icon

Jak rozvíjet mluvení u 2letého dítěte?

nonacek
17. črc 2017

Dobrý den přeji všem maminkam 🌞🌞🌞
Chtěla jsem se s vámi poradit.. ohledně vývoje řeči mého (za měsíc) 2 letého ho synka.
A chtěla bych se dozvědět jak je to u vašich 2 letych dětiček,protože naš malinký stou mluvou nijak moc ne pospicha. .
Lépe řečeno umi par slov: papat,máma,táta, pa pa,pes,chci,pa,brnbr (napít ) místo auto říka daka😁
A to je asi tak všechno. Jinak je velmi živý dite,takový ten typ neposedy.
Pokynům rozumí snad všem kyve když souhlasi nebo nesouhlasi kroutí hlavičkou ne. Co potrebuje-chce tak mě vezme za ruku a ukáže a řekne chci.
Je hodně vzteklý když mu nevyhovím....😭
Umi se obout (do pantoflí) umi mi pomoct při oblékání,je docela šikovný.
Prosím poraďte jedinou vadu na kráse 😁 nechce se mu opakovat slova po mě... i když mu rikam básničky .... slovíčka .. ale proste se mu nechce
A já už nevim jak ho víc motyvovat....
budu ráda za vás názor,radu,fintu.....
Moc děkuji
❤❤❤❤❤❤

Strana
z2
gaba_h
18. črc 2017

Dite se uci mluvit samo, nikdo ho to nenauci, to je jen takova predstava rodicu, ze "naucim dite mluvit" Samozrejme, basnicky, pisnicky, staci kdyz dite posloucha. Hodne nam pomohla yamaha a prvni krucky k hudbe. Dcera neopakovala ani tuk, nikdy, mohla jsem se na hlavu postavit. A rozmluvila se naraz, pak na nas zacala hazet jednu basnicku za druhou, behem mesice od vet typu "mami hami bu (mama ji jogurt) presla do normalniho casovani, sklonovani. Syn je typ, co opakuje cele vety. Intonacne krasne, bohuzel neartikuluje, rozumi vsemu, slysi, chape. Ted ma tri roky a pisnicky a basnicky ho zacaly bavit az cca tri mesice nazpet, diky jeslim. Ode mne vzdycky utekl, kdyz jsem mela snahu mu neco cist. Takze bych byla v klidu. Spojovat slova zacal az ve dvou a pul cca, proste mirne opozdene. Ale co chce, to se domluvi.

hani007
18. črc 2017

Vývoj řeči je hodně individuální. Vše se řeší až po 3.roce věku dítěte takže máte ještě čas. Hlavně se nesnažte dítě rozmlouvat a nutit ho po vás opakovat. Tím rozvoj řeči hodně brzdíte. VELMI doporučuji knihu Vývoj dětské řeči krok za krokem od Kutálkové. Je to tenounká knížka a máte to tam vše krásně vypsané 😉

bamishop
18. črc 2017

@nonacek me u prvni dcery rekla tchynem, ze to dite nemluvi, protoze nemusi a mela naprostou pravdu - dcera byla bezplenkova, hodne nosena, vzdy sem vycitila co potrebuje nez hla brvou, a ta potreba komunikace tam proste nebyla, tak se rozvijela v jinych vecech, v jejim roce a ctvrt sem musela do porodnice a dcera umela tak akorat papa tatovi a vratila sem se za 6 dnu z porodnice a najednou umela mluvit pomalu ve vetach, umela skvele no, yes, , I am hungry, water, I want jogurt, I need to pee, Help me, Show me, this, that. No cumela sme jako blazen a na me to pak sypala cesky taky bez problemu... U dalsich deti jsem se vzdy prekonala a mimo pravidelny rezim se musely snazit vyjadrovat, obe dcery sly ve 2 letech do skolky a mely peknou slovni zasobu, synovi je rok a pul, uz se taky domluvi, ale to je mazel, u toho skolka nehrozi, to by bylo asi s placem. Jinak sme meli v rodine holcicku, co nemluvila skoro do 4 let a u ni to byl psychicky zasek, byla motoricky postizena a rodice se venovali vic jeji motorice nez ji a tohle ji pomahalo ziskat pozornost, od 2.5 let chodila s rodici na logopedii, naucila se cist po pismenkach, rozmluvila se az jednou mezi detma, kdy se potrebovala vyjadrit a v dite ti, co rikalo jenom pismenka a par slabik se to najednou hnulo a jela ve vetach, ze sme se nestacili divit, slovni zasobu mela perfektni, vyslovnost asi diky logopedii take dobra, jen ten sok, ze to dite z niceho nic mluvi a nastesti ji to uz zustalo 🙂

