icon

Jak ženy zvládaly rodinu bez moderních technologií?

sirthomas
21. led 2025

Pěkný večer,

už nějakou dobu mi nedává spát, jak je možné že ženy v minulosti zvládaly dvě a více dětí. V dobách, kdy například neexistoval Homer Office, pružná pracovní doba a tak. Mám se ženou dvě děti a ta je naprosto nezvládá bez víceméně toho, že jsem furt ji k ruce tzn permanentní HO, popřípadě dodělávání restu hluboko do noci. Když vidím jaké máme vymoženosti doma, pračka se sušičkou, myčka, jednorázový pleny, koupený příkrmy, tak mi to přijde jako super úspora času. Přesto žena nezvlada-nestiha. Snažím se co nejvíc pomoct, když žena potřebuje cokoliv tak i během pracovního pohlídam . Večer uklidím, navarim. Jak jste to teda dělali dříve když to nebylo? Můj táta v devadesátkach pomáhal, ale dělal tak 10% toho co já, s tím že v tý době skoro něco jako HO neexistovalo a máma to zvládala, protože chápala, že otec pracuje a vydělává abychom neskončili pod mostem. Já mám doma naprostý peklo, a kdykoliv zmíním že se snažím pomoct, ale nemůžu ji být 100% času za zadkem a HO je práce. Tak je zle... Tak jak jste to dříve maminky zvládaly? Je mi to solidní záhadou a smekam před vámi...

hojda
23. led 2025

@bbn Ale on se neptá, jak si to doma vykomunikovat a nastavit. On se ptá, jak to bylo v době, kdy se muži na domácnosti ve většině případů běžně nepodíleli. Myslím, že žena se s ním o domácnosti bavit nechce, protože to od něj vnímá jako výčitky vůči tomu, že nemá domácnost v perfektním stavu.

hojda
23. led 2025

@treasurka souhlasím, to je běžná realita většiny studentů. Na lámání chleba dojte až s těmi dětmi a další level je pak návrat ženy do práce.

bbn
23. led 2025

@treasurka a nebo je to o přístupu. Mohl by mě tento náš systém štvát a mohla bych za každou cenu trvat na tom, že chci full time a domácnost 50:50…. Ano, mohla bych, mám na to právo. Ale za jakou cenu? Chtít to takto, jen protože mám právo nebo že chci, by znamenalo, že už bychom spolu dávno nebyli. To píšu na rovinu. A kde je pak ta rodina? Když zakládáte rodinu, je to o kompromisu z obou stran a vždy by měl být 100% ohled na ty děti, ony si váš život a vaše rozhodnutí nevybraly. A ano, naprostá většina lidí z obou stran tohle takto surově napsáno to nechápe, nebo nechce chápat. U naprosté většiny lidí zvítězí jejich ego, jejich já. Ano, nežijeme ve středověku, ale proboha, biologická funkce ženy nelze popřít ani ve 21.století snad. Ženy jsou stvořeny a uzpůsobeny, aby se staraly o děti, jako téměř všechny jiné druhy. A to, že se žena rozhodne, že to chce jinak, bohužel vždy ovlivní to dítě, potažmo rodinu. Tak pokud já jako žena vím, že chci především kariéru, protože chci ty prachy, chci si kupovat ty pasti střední třídy (botičky, šatičky, kabelky, … cokoliv), chci být nezávislá na mužích, chci hlavně žít…tak ať si tu rodinu, dítě, opravdu velmi velmi rozmyslí. Totižto v systému, který je bohužel stále nastaven tak, že doma s dítětem zůstává z 90% jen žena, nikdy nemá šanci vyhrát, aniž by zbytek rodiny neutrpěl. A můžete to zaobalit do krásných slov o tom, jak to s prací a domácností zvládáte a že jste takhle všichni spokojení …, nejste, jen to nějakou dobu funguje, nebo spíš nefunguje a po nějaké době se to stejně někde vy.ere. Hádky o nádobí a špinavé prádlo nikdy neskončí, vždy se najdou jedinci, kteří se budou povyšovat, vždycky jeden bude mít navrch, to je bohužel biologicky dané. Vždycky bude něco, co prostě jako ženy nebudeme moci vykonávat, stejně jako muži nebudou moci vykonávat, to co my. Některé biologické funkce, výhody a vzorce nelze vymazat a popřít jen proto, že někdo chce. Doba se změnila, systém ještě tak moc ne. Až bude mezi ženami/muži ve výdělcích 100% rovnost a až si budou moci muži na 100% vyměnit role, pak to půjde. Ale obávám se, že dokud na této planetě bude všeobecně vládnout patriarchát a ženy rodit děti, pak to nepůjde.

