Co je špatné na dudlíku?
Ze všech stran jen slyším, jak je dudlík špatný - ale proč?
Můj syn bude mít 5 týdnů, od narození je hodně ukřičený, na vše má dost vlastní názor, cokoliv nového, cokoliv, co mu je nepohodlné, to ořve. Dost nás i trápí prdíky, takže večery a někdy i noci jsou výživné. Jednu noc už jsem skoro vybouchla - a vážně začala chápat pocity matek, které jsou schopné svoje novorozeně udusit polštářem :( Nepomáhalo vůbec nic, aby se utišil, 2 hodiny doslova řičel jak o život, než usnul vyčerpáním.
Postupně se nám to maličko zlepšuje (abych to nezakřikla). Už jsme zkusili i dudlík - ten zatím odmítal. Dneska už se s ním na 5 minut uklidnil, po nakrmení hezky usnul v náručí. Prostě klid, žádný řev.
Je dudlík opravdu tak strašně špatný? A co je menší zlo - aby dítě řvalo nebo dudalo? Nebo jak zabavit 5-týdenní mimčo? Ve všech chytrých knihách píší, že je dobré zaujmout hračkou - tu buď neregistruje, nebo nevidí ..... absolutní nezájem.
@tomikjoejoe jak vyřešit skinship u více dětí netuším...mám jedno... 😉 ozvu se až jich budu mít víc, pokud jich budu mít víc... 😉
@tomikjoejoe Jo to muzu potvrdit, ze na ten reflux je dudlik dobry. Ani jsem si to neuvedomila, nez jsem si precetla, ze Vam to taky fungovalo 🙂
@takarazestinusakury Co je skinship?
@sapinek moje sestřenice sve deti na dudlík vyloženě naučila . Cíleně chtela aby ho mely. Aby si necucaly palce a byly klidnější . Takže co mi rikala tak u nich seděla a držela jim dudlík dokud se deti nechtily. Ne násilím samozřejme 🙂 a musím říct ze sestrenka kojila dlouho obe deti . Všude je bere sebou , a hodne se jim věnuje .
My dudlínk používali, od 5 dne 😠 , kdy sestičky v nemocnici ho dali malé, když jsem u ní nebyla a zjistila jsem to až, když jsem za ní dojela do Brna. Prý aby nerušila ostatní miminka (a diví se, když viděla z 5 dní po porodu matku jen 3 dny??? 😠 ) Do té doby, co byla semnou na pokoji ho nechtěla a neplakala. Doma jsme ho museli pak používat pořád na uklidnění a nemohli jsme bez něj ani usnout. Jelikož mám ŠŽ a tvorbu mléka mam jak na houpačce, tak kolem 2 měs jsem skoro o mleko přišla, protože pořád chtěla dudlat dudlík a pít mléko z lahve (museli jsme dokrmit ze začátku kvuli žloutence, neměla sílu ho vytáhnout z prsou sama a cevku mi jaksi nikdo neporadil ani v kojeňáku). Tak jsem se naštvala přestala ho ze dne na den dávat, plakala a vyžadovala ho, raději jsem jí dala prso. První dny byli peklo, ale pak bylo i víc mlíčka (i pomocí homeopatik) a o od té doby jsmě ho použili cca 10x? Jen na uklidnění, když jsem ji nemohla už utišit. Pije teď co 2 hodky místo 3, ale lepší než aby si zase zvykla na dudlík. Za mě určitě ne. Ručičku si teď dumlá, rostou jí zoubky, ale když vydím jen paleček, tak ji ho hned vytáhnu a řeknu ne ne. Pomáhá jí to, jazýčkem všechno zkoumá, nedělá to pořád jen občas. a víc se i tak rozkecala, než když jsem jí ručička zakazovala úplně. Moje mamka mi říkala, ať jí nutím dudlík, že to pak nevydžím, až jí porostou zuby, že se dá dulík pak snadno zebrat. ale chci ji kojit alespoň půlroku. Bojuji s tvorbou mléka každý den a nechci ho snížit.
Ja myslim ze cumlik/dudlik vobec nieje zly skodlivy alebo podobne..ja som praveze pocula aj citala ze cumliky by mali male dietatka mat. Ono uz praveze dnesne moderne matky vymyslaju hovadiny co vsetko je zrazu skodlive a pod.niekedy ked to citam alebo pocujem tak nechapem
Jedine co, ze neni moc dobry na vyvoj zoubku, jinak bych rekla, ze to je vse 🙂 ... Ale lidi zubari okolo mne rikaji, ze dudlik davat nebudou 🙂 ..
