icon

Jak vysvětlit dětem kousání a bití od jiných dětí?

26. únor 2023

Milé maminky, zajímá mě, jak svým dětem vysvetlujete, že je ostatní děti koušou/bijou.
Já jsem asi zjistila, ze to vlastně nějak nedokazu sve dvouleté dceři vysvětlit.
Jako první mě napadne, ze je to dite zlobive. Ono ale neni, zejo.
Dam příklad. Včera jsme byly v hernicce. Naše mala si vzala kočárek, který stal v koutě a jezdila si s nim. Okamžitě k ni pribehl chlapeček a začal ji ho rvat z ruky. Jeho maminka pila kafe a nebyla u toho, tak jsem mu rekla, ze moje dcerka ho měla jako první a poprosila jsem ho, ať ji ho nebere. Chlapeček se ho snažil dal vyrvat. Tak jsem ho pevne drzela a nedovolila sem to. Když viděl, ze má smůlu, sel po male pesti. Nastavila jsem mu svoji ruku a malou se snažila pritahnout k sobě. Bohužel ji v jeden rychlý moment ruku vzal a vsi silou do ni kousnul.
Vysvětlovala jsem ji pak, ze chlapeček asi moc ten kočárek chtel půjčit, ale ze to neuměl říct, nic jinyho me nenapadlo.
Jak reagujete vy? Nechci dceru vybizet k tomu, aby násilí vracela zpět, ale zároveň nechci, aby si to nechala libit.
Díky moc za vaše názory. 😊

Strana
z5
ferda90
8. bře 2023

@klokanka31 nelíbilo to je jasný, ale kdyby za mnou přišla ta maminka , omluvila se a já viděla, že domluva i svému dítěti, tak to prostě beru. Mám asi pochopení. Naštvaná bych fakt byla, kdyby to matka jen tak přehlídla a neudělala nic

ferda90
Autor odpověď smazal
klokanka31
8. bře 2023

@ferda90 Když by někdo ubližoval mému dítěti, tak pochopení opravdu nemám, a je mi jedno jestli by se někdo omlouval nebo ne. Když rodič ví že má agresivní dítě, tak ho má mít nonstop pod kontrolou.

xxx3d
8. bře 2023

nestalo se mi to
tahání se o hračky jo, ale až takhle brutálně, to ne, měli jsme štěstí
ale ono i to trhání hraček z rukou dítěte není příjemný a podle mě hodně záleží na věku dětí a pokud by se jednalo o fyzické ublížení, což kousání splňuje, řešit s rodičem toho dítěte, nebo s někým, kdo je tam s ním, většinou máma.
za prvé proto, že dávám příklad svému dítěti
za druhé proto, že bych nechtěla, aby mému dítěti někdo něco říkal, od toho jsou dospělí, kteří za své děti zodpovídají
no ne?
pokud to tedy nejsou herničky typu Ikea, kde jsou děti samy, bez rodičů, ale tam jsou taky nějaká pravidla.
jinak hračky v herničkách jsou všech, to znamená, že si s nimi mohou hrát všechny děti, nebo se prostřídat, chvíli někdo, chvíli mé, atd.

ferda90
8. bře 2023

@klokanka31 agresivní dítě si představuji jinak. Jako když dítě v zápalu hry někoho plácne, tak to podle mě agresivní dítě není. Jako kdyby nějaké dítě fakt bilo to moje, tak to chápu, byla bych nasraná, ale jedno plácnutí neberu jako agresivní. Jako náš malý to udělá občas a udělá to v zápalu hry nebo i ve vzteku, podle mě ještě nechápe co je a co není dobře. Nám i lektorka na cvičení pro děti říkala, že prostě neví, jak má ovládat sve emoce, tak to udělá takhle.

klokanka31
8. bře 2023

@ferda90 Jo takže někdo si má nechat otloukat dítě protože jiné dítě neumí ovládat emoce 🤦‍♀️ Jednou jsme to my rodiče, co máme dítěti ukazovat co se smí a nesmí. A od útlého věku, ne si myslet že teď to ještě nemá cenu protože by to nepochopilo.