bbn
23. led 2025

@hojda on se ptá na víc věcí, než jen tuto jednu větu a dále popisuje systém, který mají a který ho štve. Dotaz na doby minulé vnímám jako podkres situace. Z celého kontextu vyplývá otázka, co s tím udělat? Nebo tu celkovou otázku tam nevidíš?

urtica
23. led 2025

V 90. letech? Jo, to byl ten model, kdy matka přišla domů na druhou směnu - uvařit, vyprat, vyžehlit a poklidit- a táta si po práci rozevřel noviny a po svačině si pustil telku a svalil se na gauč. Poporodní deprese se jmenovala"neschopnost" a máti, která se sebe nedokázala postavit, začala tajně popíjet, až se propila na dno. No ale navenek spořádaná rodinka, to zas jo.

treasurka
23. led 2025

@bbn Možná, že právě z ohleduplnosti k dětem (protože ony si to nevybraly) spousta žen zůstává ve vztahu s mužem, který se odmítá přizpůsobit. A možná, že když třeba vzdělaná žena je doma 6 let, kdy se pohybuje mezi špinavým záchodem, bábovičkama na hřišti a odsávačkou nudlí tu změnu prostě potřebuje i pro svoje přežití. A nemusí to být o kariéře, ale o využívání vlastního potenciálu, smysluplné naplňující činnosti a tak. Jinak ten argument o samici pečovatelce bych úplně nezmiňovala. Některé samičky sežerou samce, některé i ty potomky, že... 🙂

me_druhe_ja
23. led 2025

@bbn no my jsme si taky ještě před dětma vyjasnili všechno možný. Že budeme mít spolu jedno dítě (nikdy jsem nechtěla 2 a víc), že s ním zůstanu doma tak rok a pak si začnu hledat částečný úvazek. Tady je ten systém holt jiný že než u nás. Jenže všechno co jsme měli naplánováno, tak jsme nakrásně mohli spláchnout do hajzlu tím, že se syn narodil nemocný. Já nepracovala skoro 5,5 roku. A rozhodně vím, že být doma nerovná se být líná a nic nedělat. Jenže zatímco tobě to stačí, mě to prostě nestačilo. Já fakt chci pracovat, vždycky jsem chtěla. Nikdy mě prostě nenaplňoval ten kolotoč kolem domácnosti a děti. I když je ta práce, co teď dělám, jaká je, je to pro mě po těch letech velké psychické nakopnutí. A i když fyzicky mám teď daleko větší honičku, tak v psychicky jsem na tom daleko líp. A doufám, že ten starší bude za 2-3 roky natolik samostatný, aby zvládl být v té družině bez asistentky a já se třeba vrátím zas k práci, co jsem dělala. Ale nic neplánuju, u něho fakt nevíme, co bude.
No každopádně jsem tím chtěla říct, že někdy si člověk vyjasní a naplánuje vše dopředu, ale realita je pak diametrálně jina. 🤷 A mezi náma: ženská nikdy neví, co to a ní udělá, až bude mít vlastní děti. Tohle se dopředu nedá odhadnout. I když má zkušenosti s hlídáním atp. To je úplně něco jinýho. Takže naprosto chápu, že spousta žen je ve finále vyloženě zklamaných je něco, co předtím nějak viděly, je úplně jinak.

bbn
23. led 2025

@treasurka ano, to souhlasím, taky píšu, že je to o přístupu - někdo si z ohleduplnosti zvolí ten model, že zůstane ve vztahu s mužem, který se nepodílí. Jiné ženy dobrovolně zůstanou z ohleduplnosti k dětem doma tak dlouho, dokud je to pro rodinu (tedy pro všechny) potřeba, jiné ženy zvolí přístup razantnější, bez té ohleduplnosti k celkové rodině a jdou do práce co nejdříve můžou. Těch variant je několik. Ale ani jedna žena by tady neměla být shazována za svoji volbu jen proto, protože je 21.století a měli bychom mít sakra jako moderní ženy model 50:50! Stále ještě se najdou ženy, kterým tento model 50:50 nevyhovuje, protože …cokoliv. Demokratická společnost je o možnosti volby. Ne o nucení podporovat něco, co chce jakože většina.

bbn
23. led 2025

@treasurka možná kdyby ženy začaly muže na protest s jejich špatným přístupem k domácnosti a dětem požírat, tak by se něco hnulo 😉

treasurka
23. led 2025

@bbn Já si myslím, že by hlavně mělo být napříč společností dáno mužům najevo, že není v 21: století v pořádku, když se nepodílí 50:50, pokud se nedomluví jinak.

