icon

Dvouleté dítě ve školce

anve77
23. led 2018

Ahoj maminky. Moc ráda bych se zeptala těch maminek, které daly děti do školky jako dvouleťáčky, jak dlouho trvalo, než si děti zvykly na režim, jídlo, spinkání a jak zvládly být bez rodičů? Přemýšlím, že dcerku dám do školky jako dvouletou, ale mám obavy jak si zvykne. Díky všem za názory.

Strana
z5
anve77
autor
23. led 2018

@zazrakysedeji to přesně potřebujeme my. Tím, že je přítel na rodičáku, nechodí mezi maminky, do center apod. Stačí mu zahrada, procházky po lese, ale já to vidím, že dcera kolektiv potřebuje jako sůl.

anve77
autor
23. led 2018

@90bobisek90 rozumím co máte na mysli. Ale já se na to dívám z pohledu matky, která je zaměstnaná, má již dvě starší děti, tím pádem už absolutně nic nehrotím, z ničeho se nehroutím, vše beru s nadhledem a reálně. Sice si nedokážu předatavit kde jste pracovala, a měla jste 28 dvouletých dětí bez plen a dudlíků.. to se mi nějak nezdá 😉

luckamarcu
23. led 2018

@anve77 malej chodí do jeslí od 11 měsíců... Zvykl si za 14dni a moc se tam těší.. Navíc od starších děti se velice rychle učí takže teď umí to co někteří ve dvou letech... Není určitě chudák co je velký minus je to že furt nemocnej

90bobisek90
23. led 2018

@anve77 Pracuji ve státní MŠ a naštěstí v té době jsme umožňovali plenu pouze na spaní a můžu říct, že tu využilo pouze jedno dítě. Do MŠ byly přijaty děti, které na to byly připraveny a bavíme se o době před třemi roky. Můžu se zeptat, proč se Vám to nezdá?

anve77
autor
23. led 2018

@luckamarcu tak to je super!!! malý je moc šikovný!!! s tou nemocností musíme bohužel počítat, ale je fajn, když zaměstnavatel ví, že dítě nastupuje do školky, je v práci potom jistá úleva a pochopení.... Moc děkuji za názor.

anve77
autor
23. led 2018

@90bobisek90 no mám pocit, že dvouleté děti jsou na stejném levelu. Plínky, dudlík, krmení, problém se spaním. Nedokážu si představit, všechny děti takto dokonalé. Moc se omlouvám, možná se pletu, ale málokteré dítě ve dvou letech je zcela bez plen a samostatné. Nechce se mi věřit, že jste byly ve státní školce ve dvou na 28 dvouletých dětí.. A můžu se Vás zeptat, proč si myslíte, že nejsem schopna na školku dítko připravit?

90bobisek90
23. led 2018

@anve77 věřte, že všechny dvouleté na tom nejsou stejně. Je dvouleté, které v klidu strčí do kapsy tříleté. S kolegyní jsme na tom byly opravdu dvě, pořád jsme lítali na záchod, protože potřebovali častěji čůrat, oblékání v zimě byla katastrofa, trvalo to někdy víc jak půl hodiny. Neříkám, že byly dokonalé, ale základní věci uměly. Děti jsme nekrmily, pouze dokrmovaly, obléknout triko, tepláčky. Já bych si toto nevymyslela, nemám důvod. Loni kolegyně už dostaly chůvu, což je velká pomoc, ale my si to odmakaly s kolegyní samotné. Určitě jsem Vás nechtěla urazit nebo napsat, že nejste schopna, pokud jste to tak pochopila, tak se omlouvám. Sama určitě víte, jaká dcerka je, ale prostě bych zvážila, jestli je to opravdu tak nutné.

radka8888
23. led 2018

Doufam, ze dneska se nestane ze ve tride je 28 dvouletych deti na jednu ucitelku? navic teda me dost irituje stanovisko, ze rodice potrebuji MS. Tady ve vychodnim nemecku je skolka sluzba, ktera ma pomoci rodicum, kteri pracuji. Predstavte si, ze skolka je otevrena od 5:30 do 19:30 a jeste se nima da domluvit, kdyz by clovek potreboval dyl, tak neco doplati a lze. Nikdo nam nedela milost, ze nam pohlida deti, my to platime, stejne jako kadernika nebo malire.

