá hlad nebo nechce přebalit 🙄 Takže jsem jí dudlíky schovala 😀

suzina08
27. črc 2016

Nemyslím si, že by dudlík byl vyloženě něco špatného. Podle doktorů škodí zubům a prý tlumí sací reflex. Když koupíš ten speciální ortodontický, tak zuby budou chráněné. Můj syn dudlá ještě pořád na noc a to už mu budou dva roky 🙂 Už ale brzy začněme odnaučovat, protože už je čas 🙂 Za mě je na dudlíkách nejhorší to odnaučování, které není vždy procházka růžovou zahradou 😀

veraga
27. črc 2016

Jako naivní těhule jsem se bila do prsou a dudel pořídit nechtěla... No a ještě v porodnici jsem pro něj valila do lékárny. 😅 Sice bych jí ho někdy nejraději zadupala do země, když 10x za večer letím do schodů jí ho znovu strčit do pusy, ale jinak se bez něj neobejdem.
Já použiju raději dudel, než abych 2h houpala a uspávala na rukou... 🙂

jani_tab
30. črc 2016

Ahoj, náš malej dudlík nikdy neměl, nechtěl ho a jsem za to ráda. Upozorňuji, že palec ani nic jiného si nikdy necucal. U mě je to tak. Čím dál tím víc se mi příčí představa, že by se moje dítě uklidňovalo na nějakém externím předmětu. Žádné dítě nemá potřebu dudlíku, jeho pláč znamená něco jiného, jinou potřebu, často prostě maminku - chovat, kojit, atd. Některých dětí mi je úplně líto, když vidím, že při kdejaké nepohodě nebo fňukání jim mamky hned cpou ten dudel, připadá mi to prostě jako špatně řešená a postupně budovaná frustrace. Prostě se mi ho nechce šidit šidítkem, to radši vytáhnu prso, klidně 20x za den. Ale chápu, že tenhle přístup není pro každého. Náš malej byl celkem klidné miminko, tak se mi to píše lehce. U uplakanějšího dráždivějšího utrápeného mimča bych to zas tolik neodsuzovala, ale - nezlobte se - matkám, co dudlík nacpou už v porodnici, fakt nerozumím. Je to můj názor. Za 14 dní čekám druhé dítě, bude velmi brzy po prvním a neříkám, že např. v této složité situaci (nebo nějaké jiné) nemůže být někdy dudlík dobrým pomocníkem. Rozhodně ale primárně plánuji nedat. Jinak objektivní důvody proti dudlání už tu snad všechny padly a v článku je to popsáno taky.

lamia
30. črc 2016

Já u čtvrtého dudlik dala, po vnitřním boji, ma ho jen na krátce při usínání,když je bdělý a spát nechce, tak při pláči chovam nebo nakojim, dudlik nedavam. I pres to mi připadá, ze se po 3,5 m neprodává porad tak pekne, jako me bezdudlikove deti (i když ma krásné váhové přírůstky,asi az moc) a umim si predstavit, ze pokud by nebyl takový urputny hladovec a já neměla už odkojene 3 deti plus opravdu hodně mléka (takže se u prsu nijak nenadre), mohlo by nám to s kojením nepekne zamavat.

lamia
30. črc 2016

Neprisava, ne neprodává, to jsou ty opravy, pardon.

sapinek
30. črc 2016

Maminky, mám dotaz. Mám dvě děti - dcerka 2,5roku, dudlík do dvou let měla (především tedy na usínání). Dá se říci, že jsem ji na něj navykla já, byla hooooodně plačtivé a nervozni miminko. A to jsem na začátku nechtěla o dudlu ani slyšet. Teď mám synka - 3,5měsíce. Dudulík žádný nechce. Ale já bych mu klidně a docela ráda nějaký dala. Jde o to, že je také uplakánek a pořád si cumlá ruku. Tedy když je bdělý, tak to jde, ale jakmile je unavený, tak chce něco cumat. Při usínání dokonce snad ani neusne jinak než že mi cumlá prsty (ale manželovy nechce). Zkoušela jsem ho uspat u kojení, ale to neusne, jen se někdy tak jako unaví. A když mu nabídnu prso pokaždé, když pláče, tak se přecpe a pak zvrací a brečí o to víc a dýl (třeba i dvě hodiny). Poznamenám tedy, že jsme měli probém s refluxem. Teď je to lepší, ale pořád hodně ublinkává. Ráda bych ho na dudlík naučila, aby si necumlal prsty (a tedy ani ty moje, už mně to je npříjemé). Lze naučit dítě na dudel i když nechce? Máte některá takovou zkušenost?

tomikjoejoe
30. črc 2016

Nejstarší syn dudlík měl a bez problémů se ho odnaučil, dcera dudlík neměla - i ve dvou letech si cucá palec a i přes naše úsilí ji to odanučit, tak ji vzniká na prstu hnisavý puchýř, který musíme neustále čistit, nejmladší syn po zkušenosti s dcerou má dudlík také. Je to o každém dítěti. Můj nejstarší syn se dudlíku zbavil se zavedním příkrmů, neměl hlad tak už ho nepotřeboval. Dvě mladší jsou nekojené a něco cucat prostě potřebují, ale také obě měli reflux. Takže obojí má své i pro i proti, záleží na Vás jestli se chcete vystavit riziku, že budete muset dítě odnaučovat cucání palce - tzn. puchýře na palečku a možnost krřivých zubů, nebo ho naučíte na dudlík a pak se s ním o tom budete dohadovat. Některé děti třeba rády před spaním žmloují plenku a dudlík nemají.

takarazestinusakury
30. črc 2016

Dudlík, palec nevedeme...V Japonsku mi říkali, že v rodinách, kde má dítě dostatek "skinship" dudlík ani palec není nutností, tak jsem ráda. Co je na něm špatného? mluví se o křivení zubů, ale víc si myslím, že lidem vadí ta vizuální stránka. 😉

Strana
z4