bbn
23. led 2025

@treasurka a jsme u té domluvy, u té komunikace 😉 možná by měla být při každém sňatku, resp. při nahlášení otcovství na matrice uzavřena “manželská smlouva”, kde si pár přesně stanoví, jaké zodpovědnosti/kompetence kdo bude mít…..

bbn
23. led 2025

@treasurka asi je to na další generaci a tak prosím, vychovávejme takto naše syny. Že je správné se dopředu domluvit, práci si férově rozdělit a všem nám v tom bude líp. Ale ono ruku na srdce, když vidím, v čem a jak žije naprostá většina národa, tak mám obavu, že to bude trvat ještě velmi dlouho.

treasurka
23. led 2025

@bbn To nejde, je tolik situaci, ktere muzou nastat, to nikdy nemuzes vsechno obsahnout. Leda ji revidovat kazdy kvartal 😅 A ted si vem, ze jdes revidovat, a druha polovicka tam tvrdi, ze vari, pere, uklizi, a ty vis, ze to tak neni 🫣 A nebo uz nesouhlasi, a nebo zmenila nazor 🤷🏻‍♀️

treasurka
23. led 2025

@bbn Jo, souhlasim. Jen kde najit tem synum kvalitni muzske vzory…

hojda
23. led 2025

@bbn To ego většinou zvítězí u mužů a žena zůstane doma, protože varianta B vlastně ani neexistuje a nehledá se. Ty jsi měla na výběr z jaké varianty? Že zůstaneš doma a manžel bude dělat kariéru a další varianta byla jaká? V okolí mám dost párů, kde i ta žena během mateřství pracuje, ale jen díky tomu, že muž potlačil své ego a aktivně se zapojuje. Kamarádka vědkyně, která aktuálně pracuje na výzkumu nové generace antibiotik - mají 4 děti a celou dobu částečně pracuje, manžel na vyšší pozici ve firmě (ne top management) a lidi pod sebou má a fungují díky tomu, že on je ochotný fungovat kolem domácnosti i kolem dětí. Oba potkáš u školy jako vodí a vyzvedávají děti a oba rozváží na kroužky, oba uklízí. Druhá kamarádka šéfredaktorka časopisu, 3 děti, na mateřské s těmi prvními dvěma si ještě dodělávala doktorát, opět nemožné bez toho aby se manžel podílel na domácnosti a výchově dětí. Ne nemají domácnosti vypíglované a chlap fakt neřeší, že není 2 dny vyndaná myčka (vyndá jí ten, kdo má čas a nechodí s tím za partnerem). Třetí pár oba pracují v bance, neplánovaně otěhotněla potřetí a domluvili se, že on bude 1 den v týdnu doma a ona bude ten jeden den pracovat. Děti fakt netrpí v první rodině 3 děti ze 4 na víceletém gymnáziu (ten poslední je na první stupni zatím) hrají na hudební nástroje, chodí na fotbal, do skautu...,Ve druhé rodině 2 ze 3 na víceletém gymnázium (poslední dítě na prvním stupni), třetí rodina 1 dítě ze 3 na víceletém gymnáziu, druhé na druhém stupni a třetí na prvním stupni. Ani jedna z nich si nekupuje šatičky, botičky, kabelčičky o tom to vůbec není. Je to o seberealizaci. A docela zásadní mi přijde tahle věta: Až bude mezi ženami/muži ve výdělcích 100% rovnost a až si budou moci muži na 100% vyměnit role, pak to půjde. Co bylo dřív vejce nebo slepice? Jsou ty platy příčina nebo následek toho, že ženy nemůžou v práci poskytnout stejný výkon jako muži (rodičovská, OČR). Nebudou náhodou ty výdělky stejné až budou muži více času trávit na rodičovských a OČR, aby se to vyrovnalo se ženami a oba pak v práci mohli podávat stejný výkon? https://www.europarl.europa.eu/topics/cs/articl...

hojda
23. led 2025

@bbn odhadem 210 let😉
Na světě neexistuje stát, kde by si ženy a muži dělili domácí práce a péči 50:50.
V severských zemích jsou na tom lépe než v jižních. A v mnoha západních zemích se podíl můžu na neplacené práci za posledních několik desetiletí zvýšil. Ledy se hýbou. Ale moc pomalu. Mezinárodní organizace práce uvádí, že to bude trvat ještě 210 let, než se dělba rolí v těchto „pokrokových“ zemích vyrovná. Za posledních 20 let se v nich totiž rozdíl v čase, který ženy a muži věnují domácí práci a péči, snížil o pouhých 7 minut.
7 minut, to tak cca vychází na vyndání toho nádobí z myčky🙈 A ten poměr je aktuálně 76% domácí práce dělají žena a 24% muži.