@kaja2016 😀
@pavlina212 Dobrý den, mohu se zeptat, je jste to zvládli? Také máme bojkot kvůli dudlíku. Už jsem zoufalá, Malá mi vůbec nespi a neustále pláče. U prsa to je peklo ale už se alespoň nabaští poté co jsem za hodila dudlik
Pokud se kojí pěkně a nevadí mu dudlík, tak proč ne? Naše malá ho zpočátku plivala, pak jsme ho tak 4 měsíce používali občas a nakonec ho nechtěla vůbec - prsty si tedy necucala. Problém vidím pouze s vytvořením závislosti - z mého pohledu je jedno, jestli někdo dá dvacetkrát denně dudlík nebo prso (teď nemluvím o kojení, ale dudlačce na uklidnění) - prostě si tvoří závisláčka. Nebála bych se ho dávat, jen s mírou🙂
@romanaruz U nás to trvalo asi 14 dní. Bylo to šílený, ale postupně se to lepšilo. Zachránilo nás asi to, že v noci a těsně po probuzení byl schopný se kojit. Jinak teda oslavil druhé narozeniny a kojený je stále. Přeju hodně nervů a ať to brzo překonáte.
@pavlina212 Pane jo, to se mam ještě na co těšit. Bojujeme 3 den. A jak píšete, nají se jen v polospánku. No Děkuji za info a snad se nám to podaří překonat
@romanaruz Jejda to tě nechci strašit. Většinou jsem našla informace o sedmidenním trvání.
Tak po roce se hlásím s poznatkem: dudlík u nás neprošel. První 4 měsíce prokřičel, dudák odmítal, začala jsem šátkovat. Pak se to nějak upravilo. Prckovi je 14 měsíců, stále kojený. Na prsu závislý neni, dudák bere jako fajn hračku (zásadně si ho strká do pusy obráceně, dudací konec ven z pusy). Jsem zato docela ráda, že nemusíme nic odnaučovat, prcek se naučil sám spinkat v postýlce, bez houpání, bez dudlíku. Ale stejně ještě aspoň 2x v noci kojíme.....už bych se moc chtěla vyspat 🙂
@stanqa33 moje dcerka mela dudlik od narozeni. Diky nemu jsme malem prestaly kojit. Proc svemu ditku davat plast a neco,co nezna? Kdyz mu ho do pusinky nedam,nikdy ho nepozna. Dudlik se saje jinak a prsi take. Jinak dudlik se nazyva siditko,protoze deticky sidi od jidla,zahani hlad...tak asi proto. Nikdo si nic nevymysli,je to holi fakt.
@nugetka20
To mas dobre. Male je 25m,stale kojime. V noci nekdy i 5x. Spime spolu,tak se celkem vyspim.
My máme dudlík už od porodnice, syn byl strašně uřvaný 🙂 máme 21 měsíců a pořád kojíme :D Dudlík má na usínání 🙂
Dcera kdyz mrla 3 tydny vzala dudana na milost, byla fakt urvana, do toho koliky opravdu vyzivne. Dny i noci probdele, mela jsem i myslenky ze dite udusim polstarem, ale dudan nam pomohl i noseni v satku. V 6,5 m jsem ji ho prestala davat pres den, mela ho jen na noc. Nevyzadovala ho a ve 22 m se odnaucila ho chtit na uspavani. Slo to hladce.
My meli dudlík víceméně hned od porodu. Mala hrozne křičela a nesla uklidnit. Pak jsme ho meli na spani jen a okolo roku co rostou zuby ho nechce vůbec. Kojení nakazil a sama se ho vzdala. Tot má zkušenost.
Dudlík je fajn, obě děti vzali hned od narození, kojila jsem přes rok syna dceru teď rok také, syn to měl taky jako rozptýlení, aby se neskrabal měl atopického ekzém a jedinej dudlík pomáhal. Vtipné bylo že v porodnici u dcery mladší furt plakala, dostala dudlík a pohoda pěkně spinkala, když to viděla spolubydlící, dala synackovi také a taky byl hned spokojený, kojila taky v pohodě.