verinikki
23. led 2018

@anve77
Já spíš myslím, že je to tak, že ve třídě měla paní jenom takové děti z toho důvodu, že do školky se nesoběstačné děti prostě neberou. A je to dle mého dobře - také myslím, že do školky by mělo jít dítě již samoobslužné. Ostatně náš systém je takto nastavený - peníze jdou do toho, aby maminka s dětmi mohla zůstat doma do třílet, kdy už se předpokládá, žetyto věci dětí zvládají a jdou do školky. V jiných státech to umožněno není a tyto peníze jdou tedy do jeslí a školek, kde je pak potřebné vybavení a také více učitelek, asistentek a chůviček.
Pokud někdo potřebuje prostě jít dříve, buď ať je dítko připravené nebo ať si zaplatí soukromou školku - to jsme měli chvíli i my. Dle mého prostě nejde slučovat dvě verze systémů a chtít po státu, aby zaopatřoval naše nesamostatné děti...

anve77
autor
23. led 2018

@90bobisek90 Ne, promiňte jestli jsem se Vás nějak dotkla, jen jsem si to nedokázala představit. Ale k té přípravě: já hodně kupuju ( a doporučuji všem maminkám ) místo klasických hraček spíše didaktické/vzdělávací pomůcky na trénink jemné motoriky, pomůcky na samoobsluhu a samostatnost, rozvoj smyslů, řečové a komunikační dovednosti, a můžu říci, že dcerka procvičuje logické myšlení, trpělivost aj. Možná i tím, že s pomůckama pracuji a komunikuji s rodiči, učiteli, asistentkami tak vím, jaký je to pro dítě přínos 🙂

verinikki
23. led 2018

@anve77
Ale rozhodně Vám závidím to, že si partner sakra uvědomí, co je to mít starost o dítě🙂 Asi by to mělo být povinně pro všechny chlapy...

prcekverunka
23. led 2018

@anve77 Já bych nedávala, pokud to není existenčně nutné. Já jsem teď dávala dceru ve skoro 4 letech. Jsou s ní ve třídě děti od tří do čtyř let.Dcera to zvládá suprově, ani slzička jí neukápla. A ty kolem tří let většinou stále dost pláčou. Teď jsou to 2 měsíce, co nastoupili. Opravdu některé vyvádí psí kusy :-/ Dítě mladší tří let bych fakt nedávala..

90bobisek90
23. led 2018

@verinikki Děkuji za podporu, když jsem si přečetla, že školka je služba, málem jsem omdlela. Spousta rodičů přehlíží pojem vzdělávací institut.
@anve77 jsem ráda, že používáte didaktické pomůcky a přeji spoustu úspěchů v samoobsluze malé a hodně štěstí ve školce.

anve77
autor
23. led 2018

@verinikki ale maminka může přeci zůstat doma s dítětem celou dobu a v podstatě ani do školy dnes posílat dítě nemusí. Může využít již státem podporovanou domácí výuku. Pokud na to má vzdělání. Rozdíl v přístupu je podle mě v tom, že soukromá škola si na další pomocný personál zkrátka vydělá svým školným. Ve státních školkách nechtějí 2 leté moc brát, protože je s tím zkrátka více práce. Záleží pouze a pouze na vedení školek. Nemyslím, že maminky viz. výše dávají do školek děti nesamostatné, ovšem chtít po 2 letém aby se sám najedl, napil, oblékl, vyčůral, vysmrkal je podle mě hloupost

radka8888
23. led 2018

@verinikki mate pravdu. Jen mi vadi, ze u nas se dela ze skolky posvatna instituce, jejiz predstavitelky trpi pritomnosti nasich deti, ktere se nedejboze pocuraji.

verinikki
23. led 2018

Teda to je na prd, že nejde příspěvek upravit... vzdycky si vzpomenu na ještě něco, co chci dodat a musím psát znovu...
Každopádně myslím, že do března máte ještě dost času dítko nachystat i psychicky...povídat o školce pěkně, navnadit na nové hračky, atd.
Jo a ještě jeden poznatek, pokud chcete celodenní docházku, děti prý lépe snášejí najet na ni hned od začátku. Spíše třeba docházet dvakrát nebo třikrát týdně. My to tak máme domluveno a za nás to tedy fungovalo na jedničku.

shine2015
23. led 2018

@verinikki ono stačí když k tomu partnera vedete od začátku....

anve77
autor
23. led 2018

@verinikki, to teda!!!! 🙂 sám vypráví všem svým kamarádům, jaká je to šichta!! A to prosím nedělá doma vůbec nic!!! veškerý servis dělám já, ale je fakt, že ti chlapi toho najednou prostě víc nezvládnou. Už tak je každý den unavený a splavený jako jetel 😅 Ale od té doby, co je s malinkou doma opravdu velice obdivuje všechny maminky, které kromě výchovy dětí zvládají další domácí práce a ještě se večer na manžela USMÍVAJÍ!!!!😅

