Jak zabránit dítěti převzít nepopulární vzory?
Žádné hádky, prosím. Mám manžela, který fakt dost tvrdě pracuje. Obvykle po-pá od rána do večera. A já si převzala z domova takové to klasika -- žena zajištuje domácnost a děti a po něm nic nechci. Měli jsme to tak. Tatínek nehnul prstem doma.
Přijde, nají se, pohraje si dítětem (máme jedno) a padne.
Mě samotný to nevadí, ale zase aby si dítě nepřevzalo tenhle ne moc populární vzor, v dnešní době?
No převezme ho, když v tom žije.. souhlasím s Rencinkou, záleží na “kvalitě” času, který je s dítkem a postoji k tobě
Tak presne pro me tohle rozdeleni roli je nepredstavitelny a v dnesni dobe me prijde uplne uchylny. Nejde jen o dite, ale on taky zije v domacnosti. Jako ruku na srdce, az zacnes pracovat tak fakt narazis a uvedomis si jak je to sakra tezky skloubit praci, deti, domacnost. Pokud pracuje od rana do vecera, kolik tedy vydela penez?
Teď jsi s tím v pohodě, protože jsi doma. Až nastoupíš po mateřské do práce, budeš z toho módu nešťastná, protože se 💩. A on ti nepomůže, protože je zvyklý, že všechno uděláš ty.
U nás to je tak, že partner opravdu hodně pracuje - odjíždí v 7.30 a z druhé práce se vrací kolem 22 - 23 hodiny ( 3-4x týdně) . Já mám také dvě práce, ale časově méně náročné, tu druhou si reguluji jak potřebuji. Já mám na starosti domácnost, partner kolem domu a auta. Jasně, někdy také funguje, ale vzhledem k vytížení pochopitelně minimálně. Na sebe jako rodina máme čas nejvíce 14 dní o prázdninách o společné dovolené. O víkendech je buď práce kolem domu, nebo v sezoně má dítě turnaje, na které ho bud partner veze, nebo jezdí s trenéry. Syn ví, že peníze na stromech nerostou a jejich množství se ale odvíjí od volby povolání i vzdělání, proto už ted ve 13 letech řeší, co bude dělat, kam směřovat, aby měl i volný čas. My mu to ulehčíme tak, že splatíme hypotéku, jelikož bydlení v Praze není zas úplně pohodička. Takže od nás převezme max vzorec takový že jaký si to uděláš, takový to máš. Takové to Máma - služka určitě ne, protože chápe, že každý se zapojí podle svých možností. A to že je táta unavený je pochopitelné, při takovém zápřahu.
Tenhle model ze tatinek doma nic nedela jsem jako dite mela taky, a prave proto jsem si rekla ze ja to tak nechci 😅 Takze jestli ti to tak vyhovuje a jde jen o vzor pro dite, tak dite se stejne jediu zaridi po svem.
@anonym_autor Proč pracuje tolik hodin denně? Máte dluhy a potřebujete peníze? Je manžel workoholik? Je raději v práci než doma? To mi v úvodním dotazu chybí. Pokud známe příčinu, můžeme pak líp zacílit rady a zkušenosti. Samozřejmě děti tento rodinný model vnímají a automaticky přejímají, je tedy na tobě s manželem, co jim chcete dát do života.
Vlastní zkušenost: táta byl a je workoholik. I v důchodu se stará o zahradu a les a prakticky neumí moc trávit čas doma s mamkou/námi (děti, vnoučata). A já s ním prostě nemám nijak blízký vztah, protože jsme neměli možnost trávit společně čas, nejezdili jsme na výlety, nepovídal si s námi a ani se o nás blíž nezajímal. Trpěla tím a trpí i mamka, která je často sama a vlastně ani rodiče neumí moc trávit společně čas, kromě koukání se na televizi. Tak mysli i na to, že děti jednou vyrostou a zbudete si sami.
Pakliže má být diskuze o tom, jaký dopad to bude mít na tvé dítě, pak jsou jen dvě možnosti - buď ten model převezme do své domácnosti, protože mu to tak přijde normální a správné, nebo bude z dětství tímto modelem natolik zhnusené, že to ve své domácnosti a ve svém životě bude chtít jinak.