kristyn86
8. bře 2023

@ferda90 Pochopeni mas,protoze mas takove dite. A vis,ze to patri k vyvoji. Ze dite neni agresor. Ze ma vek,kdy to neumi resit. Ze kazde dite je jine,jako my dospeli. Jestli sis precetla komentare,tak nejvic prskaji maminky,ktere maji od prirody dite hodne a klidne povahy. Casto si mysli,ze za to muzou ony samy,jsou hvezdy a ostatni jsou k nicemu,kdyz jejich dite kouse. Kdyby to zazily se svym deckem,budou mluvit jinak. Ja mam dve deti. Chovanim nebe a dudy. Holcicka hodna,klidna,nikdy nemela s nikym konflikt,mouse by neublizila. Syn je raubir,je zivy,je vybusnejsi,vznetlivejsi. Takze vychovou to v tomto veku neni. Maminky si honi triko zbytecne. Je to POVAHA a obdobi.
Jedine s cim souhlasim je,ze kdyz vim,ze moje dite reaguje takto,tak ho vice hlidam. Ale na druhou stranu jsme jenom lidi,nemame oci i na zadech. A pokud by nejaka maminka na me rvala co si to moje dite dovoluje,tak pardon,ale ona se chova jeste hur nez to kousajici batole. Takto se snad dospeli spolu nebavi. Dite agresivni byt nesmi,ale druha matka je agresivni a hystericka. Vic uz k tomu nemam co rict. Vzdy tu budou dva tabory. A to hlavne dle svych zivotnich zkusenosti.

ele_nka
8. bře 2023

@ferda90 a já bych s tebou měla pochopení. Děti mám hodné a tohle jsem nikdy řešit nemusela, ale párkrát se nám stalo, že je někdo v tomhle věku plácl a vyřešilo se to. Za mě je velký rozdíl mezi případem kdy dítě kouše a matka sedí a neřeší a dítětem co placne a má mámu za zadkem, která to okamžitě řeší.

ferda90
8. bře 2023

@kristyn86 to si napsala moc hezky. Mrzí mě, že ve finále se dozvím, že jsem asi Teda špatná matka, protože neumím vysvětlit svému dvouletému dítěti, že když občas někoho plácne, tak je to špatně. Ano špatně to je, nechci aby to dělal, ale dělá to a i když se snažím dělat vše proto aby to nedělal, tak se tohle občas stane. Naštěstí nikoho nekouse. Prostě reaguje takhle i když je veselý nebo je naštvaný. Mě dává docela smysl co říká lektorka z cvičení, že ještě nechápe, proč to dělá a že se to dělat nesmí a že neumí ovládat své emoce. Snažím se těmhle situacím předejít, hlídám ho, chodím za ním a dávám prostě pozor. Ale přece ho kvůli občasnému plácnutí nebudu izolovat od kolektivu. Mám další kamarádku, kterou malý taky,, bije,, když má vztek tak jde za ní a začne ji bít. Některé asi nechápou, že ani mě jako mámě to není příjemné takové situace, ale jak píšeš, jsou matky, které mají hodné děti a tohle řešit nemusí, tak se ani neumí nebo nechtějí vžít do situace druhé matky,která tohle bohužel občas řešit musí. Neřeknu, kdyby to byla máma, které je tohle chování jedno.

ferda90
8. bře 2023

@ele_nka dekuju. Já právě na syna dávám pozor, on je jinak strašně hodný. Usměvavý, má rád děti i dospělé, ale občas prostě v zápalu boje jak se říká někoho plácne, ať už nás nebo jiné dítko. Řeším okamžitě, omluvím se, pohladím a synovi se snažím domluvit a vysvětlit co a jak. Minule si mi stalo, že malý tak plácal chlapečka, já se omluvila chlapeckovi a mamince a ta mavla rukou a říká, jo dobrý, v pohodě, nás malý je taky divoch, takže to znám. Upřímně to potěší, že to má někdo stejně nebo podobně, že existují i divoké a zlobivější děti a ne jen ty hodné 🙂