eithelwing
18. črc 2017

Synovec na tom byl podobně. Ostatně bych řekla, že chlapci tíhnou víc k pohodlnosti - když se domluví, když mu rodiče rozumí, vystačí si s tím málem. Určitě to neplatí na 100%, ale pokud to funguje, tak proč by mluvil? 🙂
Synovec byl přesně takto pohodlný. A pak se do roka rozmluvil jako nic. A teď mu jsou 4 roky a pusu nezavře. :D

nonacek
autor
18. črc 2017

@eithelwing taky si rikam,ze třeba nemá potřebu mluvit když mu rozumíme ..dřív než se o něco pokus ...nebo mě štaci když za kňoura a už k němu běžíM
Je fakt že mi manžel říkal nebež k němu když za knoura tak jsem to párkrát udělala nejdříve se vztekal ze jsem neprisla na jeho povel no a dneska ráno už jsem s pokojíčku uslyšela vytoužené slovo MÁMA(chtěl abych si ho vzala) tak jsem přišla k němu a pochválila ho ,asi fakt to chce jim dát najevo ze jim opčas nerozumíme ...

nonacek
autor
18. črc 2017

@japona ❤💋

yelowangel
18. črc 2017

No tak náš malej je vyloženě opžděnej ne jenom v řeči ale asi ve všem. V pátek mu budou 2 roky a milostpán je moc línej na to aby se sám najedl lžičkou (to ho nebaví to by nemohl u jídla dělat jiný kraviny jako třeba brát ovladač a házet ho na zem..), že by si držel banán nebo rohlík a ukusoval si můžu nechat leda tak zdát (opět je to nuda), ale když dostane něco na kousky co může strčit rovnou do pusy to se obslouží (i když máme podezření že je snad zkříženej se syslem protože všechno cpe do pusy i když se mu to tam prostě nevejde tak to tam musí narvat aby mu to snad náhodou někdo nechtěl vzít). Sám se nesvlíkne, neoblíkne, neřekne si že má hlad, žízeň, potřebuje čůrat...prostě nic. A můžu se stavět na hlavu, jede si po svým a nic ním nehne. Navíc je to hyperaktivní vztekloun a když něco není po jeho neváhá bušit hlavičkou do všeho kolem. No ve čtvrtek jdeme na kontrolu na neurologii tak jsem zvědavá co nám řekne. Tak pak napíšu.

verena
18. črc 2017

@nonacek pokud to chceš opravdu řešit, tak jsem si ještě vzpomněla, že mi při komunikaci se starším hodně pomohla tato knížka: https://knihy.heureka.cz/jak-mluvit-s-detmi-od-.... Jsou tam popsány různé strategie, jak dítě naučit komunikovat. Ale i v této knížce je kladen důraz na pozitivní hodnocení dítěte, žádné tak se to neříká, nerozumím ti, řekl jsi to špatně apod. Ale třeba můžeš to prosím zopakovat ještě jednou? Dále třeba nedělat vše za dítě, počkat, až se vyjádří samo, uzpůsobovat svou řeč jeho věku apod. Tuto knížku opravdu moc doporučuji, myslím si, že jsem docela citlivá při komunikaci s lidmi a dokážu se vžít do dítěte, ale i tak mi v mnohém otevřela oči.
Hlavně před dítětem neřešte, že neumí mluvit, nedávejte mu najevo, že je v něčem špatný, nedělejte naschvály typu já ti nerozumím (oblíbené rady tchýní). To nadělá víc škody než užitku, dítě bude jen více traumatizované a výsledek bude jen horší. Každopádně držím palce, chce to jen čas, za pár let si ani nevzpomeneš, že jsi tohle řešila...