Jinak potvrzuji to, co píše výše Tereza. Musela jsem na RD vyhořet, abych si ujasnila, že tento model je úplně mimo a že to takto nechci. Manžel je také v pracovní dny mimo přes 12 hodin, přesto se do péče o domácnost a děti zapojil v tom zbylém čase. Pochopil, že musí, když najednou neměl vypráno, vyžehleno, uvařeno, atd. s cílem ukázat, že se ty činnosti samy nedělají...
No u nás je to daný rodinama, z kterých pocházíme, obě to tak měly, chlap vydělával a žena se smekala doma.
Pracuje, aby vydělával, neutíká z domu, to zase ne. My nemáme žádné vztahové problémy, táta je super, v tomhle fakt pohoda.
Ono totiž nám to přijde normální, jak to máme, protože nic jinýho neznáme. Jen já vidím kolem sebe, jak muži doma vytírají, uklízejí, navaří, no neumím si to vůbec představit.
Aby naše dítě (děti) prostě potom nebyly mimoni, jako jsem vlastně my🙂))
K tomu jen tolik, že otec celý život byl v práci od nevidím do nevidím (traktorista) a teď v důchodu je na odstřel, nedělá absolutně nic. Chápu, že se vlastně za celý život nenaučil dělat věci doma, ale je to hrozné. Mamka ještě chodí do práce a přijde domů a má druhou směnu.
@uzivatelkapetra jo to muj tatinek je proziravejsi 😅 Uz mohl být pul roku v duchodu, ale pujde prý az s mámou. Nahlas říká, že by mu samotnému bylo smutno, vsichni ale víme, ze se za zadnou cenu nechce ucastnit domacich prací a ze kdyby byl doma a máma v práci ze by to vypadalo jako pest na oko 🤣
@uzivatelkapetra jo to muj tatinek je proziravejsi 😅 Uz mohl být pul roku v duchodu, ale pujde prý az s mámou. Nahlas říká, že by mu samotnému bylo smutno, vsichni ale víme, ze se za zadnou cenu nechce ucastnit domacich prací a ze kdyby byl doma a máma v práci ze by to vypadalo jako pest na oko 🤣
@martinka_33 To je klasika, spousta chlapů má v podstatě z důchodu hrůzu, že si nedokážou představit, co by v tom důchodu doma dělali, když byli celý život zvyklí být od nevidím do nevidím v práci, že jo. A je jim jasný, že pokud by jejich partnerka/manželka ještě nadále chodila do práce, že je chtě nechtě většinou čeká, že by se měli doma více zapojit. No a to generace dnešních šedesátníků, sedmdesáníéků moc neumí. Můj táta byl opravdu jeden z mála, který zvládne vyprat a když by to bylo nutné, tak asi i vyžehlit. A asi i jednoduché jídlo by si zvládl ukuchtit. Ale drtivá většina našich tátů nedělal doma lautr nic a jejich maximum bylo vynést koš a vysvětlit dětem matiku. Táta, kdyby mamka neměla po dědovi barák, kam jezdí v týdnu, tak sám tvrdí, že neví, co by jako v tom důchodu dělal, že ve městě v bytě by se v důchodu zbláznil (na baráku bydlí sestra s holkama, ale naši to mají jako takkvou chalupu/víkendový dům a zahrádka je v podstatě tátova záležitost).
Můj kolega má 60, důchod až za 5 let a na jednu stranu ho to v práci sere, na druhou stranu se důchodu děsí jak čert kříže, že neví, co v tom důchodu bude dělat...teda krom občasného hlídání vnoučat.
@anonym_autor dite problem asi mit nebude, ale jak tady vsichni rikaj, az budes pracovat, tak to bude pro manzela problem. U nas je vse 50:50, mame tradici ze sobotu ci nedeli (nebo patek pokud jsme o vikendu pryc) vsichni uklizime celej byt dohromady.
K tomu jen tolik, že otec celý život byl v práci od nevidím do nevidím (traktorista) a teď v důchodu je na odstřel, nedělá absolutně nic. Chápu, že se vlastně za celý život nenaučil dělat věci doma, ale je to hrozné. Mamka ještě chodí do práce a přijde domů a má druhou směnu.
@uzivatelkapetra A to to tomu tátovi není ani trochu blbý vůči mamce? Ach jo. ti chlapi....řekla bych, že ženský se do důchodu často zaslouženě těší (protože pak jim zůstane akorát ta jedna směna), zatímco chlapi když se celý život pasovali do role živitele rodiny a najednou zůstanou závislí na dávkách ve zlomku jejich předchozí výplaty, pro ně je to asi mnohem těžší "nic nedělat". Strejda ten i v 70 chodí stále pracovat jako OSVČ do firmy, vydělá si navíc nad důchod a zároveň co díky tomu mají navíc, tak procestují, každý měsíc jsou tak týden někde v tahu většinou v nějakých termálech anebo v Egyptě. To je důchod, panečku.
