icon

Jak vysvětlit dětem kousání a bití od jiných dětí?

26. únor 2023

Milé maminky, zajímá mě, jak svým dětem vysvetlujete, že je ostatní děti koušou/bijou.
Já jsem asi zjistila, ze to vlastně nějak nedokazu sve dvouleté dceři vysvětlit.
Jako první mě napadne, ze je to dite zlobive. Ono ale neni, zejo.
Dam příklad. Včera jsme byly v hernicce. Naše mala si vzala kočárek, který stal v koutě a jezdila si s nim. Okamžitě k ni pribehl chlapeček a začal ji ho rvat z ruky. Jeho maminka pila kafe a nebyla u toho, tak jsem mu rekla, ze moje dcerka ho měla jako první a poprosila jsem ho, ať ji ho nebere. Chlapeček se ho snažil dal vyrvat. Tak jsem ho pevne drzela a nedovolila sem to. Když viděl, ze má smůlu, sel po male pesti. Nastavila jsem mu svoji ruku a malou se snažila pritahnout k sobě. Bohužel ji v jeden rychlý moment ruku vzal a vsi silou do ni kousnul.
Vysvětlovala jsem ji pak, ze chlapeček asi moc ten kočárek chtel půjčit, ale ze to neuměl říct, nic jinyho me nenapadlo.
Jak reagujete vy? Nechci dceru vybizet k tomu, aby násilí vracela zpět, ale zároveň nechci, aby si to nechala libit.
Díky moc za vaše názory. 😊

Strana
z5
somalicats
8. bře 2023

@ferda90 Vidíš, a kdyby to s objímáním a pusinkováním zkusil na moji skoro tříletou, tak ta se bude bránit - s velkou pravděpodobností ho odstrčí tak, že ho povalí, má dost sílu. Já mám hodně živé děti, a na hřiště si kafe pít nechodím (do herniček nechodíme), dokud jsou takhle malé, tak jim za tím zadkem prostě stát musím. Až se naučí, že nebudou děti plácat ani objímat, tak si to kafe klidně dám.

ferda90
8. bře 2023

@somalicats já též stojím, co se dá dělat no, musíme počkat až z toho vyrostou 🙂 Každé dítko je jiné, jedno klidně druhé zas divoké. Každé má svoje 🙂

jerrabina
8. bře 2023

@journals a co s tím "neposlusnym" dítětem má lektor udělat? A co jeho rodiče? Vymazat jeho existenci? 😯 Takové věci se prostě stávají a jasně, fajn to není, ale řešit se to nějak musí. Jasně že ani mě není příjemné, když je moje dítě "na druhé koleji", ale když se to vezme v globálu, co se na tom dá udělat jinak?
Já nikdy neřekla že "hodné dítě" jen stojí v koutě. Ale je obrovský rozdíl mít klidné dítě a živé, emotivní dítě. Stačí se zeptat maminek, který tenhle rozdíl mají mezi sourozenci.

xxx3d
8. bře 2023

@journals počkej, takže jste jako kolektiv rodičů dali najevo, že se vám to nelíbí a takové dítě, jak to říct, vyštípali, takže už do kroužku nechodilo?
to jde?

kristyn86
8. bře 2023

Holky,tohle se neda vyresit. Je jasne,ze nikdo si nechce nechat dite kousat,bouchat. A na druhe strane nikomu nedela radost mit takove dite,ktere kouse,placa atd...Neni to prijemne ani pro jednu stranu. Mam zkusenosti z obou stran. Ale jako se potkavaji ruzni dospeli lide,tak se potkavaji i ruzne deti. Zadna mama to nemame jednoduche.

