icon

Je opožděný vývoj syna příznakem autismu?

niliho
4. led 2022

Dobrý den, maminky,
chtěla bych útěchu, podporu, cokoliv, ať už se tolik netrápím a hlavně, ať už přestanou ty neustále rýpance ohledně chování a vývoje syna. Děkuji předem, že si to přečtěte až do konce, ale potřebuju se z toho vypsat.
Na konci ledna bude syn mít 2, 5 roků. Rodina i blízcí mě upozorňují, že je jiný. Jiný??? Jak jiný??? Nemluví, umí pár slov a umí zvuky pár zvířat, jinak si žvatlá svou řečí. Pořád nosí pleny, nejsem schopná ho odplenkovat, zkouším to už rok, samozřejmě s velkými pauzami, kdy jsem to vzdala. Nechápe, co se po něm chce, sedí na nočníku a nikdy nic neudělá, pak si někde zaleze a vyčůrá se nebo pokaká a je mu to fuk. Sedí v tom mokrém dál ani neupozorní, že něco udělal. Měl období, kdy se neskutečně vztekal, zuřil, házel vším, co měl po ruce. Bylo to peklo, nemohli jsme s ním nikde jít, protože jsme se báli, ať někde něco na návštěvě nerozbije. Na procházkách mrčí, nebo řve, ne vždycky, někdy jde i hezky, ale třeba jak nejdeme, tam kam chce on, hned řve. Doma rád schovává hračky pod gauč anebo koberec. Rád to zahrabává a mě to šíleně vytáčí, jdu, nevšimnu si a už stoupnu na nějakou hračku. Občas vyjadřuje nějaký svůj pocit, tak, že zatne pěsti a jakoby má takové křeče. Vůbec neposlouchá, třeba někde odběhne a já ho volám a on mě má úplně na háku. Stojí a nejde, musím pro něj dojít. U ničeho dlouhou dobu nevydrží, chci si s ním s něčím hrát a to je vždycky na chvíli a pak už uteče a dělá si svoje. Neumí se vyslíknout a ani oblíknout, snažím se mu to vysvětlit, pomáhat, učit ho to, ale ho to vůbec nezajímá. Samostatně jíst lžičkou je taky boj, učím ho to už pěkně dlouho, ale pořád mu musím pomáhat, anebo když prostě nechce jíst sám, tak ho musím i krmit, jinak by asi nejedl. Tak si umí všechno sníst, ale jak má jíst s lžičkou někdy je to opravdu boj. Občas ho přistihnu, že má ruky v puse, což přeci v takovém věku už není normální.
Jen abych nepsala negativně, tak chápe, co se po něm chce, sice nemluví, ale umí si na vše ukázat, umí odnést věci do koše a uklidit hračky, rychle se naučil jezdit na odrážedle a motorce a tak různě.
Strašně moc mě to trápí, protože nevím, jestli toto všechno je normální vývoj anebo opravdu je něco v nepořádku. Nejvíce to schytávám od rodiny, že oproti jiným dětem v jeho věku je jak malé mimino a že je divný a jiný. Dokonce teď mě babička ještě vystresovala, že byla na návštěvě a že vnuk její známé se chová podobně jako můj syn a že jim doktora řekla, že asi bude autista, že má ty příznaky. Jsem už zoufalá, že mi pořád říkají, že ten a tamten už nemá pleny, mluví, sám jí, oblíká se, vyslíká a já nevím, co ještě všechno a můj syn nic. Opravdu mají pravdu anebo mě jen zbytečně nervůjí a všechno přijde?

Strana
z4
niliho
autor
5. led 2022

@janka283 s tím sdílením je to tak, že třeba když něco vidí, nebo někam chce, tak mě chytne a jdeme se tam podívat. Když jdeme na procházku, tak už ví na ulici, kde mají jaké zvířátko a zatáhne mě k plotu, jestli tam je, a když není, řekne není a jdeme dál. Nebo když ho něco zaujme, otočí se, kouká, táhne mě třeba k tomu místu. Třeba venku rád sbírá klacky, tak jak někde nějaký vidí, zatáhne mě, ať mu ho podám. Rozumí základním pokynům - podej misku, zanes do koše, podej si boty, čepici, kde to patří - tak to tam dá nebo zanese. Akorát jediné, co opravdu rád dělá, že dává hračky pod gauč anebo koberec. Ale nedělá to celý den. A když to tam třeba chce zahrabat a já mu řeknu, že ne, tak to tam nedává

