Kdy si vaše mimčo začalo sedat?
Ahoj vsem, chtela jsem se zeptat, kdy si vase miminko zacalo sedat? Dneska jsme byly na 8 mesicni u doktorky a ta rikala, ze uz by to mela zvladat a ze ji dame jeste mesic a kdyztak nas posle na nejake cviceni, tak me jen zajimaji vase zkusenosti.Diky:)
@z_u_z_a_n_a_1988 Taky myslím. Při nejhorším by Vás poslala na rehabky, kde by Vás uklidnili, že je vše v normě 🙂. Ve stacionáři třeba vůbec nesledovali, zda a kdy si dcera sedá, velký důraz byl kladen zejména na to lezení, předtím na otáčení na bříško a pasení koníků a později na samostatnou chůzi...
@z_u_z_a_n_a_1988 Moji kluci se sami posadili až tak v roce a čtvrt. Mám teď 9měsíční dítě a taky nesedí. Necvičila jsem doposud s žádným z nich.
Pokud se bude holčička vyvíjet dále dobře (poleze, začne si stoupat, atp.), tak bych doktorce prostě řekla, že už se párkrát posadila (aby s tím přestala otravovat) a bylo by.
Sed je vrchol motorického vývoje a v dospělosti se nasedí ještě dost ;).
synek byl docela pohybově napřed a sedat si začal právě v tom osmém měsíci, takže máte ještě měsíc i dva čas, hlavně ji sama neposazuj, a nijak nepomáhej, až na to bude mít pevné bříško i záda, tak se posadí, neboj, není pozadu, nejhorší je děti posazovat, když k tomu ještě nedorostly, nedej bože vodit za ručičky a nutit stát či chodit, ideálně jim prostě dát prostor na zemi a nechat je se válet, později lézt, čím déle, tím lépe, lezení je důležitější, než chození, i když se každý chlubí chozením, lezení je zlato
Dcerka začala lézt a do týdne i sedět až ke konci 8měsíce. Přitahování za ručičky jsem někde četla že se nedoporučuje, stejně tak posazování když se do sedu ještě sama nedostane. Ale přiznám se, že jsem malou zkoušela od toho 8měsíce posadit a to se udržela v pohodě, myslím, že ji to pak i víc namotivovalo že se do sedu snažila dostat sama.
Všechny 3 děti si sedly, až když začaly lézt. První dcera v 8m (úplně vynechala plazení), druhá dcera v 10m (od 8m se plazila), syn v 9m (od 7m se plazil).
nám se malá posadila zhruba týden před oslavou 8 měsíců 🙂 nejdřív to byl šíkmý z lehu na bříšku a po pár dnech už ze šikmého krásně do rovného bez podpěry ručiček.... Jinak až teď se pomalu rozlézá a neplazila se nikdy.... má 8 měsíců a týden
V 7m sikmy sed s oporou ruky, ted, v 8m zacla lezt. Chodime na cviceni a sedet zatim nema, ma se poradne rozlezt 😉
Tusim kolem 8 mesice uplne bez pridrzovani.. Neboj kazde ditko ma svuj cas 😉
@
@kachnicky ja se ani nebojim, ale doktorka nam dala mesic a v pripade, ze se neposadi, posle nas na cviceni..
@z_u_z_a_n_a_1988 to cvičení není až tak strašlivé jak to zní... my cvičily od 6 měsíce vojtovku... na začátku zahul, to ano ale malá se nám krásně rozhybala a z miminka co se ani neotacelo je miminko co se v 8 měsících otáčí, pivotuje, začíná lézt, sedí a povídá o sto šest..... navíc cvičení můžete vzdy odmítnout 🙂 a dle mého názoru máte ještě tak měsíc, dva čas 🙂
ono to je ruzne ...kazde dite ma svuj cas, svuj styl atd.... 1. nejstarsi dcera me sedela v 6mes krasne sama a v 10mes uz i behala a lezeni uplne vynechala,2. starsi dcera sedela sama v 7mes lezla atd....celkem podle "ucebnice" 3. mladsi dcera sedela taky kolem 7mes lezla atd jako starsi, a ted nejmladsi synator je mu 8.5mes a sam nesedi...plazi se dostane se kam chce...ale zatim nic extra velkeho 🙂 proste asi ma svuj chlapskej pomalej styl 🙂 klidek pohoda vsak me nic neutece ...zatim se nestresuji a dr taky nic nerikala tak ok ...az se mu bude chtit tak to udela ...vsak se jeste "nasedi" 😀
@z_u_z_a_n_a_1988 me to prijde jako blbost 😟 myslim ze kazde mimco ma svuj cas 😕
Plno dětí kolem mě v 8.měsíci nesedí - prý se motorická zdatnost dědí, takže zkus se zeptat rodičů, jak jsi na tom byla ty 🙂
To má, ale musí mít vyvinuté svaly, aby to zvládlo. Pokud to tak není, je třeba na tom zapracovat, aby se to pak neučilo špatně. Příklad - mojí známé holčička se začala přetáčet hodně brzo a známá byla ráda, jak je šikovná, pak se přišlo na to, že to dělá špatně, navíc si to hodně zafixovala a špatně se to napravuje. Váže se to i k lezení, stavění, kdy nejde přes šermíře, ale ostře vzhůru, takže se jí křiví nožičky. Kdyby se na to přišlo hned, už by to bylo v pořádku...
