Co učit malé dítě? Jaké hry s ním hrát, abych podporovala vývoj?

zavodni_pudl
24. led 2019

Ahoj ženy, jdu k Vám pro radu 🙂 Mám holčičku 14 měsíců, je úžasná, hrozně šikovná a chytrá. Je to mé první dítě a jinak s dětmi nemám moc zkušenost. Potřebovala bych poradit co mám malou učit, jaké hry s ní mám hrát, jakou hračku jí koupit..? Nechci jí nějak bránit ve vývoji že třeba s ní neprocvičuji něco co by se mělo a pod. Nějaké interaktivní hračky doma máme, ale celkem mi to přijde vše na jedno brdo. Snad chápete o co mi jde, ať tu nepíšu dlouhý slohy.. moc díky za reakce!
Nevím jestli už se to tu probíralo, případně mi můžete dát odkaz 🙂

sudylichozrout
25. led 2019

@zavodni_pudl hoj, predne musim rict, ze mas bezva prezdivku 🙂
My jsme s dcerkou v tomhle veku hodne staveli kostky, ucili tleskat, soupat dreveny kulicky po zvlnenych dratech, ukazovali si v obrazkovych knizkach zviratka, predmety, barvy. A bezva hry byly "kde ma" (ocicko, ouska, nosanek... A postupne jsme pridavali casti tela) a "kde je" (jednoducha hra na schovku). Interaktivnich hracek moc nemame, myslim, ze nejlepsi interaktivni hrackou jsou rodice 🙂 Ano, kdyz dcerka ukazovala na barvy a ja k tomu do zblbnuti porad rikala modra, zelena, cervena, modra, cervena, modra, zelena, zluta... Tak to nekdy bylo na cvokhaus, ale bylo to pro nas lepsi, nez ji dat plastovy cirkus. V tomhle veku taky manzelova maminka vytahla ze strozoku dreveno-kovovy xylofon, se kterym si muz hral jako dite. Byl super. A velke drevene koralky, se kterymi hospodarila. Prendavala je porad z misky do misky. Dokonce mi je cca v roce a pul nacpala bassreflexovym otvorem do reproduktoru 😀 Jsem se zapotila, nez se mi pidarilo to vyndat 🙂
Tech aktivit je mraky, staci se rozhlednout po byte, vubec nemzsis kupovat drahe bazmeky 🙂)

sudylichozrout
25. led 2019

@zavodni_pudl jeste jsem chtela dodat, ze vsechno tohle uplne bezvadne procvicuje jemnou motoriku i hlavu. A zapomnela jsem zminit rikanky, basnicky, plus zpivat pisnicky. Klidne falesne, je to sumak 🙂
Vsadim boty, ze hodne toho delate stejne ci podobne, ale trebas jsem nejakou inspiraci nahodila 🙂

barchen
25. led 2019

@zavodni_pudl Starsi dcera v tomto veku milovala tkanicky, takze nejvetsi zabavou byla jeji bota s tkanickou, kde opakovane tkanicku zkousela strcit do diry (dostala kozene boticky, ktere by barefoot zastanci rozcupovali a mne oznacili za nezodpovednou matku) ale prekvapila me jeji jemna motorika jak to zvlada a drzi, tak jsem ji objednala drevene navlekaci kostky, resp.ruzne tvary, takze i kulicky (jakoby korale) a ty jsme navlekali na hrubsi tkanicku, resp. tata nam dal tenke lano jakoby provazek, ktere bylo tlusci ale slo na nej navlekat. Existuje i drevena bota s tkanickou ale tu jsem v CR nesehnala. Pak milovala listovat leporela a podobne knihy a jeste jist zrnicka kukurice (uvarene), zobat prstiky ale to jsem sedela celou dobu s ni aby to neskoncilo v nosu nebo v uchu..A take v te dobe zacala zbirat drobky z podlahy (a to jsem s jednim ditetem mela vetsinou krasne uklizeno), doslova je vyhledavala, tak jsem ji ucila vyhazovat drobky 😊