niliho
autor
5. led 2022

@alla007 děkuji za uklidňění, ono jde právě o to, že jak jsem už psala výše, pořád někteří na syna něco mají a dávají mi to najevo a člověku to pak začne v té hlavě šrotovat, začne hledat, ptát se a má obavy a chce ujištění, že je to vše opravdu normální a že se nemusím stresovat

niliho
autor
5. led 2022

@malinkaelinka snažím se dělat, vše jak nejlépe umím a dovedu, ale v očích některých je to asi málo nebo nevím. A pak si člověk připadá neschopný, že to svoje dítě nic nenaučil, ale já se opravdu snažím. Snažím se mu věnovat, co to jde, učit ho, ale když prostě nechce nebo nemá zájem, tam s tím nic nedělám. A jo do kroužku jsme taky chodili a třeba jednou nedělal to, příště to už dělal, jiné dítko zase nechtělo to, tak to prostě nedělalo, každý tam byl svůj a originál

niliho
autor
5. led 2022

@intonace to mi pořád říká manžel, že je prostě svůj a každý mě jen zbytečně stresuje, že by s ním mohlo být něco v nepořádku. Al už jednou jsem říkala Mudr, že mě trápí synovo chování, jak je vzteklý, zuřivý, neposlouchá a neřekla, že by s ním bylo něco v nepořádku

evula19
5. led 2022

@niliho vždycky je fajn slyšet, že v tom člověk není sám 🤩 každý je originál, srovnávají nesrovnatelné.

prejeta_zaba
5. led 2022

U poloviny textu jsem si říkala ajaj, tak to je skoro jistý...a pak píšeš, že ukazuje, jezdí na odrážedle, poslechne pokyn. Tak to nebude nic závažného. Spíš má prostě svoji hlavu. Jako, co si budeme nalhávat, jsou děti, které tohle dělají už v roce. 🤷‍♀️ Ale evidentně se mu dobře věnuješ, není žádné zanedbané dítě, má dostatek rozvoje - takže se na okolí vykašli a buď ráda, že syn plno věcí umí a jiste se brzo naučí zbytek. To není žádný závratný věk, kdy by už musel chodit na nočník apod. Prostě se to učí, je možné, že za týden mu to dojde a bude to umět. 🤷‍♀️ Na kecy chytrých babiček a sousedek jsem vždycky odpovídala - víš co, vem si ho na týden na prázdniny a pak si můžeme popovídat. Ejhle, najednou nikdo nechtěl mít očuraný celý byt a nervovat se u každého jídla. 😁 Takové ty šikovné děti se pak často zaseknou a jedou rok to samé, zatímco je syn klidně může předběhnout. 😉

niliho
autor
5. led 2022

@prejeta_zaba děkuji za uklidňění, když mě okolí začalo upozorňovat, tak si říkám jo zase se jen srovnává, pořád z něj dělají troubu, ale jen to chce více času, jenže se to začalo stupňovat a prostě mi to začalo vrtat hlavou a říkám si, co když mají pravdu anebo mě jen zbytečně stresují. A samozřejmě mi to jedno není, protože chci pro něj to nejlepší a tak jsem začala hledat a říkám sakra, jak to, že má nějaké příznaky z PAS, ale říkám si, třeba je to jen náhoda, že zrovna teď dělá něco, co je příznakem PAS a zase to přejde. Říkám nic, zkusím se zde vypsat a třeba mě někdo uklidní, že okolí opravdu jen zbytečně tlačí a chtějí, aby ve 2,5 uměl úplně vše. Věnuju se mu opravdu, co to jde, hrajeme si, prohlížíme knihy, pořád na něj mluvím, učím ho zvířátka, jak dělají, snažím se mu vysvětlit, ale prostě tím, že nemluví, tak je to někdy těžší. Reaguje na pokyny, samozřejmě někdy, jak je něčím zaujatý, tak mě neposlechne. Ale je opravdu šikovný na motorky, odrážedla, koloběžky, dokonce se nebojí vylést někde do výšky. Manžel mě neustále uklidňuje tím, že prostě je svůj, má svoji hlavu a je prostě jen línější. Ale víte, jak to je, člověku to prostě nedá a ten červíček tam začne vrtat

