Kam se obrátit, když dvouleté dítě nemluví?
Dobrý den, potřebuju poradit, kam se obrátit. Naše doktorka to řešit nechce, prý má čas. Ale já pochybuju, že by se jen tak zničehonic rozmluvil. Syn má čerstvě 2 roky a neříká ani základní slova jako máma, táta, bába ani zvuky brmm apod. Vytvořil si totiž komplet svůj jazyk a tím mluví - tle, dldldldl, sese a ukazuje. Takto se dorozumívá. Připadá mi jako neandrtálec, jen mu dát kyj. Jinak rozumí všemu co mu řeknu, odnese, přinese, udělá, ale nemá absolutně snahu po mě cokoli opakovat a když na něj tlačím, tak se hystericky rozbrečí. Jsem z toho už dost špatná, když chodíme mezi děti a i mladší tam krásně mluví- mami letadlo, autobus, bobo...
Dcera ve 2r taky mluvila svou řečí (ale mělo to svou logiku, dalo se to přeložit, dlouhá souvětí). Vydupala jsem si logopeda (nával, takže jsme se dostali ve 3 letech) a od té doby přes 3 roky dřeme. Do 3 let nechtěla opakovat, pořád jsem jí něco četla/říkala/zpívala a nic. Ani teď v 6r nemá čistou výslovnost, ale zvládla nástup do školy jako jedna z nejmladších a to začala mluvit víc "normálně až tak v 4,5r, do té doby taky občas řekla nějaká svá podivná slova (takže půlka věty ok a půlka blbost). Doktoři taky nic moc neřeší (aneb když slyší na ORL, tak je pro ně pohoda, já si pak navíc oběhala foniatrii a Benaudiru, kde se problém ukázal...kromě toho i neurovyvojovou terapii, inhibici primárních reflexů, odblokování blokád - nebylo poznat, že tam jsou, vždy byla pohybové nadprůměr). Takže vše jsem si musela zjistit, načíst a oběhat sama a dát jen na svou intuici. Školka nepomohla skoro vůbec, ani mluvící kroužky. Pomáhá jen moje cílené učení.
Syn oproti tomu mluví průměrně, normální vývoj, a to se mu věnují tak z 30 % co tenkrát dceři. On prostě někde nějaké slovo v dáli zaslechne a hned ho použije, bez námahy (s dětskou výslovností).
Každý bude samozřejmě radit dle svých zkušeností. Já mám dceru s vývojovou dysfázií (i přes všechnu práci s ní mluví v 5 letech hůře než většina tříletých dětí, bez té dopomoci si ani nechci představovat), takže radím spíš nečekat. Čekačky jsou všude dlouhé (logoped, psycholog...), a lepší jít zbytečně než řešit pozdě.
Ve dvou letech bych opravdu ještě zůstala v klidu. Ještě je fakt hodně brzo. Ale zase bych nečekala do tří let, pokud bys neviděla posun. Osobně bych počkala do 2,5 let a pokud by se do té doby nic výrazně nezměnilo, už bych objednala logopeda. Pokud by začal říkat aspon něco, opakovat,.tak bych neblaznila do těch 3.
Jinak fakt to není vaše chyba. Ani omylem. Každé dítě je jiné. Maminky mají často dojem, že zmůžou i nemožné, ale pravdou je, že jaké dítě je/bude ovlivnime jen málo. 😀
Já mám taky dvě "srovnávací" děti. Starší nemocný (komplexní handicap), mladší zdravá. Starší má za pár dní pět a zatím i přes miliony knih, logopedii a další a další terapie mluví jen max dvou až tří slovní spojení. I když občas už řekne komplexní větu ("tady jsem. Kde je táta." Ale to je max).
A mladší? Tam mám pocit, že kdybych byla 3 roky úplně potichu, bude mluvit krásně. A oběma jazyky naprosto parádně (jsme biligvni rodina). A to jí ještě nejsou 4. Fakt zvládá plnohodnotne oba jazyky, krásně přepíná a vše. Takže my rodiče fakt moc vliv nemáme😀
Urcite sa objednajte ku klinickemu logopedovi.
Ak mate FB/Instagram, doporucujem pozriet aj na profil logopedie_jinak.
@themuffin Kluci obecně začínají mluvit později. V době, kdy holčičky mluví ve větách, spousta kluků řekne jen mama, papat. Takže určitě nesrovnávat. Chápu, že tě stresuje, že čekáš další a s mimčem budeš řešit logopedii staršího, ale tak to prostě je, když máš víc dětí. Čekačka na logopedii je minimálně půl roku. Do 3 let má ale ještě čas.