journals
8. bře 2023

@kristyn86 já třeba dítě “hodné” mám a právě proto nevím, proč by měl být vystaven tomu, že ho někdo plácne, protože emoce…
Ano, děti jsou různé a ano, učí se chovat. Pokud jde o plácnutí rok a půl starého dítěte, ok, možná i dvouletého, tak to neřeším, ale zároveň už mi dvouleťák nepřijde tak malý. Otázka je, co znamená občas? Jednou za měsíc? Za týden? Jednou za návštěvu hřiště? Pokud občas znamená téměř pravidelně, pak ne, nelíbilo by se mi to a nechtěla bych takové dítě pravidelně potkávat. A pokud do kolektivu přijde, tak je matky job tomu zabránit a má mu stát za zadkem a ne pít kafe a lustrovat fb…

ferda90
8. bře 2023

@journals tak v tom máš pravdu, já třeba nejsme matka, která by cumela do mobilu a nehlídala si, dítě ba naopak. Vím, že se tohle občas stane, tak tím tuplem dávám na něho pozor, aby se to nestalo. Ale přijde mi,, smutné,, házet všechny matky do jednoho pytle, jak se říká. Já to beru tak, že je rozdil jak se k tomu ta máma staví, jestli to řeší nebo si jede svoje a dítě nijak nekontroluje. Za mě jsou dva roky ještě brzy, jako jsou děti, které jsou šikovne a chápav už ve 2 letech, ale každé dítě je jiné.

martinka0209
8. bře 2023

Mám dvou letou dceru,chvilku nechám ať si to vyřeší mezi sebou,ale když to nefunguje a maminka si toho nevšimne,tak jdu k nim a řeknu,že si teď s tím kočárkem hraje moje dcerka a až si s ním přestane hrát může si ho půjčit on a kdyby se i přesto pokusil uhodit nebo kousnout mojí dceru,tak mu vysvětlím,že to se nedělá a že to i bolí,tohle i vysvětlují svoji dceři,že nemůže brát každou hračku,když si s ní někdo už hraje a to kousání to samé,taky to vysvětluji,hlavně cizímu dítěti nedáš na zadek

eithelwing
8. bře 2023

Ja to znam z té druhé strany. Mám raubire, horem dolem řešíme s ním, že bouchat se nesmí, kousat se nesmí atd. Jde to, ale jde to pomalu.
A jo, občas si prostě odskočim cucnout studené kávy, někdy musím za starší dcerou, takže mu nejsem schopná stát za zadkem nonstop. Takže i my, matky raubiru, jsme jen lidi. 😄
Ale vůbec bych se nezlobila, kdyby mě někdo jiný upozornil, že se něco stalo. Naopak!

jerrabina
8. bře 2023

@journals takže například děti s ADHD nebo autismem mají být izolované od kolektivu? No, to by se takhle chovali i v dospělosti. Ty děti ten kolektiv prostě potřebují a tyhle emotivní děti (nemusí mít ani žádnou diagnózu, stačí aby byly živější) tím víc. Ale třeba silnější autismus, to věřím, že matka občas potřebuje třeba do toho mobilu chvíli čumět, protože jinak by se zbláznila (matky podobných dětí obdivuji)
A zase to že je někdo hodný znamená, že se potřebuje naučit jak reagovat i na lidi co neumí své emoce zvládat. Nebo to ty hodné děti budete chránit až do smrti? Do dospělosti tohle umění potřebují taky.