niliho
autor
5. led 2022

@evula19 právě jsem se chtěla o to moje trápení podělit a slyšet opravdu pravdu anebo utišení, že je to prostě normální a všechno přijde a ne, že se jen srovnává a srovnává a mě to akorát stresuje

kspp1
5. led 2022

S autisty jsem pracovala. Z toho, co pises, autista urcite neni. Mozna mu chybi vic klidu, lasky, pochopeni, ma veci, co ho bavi, jako kazde dite. Mam dve deti, synovi bude 2,5 v unoru. Cura do pliny, na otazku, kdy bude na nocnik, vzdy odpovi ze zitra. Mluvit zacal pred Vanoci, na odrazedle neumi, pesky venku chodit nechce, rad se vozi v kocarku, furt mi visi na krku a dny travim tim, ze zanedbavam dceru, domacnost, svoje studium a hrajem si. Oblict se taky neumi. Na obed ji jen suche spagety nebo suchou ryzi a ma teda rad polivky. Nejradejj by pil jen kakao. Vse jen z urciteho talirku, hrnicku apod. Vyrvajs kvuli ruznym vecem dela casto, ale v zivote bych nerekla, ze je divnej nebo autista. Ma sve tempo. Je chytry, vnimavy, empaticky a rostak. V kazde skrini vzdycky najdu poklad, schovane veci ma po celem byte. Blbe se to posloucha od rodiny, to chapu. Kdyz zila tchyne a dcera byla mala, taky to bylo peklo. Hlavne klid, za par let se tomu budes divit, jak ses nechala okolim vytacet. Nesrovnavej s jinymi detmi a neposlouchej blbe reci. Kdyby byl autista nebo opozdeny, Ty jako matka bys to vedela prvni. A jen tak pro odlehceni, od te doby, co mam zkusenosti s autusty, je to u mezi nami s manzelem furt, ze jsme autisti. On je asi kazdy svym zpusobem autista😀

orisek56
5. led 2022

Komentáře jsem nečetla. Ale tohle je podle mě úplně normální vývoj dítěte. Podle tvoji rodiny jsou tím pádem autisti půlka republiky. Moje dcera bude mít v květnu 3 a chová se podobně a pleny taky ještě má, zato 4 letacka ta byla už rozumná v té době a kompletně odplenkovana 😆 a teď jí to pustilo, a nastoupily ty její vztekaci scény a hraní na hluchyho a to je o Bohnice. Navíc kluci potřebuji obecně (není to pravidlo) více času na vše. Mám kamarádku, jejíž syn odložil pleny až v 4 letech a přitom je "normální". Tvoje rodina spíš není normální a možná by neuškodilo jim trochu setnout hubu, aby neplacali nesmysli...skoro to vypadá jakoby všichni starší generace slezli z nočníku nastoupili na Matfyz.

niliho
autor
5. led 2022

@kspp1 opravdu moc děkuji za uklidňění, takové odpovědi jsou balzám na duši. Ano, má svoje hrací metody anebo nějaké svoje věci, které dělá, nějaký způsob, kterým se vyjadřuje, když neumí mluvit a někomu se mohou zdát tyto jeho činnost divné či tomutu věku neodpovídající, v tom smyslu, že by to už neměl dělat, např. ho občas přistihnu, jak má ruku v puse anebo dává nějakou hračku do pusy, ale to dělá zřídka. Nejvíce mě už opravdu vytáčí ten tlak na ten nočník. To pořád slyším, Ježíš já jsem svoje děti měla v roce bez plen a on má 2,5 a má pleny. Není možné, že to nechápe, diagnóza - je divný, jiný, jen ty, jako matka to nevidíš nebo nechceš vidět. Jo když mi řekne kamarádka, no on je ještě takové mimi, tak říkám ok, protože ty máš nejlepší díře na světě, ale mávnu nad tím rukou, ale od té rodiny to už opravdu bolí. Člověk si pak připadá neschopný, že dělá málo, že vlastně to, jaký je, je jen moje vina. Přitom se snažím, ale nejsou věci vždy, tak jak bychom chtěli