@z_u_z_a_n_a_1988 Dlouho pérování na kolínkách a pak vše naráz (v 8. měsíci) - rozlezení po kolínkách, samostatný sed a stoupání u opory.
To je blbost, mne dcera zacala sama sedet skoro az v roce, to same lezeni a plazeni, vse oproti ostatnim detem "pozdeji". Chodit zacala samostatne v prostoru skoro az v 17.mesicich a vubec nic se nestalo, jen mela na vsechno vic casu..
@z_u_z_a_n_a_1988 Pokud dela vse normalne, neni duvod, abyste chodili na cviceni. Nas si sedl az po 10., myslim v 11. To uz lezl a sedl si uplne nakonec. V tu dobu uz se stavel a mozna chodil kolem nabytku, ale sedl si proste az na konec. Meli jsme podobnou doktorku. Nesmis se nechat. Kdyby delal neco spatne, byl krivej, mel asymetrii tak nereknu. Ale v 8 mesicich sedi asi malokdo.
@z_u_z_a_n_a_1988 ja bych ji to odmitla, i kdyz ti dala ultimatum. Pokud neni krivej...viz vyse.
@z_u_z_a_n_a_1988 naše malá se posadila někdy před koncem sedmého mesice, asi dva týdny na to si stoupla a teď ji bylo 9m a trénuje stání a chození kolem nabytku. Paní kiedronova tvrdí, ze ideální čas na sezení je kolem 9m., ale každý ma svůj rytmus.. některé děti vůbec nesedí, a uz dávno chodí.., podstatne je lezení, ono sedět může bejt nuda..😀
Tak já dám zkušenost ještě osobní - můj Honzík se narodil s naštípnutou klíční kostí. Takže jsem měli odložené pokládání na bříško, nošení v šátku, kontrolu kyčelního kloubu. Do tabulek prostě nezapadal, co jsme si toho vyslechli, co bude dělat špatně, že je pozadu. Jednou mi ruply nervy a přešla jsem k rodinné pediatře, která Honzíka znala spíš osobně než jen profesně, viděla ho v reálu, jak se pohybuje. To mu byly asi 4měsíce, už pěkně pásl koníčky. V ničem problém neviděla.
Nyní je Honzíkovi rok a den - od 6 .měsíce se otáčel na oboje strany, od 7. se plazí a sedí, od 9.měsíce chodí v prostoru, od 10.měsíce chodí venku, od roku už běhá... ono stačí nějaká blbost do začátku a už je to problém. Proto nesnáším tabulky, počítají jen se zdravými jedinci.
@dokument rekla bych, ze dela vse normalne..o tom, ze by byla kriva nebo mela nejakou asymetrii, doktorka nic nerikala, takze v tom asi problem nebude..
@helen_h na kolinkach taky perujeme uz docela dlouho, tak uvidime, kdy se to zmeni v lezeni..🙂
@astyna ja mam opacnou zkusenost, dost deti kolem me v 8 mesici sedi..
@z_u_z_a_n_a_1988 rozhodně vás nechci strašit ale o asymetrii mojí dcery jsem se dozvěděla až na rehabilitacích, kam jsem si došla sama bez doporučení kvůli tomu, že se malá přestala přetáčet... také jsem se tam dozvěděla, že má kýlu a diastázu...
pediatra mi vždy řekla že mám krásné miminko a ta rýha co je na zadečku "navíc" je zapařenina...
@z_u_z_a_n_a_1988 a všechny i lezou? Ty sedící? Kamaradcin chlapeček sedel záhy, ale nechtěl asi do roku lézt, nebo i déle. Sedel jak pecka a nic ho nemotivovalo k pohybu. V 8 měsících se nepretacel na bříško.
@klican jestliže si dítě sedne ze stoje, tak "nesedí". Ta fotka ani není pravý sed.... Z lehu si dítě též správně nesedne. Jediný pravý sed je, že jde na čtyři a z toho si sedne a udrží se, když má obě nohy dopředu 😉

Má 9,5 měsíce a nesedí. Hlavně, že už 2,5 měsíce chodí kolem nábytku, to je asi větší zábava než jen sedět 🙂