bbn
23. led 2025

@hojda tak jsem o pár let mladší, než manžel. Takže když on nastupoval do první práce, tak já jsem ještě studovala. A už když jsem studovala, bylo jaksi jasné, že můj plat díky oboru bude vždy nižší, než ten jeho. On si zvolil vývoj ve výrobě, já učitelství na SŠ. Když já jsem nastupovala do práce, on už měl minimálně o polovinu vyšší plat, než já a to jsem nakonec nastoupila jinam, než na SŠ, nastoupila jsem do soukromého sektoru a přesto jsem s tříletým rozdílem měla plat poloviční. Holka po škole, byla jsem ráda, že mám nástupní 20 hrubého. Pracovala jsem cca 5 let a než jsem šla na mateřskou, tak muž byl těsně pod 100k, já 30. A to bylo v době, kdy jsme děti, tedy žádné očr apod neměli. Takže by se dalo říct, že jsme měli stejné podmínky. Ale už v té době hodně cestoval, hodně pracoval i doma. Já sice změnila zaměstnání, ale moje poslední firma takový růst neumožňovala 🤷🏻‍♀️ takže těžko říct, jestli bylo tedy lepší, aby šel na rodičák manžel se 100k a já z 30 s hypotékou živila rodinu? Asi jo, asi jsem to měla udělat a užít si pak ještě to ječení na něj, jaktože není uklizeno, uvařeno, vypráno… vtip 😉 a nebo jsem se na rodinu měla vyprdnout, mít ostré lokty, makat nadstandardně až do 35 a pak řešit rodinu a být tedy spokojená třeba s jedním dítětem (a nebo taky ne, nebo utratit půl mega za x pokusů ivf)…. Život prostě není fér, lidi nejsou spravedlivý, systém není a nebude spravedlivý a jaký si to uděláš, takový to máš. Možná se teď máme dobře a jsme doma spokojení tak, jak to máme. Mně je úplně jedno, jak to mají jiné rodiny, které stojí před školou, jestli někdo pracuje ve výzkumu nebo honí jinou kariéru, protože chce. Ať si to má každý jak chce. Ale prudí mně názor, že pokud nemám jako ženská domácnost a péči o děti rozdělenou 50:50, tak nepodporuji ostatní ženy a měla bych to změnit, protože jsme přeci v 21.století a tak je to správně. Správně je to tak, aby to vyhovovalo celé rodině - matce, otci, dětem.

A ano, ve všem ostatním máš pravdu - rovnost v platech, rovnost v očr. Jo, všechno je to pěkný, ale život prostě není fér. Každá práce je placená jinak, každý člověk je jiný a jinak výkonný. A dokud nám budou vládnout muži, tak ta rovnost nebude. Protože jak bys chtěla protlačit v patriarchátu něco, proti čemu jsou muži víceméně proti? Který obyčejný chlap ti bude dělat dobrovolně něco, na co bohužel jeho mozek nebyl biologicky naprogramován? Píšu dobrovolně a biologicky naprogramován, ona ta evoluce bohužel tak rychle nejde. Stále mají bohužel v genech “jdi lovit a přines mamuta” a my ženy “postarej se o mládě a domov”. Mno, je samozřejmě větší a větší množství mužů, kteří jsou “donuceni” (společností, zvyky) své naprogramování změnit a opravdu se rádi od srdce starají a pracují doma. Je to super, určitě to všem potřebným ženám přeju, možná je to i správně. Ale otázka je, jestli je schopná toto pochopit a vykonávat naprostá většina mužů (jestli jsou schopní obejít svoje naprogramování) a jestli je to správně - jestli nás v budoucnosti nečeká za tohle nějaká super “pomstička”. Co se třeba stane, až tedy dosáhneme toho, že ženy i muži si budou opravdu rovni? Jde to?