martinka0209
8. bře 2023

@klokanka31 takže moje dvouletá dcera je agresivní,když se stalo,že občas kousla svoji sestru?Aha,ale dvouleté dítě se někdy takhle brání a řeší takhle situaci,neví jak ji jinak má řešit a to se stalo, když ji sestra něco vzala z ruky nebo jí nechtěla něco půjčit

ferda90
8. bře 2023

@martinka0209 to si piš, že je. Stejně jako náš malý dvouletý, taky agresivní 😁

lennus
8. bře 2023

Myslím, že jsi to dceři vysvětlila hezky. Děti do cca 5 let neumí ovládat emoce a učí se, i když někdy nemají ideální přístup a násilí samozřejmě korigujeme my jako dospělí. A i když se nám to nelíbí a reagujeme emotivně nebo křičíme, učíme je tím a vidí naše chování jako vzor. Proto mi není blízké fyzické trestání dětí, i když jen plácnutí. Potom nemůžu učit dítě, že nemá ubližovat ostatním, když nejsem pro dítě sama jako vzor. A to netvrdím, že mi občas neujela ruka, ale dobrý pocit jsem z toho neměla a není to moje cesta a způsob výchovy.
Synova kamarádka je o pár dní mladší, od mala se znají a vídají, byla dost agresivní vůči němu, ona byla prostě emotivnější a na holku živější, její maminka to vždy rázně ihned řešila. Jednou ho taky nepěkně kousla, úplně při tom zápalu házela hlavou na stranu, dnes se tomu zasmějeme, holka z toho samozřejmě vyrostla a je fajn.
Nechápu, co je špatného na mamince, která sedí opodál a pije kafe? Od toho herny jsou, nestála jsem nikdy dětem za zadkem, je fajn, když se socializují, ale samozřejmě je důležité je po očku sledovat. Osobně kdyby se to stalo jednou, řešila bych to s tím dítětem sama a až pokud by se to opakovalo, tak s jeho maminkou.

zlorenka
8. bře 2023

Dcera byla "na to, ze je holcicka" taky docela agresivni, neumela celkem dlouho mluvit a pest byla rychly reseni...
Nam pomahalo
1. chodit jen tam, kde byly starsi deti, hlavne se vyhnout batolatum, ktery nechapaly, ze si jeji hracku fakt vzit nemuzou, pac dostanou na cumak i kdybych se stavela na hlavu)
2. Vzdycky pojmenovat problem, kterej resi. Obcas to je na bednu, ale proste popsat tu situaci, to mi funguje i ted s mladsim a to je taky pripad sam pro sebe 😂 "Tobe se libi ten kocarek, vid? A chtel by sis s nim hrat. Tak ti ho pujcime hned jak si s nim tady holcicka dohraje a zatim co kdybychom si tady spolu postavili kostky..."
3. Odmalicka ucim delat prosim prosim, kdyz neco po nekom chci. Paradoxne mrnous rok a pul krasne prosi, petileta prijde a capne 😂
A poznamka na konec, co starsi pobrala rozum, rikam ji, ze nektery lidi jsou chytri a nekteri hloupi. A my chcem byt ti chytri, ne ti hloupi, takze nez se po nekom zacne opicit, musi se zamyslet nad tim, jestli to, co ten clovek dela, je dobra vec anebo konina :D

ferda90
8. bře 2023

@zlorenka u nás taky, malý má 2 roky a nemluví. On nejede pěsti, ale rukou, že prostě plácne. Samozřejmě učím, aby tohle nedělal, ale asi to nepůjde hned no

ferda90
8. bře 2023

@lennus neumí ovládat emoce. To si taky myslím a bohužel to občas některé děti řeší plácnutím no

journals
8. bře 2023

@jerrabina Bavíme se tu o "zdravých" dětech, ale dobře. Ano, takové děti samozřejmě kolektiv také potřebují a budeš se divit, s takovým dítětem se syn vídá pravidelně. Ve školce i po ní. Samozřejmě, že takové dítě asi nezavřeš a nevypustíš až v dospělosti, ale pak platí to, co píšu - pokud se to děje opakovaně, pak musí rodiče fungovat na 100% a i víc a znovu píšu, pak si maminka do herny nechodí vypít kafe. Nejsem neempatická, ani nemám syna kterého bych přehnaně bránila, hlavně teď je už ve věku kdy si to řeší sám, ale taky vím, že mu není příjemné, když mají takové dítě ve školce a mě jako matce nebylo příjemné, když měl "neposlušné" dítě na kroužku a byli na tom bití děti které poslouchali. Protože se lektor musel víc věnovat takovému dítěti a naši seděli stranou a čekali až to spolu vyřeší. A ano, pak jsme dali najevo, že se nám to jako kolektivu ostatních rodičů nelíbí. Empatie neempatie.
A znovu říkám - plácnutí, jako fakt plácnutí neřeším, ale třeba kousání bych řešila a milá u toho nebyla.