Syn nastupoval ve trech v zari do skolky s tim, ze vse je "ma" a max nejake citoslovce. V rijnu si stoupl pred stul "Mami, kde je muj mec?" A uz pusu nezavrel... Ve ctyrech zacal chodit na logopedii a doted cvicime. Letos mu je 8 a byl druhy v recitacni soutezi.
Dceru vzali na logopedii po druhem roce, protoze krome nemluveni i nejedla, coz ma souvislost. Do skolky sla s par slovicky. Ale ted je ji sest a ja zamackavam slzu, jak bylo krasne, kdyz nemluvilo ani jedno z mych deti 😆 Nemusela mit ani odklad nastupu do skoly, syn ano (nejen kvuli reci).
Takze urcite resit vcas, nenechat se uchlacholit, ale chce to vydrzet...
(TV jsme porizovali, kdyz bylo mladsi 2 roky a kdyz se po dvou letech rozbila, dalsi uz jsme neporidili. Cteme kazdy den a doma je to jako na pavlaci... Jen k otrepanemu "nemluvi, urcite mu nectete, nezpivate a cely den sedi u TV"
@tereza0111 Mně zas dr. na 5lete prohlídce u dcery, která mluvila krásně všechno (L, sykavky...), krom R a Ř, chtěla doporučovat logo. Měsíc předtím jsme měli logopedickou depistáž v MŠ a naše učitelky se divily,źe jí tam chci nechat taky přezkoušet, źe mluví velmi krásně, že to není potřeba. Oproti tomu u syna jsem viděla srovnání, že ve 4 letech fakt patlal hodně, na depistáži v MŠ téměř vůbec nespolupracoval, takže naopak okamžitě doporučení do SPC a logopedie od 4,5 roku. Jen L jsme trénovali dost přes rok, než ho začal říkat dobře.
@themuffin dcera tedy ve dvou letech uměla máma táta, ale jinak stejně jako vy píšete, na vše měla (má do teď) svůj slovník (například genge=mrkev ) nebo zaměňuje (Boty= boty nebo fotky v telefonu, záleží na situaci), od července začala chodit párkrát týdně do dětské skupiny a začala se hodně rozmlouvat. Ještě teda to není top komplet slovník ale hodně se posunula, v lednu ji budou 3roky a kromě miuju tě neřekne žádné slovní spojení, jen sem tam nějaké nové slovo ale moc jich taky není, myslím že do 50ti srozumitelnych slov bychom se vlezli. U nás se malá učí skokově ze dne na den a pak třeba měsíce zase žádný posun, ale oni to doženou
Syn ve 2 nemluvil vůbec. Teď ve 2.5 jsou to jeho slova a slabiky. Ve 2 jsem ho objednala ke klinické logopedce. Jelikož rozumí, doporučila dal zkoušet doma a jsme objednání na kontrolu za měsíc.
Mezitím jsem si zařídila zadanky na ORL a foniometrii a objednala ho.
Nečekala bych. Na vyšetření se čeká dlouho.
Doma podporují řeč čtením, senzory play, hodně chodíme do lesa, kde se učí při pohybu (je akční, potřebuje pohyb, aby nasaval informace)
@evab112 na foniatrii a orl jsme byli v létě a tam je všechno v pořádku. Každý den chodíme ven, teď jsme zařadili skupinové cvičení pro mrňata a doma každý den čteme a hodně mu artikuju. On ale nemá zájem, ani neudrží pozornost a chce si jít hrát. Dnes mají ordinační dobu na logopedii u nás ve městě, tak tam zkusím zavolat.
Nebojte se jsou děti, které se rozmluví až ve školce 😉,času má dost
@el13 psala jsem výše, že na orl a foniatrii jsme byli a tam je všechno v pořádku. Už jsem na logopedii volala a jsme v pořadníku, vypadá to na jaro. Paní říkala, že už by něco říkat měl, ale že je ještě malinký, tak je možné, že tam bude do jara nějaký posun. Pokud ne, tak pak s tím budeme pracovat.
@themuffin ze zvedavosti, jak vypada vysetreni na foniatrii v tomhle veku? To se pripadna dysfazie asi jeste nepozna nebo?
