icon

Jak zvládnout osobní prostor s malými dětmi?

qwertzuiopas
7. led 2025

Chtělo bych poprosit o jiný úhel pohledu případně zkušenosti. Máme dvě malé skolkove děti , 3 a 6 let , kluk a holka. Jde o to, že zhruba od roku mladšího cítím že jen přežívám většinu dní. Čekám pořád na až až. Děti vyžadují obě uspávat, v noci se budí 1-2 a chtějí mě , ale spát s oběma je hrozne , točí se a kopou a ráno jsem mrtvá. Varianta že by jeden rodič spal s jedním dítětem není možná. Pak dále přes den - děti mají pokoj v patře a nechteji si tam sami hrát že se boji. Celý den vyžadují moji přítomnost a mladší mi asistuje u všeho. Neexistuje že bychom se já nebo manžel dívali na televizi dxl jak 5 minut , pokud s nimi tedy druhý neodejde. Připadá mi že nemáme vůbec žádný osobní prostor . Je nesmysl chtit aby si děti hráli v pokoji třeba půl hodiny bez nás ? Nebo usínali bez nás , lámat to nějak na sílu i když nechtějí / boji se ? Strašidel atd atd, běžné věci. Nic extra se nikdy nestalo. Pokoj jinde než v patře není možný.

Strana
z2
magdaveselkova
7. led 2025

Radu nemám ale připíchnu se. Neboť řeším úplně to samé jenom s dětmi 4 a jeden rok. A vím jak je to těžké a unavující. Každý den přemýšlím co s tím

squezy
7. led 2025

@qwertzuiopas a děti nejsou už ve školce? Proč nemůžete si s muzem si na noc ty děti podelit? Dolu se žádné hračky dát nemohou,aby si hrali? 6 lete dítě přece uz musí být šikovné a nechat si vysvetli, že duchové neexistují,ne? Nebo prostě říct, že tam s nimi chvíli budes,pak zase na chvíli odejdes a když to tam spolu zvladnou, že dostanou něco za odměnu..?

ajja87
7. led 2025

@qwertzuiopas hele radu taky nemám,u nás je to úplně stejný a to starší už má 8🤦

qwertzuiopas
autor
7. led 2025

@squezy do školky chodí , já do práce. Muž nebývá v noci nebo večer doma minimálně polovinu týdne. Dole je spoustu hraček , ale pokud už si s nimi hrají nedá se tam projít a přes chrčení hraček na nebo zvuku co u toho vydávají stejně nejde televize slyšet nebo nejde se bavit. Navíc mladší neustále komentuje vše a má tisíc otázek . Které odpovídám ale proste už někdy nemůžu. 6 letému to vysvětlit právě nejde , nebere nic a vysvětlováni nepomáhá

qwertzuiopas
autor
7. led 2025

Nevim možná chci něco co je nereálné, ale už nějak nemůžu. Cítím se vyhořela , nic se mi už ani nechce. Dětem se věnuji , ráda si s nemá zahrají hry , nebo si spolu něco pustíme , případně vyrábíme nebo se učíme. Ale potřebovala bych aby na někdy fungovali i sami nebo aspoň večer usínali a spali .

areh
7. led 2025

@qwertzuiopas mám děti o rok starší. Je to podobné. Tv si prakticky nepouštím. Buď škemrají o pohádky nebo sedí, koukají a nevnímají okolí. Ikdyž jsem v malém bytě, tak stejně mají hračky u mě. Mají vymezené místo,kde s nimi můžou být, aby se dalo projít. Starší se teď taky začal bát. Občas nechce chodit sám ani do rozsvíceného pokoje. Ale předpokládám, že je to jen období. Tak jdu s ním, koukneme, že je vše v pořádku. Večer jsem s nimi. Hlavně teda mladší potřebuje, abych s ním byla, jinak 100x za večer vyleze z postele. Od mala neumí v klidu ležet. V noci taky vstávám - to je pořád něco. Přikrýt, napít, "buď tady". 🤷🏼‍♀️ Však ono to není napořád. Ale je to náročné, co si budem...