evytra
25. led 2019

U nas fičí knížky ( Víš jak mluví zvířátka? - ta je boží má i zvukové prvky a ucime ukazovat vsechny zviratka je to porad dokola ale ji to bavi, potom ješte minipohadky od svojtky jsou TOP! jsou tam vysouvaci prvky a malou to bavi vysouvat, tahat, posouvat), postavicky zviratek, omalovanky a cmarame, ucici vez to je u nas hit muze mi pomahat v kuchyni, krajeni plastove zeleniny za zip je to z draciku, stavime kostky

zmrzlinka
25. led 2019

Nebo můžeš najít ve svým okolí nějaké mateřské centrum jestli tam není něco pro prcky.S dcerou chodím do klubiku a moc se jí tam líbí.

no_title
25. led 2019

To záleží, na co má talent. Některé děti mají rády knížky, poznávají zvířátka a tak. Náš kluk na to není, knížky zahazuje a na zvířátka prdí 😀 U něj se mi vyplatilo koupit káču a naučit ji roztočit nebo stavět věž z kostek, dávání tvarů do správných děr.

cilkat
25. led 2019

Holky daly spoustu tipů na konkrétní aktivity, já přidám poznámku, kterou si po přečtení tvého dotazu nemůžu odpustit: nauč ji, aby byla schopná si najít zábavu sama a nevyžadovala u ní tvé vedení: hrát si s každodenníma věcma (u nás frčelo krámování hrnců), napodobovat maminku, když něco dělá, umět sama sebe zaujmout svou činností (nerušit dítě, když se do něčeho zabere, nekorigovat ho, pokud to není vyloženě nutné (že pokličky nejsou činely, každý dospělák ví... ale ničemu nevadí, když je tak dítě použije. U skleniček už to vadí...) atd...) Volná hra je zcela zásadním učícím prostředkem dítěte a fakt na ni potebuje spoustu času a prostoru (a zdánlivého bordelu v bytě).

olga_
25. led 2019

Zkus mrknout na Montessori aktivity, knihy má nakl. Svojtka. Třeba 100 vzdělávacích Montessori aktivit (autorka Herrmann), od 18 měsíců - spoustu z nich už byste mohli dělat teď. A určitě se přidej tady do skupiny S prtětem život 😉. A dělej s ní všechny věci a práce doma, přizpůsob to jejím možnostem (nastříhej houbičky na nádobí na její velikost apod.). To bude pak vyžití a naučí se mraky věcí do praktického života a děti to v tomto věku přirozeně zajímá.

ariadna12
25. led 2019

@zavodni_pudl staveni kelimku, vkladacky, multiaktivni kostky, labyrinty, nejlehci puzzle, staveni kostek na sebe, lehci stavebnice typu mega blocks, odrazedlo pro nejmensi/houpadlo/hopsadlo, neco pro zabavu s cudlikama, kutaleni s mensim mickem, leporela ci knizecky s fotkami mladat, zviratka na farme a v lese, napodobovani zvuku zvirat, skrinka, z ktere si dite samo bere veci a bezpecne kramuje a dava je zpet, to mne ted tak napada. Vzdy juknu na googlu "dovednosti 14 mesicu". Ale zase, kazde dite je jine, neco ho bavit proste nemusi nebo ho to bude bavit pozdeji, tak neni treba lamat to pres koleno.

zavodni_pudl
autor
26. led 2019

@cilkat díky za tenhle komentář, tohle dělám, ale říkala jsem si právě, jestli to není špatně.. 🙂

zavodni_pudl
autor
26. led 2019

Díky za komentáře! Tak jste mě uklidnily, převážně vše co tu píšete děláme 👍

zavodni_pudl
autor
26. led 2019

@olga_ mohla bys mi prosím poslat na tu skupinu odkaz? Nedaří se mi to na mobilu najít, děkuji