No u nás je to daný rodinama, z kterých pocházíme, obě to tak měly, chlap vydělával a žena se smekala doma.
Pracuje, aby vydělával, neutíká z domu, to zase ne. My nemáme žádné vztahové problémy, táta je super, v tomhle fakt pohoda.
Ono totiž nám to přijde normální, jak to máme, protože nic jinýho neznáme. Jen já vidím kolem sebe, jak muži doma vytírají, uklízejí, navaří, no neumím si to vůbec představit.
Aby naše dítě (děti) prostě potom nebyly mimoni, jako jsem vlastně my🙂))
@anonym_autor tak pokud vam to vyhovuje, tak neni potreba neco menit. Chlap uzivi rodinu a ty zabezpecujes chod domacnosti. K tomu spolecny volny cas, volny cas kazdy i sam pro sebe,, a pohoda. Ovsem jestli planujes jit do prace, az bude dite/deti vetsi, tak si to budete muset zorganizovat tak, aby ses nestrhla. Ale i kdybys do prace nesla, tak je potreba mit nejaky volny cas. Relax a odpocinek od domacich praci a starani. Stejne jako muz potrebuje volny cas od prace tzn.dovolenou.
@martinka_33 on taky pracoval déle než musel, pak odešel kvůli mě, ať se můžu vrátit do práce, hlídal mi syna, ale teď už hlídat nemusí a tak prostě asi dohání to nicnedělání, na které neměl čas.
@ninive211 no taky mě s tím štve, ale on už strašně zlenivěl, celý život kolem něj prostě skákaly ženské (mamka byla na něj a jeho 3 sestry sama). Když náhodou něco dělá, tak se musí kolem něj pomalu po špičkách. No já být mamkou, tak bych ho asi nedala.
Já se právě bojím, že tím, že bysme to chtěli změnit, bysme si udělali více problémů, než užitku. Je fakt, že až nastoupím do práce, tak to třeba pomalu zkusíme - aby dítko vidělo, že se zapojujeme oba. Ještě mám čas, ale trochu mě to hlodá.
@anonym_autor jak už je psáno, záleží nejvíc na tom, jakým způsobem se k tomu postavíš ty jako ta žena doma. Pokud negativně, tak to je samozřejmě dost blbý vzor pro dítě. Ale pokud pozitivně, tak proč by to mělo být špatně? Taky máme v okolí chlapy, kteří denně hlídají, vytírají, vaří apd. Můj muž mi uvařil naposledy na našem druhém rande, udělal dojem, splnil účel a od té doby jsem ho v kuchyni neviděla. 😂 Děti máme 3 a máme to tak nastavené po společně dohodě. Já jsem doma, starám se o děti a domácnost. On nosí domu peníze a nic doma nedělá. Myšleno v domě úklid, domácí práce. Chlapské práce kolem domu, zahrady a aut samozřejmě řeší on. Já to tak chci taky, aby měl prostor i pro ty děti, když je doma s námi, mnohem raději jedeme někam na výlet, zajedeme si na oběd, jdeme se projít, hrajeme hry, prostě trávíme čas spolu a ne uklízením. Teď jsem ještě na rodičáku, ale až mi skončí rodičák, budu hledat jen částečný úvazek případně si budu dodělávát magisterský titul. Na plný úvazek bych nastoupila až budou všechny děti starší. Pokud by mě to doma nebavilo a chtěla bych jít na plný úvazek, určitě bych to řešila někým na pravidelný úklid. Pokud je stále v práci, předpokládám, že o peníze nouzi nemá, takže bych si stála za tím, že s domácími prácemi bude pomáhat buď on nebo někdo jiný. Pokud matka chodí z práce domů, kde lítá jako hadr na koštěti, aby stihla všechno sama, tak to je rozhodně velmi špatný vzor dětem.