jahodi
7. led 2025

Aspoň ohledně hraček.
Stěhovala jsem se s 6letým dítkem... Jak jsme měli všechno v krabicích, zakazovala jsem vytahovat hodně hraček najednou, aby v tom postěhovacím chaosu nevznikal ještě hračkový binec.
A pak jsem se rozhodla toho využít. Už dřív jsem četla tenhle článek https://helenaprochazkova.cz/2018/07/22/kolik-h..., to je skvělá inspirace. Našla jsem v novém bytě místo nad dveřmi, kam jsme namontovali police (takže jsou vysoko, ne úplně snadno dostupné, nedá se kramařit bez pomoci rodičů..), koupila jsem hezké krabice a hračky nechala uložené v nich. Jen pár "okruhů" má dostupných přibližně podle článku..
Když chce jiné hračky z krabic, musí nejdřív vyklidit z pokoje ty, s kterýma si nehraje, a ty zase uložíme do krabic. Dítku je teď devět a zatím to nevypadá, že by se tenhle systém dal změnit. A bordel umí být v pokoji i tak... ale takhle se to udržuje o dost líp..

tereza0111
7. led 2025

Stanovila bych si co ti opravdu hodne vadi a co je problem a co vlastne ne. S detma funguju podobne jako ty a prijde mi to tak normalni, chvil kdy jsem opravdu sama je malo. Ale jak prijde puberta, bude toho casu cim dal vic.
Co jsem resila - lezly mi do postele a nevyspala jsem se. 1 jeste dobry, jak se tam nacpaly 2 uz to bylo blby. Tak mam pod posteli pripravenou povlecenou matraci a kdyz to na nejake z deti v noci prijde, ze chteji za rodicema tak muzou, ale vytahnu tu matraci a proste spi na ni.
Uspavani - v tydnu proste chodim s nima a jsem v pokoji dokud neusnou (ve 3 ze 4 pripadu usnu taky). Ale zas kdyz se mi fakt nechce tak se dohodneme, ze tam s nima budu, prectu pohadku 1 pro ne a pak uz si budu cist svoji knizku a ony at koukaji chrnet - funguje to a jsem sice s nima, ale mam i svuj osobni prostor
Patky, soboty pak kdyz si chceme s manzelem pustit film, tak holkam vyhlasime , ze maji dobrodruzny vecer a uspavaji se samy. Pocitame s tim, ze usnou treba v 11 vecer, protoze delaji blbosti ale coz, rano nevstavaji a my mame klid :D

To ostatni - nevim, prezij. Jak budou starsi, zacnou se stahovat do sveho, kazdy pul rok je znat Deti mam 3, kazde ma svuj pokoj. Takze ve vysledku spi vsechny v jednom (pokud neprejdou do loznice), v jednou se maluje, ve tretim je oficialni herna a hraji si v obyvaku. Ale alespon vesmes spolu, ja jen moderuju. Na hluk z hrani jsem si natolik zvykla, ze jsem nervozni kdyz je ticho :D

qwertzuiopas
autor
7. led 2025

@areh vidíš a mě uz i napadlo že bych se přestěhovali z domu do bytu aby si hráli ve svém pokoji a večer se tam nebáli

qwertzuiopas
autor
7. led 2025

@jahodi mě by v pokoji nevadil , tam se večer úklidu a hotovo. Ale v obýváku a kuchyní nechci furt překračovat hračky a papíry a všechno

jahodi
7. led 2025

@qwertzuiopas čím víc toho budou mít k dispozici, tím víc toho rozkramaří a bude buď nutný dlouhý čas na úklid (a stejně asi pomoc mámy), anebo ten úklid udělá máma sama a bude to stát energii ji...