journals
8. bře 2023

@jerrabina Btw. to, že někdo píše, že má "hodné" dítě neznamená, že stojí jak solný sloup a kam ho postavíš, tam ho najdeš 😀 tady se dává rovnítko mezi klidné dítě = nic ostatním nedělá a živé, akční = plácne. Tak to přeci není

pajusz
8. bře 2023

@ferda90 milá zlata, kde tohle píšu mi pověz, kde píšu ze jsi špatná a já nejlepší, nepodsouvejte mi laskavě co neříkám, je vidět že o sobě asi sama pochybujes, ptz pokud to máš srovnání může ti bejt můj názor ukradenej🤔. Já se tu o tvé dítě neotiram, píšu schválně obecně abych se nikoho nedotkla tak si neber do pusy moje dítě, kde bereš tu drzost?!

ferda90
Autor odpověď smazal
ferda90
8. bře 2023

@pajusz o tvé dítě se neotírám, to bych si nedovolila, ale z tvé odpovědi mi to tak přišlo, jako bych byla nějak špatná, když neumím něco svému dítěti vysvětlit. Já už bych to dal nerozebírala. Každý má na to svůj názor, tím bych to ukončila.

mourovatakocka
8. bře 2023

@zlorenka S dovolením si půjčím to s tím chytří/hloupí lidé, upravím a budu aplikovat na starší.

pajusz
8. bře 2023

@ferda90 to už ale není můj problém jak ty si to vyložíš🤷‍♀️ já reagovala hlavně na to že se podivujes nad tím že maminky nemaj pochopení že nějaké dítě placne jejich dítě, tak prostě proto pochopení nemám. Že se maminka za své dítě omluví je podle mě samozrejmost a určitě na je to na místě. Taky tu maminku nevezmu kyblikem po hlavě za to, ale určitě nereknu jeee to nevadí, tak ho placa no, Pepíčku pochop to, chlapeček nezvládá emoce 🤷‍♀️ to by se pak na hřišti mohli děti mezi sebou pobit ptz emoce nezvládá nikdo.. Ano omluvu příjmu nejsem taková kráva, ale opakování situace nesnesu. Teď pochopení máš ptz to dělá třeba tvé dítě, ale až bude tvé dítě v pozici otloukanka tak taky nebudeš tak shovivava a respektujici, to se vsad😄 oni děti jsou jak telatka a proto mají maminku která funguje jako ten ohradník a když telátko dělá co nemá tak ohradník vytyci meze. Pokud děťátko nechápe opakovaně na hřiště ho nevezmu, ty děti nejsou pitomy hodně brzy chápou co se po nich chce, ale zkouší a zkouší... Si vem jak se cejti do druhý dítě, který nechápe proč bylo praštěný a za co, co provedlo a proč to jeho maminka dopustila? Proč mu ubližuje někdo cizí, ona ta situace není jen o jedné straně

ferda90
8. bře 2023

@pajusz 👍

ferda90
8. bře 2023

@pajusz bavíme se ale o tom, že moje dítě nebije a ani nekouse ostatní děti. Je podle mě rozdíl bít a placnout. Malý je divoch to ano, ale jinak je hodný, veselý a hravý kluk. Rád dává dětem pusu, rád objímá. Říkám, on třeba,, jen tak, plácne,, a směje se, možná to bere tak, že to je nějaká hra, nevím, každopádně i tohle není dobře a já se snažím aby to nedělal, ale asi to nepůjde hned.

Strana
z5