@anonym_autor Manžel je vychovaný v tomto duchu, kdy se o celou domácnost a děti starala výhradně máma. Jejich táta tedy jezdil po světě přes týden, ale víkendy doma také nic nedělal. Mně to sakra nevyhovuje, je to jeho pohodličko. Já nejsem přeci žádná služka, bydlí tady stejně jako já a dcera. S ním už toho moc nezměním, ale snažím se aspoň o něco málo. Jakože třeba, když chci aby vynesl odpadky, nesmím jít a hned to udělat. Ono ho to napadne kolikrát až později 😀. A to je skoro se vším, nakonec to ale udělá.
@anonym_autor Tak zase pokud jsi doma s dítětem, pak je za mě normální že žena doma dělá vše sama, a chlap vydělává...A neboj, dítě si jednou v dospělosti udělá vše ke své spokojenosti 😊
@anonym_autor Tak zase pokud jsi doma s dítětem, pak je za mě normální že žena doma dělá vše sama, a chlap vydělává...A neboj, dítě si jednou v dospělosti udělá vše ke své spokojenosti 😊
@klokanka31 Zase pokud chlap přijde domů ve tři, o půl čtvrté a v práci se třeba zas tak moc nepředře, nemá ji nějak extra náročnou, proč by nemohl pomoci manželce s přípravou večeře? Umýt nádobí? Vynést koš? Odnést si do skříně SVOJE ponožky a trička?Jen proto, že je žena na rodičáku s dítětem a on "chodí do práce"? To ze ženy služku nedělá. Žena je totiž na rodičáku kvůli péči O DÍTĚ, ne kvůli péči o chlapa. Beru, když chlap má opravdu hodně, hodně náročnou práci, kdy je fyzicky vyřízenej, dojíždí denně dvě hodiny, přijde s vyplazeným jazykem na vestě o půl sedmé a únavou pomalu usne. Ale rozhodně mi nepřijde standard, pokud chlap očekává, že bude mít každý den teplou večeři, teplý oběd na druhý den do práci, perfektně vše naklizeno a k tomu ještě ženuška spokojená, usměvavá a připravená kdykoliv s ním mít s*x.
Jenže on ani nic neumí! Jako vážně, neuvaří ani vejce natvrdo. Prostě je to pro něj nogo, sáhnout na něco doma. Zase si říkám, co když to bude někdy potřeba?
A děkuju za odpovědi.
Jenže on ani nic neumí! Jako vážně, neuvaří ani vejce natvrdo. Prostě je to pro něj nogo, sáhnout na něco doma. Zase si říkám, co když to bude někdy potřeba?
A děkuju za odpovědi.
@anonym_autor A co by dělal, když bys nedej bože nečekaně skončila v nemocnici na delší dobu? Nebo byla jinak vážně nemocná, že by ses nebyla schopná starat o domácnost (v žádném případě ti nic takového nepřeju, ani pomyslet, ale prostě život je sviňa stávají se různé věci). Bude hnít ve špíně a bude o hladu?
Já bych asi s takových chlapem, pro kterého jsou všechny práce doma "podřadné" a přece práce pro ženskou, být nemohla...
A děkuju za odpovědi.
@anonym_autor od me kamaradky tatinek nedelal taky doma nic. Neumel ani zaplatit nic z uctu. Neumel zapnout pracku ani troubu. Nastal velky problem kdyz jeho manzelka nahle zemrela. Deti musely chodit do prace a nemohly se o tatu starat. Takze si nasel novou zenskou a jede od znovu. Nedela doma nic. Jako toto mit doma.
Promluvila bych s nim. Mate dite. At z nej neni mamanek co nic neumi a nedela.
Bože, jak můj tchán. Inteligentní, ale vychcanej až na půdu. V životě jsem ho viděla ohřát si jídlo a namazat rohlík. Koště a hadr v ruce neměl. Nakoupit neumí. Na dovolenou jak dítě na tábor "Boženko, který kufr si mám vzít? Boženko, mám plavky? Boženko, kde mám pas? Boženko, kde mám batoh?" Neumí s datovkou, nemá kartu, internetové bankovnictví...přitom je opravdu chytrý a v tom co ho baví i pracovitý, jenom se mu vyplatí předstírat opak. "No tak maminka udělá marmeládu". Teď je tchýně na začátku těžké nemoci a pokud to nedopadne dobře, tak bude průser jak vrata...jinak tchýně si je toho vědoma a syny vše učila. Sice občas udělají po svém, chlapsky, ale s ničím problém nemají.