journals
8. bře 2023

@xxx3d Ne, nevyštípali. Opravdu ne. Jeden kurz jsme to nechávali sednout a pak sama lekorka za námi přišla s tím, že má chlapeček poslední šanci, protože ho už nedává a nenechá se zavřít. Tak jsme jí přitakali s tím, že ani my jako rodiče s tím úplně ok nejsme a při ceně kterou jsme platili nechceme nechat sedět naše děti 2/3 času na kraji bazénu. Ať se na mě nikdo nezlobí, chlapeček dělal bordel celý loňský rok, teď v tom pokračoval a lektorka se sama necítila mít ho v bazénu.
Ta myšlenka "všechno všem" je pěkná, ale někdy to prostě fungovat nebude a já nevím, proč bych jako rodič jiného dítěte měla tolerovat jeho neposlušnost, divokost, živost (říkejte si tomu jak chcete, diagnózu neměl, aspoň o tom nikdo nevěděl, ani lektorka) na úkor svého dítěte.
@jerrabina A nemůže to být třeba i o tom, že někdy to dítě prostě v některých situacích není zralé a tak je fajn (znovu!) buď minimalizovat problematické situace, nebo ho nechat dozrát? kde se bere to, že takové dítě MUSÍM tolerovat kdykoliv, kdekoliv a jakkoliv?

pajusz
8. bře 2023

@ferda90 s tím kousam a bitim to je k příspěvku, tak zněl autorky dotaz a od toho se vše odviji, na ten jsem tedy reagovala hlavně . Opět ti povím že u Tebe jsem reagovala na to jak se podivujes nad nepochopením matek ze nějaké dítě jiné placne. Motas pátý přes devátý a bereš si to zbytečně jako útok na sebe což nechápu proč, znova řeknu že se nemusíš obhajovat, já tu z tebe matku z hororu nedělám a myslím že ani z tvého synka nedělám teroristu, vysvětlujes, snažíš se není ti to předpokládám jedno takže si nezasloužíte ani jeden byt takhle skatulkovany🤷‍♀️ a upřímně kdyby ti to bylo fuk, já si o tom můžu myslet svy, ale to je tak jediný co můžu, nikdo mi nedává právo tě/vás soudit na základě pár příspěvků.

kristyn86
8. bře 2023

@journals Tady uz se to ale staci k necemu jinemu. Ja treba celou dobu resim kousnuti,placnuti. V situaci,kdy dojde ke konfliktu mezi detmi. Napr. boj o hracku atd. Tak v takove situaci proste kazde dite reaguje jinak. Jedno kousne,jedno zacne placat,jedno strkat,jedno brecet,jedno utece,jedno sebou flakne o zem,jedno tu hracku zahodi...Tak to v tu chvili proste vyresim. Ale nemusime kvuli tomu hazet spinu jedna na druhou.
Kousnuti atd spravne neni a ucila jsem to sve obe deti,at uz byly na jakekoliv strane konfliktu.

pajusz
8. bře 2023

@jerrabina jerabinko, můj syn narušoval hodiny keramiky na prvním stupni (adhd) a bylo mi slušně, fakt slušně doporučeno přehodnotit jestli je vhodné aby docházel. Tak jsem se vzila do kůže ostatních rodičů a opravdu jsme ho z kroužku stáhli. Přeci jen ty ostatní rodiče to něco stojí, a přišlo mi to vůči nim správný 🤷‍♀️ kluk s tím byl v poho a vlastně i ja

kristyn86
8. bře 2023

@pajusz Jo,tak clovek musi byt i soudny. Ja jsem se synem vyzkousela hudebni krouzek a neslo to. Byl divoky a vsem by to kazil. Tak jsme to po hodine zrusili a chodili na hriste. Ale vse jde rict a vyresit slusne..

pajusz
8. bře 2023

@kristyn86 určitě, však jdeme dětem příkladem, o tom žádná, když se matky budou chovat k sobě hnusně jakej to je příklad pro děti..já mám mezi klukama prez 11 let rozdíl, každej je jinej, ale oba stejně divoký a nezastavitelny, ale vždy jsem za ně mohla dát ruku do ohně že neublizovali a neublizuji. Mladší taky měl tendence staršího bratra terorizovat, ptz starší to bral jako legraci a smál se tomu. Ihned jsem zakrocila, dobře tobě to nevadí ale mě to vadí! On pak bude dětem dělat to samé ptz mu to přijde normální a legrační, nikdo se neplaca, nebije ani z legrace. Nemyslím si že jsme rozděleny na dva tábory, to je klasický komunikační šum, prostě nenapíšeš přesně myšlenku, někdo pochopí jinak a už to jede. Věřím že jsme tu všechny rozumně maminky s šikovnými dětmi. Přeji všem ženám krásný den žen... Jsme na jedné lodi a ta není doufám válečná 😄💐

xxx3d
8. bře 2023

@journals no jasně, rozumím tomu.