chumlee71
7. led 2025

@qwertzuiopas taky bydlíme v baráku a kluci si pořád hrají jen dole. Ale mě nevadí překračovat hračky atd.,to se uklidí a hlavně mám klid 😆. Dole si krásně hrají spolu a mě k tomu nepotřebují a já mám čas si i zacvičit,dát kafe.

qwertzuiopas
autor
7. led 2025

@tereza0111 když oni chtějí být přímo s námi. Starší nechce abych ležela u mladšího a on spal nad námi v posteli. Dobrodružný večer , taky jim když není školka pustíme pohádku ve pokoji že se můžou dívat a neřeším že usnou později. Ale oni stejně chodí a chtějí mě tam. A volat a volat furt dokud nejdu. Knížku si tam nemůžu číst , pokus svítí nějaké světlo tak zlobí , nebo mluví a usnout mnohem později než po tmě. Snažím se přijít na to jak sladit alenejak selhávám. Teď jsou 3 týdny nemocni tak území z toho pravda hrabe. Ale mám strach že minimálně do dubna to nebude lepší.

zmrzlinka
7. led 2025

Dcera se taky hraje v obýváku a večer si s ní chodím lehnout .Bylo ji 8 a já jsem ráda,že si hraje.Kdyz je tam toho moc tak se to proste uklidí.Synovi bude 13 a ten je pořád zalezlej v pokoji a vychází jenom na jídlo.Tak neboj dočkaš se ,ale bude to chvíli trvat 😂

tereza0111
7. led 2025

@qwertzuiopas tak bych si preci jen dala pevnejsi hranice. Za me treba, ze te fakt nechaji si cist, ale budou naprosto v klidu a kdyz ne tak jdes pryc. A pokud by nedodrzeli (dam vetsinou jeste opravnou sanci, preci jen jsou to deti) tak bych opravdu odesla a pokud by prisli za mnou okamzite bych je hnala zpet - i s duraznym hlasem - ze proste ne, porusili dohodu a dneska tedy spinkaji samy. Bud tvrda parkrat, rychle pochopi
Me jeste pomaha kdyz se pro neco opravdu uz rozhodnu, ze neco bude, ze na to deti (a asi i sebe) pripravuju vyrazne dopredu tj. treba uz po obede jsem si s nima probrala jak to vecer udelame, pak jeste behem odpoledne jsme si to potvrdili a pak to slo lip (vetsinou to teda stejne vecer nakonec zkusili jestli to nepujde jinak, ale i pro me to bylo lepsi ze jsem se se svym NE citila lepe, ze jsme si to tak proste domluvili a bude to platit... Ucime se to porad ja i deti 🙂 )

Snazim se detem vychazet vstric co to jde, ale ve chvili kdy uz je ti to opravdu neprijemne a nezbyde pro tebe nic tak je to spatne

somalicats
7. led 2025

@qwertzuiopas Jsou ještě mrňaví. My máme RD, pokoje mají děcka taky v patře, ale prakticky tam jen spí, starší dělají úkoly, jinak žijeme dole v obývákokuchyni. Chce to ale pevný pořádek - hračky máme i dole, ale děcka jsem už vycvičila, že si s něčím pohrají, pak to dají zpátky do bedny a vezmou si něco jiného. Zvládají to už i obě mladší (aktuálně 3 a 4 roky). Spát chtějí taky všichni pohromadě, tak to tak máme. Ony ty dětičky s postupujícím věkem odpadnou, tam to chce trpělivost. Co se vlastního programu týče, jednou týdně mám vyhrazený svůj TV večer a přes to nejede vlak. Děcka ukládá tatínek, přečte jim pohádku a hotovo.