@anonym nevím, proč dělá tak dlouho, jak to je potřeba a tak. ALE měla jsem to samé, na mateřské jsem neměla problém všechno zařídit. Přece jsem byla doma. Jenže ten pád na držku s plným úvazkem a chlapem k 💩 stál za to. On si vůbec nepřipouštěl, že mi chybí 9 hod času. A to mu ještě spoustu času zabere jeho koníček. Takže radím z vlastní zkušenosti - změň to, dokud to jde.
Pokud vam to obema vyhovuje tak no problem. Dite si treba taky pak najde nekoho co vyrustal v tomhle systemu a bude taky spokojene, kdyz budou kompatibilni 🙂
A děkuju za odpovědi.
@anonym_autor čím déle budeš čekat se změnami, tím více budeš narážet a tím více to bude "bolet".
Na "ale já vařit neumím" doma fakt neslyším. V knihovně jsou kuchařky, přístup na net má manžel 24/7. A nechci po něm, aby mi vystřihl svíčkovou se šesti, chceme s dětmi prostě teplý oběd. Zpočátku vařil jen špagety se šunkou a kečupem, teď už zvládá i vyváženější obědy.
@anonym_autor čím déle budeš čekat se změnami, tím více budeš narážet a tím více to bude "bolet".
Na "ale já vařit neumím" doma fakt neslyším. V knihovně jsou kuchařky, přístup na net má manžel 24/7. A nechci po něm, aby mi vystřihl svíčkovou se šesti, chceme s dětmi prostě teplý oběd. Zpočátku vařil jen špagety se šunkou a kečupem, teď už zvládá i vyváženější obědy.
@miryp Já vím, já to asi i chápu, ale měnit ho, jestli to nebude spíš vyrábění problémů... tchán třeba se v pozdním důchodu změnil, a začal být akční v tomhle směru😅
@klokanka31 Zase pokud chlap přijde domů ve tři, o půl čtvrté a v práci se třeba zas tak moc nepředře, nemá ji nějak extra náročnou, proč by nemohl pomoci manželce s přípravou večeře? Umýt nádobí? Vynést koš? Odnést si do skříně SVOJE ponožky a trička?Jen proto, že je žena na rodičáku s dítětem a on "chodí do práce"? To ze ženy služku nedělá. Žena je totiž na rodičáku kvůli péči O DÍTĚ, ne kvůli péči o chlapa. Beru, když chlap má opravdu hodně, hodně náročnou práci, kdy je fyzicky vyřízenej, dojíždí denně dvě hodiny, přijde s vyplazeným jazykem na vestě o půl sedmé a únavou pomalu usne. Ale rozhodně mi nepřijde standard, pokud chlap očekává, že bude mít každý den teplou večeři, teplý oběd na druhý den do práci, perfektně vše naklizeno a k tomu ještě ženuška spokojená, usměvavá a připravená kdykoliv s ním mít s*x.
@ninive211 Taky pravda 🤔 Můj chlap pořád vynáší odpadky, často i myje nádobí. Asi to už beru jako samozřejmost.

Hodne zalezi, co znamena “maka tvrde” a “od rana do vecera”. Taky zalezi, jak on se k tomu rozdeleni stavi. Osobne v tomhle tradicnim systemu nevidim problem, pokud to obema vyhovuje a pokud jeti jasne davano najevo, jak si vazi toho, ze se staras - proste stejne jako ty si cenis toho, ze on vydelava, on te obdivuje, dekuje ti nebo nejakym jinym zpusobem vynahrazuje, ze se staras o neho a o rodinu.
Taky bych brala v potaz, jestli a jak se venuje diteti, to pro me byla vzdycky priorita.
Dalsim uskalim byva druhe (pripadne dalsi) dite. A to, ze i se sebevetsim nadsenim a laskou pro to, co delas, se casem dostavi “unava materialu”. Proste se dvema detmi je toho podstatne vic nez s jednim, a neustaly nikdy nekoncici kolotoc pradla, vareni, uklizeni se casem proste preji.
Takze zpet k bodu jedna - pokud manzel tvoji praci doma vnima jako praci a dokaze ji ocenit, a zaroven ty i on chapete dulezitost toho, ze i ty si musis odfrknout, realizovat se jinde, proste si orazit, pokud se umi adekvatne postarat o deti (aspon na vikend treba), tak v tradicnim rozdeleni nevidim zadny problem.
Pokud je tvoje pece brana jako samozrejmost, protoze “on prece vydelava a pracuje tvrde”, tak je to spatny vzor. Ale takovyhle nastaveni je podle me temer nemozny zmenit.