icon

Jak dítě naučit na nočník? Rady a tipy

jana5382
1. únor 2025

Zdravím maminky,
máte nějaké vychytávky jak dítě naučit na nočník? Jak často, popř. odměny atd? Tchýně ta už z toho nemůže spát, že to ještě neumí, prý by ho to do týdne naučila. Chystám se na to více zaměřit až na jaře, až bude i tepleji. Tak budu ráda za nějaké rady a tipy, aby tchýni netrefil šlak 😀 díky

Strana
z2
exbordelar
4. únor 2025

@me_druhe_ja to je tim, ze jsem u prostredniho ditka jela od porodnice bezplenkovou metodu. Vzdycky po sundani stare plinky jsem ho stocila do klubicka zady k sobe, rostahla malinko pulky a tim prirozenym tlakem na brisko ta tekuta stolice z nej vylitla. A pak se z toho stala takova rutina, ze vubec uz nekadilo do plinky, jen curalo. A v sedmi mesicich, kdy uz sedelo, jsem ho misto drzeni nad umyvadlem posadila na nocnik. Takze abych byla presna:
Kakani 100 % mimo plinu cca od 2 mesicu a do nocniku od sedmi mesicu.
Curani bylo trochu dyl - cca v roce jsem misto plinky dala spodni pradlo. Curaci nehoda obcas samozrejme byla do cca 4 let.
Takze to bylo opravdu tou bezplenkovou metodou, ze se z toho stala naprosto prirozena rutina. U prvniho ditete jsem nevedela, ze to existuje, no a u tretiho ditka jsem jako zkusena matka (💪🏼😂) chtela aplikovat bezplenkovku taky, lec bez uspechu, protoze to nejmladsi pri jakemkoliv pokusu o stoceni do klubicka rvalo jak tur, tak jsem se na to vyprdla. A pliny ma doted 🤷‍♀️😅 Ale umi uz se vycurat na povel a nahlasit bobek. Tak myslim, ze do leta budem taky bez plenek. Nejak me to nestresuje, naucili jsme se to nakonec vsichni 😀

petulkadodo
4. únor 2025

@exbordelar Ze zajímavosti, jak se aplikuje bezplenkovka mimo domov? Mám kamarádku, co měla v roce dítě bez plíny, ale venku v kočáru nočník, vysazovala co 20 minut a stejně během dne 2x počůrané tepláky. Přišlo mi, že nedělá nic jiného a neřeší nic jiného, než vylučování dítěte.

exbordelar
5. únor 2025

@petulkadodo na ven jsme davali normalne plenku. Obzvlast v zime, kdy melo kolem toho roku. Vetsinou byla sucha, ale riskovat jsem to nehodlala 😅
Ja jsem to nehrotila uplne do detailu. Na co. Pro me byl uspech, ze jsem nemusela prat pokadene plinky a celkove to bylo skvele i tak. Jinak od jara jsem pak taky tahala v kocarku nocnik, kdyby potrebovalo na velkou a my byli zrovna na 💩unfriendly miste, tak at mame pohodli a bez stresu 😀
Ale jinak ano, ten prechod - kolem toho roku, nez to bylo spolehlive, tak jsem taky furt posazovala na nocnik.
Za me je to naprosto genialni metoda, ktera vsak bohuzel ne kazdemu decku sedi. Skoda 😀

fioreta
6. únor 2025

@jana5382 Ahoj, můžu se zeptat, proč posloucháš tchýni, která ti kolem 8m dítěte začne klavírovat takové blbosti a proč raději neposloucháš sebe a svůj vlastní rozum? Tys to začala zkouše v jeho 10m né ze své vůle, ale jenom proto, že jsi pořád poslouchala, že ho ještě nevysazuješ??? Tyjo, jako proč? Vždyť je to tvoje dítě, proč se necháš někým jiným nutit do toho, co s ním máš dělat? Tohle mě strašně zaráží, to bych nikdy neudělala...

jana5382
autor
6. únor 2025

@fioreta nedělala jsem nic, co by mu ubližovalo, tak nevím co jsi tak pobouřená. V tu dobu už samostatně seděl, lezl, stavěl se k nábytku, takže jsem tedy začala vysazovat a zkoušet, protože jsem to stále poslouchala. Ok, byla jsem asi blbá, taky jsem se na to pak vyprdla a už si kecat do toho nenechám. Jen když pořád něco posloucháš, tak si pak říkám jestli jsem teda tak neschopná.

fioreta
6. únor 2025

@jana5382 Ale to nebylo myšleno ve zlém, reagovala jsem na tvou odpověď, kterou jsi zde napsala, takže jsem jen citovala to, co jsi sama uvedla a promiň, že se tomu divím? Znáš takové to, kdyby ti někdo řekl, že máš skočit z okna, tak to jako uděláš??? Snad má každý člověk svůj vl. rozum a svou vůli. Než jsi to začala na popud tchýně dělat, mohla sis o tom něco přečíst. Těch článků a témat o odplenkování je spousta.
Kojenec má právo nosit plýnky, proč ho vysazovat na nočník? (batole se učí na nočník).
Víš proč se dítě musí zbavit plýnek, protože ve 3 letech nastupuje do Mš a tam plýnky mít nemůže. Takže se to má zvládnout do 3 let věku. Začít se může třeba ve 2 letech, ale do 3 let je na to prostě spooousta času, tj celé. Navíc to dítě to fakt zvládne úplně samo 😉

Strana
z2