niliho
autor
5. led 2022

@orisek56 když mi kamarádka řekne něco na syna, tak už nad tím mávnu rukou a řeknu si, jo hlavně, že tvoje dítě je nejlepší na světě, už to porovnání opravdu nenávidím, ale od té rodiny jsou to opravdu rány. Místo, aby se těšili z každé maličkosti, tak ho mají za troubu, který ve skoro 2,5 letech nic neumí, ničemu nerozumí (třeba ten nočník) je divný, jiný (třeba rád schovává hračky pod gauč anebo koberec) že nic neumí říct, přitom se snaží, pořád žvatlá, umí zatím svých pár slov a pár zvuků zvířátek, ale když mu řeknu, to podej, to odnes, napij se, jdeme jíst, koupat se, všemu rozumí. Opravdu nevím, co po mě chtějí, ať umí vyjmenovat celou abecedu?

kspp1
5. led 2022

@niliho opravdu myslim, ze nic nedelas spatne. Syn ma ruku v puse porad, ve 2 jsme ztratili dudel a proste mu chybi, ale novy uz jsem kupovat nechtěla. Dcera dudlala do 2,5 a začaly se ji krivit zuby. No a dcera mela pliny pres den do 3,5, nez sla do skolky, driv to neslo, porad mela nehody. A na noc je mela snad do 4,5. A co je komu do toho? Dnes je ji 7 a nema zadny problem. A jak rika manzel, nikdy se v zivote na to nikdo nepta, do kdy mel kdo pliny nebo dudel🙂 Moje mama taky vzdycky rikala, ze ona uz v roce chodila na nocnik, ale u nas sourozencu se ji to u nikoho nepodarilo. Opravdu v pohode. Hlavne se nestresuj, to deti vnimaji a pak vic zlobi

kspp1
5. led 2022

A jeste Ti reknu, mam kamaradku, co ma syna presne ve stejny den jako ja a kdybychom se meli stresovat, ze ten uz chodil a ten az pul roku po nem, nebo ten druhy uz mluvil a ten zas ne, tak nic jineho nedelame😀 Moje sestra nemluvila do 3 let a pak den ze dne ve vetach. Dnes je uspesna lekarka.
A zbav se kamaradek, ktere zijou z toho, ze je na tom nekdo hur.

martt
5. led 2022

@niliho Upřímně i kdyby tvůj syn byl "jiný" , tak co s tím tvoje rodina udělá? Neudělá s tím vůbec nic. To, že má dítko stanovenou nějakou diagnózu neznamená vůbec nic. Svoje dítko budeš mít ráda úplně stejně ať už má nebo nemá diagnózu. Upřímně, kdybychom tenkrát nepotřebovali vyšetření kvůli škole, tak bychom to vůbec neřešili. Protoze to vědění, že má syn nějakou diagnózu nám vlastně nepřineslo vůbec nic. Chováme se k němu úplně stejně jako před tím. Každý je nějaký a každý člověk je v něčem "jiný/divny" . Takže rodinu a okolí hod za hlavu vím, že tě to mrzí, ale s řečmi neuděláš bohužel vůbec nic. Jo a můj mladší syn má 5 let a sem tam jeste strčí do pusy hračku a když se ho zeptám proč to cucá, tak mi odpoví, protože se nudím 🤣.

chrystyanna
5. led 2022

@niliho třeba ti kamarádka závidí něco jiného a takhle si může na tobě vybit svou frustraci(máš hezčí vztah s manželem, min se hádáte atd)
Nás strkal prsty do pusy snad půl roku extrémně, nejdřív zuby, pak to dělal aby nespal(lehnul na břicho, tři prsty v puse a tím se držel vzhůru). Teď je tam má taky občas nejspíš další zub, nuda nebo zkouší, zda se nedají jist? ;)
Dnes se nejlíp dává diagnóza od oka, na cizích a od laika.

