Jak naučit dítě pochopit hodnotu peněz?
Holky jdu si k vám pro radu. Naše holčička začala dělat to, že hrozně plýtvá tekuté mýdlo, co máme v koupelně, jde si umýt ručičky a přitom schválně vylije půlku mýdla do umyvadla. Nestalo se to poprvé a čím ji více upozorňujeme tím to dělá častěji, jakoby naschvál na truc. Dostali jsme se do situace, že už kupuji minimálně 3 tekuté mýdla týdně, což opravdu je dost. Přemýšlela jsem tedy, jak jí to nějak tak vysvětlit, aby pochopila, že to mýdlo i něco stojí a my s manželem musíme na něj vydělat. Četla jsem minule pěkný článek o tom jak bychom měli děti postupně učit, co jsou to peníze a jak s nimi hospodařit. Naše malá, má vlastní kasičku, kde jí s manželem šoupnu sem tam pár drobných. Napadlo mě tedy, že když nejblíže vylije mýdlo, vyberu s ní penízky z jejích pokladničky (schválně co nejdrobnější, aby měla pocit, že jich je hodně) a vezmu ji do obchodu koupit nové mýdlo, přičemž zaplatíme s těmi penízky z pokladničky. Myslíte si, že takový psychologický efekt by na ni mohl zabrat? Nevím už opravdu jak vyřešit tuhle situaci. Malá má 3 a půl.
Máme s tím velké problémy protože manžel měl dítě z předchozího vztahu a ,, máma,, dítěte nás jen ,,pumpuje,, minule jsem v obchodě řekla že mu čokoládu nekoupím že dostal peníze ať si ji koupí, ať ví kolik co stojí, chodí do první třídy . Večer po odevzdání dítěte telefon. Jak jsme si dovolili ho to nechat zaplatit samotného. Že ty peníze má na něco jiného . Podotýkám že ty peníze dostal u nás za vysvědčení jeho první 😂
@anettta3 No tak podle mě tříletý dítě nemůže zcela pochopit hodnotu peněz. Já jsem ji nedovedla plně pochopit ani v šestnácti, dokud jsem nešla alespoň na svoji první brigádu. Myšlenka, že tříletý dítě navíc pochopí, že když plejtvá mýdlem, tak plejtvá vašima těžce vydřenýma penězma, je trochu nereálná! Naopak vybrat dítěti jeho penízky ve třech letech z kasičky a jít s ním do krámu koupit nový mýdlo, to mi přijde vůči dítěti jako křivda, stejně to úplně nepochopí. Maximálně to bude vnímat jako jakousi nesmyslnou psychologickou hru rodičů, kteří se z něj najednou snaží dělat dospělýho. Bože, je to dítě!
Je fajn, že má dítě vlastní kapesné, postupně může dostávat třeba i drobnou odměnu za nějaký úklid nad rámec běžných povinností (například dítě pomáhalo tatínkovi umýt auto nebo tak něco). Ale to je tak maximum, co bych viděla.
Jinak jsem pochopila, že má kapesné..pokud ne, tak bych ho zavedla. Tj. pravidelně třeba třicet korunek do kasičky a říct si, na co to je - lízátko atd. Ve třech už je na to čas...
Kdysi jsem se dostala k této knížce pro děti a moc se mi líbila. Už je to teda delší doba, ale zkuste třeba číst před spaním https://m.kosmas.cz/knihy/194093/kde-rostou-pen...

@kamino delam to naprosto stejne u dcerky, ale zacala jsem drive, kdyz se zacla zajimat o penize, tak jsem to s tim spojila. Ma podobnou kasicku, kdyz si neco "vydela" pomoci v domacnosti nebo za narozeniny a svatky, kupuje si z toho darky, nebo kdyz neco znici (moc ale nastesti toho neni). Vysvetlujeme ji, ze i voda a dalsi veci stoji penize a vypada to take, ze tomu rozumi. Navic plati v obchodech a na obchod se take hrajeme (hrajeme treba i to, ze na neco nema penizky nebo jeste penize neprisly). Podle mne je to i lepsi, nez naucit dite, ze kdyz vypatla, tak se proste koupi nove. Myslim to ted obecne a je to malickost, ale podle mne dnes i nam, natoz detem, chybi naucit si vazit veci. Dnes jak je vseho hafo, jsme i my nauceni, ze neni, pokazi se - koupi se nove. A vidim to i u hodne deti - neco pokazi, nevadi, rodice koupi nove....