Já jsem synovi dudlík také původně vůbec dávat nechtěla, ale byl hodně ubrečený, tak jsem mu ho zkusila dát, ale vždy až jako poslední možnost, snažila jsem se vyřešit to proč brečí tak jsem chovala, nosila, kojila, vozila a pokud nic nepomáhalo tak jsem byla vděčná aspoň za 5 minut kdy ho vzal a utišil se s ním, spí s námi v posteli a kojila jsem do 19.měsíců a myslim, že na kojení to vliv nemělo, ale říkám že ho neměl furt. Měl ho např.do auta, usínal u prsa, ale dudal by mi ho celou noc tak jsem mu ho po usnutí vzala a dala dudu. Ale fakt mi vadí, když vidim matky jak svým dětem cpou dudák uplně při všem, při každém pípnutí, při hraní, procházce prostě všude.
@mona0502 To mi vadí taky - a ještě se diví, že jim prcek v roce nepovídá. Jak by chudák mohl, když má pusu zacpanou. Jsem moc ráda, že jsme ty první měsíce přežili (já i chlap jsme fakt nosili a nosili, hodiny jsem prochodila v naší kuchyni v noci a houpala na loktech ....). Teď nemusíme nic odučovat, kluk má zuby pěkný, rovný (zatím jich má 5), dobře přibírá .... a od rána do večera mi tu chodí a žvatlá :D
@anetpierowska Dudlík zahání hlad?!😂 Proč jste s tím nepřišla před plavkovou sezónou, mohla jste si na tom založit nějakou dietu 😉
Btw. nám dudlík kojení zachránil. Každé dítě je jiné.
Já jsem dudlík původně vůbec dávat nechtěla, ale když syn probrečel celý pobyt v porodnici a já jsem několik nocí za sebou nespala, dala jsem ho hned na první noc doma. To už bych udělala cokoli, abych mohla alespoň dvě hodiny nerušeně spát. Syn dudal a já si říkala, jaká je to pohodička, ale asi po půl hodině mu vypadl z pusy a následoval řev. Představila jsem si, že by se tohle dělo každou chvíli, že bych pak vstávala nejen na kojení, ale i na vypadnutý dudlík.... Pak jsem si ještě předtavila, jak mě nějaký "chytrý" příbuzný buzeruje, že má syn dudlík třeba ještě ve dvou letech... No a bylo vymalováno, dudlík letěl do koše. A já jsem se se synem velmi brzy sladila takovým způsobem, že jsem mu rozuměla i beze slov. Že jsem věděla, proč brečí a co zrovna chce.... A dudlík pak už prostě nebyl potřeba, protože z nejuřvanějšího miminka v porodnici se stalo naprosto pohodové, hodné, spokojené miminko. Tohle je podle mě na dudlíku špatné, že brání rozvinutí takové té přirozené mateřské intuice. Když maminka na každý pláč reaguje strčením dudlíku do pusy, tak nemá šanci poznat, co jí to její miminko vlastně chce říct. Na druhou stranu, když má maminka třeba tři malé děti (nebo jen jedno extra uřvané), nebude nejspíš její prioritou sladění se s dítětem, ale holé přežití🙂. A to se pak počítá všechno, co aspoň trošku pomůže.
@dexx ano zahani hlad. Ditko se ududla a nehlasi se tak casto na kojeni. Nevim,co je na tom smesneho.
@dexx To opravdu není nesmysl. Dokonce se může stát, že si dítě nespojí svou nespokojenost s pocitem hladu, pokud se mu dá dudlík. Prostě nepochopí, že je mu špatně proto, že má hlad. Tyto děti pak třeba kolem dvou let (nebo prostě v době, kdy maminka nechá částečně zájem o jídlo na nich) nechtějí jíst, jsou naštvané z hladu, ale nechápou, že jim jídlo pomůže.
Synovi občas dávám dudlík, ale rozhodně, pokud má hlad, tak ten dudl letí takovou rychlostí ven 😀 neřekla bych, že si dítě zamění dudlí, který je plastový a nic z něj neteče, s bradavkou...
Ale co jsem si všimla, že když jsem dala dudlík kolem 3.týdne, špatně se začal při kojení chytat. Takže jsem ho zase vyřadila a napravilo se to.
Zkuste si v době vašeho největšího hladu, dát do pusy třeba žvýkačku. Já mám teda hlad pořád :D
@astyna synovec byl v laznich na hubnuti a vis co mohl,kdyz mel hlad? Zvykacky.

@takarazestinusakury Jak ale řešit "skinship" když je více dětí? Zatím jsem nepřišla na to, jak pochovat všechny na jednou 🙂 Když se chová nejmenší, chtějí hned i ti dva starší, aby o něco náhodu nepřišly :D