Méně času na druhé dítě. Jak to máte vy?
Ahoj. 😊 chtela bych se zeptat, jestli to mate nektera podobne a jak to pripadne resite. 😊 mam dve dcerky-4 roky a 1 rok. Kdyz se narodila mladsi, starsi byla s nama 4 mesice doma a pak nastoupila do skolky. Ale asi celkem standardne byva celkem casto nemocna, takze jsme doma vsechny spolu, posledni 3 mesice v podstate nepretrzite. A k tomu samozrejme bezne povinnosti, domacnost, krouzky, fyzioterapie, lekari a podobne. Verim, ze to vsechny znate. 😊 a ted moje otazka-cela tahle sitauce vede k tomu, ze se mladsi dcerce venuji mene, nez to bylo u te starsi. Neni tolik casu na prochazky, jen tak si sednou a cele dopoledne se jen hrat jenom s ni. A mam z toho vycitky, ze ji nedavam toho tolik, jak to bylo u starsi. Racionalne chapu, ze je to jina situace, ze to proste objektivne nejde, ale stejne mne to mrzi. Mate to nekdo podobne? 😊 dekuji.
Ne, prostě jsem to brala jako samozřejmost. Navíc si děti vyhrály spolu, starší se malému dost věnovala. Přestaň porovnávat, nemá to smysl a malá určitě netrpí.
Přijde den, kdy ti starší odejde na střední nebo na vysokou a pak se to zase otočí, budeš hodně času pouze s mladším dítětem. Teď to vyrovnat nelze a to malý ani nemá srovnání. Pozornost opravdu dodá starší sourozenec, časem víc a víc.
Myslím, že nikdy nemůžeš dát mladšímu dítěti tu stejnou péči a pozornost jako staršímu. Ale to mladší děťátko to nebude řešit, protože nepoznalo situaci, že by mělo maminku jen a jen pro sebe.
Neřeš to. Ty se jí sice nemůžeš věnovat tolik, zato má ale sourozence, který ji do života přinese úplně jiné podněty než ty. To zase neměla ta starší ;)
Vidíte....a já si zase vyčítám, že už nemám tolik času na toho staršího a nevěnuju se mu tolik, kolik by potřeboval 😁 ale možná je to tím, že mám mezi nima menší věkový rozdíl
@nika110818 Ano, mám to tak. Ale trošku jinak - máme doma 7týdenní miminko a starší (3roky) na něj není tolik času. Mám dvě možnosti - buďto se věnovat v čase spánku malého úklidu nebo staršímu. Takže volím staršího s tím, že když je doma tatínek, zapojuji jeho - on je buďto se starším nebo něco poklidí/uvaří. Nejdříve jsem byla po těžším císaři a v 5ti týdnech malého jsem byla s ním na operaci. Takže stále si to tak nějak sedá. Ale mrzí mě, že Matymu nemohu dát více času semnou. Na druhou stranu, miluje brášku a věnuje se mu i on. A ano, na mladšího nebude tolik času, jako na staršího, ale to je už bohužel úděl. Věnuj se mladšímu, když to prostě jde. I třeba zapojit tatínka. U nás toto naštěstí funguje a dokáže suplovat i mne - kromě kojení údělá úplně vše, takže není problém být se starším a naopak.
Mám holčičku 12 let a 4 roky a mám pořád blbý pocit, že se každé věnují míň, než bych chtěla.
@nika110818 mam pocit ze se nevěnujidostatecne vlastne ani jednomu …a víceméně řeším provoz .::
Mladší je rok? Vydrž, každou chvíli přijde ten okamžik, kdy ti dojde, že té starší ses sice věnovala nonstop a dala jsi jí veškerou svou pozornost, ale nikdy jí nedokážeš dát staršího sourozence. Mám tři děti a stejné trápení jsem měla taky. Pak mi ta nejmladší jednou řekla, jaká musela být ta nejstarší chudinka, že se narodila jenom mě a tátovi a neměla žádné starší sourozence.
@nika110818 Ano, mám to tak. Ale trošku jinak - máme doma 7týdenní miminko a starší (3roky) na něj není tolik času. Mám dvě možnosti - buďto se věnovat v čase spánku malého úklidu nebo staršímu. Takže volím staršího s tím, že když je doma tatínek, zapojuji jeho - on je buďto se starším nebo něco poklidí/uvaří. Nejdříve jsem byla po těžším císaři a v 5ti týdnech malého jsem byla s ním na operaci. Takže stále si to tak nějak sedá. Ale mrzí mě, že Matymu nemohu dát více času semnou. Na druhou stranu, miluje brášku a věnuje se mu i on. A ano, na mladšího nebude tolik času, jako na staršího, ale to je už bohužel úděl. Věnuj se mladšímu, když to prostě jde. I třeba zapojit tatínka. U nás toto naštěstí funguje a dokáže suplovat i mne - kromě kojení údělá úplně vše, takže není problém být se starším a naopak.
