icon

Čtyři děti - rozestup. Jaké máte a co na nich považujete na výhodné a nevýhodné?

emiju
18. kvě 2021

Dobrý večer,
mohla bych se prosím zeptat vás, co máte čtyři děti, nebo pocházíte z větších rodin, jaké máte mezi jednotlivými dětmi rozestupy? A co na nich považujete za výhodné a nevýhodné? (Na těch rozestupech, ne dětech ;)

Strana
z2
orchidis
19. kvě 2021

@emiju Já mám jen jedny kamarády, kteří to tak mají (tedy variantu B - 1x skorodvojčata a za sedm let dvojčata z ivf) a ti jsou naprosto super. Jezdí všude spolu a např. jeden lyžuje s malýma dopoledne, pak se prohodí a zase si zajezděj líp s velkejma. Pravda je, že ty malý moc nešetřili, byli to zkušení rodiče, takže malí neměli ještě ani rok a už s nimi letěli do Slovinska na aktivní dovolenou. Ty dvě menší prostě musely tak trochu "zaplout" do chodu zajeté rodiny, ale myslím, že se jim to podařilo a zvládli to všichni se ctí.
Dlužno teda dodat, že pán je známý pražský advokát a má svou kancelář a jeho žena pracuje pro radost, jen pár hodin týdně. Mají neskutečný zázemí a mají se rádi. Takže tady můžu hodit jeden pozitivní příklad, ale našlo by se spousta úskalí, o kterých jistě nevím, nebo spousta rodin, kteří si tuhle variantu fakt moc "neužili", nebo to nešlo zvládnout s gráciíí ze spousty různých důvodů.

marty154
19. kvě 2021

@emiju mame 6deti...9,7,6,4,2 a 7tydnu...vyhoda je ze deti jsou partaci,krasne si pomahaji,at uz s oblekanim,hlidanim...pomoc s cim potrebuji u starsich...nevyhoda..ze zacatku narocny s peci,ted i trochu s ucenim..kdyz byly vsichni doma..tak zbytek zabavit..ale chce to udelat system...bala jsem se..jak to bude s miminkem a jde to v pohode..stihame skolku,skolu,uklid,vareni...🙂a zamestnavam i deti s lehcimi pracemi...vysat,poskladat ponozky,utrit prach....a jsou vsichni skveli..jsem rada,ze jsme takova rodina

mmmk
19. kvě 2021

@emiju My mame deti 11, 8, 5 a 10m. Nemuzu uplne rict, ktery odstup je nejlepsi, protoze jsou to kluk, holka, holka, kluk. Ale celkove se mi libi a i me trochu prekvapuje, jak dokazou fungovat jako kompaktni celek. Ze mi dokazou pomoct, malyho zabavit, postarat se o nej nebo ho i uspat v kocarku (dva starsi uz smi chodit vozit sami). Umi se zabavit spolu, pohrat, ale taky pekne pohadat 🙂
Programy ruznych vyletu uzpusobujeme tem starsim. Ty maly zapadly do zajeteho systemu a adaptovaly se dobre.

celaskon87
20. kvě 2021

My máme děti 6,5-5-3 roky a teď čekáme 4. (jsem 33.tt). Co se týče věkového rozložení, zatím se mi to jeví dobře. Nejstarší půjde do první třídy, na miminko se těší (stejném jako jeho mladší sestry). Dětem se snažíme věnovat co to jde, bydlíme v RD se zahradou, mají dost pohybu, o víkendech chodíme na výlety, jezdíme na kole, snažíme se jim dopřát. Momentálně jsou všichni 3 ve školce, tam jsme možná trochu za exoty, že máme tolik dětí a ještě jedno přibude. Minimálně té nálepce “sociální případ” se snažím hodně vzdorovat a vyhýbat, určitě nemáme hluboko do kapsy... někdy bych si třeba přála, abych mohla s jedním dítětem péct buchtu, malovat, číst, jít s ním sama na procházku (protože tyto aktivity sice podnikáme naprosto pravidelně, ale vždy se všemi dětmi najednou), ale na druhou stranu si zas říkám, že to vyváží fakt, že děti mají skvělé parťáky do života, že se umí podělit a mít ohled jeden na druhého... uvidíme, jak k nám zapadne to čtvrté 😉

lucifux
20. kvě 2021

Mám 4,5r, 2r a 8m... Naprosto super. Ten nejstarší si hezky s prostředím už vyhraje. Zajímají je stejné hračky, pohádky, prostě super. Maličký je z povzdálí sleduje a je taky spokojený. 4 dítko bychom chtěli taky a to co nevidět. Za mě je to super mít velkou rodinu, a když k tomu je prostor a prostředky. Rodiče se na to cítí, tak není co řešit. My třeba žijeme ve velikém třígeneračním domě. Když něco dělám a nejstarší teď má období člověče nezlob se, tak jde za babičkou. Žijeme ve vsi, se spoustou dětí, ve velikém domě a maličkým hospodářstvím. Pro děti úplný ideál

hankaros
20. kvě 2021

@marty154 a můžu se zeptat, jak zvládate dělit vaši pozornost mezi 6 děti? Zvláště mě zajímá, jak to nesou ti mladší, 4 a 2 roky. Já mám poloviční počet dětí, a poslední dobou s tím trochu bojuju.

marty154
20. kvě 2021

@hankaros venuje se i tatinek..kdyz neni v praci a 4lety je dopoledne ve skolce a s malou navarime a bud se hrajeme a nebo jdeme ven,bud vari se mnou a nebo si sama hraje..a kdyz se vrati ze skolky ostatni...bud si hraji spolu,kreslime...nebo jdeme ven,na zahradu..jsem doma a venuji jim veskery svuj cas...mimco zatim vetsinou spi..tak tolik casu nepotrebuje...🙂

helabella
20. kvě 2021

Máme 4 děti po cca 2 letech (nejméně 20 měsíců a nejvíc 2,5 roku) a 5.dítě po 4 letech. První rozestup mi přijde lepší, ty 4 roky na nás už dlouho, ale to jsme si zase nemohli vybírat 🙂 . Děti jsou si hodně blízké, dokonce i teď, když nejstarší jsou v pubertě.

elodii
21. kvě 2021

Já mám dva kluky (3,5 roku a necelé 3 měsíce)... Po porodu prvního jsem dlouho nechtěla slyšet o druhém dítěti, teď po porodu druhého jsem ještě ten den nějak vnitřně cítila, že nejsme kompletní, že ještě jedno miminko chci.... Nejsem už nejmladší, takže když, tak co nejdříve (teda chci tak cca 2roky rozdíl, rok si myslím, že je hodně málo)... Takže si zapínám upozornění a budu čerpat informace 🤗 super téma 👍 jinak za mě teď ten náš rozdíl dobrý, starší už sám jí, ústrojí se, hraje si a chodí do školky, tak se můžu věnovat mladšímu.

Strana
z2