Jak má vypadat jídelníček 6měsíčního dítěte?

letok
19. pro 2014

Potřebovala bych radu. Začala jsem dávat příkrmy již od 5. měsíce. Teď bude malému pl roku a já pořád tápu v příkrmech. Všude se píše něco jiného, tak bych chtěla vědět vaš zkušenosti. Nyní jeho jídelníček vypadá následovně: 5h ráno - kojení, 7h - kojení, 10 h - kojení, 13h - masozeleninový příkrm, 16h kojení, 18 h - nemléčná kaše, 19 h kojení. Stačí mu to? Mám dávat mezi jídli napít vody? Od kdy dávat na oběd dvě jídla - polévku a druhé jídlo? Teď chci zavést odpoledne místo kojení ovocnou přesnídávku?

milmic
19. pro 2014

Já jsem dceři dávala v 6m jenom zeleninový příkrm a to ještě dlouho poté. Jinak byla výhradně kojená, sem tam dostala kukuřičnou křupku. Kaše nedostávala do 8 měsíců, možné déle.
A syn v 6m nechtěl jíst vůbec nic, takže byl jenom kojený.
Hádám, že Tvému dětátku by to mohlo stačit. Vodu bych zkoušela dávat, dětem často trvá, než si na ni zvyknou, nabízela bych, třebas zrovna po jídle.
Jinak kdyby byl hladný, nakojila bych ho častěji. Ovocné příkrmy jsem zaváděla až v 7.-8.měsíci, maso od roka a děti byly spokojené, vypadaly zdravě. 🙂
Dvě jídla ve smyslu polévky a druhého jídla jsem dávala dceři až někdy před druhým rokem, nejdřív polévku, potom spánek, potom druhé jídlo. Synovi dříve, ten se nä polévkách svezl s námi, jedl je prakticky od roka upravené pro něj, to ještě nejedl kůlasické druhé jídlo. Ale on je takový specialista, on je schopný být živý jenom z polévky, on sní třebas 3 talíře polévky a pak nechce žádné druhé jídlo.
Toť moje zkušenosti.

cabo
19. pro 2014

Tak mi davame prikrm od 4.mesice, maly je na UM. Zacala jsem zeleninovym, po trech tydnech jsem zacala davat maso. Nejprve 1x tydne,pak 2x az 6x tydne. (my jsme zacit na 3x tydne) 7.den dat bezmas.obed s varenym zloutkem - to my dali dnes poprve..... uz tyden davam odpoledni ovocnou presnidavku, po n.roce zavedu i dopoledni. Dale mi dr.rikala, ze mezi 5-6.mesicem mam dat lepek. Tak uz mel 3x kasicku s lepkem.
Vodu bych dala. Mamka mi rikala, ze po prikrmech je zizen. Davam 2x denne vodu nebo slaby caj.

dienta
5. únor 2015

Ahoj, malemu je 6 a pul mesice a davam mu
9hodin ovoce s jogurtem a 2 piskoty,
12hodin, masozeleninovy prikrm nebo zeleninu se zloutkem,
16hodin, UM treba pulku davky a banan a nebo celou davku Um
19hodin kukuricna a nebo ryzova kase
19:40 hodin UM.
Od 13 do 15:30 spi, tak proto 4 hodiny.
Driv jsem taky hodne tapala, ted uz zkousim co zrovna mame doma, a zatim je spokojenej a basti vsechno.

verundice
16. bře 2015

Maminky mám podobný dotaz - malý je plně kojený, s příkrmy jsme začli mezi 5. a 6. měsícem (teď mu bude 6 měsíců). Už jsme měli mrkev, brokolici (fuj), dýni (úspěch)...co dávat, po jaké době a tak mám celkem nastudováno, ale nevím jak pokračovat v nahrazování kojení: teď to dávám k obědu a dokojím, za tři týdny už by měl příkrm nahradit obědovou dávku zcela...a co pak? začnu mu dávat příkrm i večer? nebo ráno? nebo nějakou kaši? Nevím prostě jak postupovat od příkrmu (částečně s kojením) jen v poledne po ideální tři hlavní jídla a dvě sváči v jednom roce...

kovalcice
16. bře 2015

mamky mám ten samí problém. Malé ted bylo 6 msíců, celou polední dávku má nahrazenou masozeleninovým příkrmem a po měsíci od začátku příkrmu chci začít s ovocem. Ale nevím jakou dávku mi má baštit na oběd dostanu do ní max. 40 gramů a to ne vždy chutná jí jen to kde je mrkev jinak to nechce jíst. Bojím se, aby mi pak vůbec jedla zeleninové příkrmy až budeme dávat před a po obědě ovoce. Jak jste to dělali??

verundice
18. bře 2015

Tak jsem se koukala na stránky https://www.klub-maminek.cz/mashup/babyfood , které tu byly někým zmíněny, a jsou tam opravdu dobré informace. A někde jsem čela, že ta dávka je 150 - 200g, ale to bude asi jen orientační, každý je jiný jedlík. My teda ještě nemáme zcela nahrazeno, pořád se dojídá mlékem a tuším, že ještě dlouho bude, ale nechám ho. S tím ovocem ještě tak měsíc možná dva počkám, taky se bojim, aby pak jedl zeleninu. Taky zatim sní jen mrkev a hlavně dýni, tu miluje🙂