bbn
24. led 2025

@hojda a abych ti odpověděla, tak u nás prostě zvítězila kalkulačka a zdravý rozum, ne ego muže. Chtěli jsme rodinu a chtěli jsme dům pro tu rodinu a to ze 30 tisíc prostě nezaplatíš, ani v té době. A i kdyby si se rozkrájela, tak žádná moc na světě nezařídí, že ženy a muži budou mít vždy stejné podmínky, jako muži. Už jen to, že každá práce, každá pozice je jinak ohodnocená. Relevantní by bylo rozhodování, kdyby žena a muž v páru měly stejnou práci, stejnou pozici a stejný plat. Tak tam by bylo rozhodování, kdo půjde na rodičák, spravedlivé. Ale ve chvíli, kdy žena má několikanásobně menší plat, než muž, by byla sama proti sobě, proti rodině, aby šla do práce ona a muž s vyšším platem byl doma. To by bylo trochu na hlavu, ne? To jedině, že by jim pak firma nebo stát doplácel rozdíl. Jak by tohle dopadlo, všichni víme, tohle neufinancuje žádný stát na světě.

skororozvedena
24. led 2025

@treasurka díky, ale já už jsem celkem v pohodě. Rozvedli jsme se a máme stridavku. Pro me fajn, pro děti horší, což me samozřejmě strašně mrzí. Nicméně, všechno má své pro i proti. I takhle to někdy dopadne. Mám dvě práce, v době kdy nemám děti u sebe, tak makám od nevidím do nevidím. Jinak se jim maximálně věnuji,ale ne za cenu sebezničení,už ne! Co se mužů týče, nechci říct že jsem to úplně vzdala ale v podstatě jo. Jsem šťastná že jsem unikla z pekla manželstvi a jsem svou vlastní paní. Takže tak.

klokanka31
24. led 2025

@treasurka Spousta žen se taky odmítá přizpůsobit...

bbn
24. led 2025

@me_druhe_ja to plně souhlasím. A ještě dodám, že já to mám tak, že TEĎ mi to takto stačí a vyhovuje. Protože prostě cítím, že to TEĎ takto celá rodina (tedy i já) potřebuje. Až tato potřeba pomine, tak si taky ráda najdu práci, která mne bude bavit. Nebo si ji vytvořím. A abych pak neměla problém, tak se ve svém volnu snažím připravit, vzdělávat.

klokanka31
24. led 2025

Já čekám kdy se ženy vzbouří, a začnou požadovat, aby rodili chlapi 😄 Přece je nefér aby to bylo jen na ženách 😁

bbn
24. led 2025

@klokanka31 to je přesný! Podle mě je to největší deviza budoucnosti, umět se přizpůsobit nové situaci a vytěžit z toho maximum. Pro mnohé ženy je prostě jednodušší si hlavně stěžovat.

gbp
24. led 2025

@klokanka31 tak na tom něco je. ono když ani biologicky si nejsme rovni...neříkám, že je správně, že ani společensky a pracovně. ale chlapi taky nerodí, nekojí, opravdu je dokázáno, že mozek ženy se promění...
já toho teda taky kolem domácnosti dělám víc, ale u nás funguje taková normální přirozená dělba práce. muž se zase stará o auto, na chatě o dřevo, trávu... rozhodně o vše na co je potřeba větší síla... nevnímám to jako nerovnost, ale jako dělbu práce. prostě je to o komunikaci a o tom jak se k sobě lidi chovají. chce to jen trochu respekt a ohleduplnost. manžel mi nikdy neřekl, abych uklidila, že je tu fakt bordel, stejně jako já bych mu nepřipomínala, že to auto už by chtělo umýt.
ale nerovnost v platech a společnosti, tu bohužel pociťuju taky...

klokanka31
24. led 2025

@gbp Taky jsem nikdy neslyšela od manžela co mám udělat. Bych ho hnala 😁 Ale prostě o tom to je, můžou se lidi vztekat,ale nikdy nebudeme na stejné úrovni. Bych chtěla vidět ženu, co by třeba v práci tahala těžké pneumatiky, co by dělala kopače někde u silnice, atd.

la_amanita
24. led 2025

@klokanka31 jj, protože řidičky kamionů nebo automechaničky ještě nikdo neviděl. A třeba zdravotní sestry, ošetřovatelky a pečovatelky vůbec nezvedají těžká břemena, tedy pacienty a klienty.

klokanka31
24. led 2025

@la_amanita Podle mě je prostě špatně, že se ženy cpou do mužských věcí, protože ti chlapi se pak můžou cítit méněcenní. A pak to vypadá tak, jak to vypadá. Z ženských se stávají chlapi, a z chlapů ženský. Mnohdy až bábovky.

ai30
24. led 2025

@klokanka31 Podle ceho se pozna 'muzska vec'? A kdo o tom rozdeleni rozhoduje?

treasurka
24. led 2025

@klokanka31 Presne tak, za to jak se muzi citi jsou prece odjakziva zodpovedne zeny 💪🏻

klokanka31
24. led 2025

@ai30 No pokud to někdo nepozná tak to je špatně.

Strana