niliho
autor
5. led 2022

@kspp1 přesně to si říkám i já, copak někdy někoho bude zajímat do kdy měl pleny, nebo v kolika letech uměl mluvit, hlavní je, že všechno dožene a naučí se. Ale dnes je opravdu ta doba taková, že se děti srovnávají, já se to snažím nedělat, neříkám, že jsem to párkrát neudělala, to bych lhala, ale prostě to nedělám

niliho
autor
Autor odpověď smazal
niliho
autor
5. led 2022

@martt člověk bude to dítě milovat i s přesto, že je jiný nebo má diagnózu, prostě jsou to naše děti, naše krev, náš život a přesně, jak píšete, i kdyby nedej bože něco měl, tak rodina s tím nic nedělá a buď ho takto přijme anebo bohužel

niliho
autor
5. led 2022

@chrystyanna je to už opravdu na palici, pořád poslouchat, jak je kamarádky dcera strašně šikovná, že je samostatná, že vůbec k ničemu rodiče nepotřebuje, že umí tamto a ono, že byla během týdne bez plen a nehod a pořád dokola ta samá píseň, do toho rodina zase svoje a to pak je už na blázinec pomalu

me_druhe_ja
5. led 2022

@niliho mam jednu kamarádku. Fajn holka, ale její děti jsou prostě hvězdy. Já nejsem typ, co by se všude chlubil, jak teď si dítě sedlo, teď už stojí, už mluví, atp, u dcery, která je zdravá, to nepíšu nikde a nikomu, ale u syna je to jiný. Tam se neskutečně těším z každýho pokroku, protože mi to dává větší a větší naději, že nakonec bude úplně "normální". Až na estetické odlišnosti. No a té kamarádce jsem vždycky psala třeba: M.miluje zvířata, už pozná i surikatu! A ona hned odpoví: To je super, to M.zna i bobra třeba (například). Prostě vždy tu mou radost musí něčím "přebít" a zadusit. Od jisté doby ji nic nepíšu.....

orisek56
5. led 2022

@niliho nejlíp jedním uchem tam druhým ven. Víš co já keců poslechla a a ještě k tomu od svobodných členů rodiny, kteří nikdy děti neměli? V půl roce nejstarší dcery se na mě obořili, že ji odmítám dat majolku a guláš, vyloženě na mě rvali, že z dítěte udělám anorektik a co nebude normálně jist. Že o snídani místo prikrmu jsem měla cpat decku sušenku, nebo čokoládu. Keci o nočníku to mám taky za sebou a pindy, že mám dečka dát do školky...posledně jsem je se starší poslechla a to už neudělám. Dcera dotáhla ze školky něco tak neskutečnýho, že i covid se tomu nevyrovnal. Skončili jsme ve špitále se záhadnými bakteriemi v moči, vyhrožováním, že má dcera něco s ledvinami a pak se to u nás porad točilo, až já z toho měla zánět ucha jako těhotná a dcera taky. Teď mám opět pindy, že si odpočinu a že holka zaostává atd. A protože mám doma miminko, tak mě ani nehne. Stačí že ji čeká letos povinný předškolní rok.
A kamarádka co má potřebu do tebe rýt a dělat nějaké porovnání není úplně koser kamarádka. Ja si to ke svým nedovolím, respektuju je i vývoj jejich děti. Neřeš to, každé dítě je originál....až nás budou chtít klonovat tak dejme tomu, do té doby nikdo není stejný.

chrystyanna
5. led 2022

@niliho chci vidět dvouleté/tříleté dítě, co je samostatné a nepotřebuje rodiče fakt jo. Plenky třeba nema ale kolik teplacku večer pere ;)
@orisek56 mluvíš mi v něčem z duše.. Koupit děcku rok a půl ovoce ne. Přitáhnout mu jako Mikuláše kilo kakaové hmoty(to není ani čokoláda), to jo.
Když nechce jist, tak mu to nacpi do pusy nebo mu děj tohle(koláč, čokoláda),
Rej paní že jsem s ním doma a on jako nemluví má chyba ale že mu v TV pusti cokoli, aby byl chvíli v klidu to jo.

orisek56
5. led 2022

@chrystyanna no tak nějak. Jenže já mám rodinu v drtivé většině sedící u tv i když mají kolem sebe neskutečne krásy přímo národního parku, oni nepěstují žádné širší obzory života, takže tak usuzují podle sebe, klasika.