zuzkasim
7. led 2025

Že děti chtějí být v přítomnosti rodičů a dělat vše s nimi nebo jim na dohled, je zcela přirozené. Vždyť si vem, že nejvíc se učí nápodobou! Koho by napodobovaly, kdyby byly samy v pokojíčku? Takže vymezit jim určitý prostor dole, hlídat počet rozkramařených věcí, další si mohou vytáhnout až staré poklidí, ze stolu se papíry a malování nebo tvoření uklidí vždy na jídlo atd. Takhle to bylo i u nás. Opravdu jde jen o to nastavit jim určité hranice. A to spaní, to by mě osobně vadilo, já se potřebuju vyspat. Vím, že tu obecně dost panují názory, že děti mohou s rodiči spát, ale bylo to přesně, jak jsi psala, v noci po posteli cestuje, strašně kope, fakt se nevyspím, takže tohle jsem praktikovat nemohla. Ale pokud se bojí, mohou spát v pokojíčku spolu, postele klidně u sebe. Popř. v ložnici, ale na své posteli/matraci, jestli ta možnost je. Uspávat, jak psaly holky nade mnou, za určitých pravidel. Budou ležet v klidu, přečtu jim pohádku, pak si můžu číst já. Být celý den s malými dětmi, zvlášť, pokud jsou nemocné, je opravdu náročné. Ale neboj se nastavit si svá pravidla, máš taky nárok na chvilku pro sebe. Dávali jsme děti spát v osm, do té doby byla už i přečtená pohádka, neuspávali jsme, večer jsme měli sami pro sebe. Přes den to většinou nešlo. Dětem můžeš dát do pokojíčku noční světýlko, aby se nebály. Hledat řešení, které bude vyhovující pro všechny strany, nejsi povinna být otrokem svých dětí, aspoň v něčem musí trošku ustoupit i ony. Takže zvaž, na čem ti záleží nejvíc a to se snaž vymyslet tak, aby to bylo funkční i pro tebe.

martinka_33
7. led 2025

Musíš vrčet ječet a vyhrožovat že budeš i kousat, kdyz ti nedaj chvili klid 😅 aspon na ty moje to funguje, teda aspon nekdy 😀

suzanna123
7. led 2025

Ten pokoj v patre je problem - my to mame ted u starsich deti, kdyz byly mensi, tak bych si nedovedla predstavit, ze by byly takhle daleko od me, tim spis v noci. To bych brala jako neco k poreseni - jak jim udelat hraci prostor dole nebo jestli muzou nejak spat dole. Ale jak uz tu nekteri psali, nastavila bych hranice. Pokud by slo nejake provizorni reseni s matracemi dole, zkusila bych to, s tim, ze ale kazdy spi na sve. Stejne tak neni potreba se ve vsem podvolovat takhle velkym detem - uz by se mely byt schopne samy zabavit a nechat vam i nejaky klid.

urtica
7. led 2025

Asi bych to zkusila vzít z druhé strany...jak to máš Ty? Máš možnost občas vypadnout a odpočnout si? Nějakou pravidelnou aktivitu? Případně třeba jednou za čas odjet na víkend a nechat děti manželovi/babičce apod.?

qwertzuiopas
autor
7. led 2025

@zuzkasim ano napqdobu chápu , jde mi třeba o hodinu nebo dvakrát půlhodiny co by jsi zvladli hrát v pokoji sami. Ne celé odpoledne . I večer , mají světýlko , zkoušeli jsme pohádky na cd , i ten přehrávač vydává světlo. Možná jsem málo důrazná, Peru se s tím že takhle dál nemůžu , ale mám strach je tam nechat že se boji že z toho budou mít nějaký blok nebo něco. Ale štve mě to , pokud tam s nimi l žím , většinou usnu a mam po veceru. Pokud ne , odejdu v 9 , do 10 si ckavam.na mobilu , dolů už většinou nejdu , děti se někdy budili , tak už to ani nezkousim. Takže můj den konci zhruba o půl 8 kdy je jdu koupat a to je zoufale brzo , když vezmu že přijdu z prace mezi 4-5