jipe
18. črc 2017

@yelowangel Moje dítě se taky nechce krmit samo lžičkou, jednak nemá volné ruce na hraní, jednak nesnáší, když nacintá nebo se ušpiní (když nacintám já, odmítá jíst dál, dokud to nesetřu :D ), ale umí to (třeba oblíbený termix zblajzne ani nemrkne), rohlík si teda požmoulá. Sundá si boty, čepici a při značném úsilí kalhoty a ponožky, oblékání mu zatím nejde. Ham ham řve tak akorát, když vidí někde nějakou sladkost :D, o pití si teda řekne (gestem), čurání dost často řekne pozdě, takže musím připomínat. Naštěstí hlavou nemlátí 🙂

Jsou ty děti prostě osobnosti a nedonutíme je 🙂

eva_sajdla
18. črc 2017

@nonacek Naše dcerka ve dvou letech byla úplně stejná, netlačili jsme na ní a od dvou a půl let začala mluvit sama, jsou to teď tři měsíce a mluví ve srozumitelných větách 🙂. Takže vydržet 🙂.

nonacek
autor
19. črc 2017

@verena moc děkuji ,jsem ráda za tip na knížku určitě ji pořídit ještě dneska se podívam na e-schopy...
Ještě jednou moc děkuji 😍😍❤💋

nonacek
autor
19. črc 2017

@eva_sajdla nevím, Některé mami ky tvrdi ze jejich dítka se rozmluvili..třeba i během jednoho měsíce .. je to možné ? Nemám s tím zkušenosti a skoro mi to přijde nemožné (ale na druhou stranu...co je vlastně nemožné ?)

nonacek
autor
19. črc 2017

Ještě jsem chtěla říct ,že pracují hodně ze staršíma lidmi...... a jednou jsem se bavila no spíše si vylejvala srdce jedné starší paní s tím ze bych ráda aby malí nemel problém s komunikací ....... a ona mi vyprávěla příběh sve vnučky
Ktera ve 2 letech mluvila krásné dokonce i počítala barvy znala proste takové to nadprůměrné inteligentní dítko. .
Ale ve 3 letech se něco zvrtlo ........ a nakonec bylo dívence diagnotikovany autismus
Sama mě přesvědčovala ,ze nejlepší je zdraví normální vývoj který nevybočuje z normálu (to je pro maminky co řeši podobnou situaci)

eva_sajdla
19. črc 2017

@nonacek Mně to taky všichni říkali, že pak začne a bude to najednou skok, no, a měli pravdu 🙂. Vypadá to, že prostě sbírala všechny slova a až jich měla v hlavě dost, začala mluvit, prostě není troškař :D. Jinak ten příběh to je síla, myslela jsem, že se autismus pozná hned...

verena
19. črc 2017

@nonacek a nebylo to třeba očkováním?
Jinak ony ty děcka mají velikou slovní zásobu. Já jsem si moc nedokázala představit, jak syn třeba vnímá realitu, když nemluví a tudíž ji neumí vyjádřit, a ani analyzovat. Ale to byla úplně zcestná představa. Sama jsem byla překvapená, když se naučil mluvit, jak mi vyprávěl plno příběhů z doby, kdy ještě mluvit neuměl - a mělo to docela hlavu a patu. Krom toho bylo zvláštní i to, jak daleko do minulosti si pamatoval. Čili oni tu řeč v hlavě mají, jenom jim prostě nedozrála nějaká "cestička" mezi mozkem a pusou, aby to uměli i vyslovit. Ale myslím, že každá máma na dítěti pozná, jestli je bystré, má živá očička, rozumí apod. U druhého syna jsem to nemluvení už vůbec neřešila. A neřeším, i když nyní ve třech letech mluví jak sousedovic chlapeček v jednom 🙂)).