1miska
23. led 2018

Mala sla ve 2,5 letech do soukrome skolky se skvelym pristupem, ale byli to brzy, nebyla na to jeste zrala, dlouho plakavala, zacala se v noci budit, plakala uz vecer pred spanim.... druhou dam az ve trech a kdyby mi to v praci dovolili tak az ve trech a pul

anve77
autor
23. led 2018

@radka8888 Svatá pravda!!!! a co učitelky ve školách? dokonce mám známou učitelku 1 třídy, která přesně ví, ze které školky dítě do školy přichází... Mám na mysli naše malé město. Zkrátka v každé školce se jinak pracuje s dětma. Je to hlavně o přístupu a chuti učitelek

90bobisek90
23. led 2018

@radka8888 Je mi líto, že máte o školkách a učitelkách takovou představu. Nevím, co Vás k tomu donutilo, ale věřte, že takto to určitě není. Je smutné, když maminka nedokáže naučit dítě chodit na wc a chtít po učitelkách, aby přebalovaly celou třídu a ještě na ně takhle nahlížet.

1miska
23. led 2018

Jinak mala ve dvou letech zcela bez plen, dudlik nemela, pije z hrnicku, naji se lzickou, pri oblekani potrebuje jen malou dopomoc, oblece si kalhotky, ponozky, leginy, nekdy tricko...ale na skolku si min rok pocka po zkusenosti jak starsi tezko zvladla

zazrakysedeji
23. led 2018

@90bobisek90 ale pro to ji davaji do soukrome,kde na ne maji cas.o statni tady nikdo nemluvi to je nezodpovedne.taky mam kamaradku ucitelku v ms a tohle bych jim neudelala.

anve77
autor
23. led 2018

@90bobisek90 podkud školka uvádí, že přijímá 2-leté děti a v bližší specifikaci uvádí, že nesmí mít plíny, nenosit dudlík, samostatně se najíst, dodržovat odpolední spánek, dodržovat kolektivní aktivity, tak tím vlastně dává najevo, že pro 2-leté tato školka není. Právě proto, aby p. učitelky nemusely přebalovat celou třídu...to raději nic, ne? Nejde o to, že nenaučí dítě na wc, ale dovedu si představit ty obličeje a ty komentáře p. učitelek ve chvíli, kdy se jim po...rou , 4, 5 dětí najednou. Ať to tedy nedělají...

90bobisek90
23. led 2018

@zazrakysedeji samozřejmě, ale pořád je to školka.

verinikki
23. led 2018

@radka8888
Já myslím, že jsou opět dva tábory a pravda je někde uprostřed. Naše státní bezplatné školství je na takové úrovni neskutečná super věc, to, že se spousta věcí může změnit k alternativnímu zaměření je v dnešní době nutnost a chce to jenom vůli lidí.
Ale zpravidla se to mění, byť někde jsou ještě zamrzlí v dobách komunistů...
U nás ve školce jsou třeba třídy smíšené a starší mladším pomáhají - super věc.
Pak taky máme dobrou paní učitelku, vstřícnou, chápavou k dětem i rodičům - základ!!!
Ale je prostě fakt, že děti nesamostatné nemají ve třídě s jednou paní učitelkou co dělat - je to neúnosná zátěž, na což akorát doplácí ostatní děti - úča se má aktivně věnovat všem dětem a ne jednomu utírat zadek.

verinikki
23. led 2018

Jinak i v té soukromé se šesti dětmi a dvemi učitelkami se ve výsledku veškěré vzdělávací a bavící aktivity nakonec podřizují pouze zaopatřování tělesných potřeb-naše zkušenost se souk. školkou, kde byly 4 neobslužné děti z šesti. Malá nám vykládala, co dělali a bylo toho pro její rozvoj tedy opravdu minimum ve srovnání se státní školkou.
Vždyť to známe z vlastních domovů, kdybych měla na starosti dvě děti, které se nenají, musím je přebalovat, oblíkat a řešit jejich potřeby, tak nedělám celý den skoro nic jiného...ty učitelky nemají nějaký zázračný patent na zvládnutí dětí oproti nám mamkám🙂

90bobisek90
23. led 2018

@anve77 Upřímně, chtěla bych vidět Váš obličej, kdyby se Vám v jednu chvíli potento 5 dětí :D a do toho je ještě vzdělávat, aby měly nějaké výsledky. Nám se stane i teď, že se někdo po... i počůrá, to tak prostě je. Ale nemusíte ani číst bližší specifikaci MŠ, ono stačí si celkově přečíst, co to MŠ je a mělo by to být jasné.

odula
23. led 2018

my dávali dceru ve 2 a pul. bylo to naprosto v pohodě. mám dojem že ani neplakala. do režimu zalila jednoduse- jak je tam víc děti co dělají stejnou činnost tak to šlo rychle.

odula
23. led 2018

jo a měla plenu í dudlik, nema problema;)

Strana
z5