jenom, když si psala o kroužku plavání a jednomu chlapečkovi, co dělal bordel, nemohla bys mi napsat, jakej, nebo jak?
přijde mi teda divný, i to, že to ta lektorka nezarazila dřív...

zlorenka
8. bře 2023

Hahaha :D jste to privolaly, zrovna dneska mi v hernicce nejaka holcicka hryzla syna do cela 🤦🤣 chudak rval nevim esi bolesti nebo sokem 😁

luciebol
8. bře 2023

Násilí plodí násilí. Dokud nezačneme jako rodiče vychovávat k tomu že fyzické násilí je nepřípustné (tudíž ho logicky proti dítěti nebudeme používat ani my) tak se daleko jako společnost nedostaneme. Samozřejmě že děti v určitém věku mají potřebu plácat a bránit se fyzicky, ale “nech toho, nebo dostaneš na prdel” je přece absolutní hloupost a paradox. Toho chlapečka bych od svého dítěte oddálila, a vysvětlila bych, že to jak se kluk zachoval bylo škaredé a že se to dá vyřešit i jinak. Ostatně tak to vysvětluji dceři i když má tendence použít plácnutí proti mě. Já nebiju Tebe - proč bys měla bít mě? Děti zrcadlí a většinou když se u nás doma objeví nějaké takové nepřípustné chování, má to dcera okoukané od dětí v okolí. Je to pak těžké vykomunikovat, ale podle mě úděl nás rodičů je prostě nepolevit a setrvat. A samozřejmě je důležité vést děti k tomu, aby si takové chování nenechaly líbit. Dceři dávám příklady, jak slovně na takové chování příště může reagovat a případně když si nebude vědět rady, tak má za mnou přijít a vyřešíme to spolu…

autor
8. bře 2023

@luciebol Svatá pravda. Ono je vlastně “jednodušší” dítěti dat na zadek/pohlavek a servat ho na dvě doby, trestat ho. Ale příčí se mi to a dělat to nechci. Takže jako debil dennodenne opakuju a vysvetluju do zblbnuti. A musím teda říct, ze se to fakt vyplácí - dcera nás neplaca, nekouše/nebije ostatní děti, ale když jsme vždycky pak někde v hernicce, kde ji někdo bouchne/placne, tak ona to pak zkouší na nás doma a já zase dokola vysvetluju. A uprimne sem z toho fakt unavená.

pajusz
8. bře 2023

@luciebol ne asi, takový to přestaň bít to dítě nebo tě taky seřežu.. To zní vyloženě logicky a smysluplně😄

journals
9. bře 2023

@xxx3d Lektorka se letos změnila, loni děti plavaly s mámou, letos chodí samy a tak se nedivím, že si lektorka nechce v bazénu nechat dítě co neposlouchá.
Chlapeček nerespektoval nic a nikoho. Problém s ním měla už matka, na lektorku s.re. Skáče do vody když má sedět na břehu, neposlouchá pokyny (nandat pás, sundat, zůstat...), vylézá z bazénu, potápí se když nemá, hraje si s připravenými pomůckami... jasně, když to čteš takhle, tak toho jakoby není moc, ale když máš v bazénu uhlídat 5, 6 dětí, tak to je potencionální průser a děti musí fungovat na 100%. Takže tak...
@kristyn86 Vím, už se to stočilo někam jinam. Potřebovala jsem se jen ohradit k tomu, že cizí dítě musím tolerovat vždy a všude. Nemusím a dokonce ani nebudu. Všechno má nějaké meze.

Strana
z5