niliho
autor
6. led 2022

@me_druhe_ja ani já nejsem ten typ, že bych se neustále vychloubala, co umí nebo naopak si stěžovala, co ještě neumí. Ale to bylo neustále a my už umíme na nočník a bez nehod, a jaká je to šikulka, že se to během týdne naučila atd. A když jsem se náhodou někdy s něčím pochubila, tak to bylo no vidíš, nic žádná podpora

niliho
autor
6. led 2022

@orisek56 jo to jsem taky pořád poslouchala, že proč mu nedám v půl roce guláš a svíčkovou apod. A proč mu vařím takové sračky, proč mu nedám normální jídlo a když se nám zpočátku nedařilo kojení a já to prostě nevzdala a bojovala dál, tak to bylo pořád, dej mu umělé, co řešíš, však já jsem taky nekojila a proč děláš to a tamto, já to dělala tak a tak. Nejhorší je toto vysvětlit starší generaci, oni mají prostě svoje zajeté a jim člověk nevysvětlí, že se spousta věcí už nedělá. Nejvíce mě rozčilovalo, že proč syna neposazuju mezi polštáře. Říkám, proč, protože se to prostě nedělá. A to bylo pořád něco a teď zase, že je takový a makový a pak člověk jen uvažuje a hlodá to v něm

orisek56
6. led 2022

@niliho jo mlíko. Sice prostřední i teď nejmladší na UM skončily, ale ty keci když jsem kjoit mohla jako že, dej jí umělé, však tvoje mlíko je slabé, to ji nevyzivi ani nenasytní, malá se potřebuje pořádně najíst a nebude mít vývin. To jsem měla úplně rudo z tohoto prohlášení.

pavlajc
6. led 2022

Pekny den. Mohu se zeptat? Nejsem si jista jestli bylo uz nekde napsano. A jak reagujete vy? V pripade venku treba, kdy zacne "rvat" a chce jit jinam? Nektere projevy mohou byt i neduslednosti. Tim nemam na mysly tresty. S plenkami bych si zatim nelamala hlavu v 2,5 letech. Zkousela bych. Nabizela bych. Pochvalit treba uz jen za sednuti na nocnicek.

misaky
6. led 2022

@niliho miluju tohle řešení všech okolo. Mně trvalo strašně dlouho než jsem se srovnala se všema poznámkama a naučila se nadhledu. První dítě bylo hooodně náročný a měla jsem problémy sama se sebou a poznámky moc nepomohly. Např. spousta lidí, zejména ženských, mělo potřebu komentovat moje kojení, nakonec jsem zjistila, že žádná z nich nekojila dýl než tři měsíce, některý vůbec. (To nemyslím nijak proti nekojícím, jen je to jako bych já říkala jiný mamince jaký UM a kolik a kdy má dávat). A hromada dalších věcí. Když jsem si srovnala, že jde hlavně o mě a moje dítě a že nemusím nikomu nic vysvětlovat, obhajovat atd. dýchá se nám líp.
Určitě je dítě taky ve stresu, když se stresuje máma, to asi známe všechny.
A na uklidnění, mám taky 2,5 leté dítě, nemluví max pár slov jinak spíš zvuky, na nočník taky zatím nechodí. Párkrát jsem zkusila a byl to spíš boj tak jsem to nechala. Teď se to zdá lepší tak zkoušíme.
S mluvením myslím, že má trošku horší držení těla, ne úplně zpevněný střed těla a může to být i tím (nemusí), ale tak si hrajem na různý balanční pohyby.
A absolutně mě neposlechne, pokud nechce, teď pomalinku občas zareaguje, ale jinak mi furt někam utíká 🤷🏻‍♀️. Ale vidím, že se to lepší. Má prostě svou hlavu a dělá si co chce. Kolikrát jsem slyšela jestli není hluchý ani nepočítám. Samozřejmě mě to taky napadlo, ale zjistila jsem, že není, takže od tý doby dobrý.
Pro srovnání, o dva roky starší dítě mluví od roka a půl, ve dvou letech vyprávěla příběhy a byla bez plen. Zas neumí R a Ř, což zas mladší umí (tři je jedno z pár slov co říká). Takže ani stejný geny nemusí mít stejný vývoj a kamarádka to může hned u dalšího taky poznat.
A že působí jako miminko ... no... je pravda, že starší tím jak toho spoustu uměla mi furt přišla "už velká" a teď si užívám to miminko no.

niliho
autor
6. led 2022

@orisek56 přesně tak, tyhle řeči mám ráda. Zpočátku nám to prostě nešlo, měsíc jsme bojovali, než se malý pořádně rozkojil a to hned bylo dej mu UM, říkám ne, nechci to vzdát, budeme bojovat a pak se krásně naučil a do roku byl kojený

Strana
z4