rajecka
20. črc 2017

Myslím, že s tím člověk moc nenadělá. Mám dcery dva roky od sebe a ta starší mluvila strašně brzy, ve dvou letech říkala jednoduché básničky, znala základní barvy a skloňovala. Teď té mladší jsou dva roky a nemluví vůbec 🙂 Respektive ona pořád mluví, ale nikdo jí nerozumíme 🙂 Ale vždycky se s ní nějak domluvíme.

nonacek
autor
22. črc 2017

@verena jestli to bylo očkováním. ...nevim a myslím, že ani rodiče divenky se příčinu jen tak nedozví.

yelowangel
22. črc 2017

Tak jsme po kontrole. Závěr: rozumí, pochopí jednoduchou hru, zvládne jednoduchý úkol. Vzhledem k tomu že i jeho tatínek začal mluvit až ve 3 letech je naprosto v normě. Kontrola za půl roku.

nonacek
autor
31. črc 2017

@yelowangel Děkuji za info.
Mužů se zeptat jakou hru máte na mysli ?
Ptám se protože naš pinďa je na tom stejně jako ten váš.

maminkazdenicka
31. črc 2017

@nonacek můj syn 2 roky a 3 měsíce mluví míň jak vaše dítko 🙂
doktorovi se to nelíbí a jestli se do prosince nerozmluví, tak nás chce poslat po doktorech ☹
když vidím a slyším jiná dítka a mladší jak toho spoustu zvládají, tak je mi smutno, ale bohužel každý je jiný a snad se ten můj taky rozmluví ☹

yelowangel
31. črc 2017

@nonacek když mu doktor poslal autíčko poslal ho zpět, nechal ho rozsvěcet a zhasínat a dělali paci paci a vařila myšička a Míša to chtěl opakovat

nonacek
autor
31. črc 2017

@maminkazdenicka jsem na to stejně psychicky jako vy...sledují každé dite po 2 roku a porovnavam, vím, že se to nemá. ...,ale dneska jsou ruzne poruchy............... ze to člověka děsí a stačí a jedna tchyně. ....... a blbý otázky tipů ze holka od sousedů už krásné mluvi. ..................... , ............ a hledám důvod proč. ..
Doktorce jsem si postěžovala, ale defakto nad tím mavla rukou a řekla má ještě čas
..... už taky nevím mluvim snim čtu ... ale ne a ne aby napodobi zopakoval po mě ani slovíčko, ale aspoň se ted naučil mě oslovovat máma ☺

nonacek
autor
31. črc 2017

@yelowangel tak tyto hry doma děláme a zvládá.Dekuji

guinea
31. črc 2017

@nonacek Mému chlapečkovi byly nedávno dva roky, a taky se mluvením neobtěžuje. Člověk by až řekl, jestli není němý 😀 Protože dokonale ovládá "pantomimu", posunky si dovede říct přesně, co chce, nebo co chce, abychom udělali mi. Sám pro sebe si brouká vždycky až navečer, jako kdyby sám sobě v nějaké cizí řeči vyprávěl příhody 😀 Okolo roku a půl uměl říct máma, táta, AUTO (nejdůležitější a nejvíce používané slovo), a pak jak dělá pár zvířátek. Teď už ze slov nepoužívá NIC, vyjadřuje se posunky a výrazem v obličeji. Nemyslím si, že by byl jinak opožděný, mluvenému slovu rozumí dokonale, motoricky je na tom taky myslím normálně, tak snad je "jen" líný mluvit.

nonacek
autor
4. srp 2017

@guinea to si taky rikam ,snad to tak i bude

Strana
z2