@themuffin Myslím, že je dobře, že ses objednala. Aspoň nebudete ztrácet čas, pokud nedojde k posunu. Náš syn do 2 let taky nemluvil, nedělal ani zvuky zvířat, neopakoval. Už jsem z toho byla v depresi, že na něj asi málo mluvime (blbost). Měl takovou svoji hatmatilku, jednomu zvuku vlastně odpovídaly třeba 3 významy, podle kontextu se to dalo rozlišit. Vedlo to u něj i ke vzteku, asi z neporozumění z naší strany. Po druhém roce to ovšem rozbalil tak rychle, že za 3 měsíce mluvil ve větách, říkal mi maminko a před třetím rokem vyslovovat R. Nástup řeči měl pozdější, ale vlastně predehnal i děti mluvící i o rok déle. Doporučuje se na dítě netlačit, nemusíš přehnaně artikulovat, pozitivně motivovat, nepouštět reprodukovanou řeč (audio pohádky, rádio, TV,...). Posilovat orofacialni svalstvo, naučit pít z hrnku a omezit brcka (lahvičky). Koukni taky na Logopedii jinak.
@themuffin Ještě k té motivaci a opakování — syn např. říkal "go" s významem velký nebo kámen. Vždy když to řekl, odpověděla jsem mu něco ve smyslu: "Ano, správně, je to velký pes." Prostě dát vědět, že mu rozumíš, dělá to správně, ale zároveň být mluvní vzor. A nedoporučují se zdrobněliny které můžou být matoucí.
@tereza0111 na monitoru běžela mašinka a v určitém okamžiku udělala nějaký zvuk a měřily se odezvy v uších. Z toho ale strach nemám. On slyší hodně dobře. I když jsem byla v jiné místnosti a zády k sobě a řekla kde má to razítko, vyhrnul si rukáv a došel mi ho ukázat (byli jsme na cvičení a tam jako odměnu na konci dostali obtisk zvířátka na ruku).
@themuffin Nejlíp se to učí ve vaně 🙂 Ještě můžeš zkusit podpořit rybím tukem. A pak rozvíjet jemnou, ale i hrubou motoriku. Obojí přispívá k dozrávají mozku. Kreslení syna třeba vůbec nebaví, ale montování, navlekani, sensory play dělá rád. Chůze v lese přes kořeny, doma prekazkove dráhy. Vážně to pomáhá.
Syn se rozmluvil až po třetím roce ve školce . Teď je mu 4,5 roku a hubu nezavře 🤦 Hned mu bylo celkem rozumět. Jak kdyby všechno ukládal na disk a pak to jen vytáhnul. Měl to takhle se vším. Pliny, kojení, odstěhování se do pokojíku. Prostě prásk a bylo.
@themuffin Aha, tak to bylo asi spis hlavne o vysetreni sluchu - to je jen jedna cast foniatrie. jInak je to vysetreni naprosto k nezaplaceni na vyvojovou dysfazii, ale na to je opravdu jeste maly
Napr. 5. letech lekarka se zameruje na to, jak na tom je dite celkove - sleduje motoriku, jak se hybe, navleka koralky, drzi stabilitu, jak vypada kresba, jestli umi tvorit vety a gramaticky spravne (rody, sklonovani, mnozna cisla) jestli umi tvorit pribeh, jestli chape spravne predlozky, abstraktni pojmy, cas (vcera, zitra) celkove vypraveni + schopnost porozumeni. Z toho se pak pozna pripadna dysfazie, ale na to je v jeho veku pokud neni zcela markantni jeste proste brzy. Jazykove sleduje take pohyb jazyka, jestli neni "liny" jestli ho dite spravne ovlada do vsech smeru, jestli u slov ktera rika je tvori spravne, tyjo bylo to vysetreni pres 2 hodiny
Takze foniatrii neber, ze jste byli, ta vas bude cekat urcite znovu, pokud by se nerozmluvil. Ale je opravdu jeste malicky, mluvte, trenujte a ono se neco dit zacne 🙂 Trenovala bych mozna ten jazyk, i logopedi s tim tak nejak zacinaji, ale tak nejak spis pro tvuj pocit, hodne deti dela jen zvuky a pak velmi rychle zacnou mluvit ve vetach - maji to navnimane, jen se to jeste "nespojilo".

Synovi jsou 2r a 2m a taky nemluví. Obvodak to neřeší. Na logopedii jsem ho objednala - u nas je cekacka rok a vice. Kluk od známe taky do 2r a 1m nemluvil a behem 2m udělal ohromný pokrok a říká min. 20 slov. Tak snad to prijde brzy i u nas a u vas.