@martulka88 dekuji. Muj mamzel je taky skvely a jak pises, krome kojeni zvlada uplne vse. Takze hodne pomaha. Ale pres tyden je az do vecera v praci, takze pres den je to na mne. A je to tak v poradku, nevadi mi to. Taky se snazim venovat se mladsi a ne jen uklizet nebo neco zarizovat. Ale stejne se tomu clovek nevyhne. Na druhou stranu si rikam, ze at delam cokoliv, delam to s ni a do vseho ji zapojuji, tak snad i to se pocita, i kdyz to je jen skladani pradla nebo vyndavani mycky. 😊
@martulka88 dekuji. Muj mamzel je taky skvely a jak pises, krome kojeni zvlada uplne vse. Takze hodne pomaha. Ale pres tyden je az do vecera v praci, takze pres den je to na mne. A je to tak v poradku, nevadi mi to. Taky se snazim venovat se mladsi a ne jen uklizet nebo neco zarizovat. Ale stejne se tomu clovek nevyhne. Na druhou stranu si rikam, ze at delam cokoliv, delam to s ni a do vseho ji zapojuji, tak snad i to se pocita, i kdyz to je jen skladani pradla nebo vyndavani mycky. 😊
@nika110818 počítá se to do zapojováním U nás už se kluci rvou, kdo mi pomůže s vyndáváním myčky a jejich nejoblíbenější činnost je vysávání 😂 horší je, že to nepovysávají tak jak bych chtěla ale nemám šanci jim to vytrhnout z ruky 😁
Mám často podobné pocity vůči mladší, i vůči staršímu. Ale teď, když je malé 2,5, je to o něco lepší, protože už hodně vzájemně interagují, hrají si a blbnou spolu.
@nika110818 jak se můžeš mladší věnovat min jak starší? Vždy to bývá naopak a pak starší žárlí....
@nika110818 jak se můžeš mladší věnovat min jak starší? Vždy to bývá naopak a pak starší žárlí....
@pampelina18 četla jsi to? Když starší byla malá, tak se jí plně věnovala. Nyní nemůže dát stejnou péči mladší dceři, protože má i starší. Tyto pocity řeší.
@nika110818 dřív jsem tohle neřešila, ale teď zpětně po letech mám pocit, že se to na mladším (nyní prostředním) trochu podepsalo. Nemá např. zautomatizované některé věci jako starší, kterému jsem se do 3 let plně věnovala a celkově i v jiných věcech mě to v posledních letech napadlo. Zároveň to ale může být i povahama, těžko říct. Teď se věnuju logicky nejvíc nejmladšímu a mám pocit, že zanedbávám starší kluky. Ti měl sice už moc nepotřebujou, ale v určitých věcech to vnímám. Podle mě se s tím nedá reálně nic dělat. Prostě ta pozice v jaké jsou je zformuje ať chceme nebo ne (nemusí to být nutně špatně, v něčem třeba k dobru). Neumím si představit, jak to funguje v rodině, kde je opravdu více dětí (4,5 atd.) 🙂
@morgan To nemá nikdo, leda by měla pro starší dítě hlídání.
@1pomnenka a proč mě to píšeš. Prostě paní to trápí a chtěla to tu sdílet, od toho asi tady ty fóra jsou. Ty nejdřív nepochopíš úvodní příspěvek a pak napíšeš tohle. Vůbec tvoje příspěvky nechápu a hlavně zakladatelce určitě nepomůžou.
@1pomnenka a proč mě to píšeš. Prostě paní to trápí a chtěla to tu sdílet, od toho asi tady ty fóra jsou. Ty nejdřív nepochopíš úvodní příspěvek a pak napíšeš tohle. Vůbec tvoje příspěvky nechápu a hlavně zakladatelce určitě nepomůžou.
@morgan A proč ty mně píšeš, já ti nepsala, zbytečně to tu zahlcujeme, máš reagovat pouze na dotaz autorky. Zakladatelce nepomůže nic, protože zapomněla, že mít 2 děti není jako mít jedináčka a že se zkrátka nerozpůlí.
@pampelina18 četla jsi to? Když starší byla malá, tak se jí plně věnovala. Nyní nemůže dát stejnou péči mladší dceři, protože má i starší. Tyto pocity řeší.
@morgan nechápu, já dávám všem stejně
Prostě se starej tak jak můžeš 🙂 a buď v klidu, to dítě neví, že ses o starší věnovala víc.... Ale obvykle bývají spíš ty starší pak zanedbaný.... Nevím, čím ji zanedbávat tu mladší, jako že si s ní min hraješ? Tak k tomu zapoj i tu starší, že ji min nosíš? Tak si pořídit nosítko/šátek... Že chodíš min na procházky? A proč? Pokud starší nemá horečky nebo antibiotika tak v klidu ven jít můžete

Věnuj se jí, když malá spí, může s tebou vařit. Stejné je to u všech, které nemají jen jedináčka.