icon

Kdy navštívit logopeda s dvouletým dítětem?

24. črc 2022

Mrňous nám nemluví, tak to chceme začít řešit. Je tu někdo, kdo řešil logopeda už ve dvou letech?

Strana
z2
kackacka37
26. črc 2022

Začala jsem též řešit posledního syna ve dvou letech, ale hlavně proto, že ani nerozuměl. Dostali jsme se tam stejně až za 8mesicu, mezitím vše naštěstí dohnal...Pokud dítě rozumí, mluví alespoň hatmatilkou, tak bych ještě počkala...ale je fakt, že čekací lhůty jsou dlouhé a případné disfazie je lepší podchytit co nejdříve.

katkapavlik
26. črc 2022

Ano chodíme s Filou od 2,5r.
ll

ninive211
26. črc 2022

Otázka je, co to je "vůbec nemluví", pokud nemluvi plynule ve vetach, je to normalni, pokud nerika ani mama, tata, babi, deda, bafbaf (pes) a tak podobne, tak bych predevsim asi nejdriv resila nejakou neurologii, zda je vyvojove v poradku. Jinak bych teda pockala na triletou prohlidkou a tam se poradila s pediatrem o pripadne zadance na logopedii. Driv to nema smysl resit. Opravdu velka vetsina deti se najednou poradne rozmluvi az ve skolce (zejmena kluci) a stejne si osobne nedojazu predstavit s dvouletakem delat nejake pravidelne logo cviceni, aby to melo efekt. Pockala bych do 3 let a uvidis.

milebr
26. črc 2022

Hezký den, zastávám názor, že maminka má řešit situaci ohledně vývoje dítěte, jakmile na to opakovaně myslí, nedá jí to spát, neuklidní ji názory nejbližších a zkrátka chce odbornou radu. Už ve 2 letech může logoped dát doporučení, jak vhodně rozvíjet řeč dítěte (není to jen o výslovnosti jednotlivých hlásek). Věřím, že Váš mrňous je zdravý a další setkání bude až s odstupem času, uklidní Vás, že je vše v pořádku. V tomto věku je ve většině případů limitovaná spolupráce s dítětem. V domácím prostředí, hravou formou můžete stimulovat dítě k rozvoji nejen řeči dostatečně. O to lepší podmínky byste měli za pár let, kdyby došlo na standardní logopedickou péči. Držím pěsti.

fandysek_1
26. črc 2022

@brunetka11 a u nás zase nebylo potřeba žádné jiné vyšetření než klinickou logopedkou i s diagnostikovanou dysfazii. Takže to bude záležet na logopedce.

fandysek_1
26. črc 2022

Dnes vím, že jsem do těch tří neměla čekat a jít klidně ve 2,5. Ale nevadí ihned po návštěvě logopedie byl posun.

danvitka
26. črc 2022

@milebr TOP! Odpověď. 🙏

evunkas
27. črc 2022

@dashyyy dobre ráno,můžu se zeptat,jaká cvičení Vám byla doporučena?Máme dceru 22 měsíců mnoho toho nenamluví a mám pocit,že to je právě oslabeným svalstvem...předem moc děkuji

dashyyy
27. črc 2022

@evunkas různé cviky hlavně jazykem, olizování rtů, špička k nosu, nafukování tváří, měl cviky se špachtličkama, kdy jsme z různých stran tlačili na jazyk a on přetlačoval tu špachtličku.. pokud ale máte nějaké podezření běžte konzultovat s odborníkem 😉

izz76
29. črc 2022

S dcerou jsem byla poprvé na logopedii ve 2a3/4. Jednalo se o klinickou logopedku, dcera v té době říkala asi 25 slov i s citoslovci. K logopedce jsme šly protože už jsem byla nervózní,nepřipadalo mi úplně v pořádku,že nemluví,navíc manželův syn s prvního vztahu,mluvil velmi špatně a dlouho se na tom muselo pracovat. Bála jsem tedy nějaké dědičného předpokladu. Logopedku si s dcerou jen hrála,zkoušela tím jak chápe a rozumí,bylo zjištěno,že chápe výborně,dokonce dle nějaké tabulky lépe než na svůj věk. Další kontrola byla až za půl roku,kdy už dcera chodila 3mesice do školky a mluvila mnohem,mnohem lépe. Taky myslím,že je lepší to řešit dřív,než se pak zbytečně divit,že dítě jde už do školy a ještě šišlá.

evunkas
30. črc 2022

@dashyyy super,díky moc...

Strana
z2