Kojenec - kolik je optimální váha po týdnu?

misa845
19. čer 2015

Chci se jen zeptat, kolik je optimální váha kojence po týdnu.. Dnes jsme byli v poradně a naše Terezka(19 dní) přibrala po týdnu 100g. Prý to není moc, ale lepší než nic.. No já jsem si říkala, že u každého dítěte je to individuální. Bojím se ale, že ji nestačí moje mléko.. Jak mám kojit, po jak dlouhé době, mám za jedno kojení střídat prsa?

lv
19. čer 2015

Není to moc, ale stačí to - neboj se..Koj jak dcerka chce, kdy má hlad. Kojene děti přebírají více skokove, než pravidelně. Prsa střídat můžeš, pokud by ještě pila, nutné to není. Ver si, dokázeš své dítě uzivit!

apacheee
AMBASADORKA
19. čer 2015

Neboj, koj jak miminko potřebuje. Mně do 4. měsíce Eliášek přibíral strašně moc a pak 2 měsíce byly přírůstky opravdu minimální. Sleduj jestli není miminko dehydrované a neřeš, jak přibírá, ale to zda je spokojené🙂

luciinka001
19. čer 2015

Ja mam holcicku 3tydny a 4 dny a pribrala mi taky jen 100g.. rikal taky z to neni moc ale ze co bych po jejim malickym telicku chtela 🙂 takze dal taky kojim a nedelam si s tim hlavu,jsem rada ze to jde nahoru a ne dolu 🙂

betelgeuzz
19. čer 2015

No není to moc na týdenní miminko. Koj co nejvíc, teď se dá tvorba mléka hodně ovlivnit. Vystřídat obě prsa a kojit i v noci. Nenechat dítě spát celou noc, já na to bohužel doplatila, byla jsem ráda, že mladší spí celou noc a ona v podstatě strádala hlady, ale vypadala jako spokojené dítě.

betelgeuzz
19. čer 2015

A ještě je jedna dobrá rada, nakojit dítě před poradnou. Protože když je dítě hladové, tak má třeba o 100 g míň, než by mělo nakrmené.

jitavrtule
19. čer 2015

@misa845 pokud pribira, vubec neres,ze by ji MM nestacilo. Koj,jak si malá řekne,nesnaž se to podřídit nějakému rozpisu. Může to být po hodině, po dvou, po třech...stejně tak je lepší neupínat se na to jak dlouho je u prsa,ale spíš koukat jak kvalitně pije. Může být u prsa klidně hodinu,když z toho 50 minut produdlá,bude to ve výsledku min efektivní než 20 minut kvalitního pití. Střídat prsa může v takovém případě pomoct,miminka lépe sají. Já třeba kojim z jednoho prsu,druhý nabídnu,ale malá už většinou nechce,max si zadudá pro lepší spaní😉Naše dr. za normální považuje přírůstek cca 100-250g týdně,ale je fakt co pise lv o skokovem pribirani. Resit to ma smysl pokud by nejak dyl nepribirala nebo jen malo.
Nejsem dr.,ale prijde mi,ze se s vazenim a neustalym sledovanim akorat zbytecne maminky stresují. Elu vážila pediatra v 1. a 2. tydnu a pak až teď v 5.tém a otázku "kolik váží?" jsem v těch 3 týdnech slyšela snad milionkrát. Jako by na tom záleželo,když zjevně prospívá.

martinkka
19. čer 2015

Přírůstek 100gr za týden je na dolní hranici normy, takže je to OK, i když by mohla přibrat víc. Koj klidně po 2 hodinách, hlavně koj i v noci, nenech ji celou noc spát, v noci se dělá mlíko nejvíc a děti často pijí v noci nejlíp. A hlavně musíš jíst a hlavně hodně pít, nejlíp kojící čaje, meltu. V lékárně se dají koupit homeopatika na podporu kojení - riccinus. Prsa podle mě není nutné střídat, ale záleží na Tobě, u prvního syna jsem je střídala,taky pomalu přibíral a během jednoho kojení jsem je vystřídala i dvakrát. Taky se nedoporučuje kojit déle než třeba 20 minut a z vlastní zkušenosti vim, že když miminku necháš prso dýl, tak spíš dudá než pije, ale chce to opravdu vypozorovat, a uvidíš, kolik přibere za další týden. Ono je to hlídání váhy u novorozence hodně důležitý, protože není pravda, že jde vždycky poznat, že mimčo správně neprospívá. Ve svým blízkým okolí jsem měla kamarádku s chlapečkem, který vypadal jako spokojený miminko, kamarádka ho chválila, jak je hodný, krásně spinká a ono to bylo tim, že neprospíval a byl unavený a proto tak hodný, nakonec skončili v nemocnici. Tím nechci nikoho strašit, jen bych chtěla zdůraznit, že jsou přírůstky na váze hodně důležitý a ne vždy může maminka poznat, že mimčo "trpí hlady". Na Tvém místě bych se na kojení zaměřila, kojila často, hodně pila a po týdnu šla malou znovu převážit a uvidíš 🙂

misa845
autor
22. čer 2015

děkuju všem! Budu se snažit, co to dá.. jen bradavky mám totál zničený a bolavý.. mažu je skoro pořád.

betelgeuzz
22. čer 2015

@misa845 to by asi chtělo zkontrolovat techniku kojení nějakou laktační poradkyní.

evulina77
24. čer 2015

@misa845 koj dál na požádání mimča, na nějaký harmonogram není místo. Jinak doporučuji stránky kojeni.net, tam je hodně rad a typů, mě osobně hodně pomohly...