cherie24
7. led 2025

Máme děti 5 let a 3 roky a uspávání probíhá taky každý večer. Samy neusínají a ani to nevypadá v dohledné době, že by to mělo být jinak. Taky jsem z toho někdy na nervy, představa večerního filmu zní úžasně. 😄 Uspávání trvá často i přes hodinu. Ale jinak přes den trvám na tom, že se děti musejí zabavit samy. Musím cvičit fyzio cvičení, cvičím jógu kvůli zádům, jinak jsem jako důchodce, trvám na tom, že když vařím nebo mám kafe, tak řeším jen důležité a neodkladné věci, jinak mají smůlu. V ostatním čase se věnuji jim. Hrajeme si, jdeme na hřiště, hrajeme stolní hry, pomazlíme se u pohádky. Často to zkouší a jsou vytrvalé a je to o nervy si vytyčit ten respekt, teď maminka něco dělá, musíš si poradit, ale jinak bych doma nic neudělala a zbláznila se. 🤷

qwertzuiopas
autor
7. led 2025

@martinka_33 na t moje právě ne. Možná už jsme podrážděná moc. Buď to mají na háku nebo věcí zpátky oni na mě. Což si samozřejmě dovolit nesmí, takže pak vysvětluji , domlouvat ale nějak se vnitřně bojím že je to i moje vina , protože momentálně nejsou vůbec vyrovnaná a kolikrát reaguji prehnane

zuzkasim
7. led 2025

@qwertzuiopas Vidíš, pohádky na CD jsou super nápad! No tak přehrávač vydává trošku světýlka. Normálně bych zavedla 2x týdně pohádku z CD, představila to dětem jako úžasnou novinku, mohou si vybrat cd, jednou bude vybírat jeden, podruhé druhý, přesně se budou střídat, aby se nehádali. Pokud bude problém, vypínám a nebude nic, odcházím. Myslím, že to vypneš jednou a příště už budou vědět🙂 Hledej možnosti. Mám děti 3 a vím, že občas je nutné upřednostnit sebe, protože já jsem máma, když nebudu fungovat já, nebude fungovat celá rodina... Na mě stála spokojenost dětí. Bývalo to těžké, dobře pamatuju.

moni_12
7. led 2025

@qwertzuiopas já mám stejně staré děti a u nás se to zlomila tak cca půl roku zpet, kdy si spolu začali hrát. Že opravdu klidně i hodinu o nich nevím, hrají si spolu a já můžu něco dělat po svojem. Televizi mají ráno, po obědě na odpočinek a večer na večerníček, a možná i tím jim to nechybí, nepotřebují víc a já se můžu dívat na co chci v mezičase (a to dělám jen občas). Není třeba mladšímu smutno, že je teď nově ve školce? Naše malá se taky chodí víc tulit, protože ji je víc smutno.

qwertzuiopas
autor
7. led 2025

@suzanna123 ložnice je taky v patře, hned vedle pokoje, z pokoje vedou dveře do ložnice přes úzkou chodbu

qwertzuiopas
autor
7. led 2025

@urtica ne , pravidelná aktivita žádná , bez dětí tak 2x měsíčně pár hodin ( s lupou výčitek že nejsem doma) . Ale to je jiný problém , ktery ted nemá řešení , nebo spíš jen radikální které nechci v mém současném rozložení dělat ať se neunahlim

qwertzuiopas
autor
7. led 2025

@cherie24 právě , každoz minutu přijde milion otázek a úkolů , od pití , pomoci nebo ustřihnout nebo predcist, po jít s nemá na záchod protože na chodbě se taky boji, jestli můžou bonbon, atd atd atd . Neexistuje aby 5 minut v kuse nic nechtěli

qwertzuiopas
autor
7. led 2025

@zuzkasim ano to jsem zkoušela, po vypnutí přichází nekonečné volání a pobrekavani ať si jdu k jim lehnout. Fakt třeba 45 minut. Trhá mi to srdce . Takže jdu a další den nanovo zlobeni i u cd

qwertzuiopas
autor
7. led 2025

@moni_12 chodí už od dvou let . Vracela jsem se do práce brzo

Strana
z2