Názory a zkušenosti se znakováním. Má cenu jít na kurz?

95newmommy2020
5. zář 2020

Ahojky, docela by mě zajimal názor na tuhle komunikační metodu. Plus jestli si myslíte ze má cenu jít na kurz.
Zatím jsem něco málo našla na netu, něco zkusila, ale ze by to mělo efekt, to se říct nedá. A mimcu je 7 měsíců, sice píšou, ze by to měli umět až v 10 měsíci, ale ze někdo to dával i mnohem dřív.

olga_
5. zář 2020

@95newmommy2020 Kurz může pomoci (byli jsme s prvním synem), ale není nutností. Postačí koupit bazarově tu sadu Baby signs. Je tam DVD, přehled znaků a nějaké knížečky. My používali maximálně 20 znaků, intenzivně asi tak 5-10 (hotovo, jídlo, pití, kojení, světlo, pomoc, voda, bolí...). Syn začal mluvit velmi rychle, ale nespojuju to se znakováním. U dvojčat jsme používali už jen znak pro hotovo a světlo a mluví ve dvou letech stejně dobře jako prvorozený. Potkala jsem se tedy i s maminkou, která se svojí holčičkou používala přes sto znaků a používali je i pro věci, které už její dcera uměla i říct, takže si spousta lidí myslela, že holčička neslyší. Ony si to užívaly, ale mně to přišlo v takové míře zbytečné. Věci, které dítě umělo pojmenovat, už jsme neznakovali.

lolam10
6. zář 2020

Mne to prijde zbytecne

martiina_k
6. zář 2020

Mě to přijde jako super. Domluvíš se s dítětem na základních věcech dřív, než to zvládne verbálně a pokud je to dítě, které začne mluvit později (což v roce nepoznáš), tak budete mít vybudovaný komunikační kanál a dítě nebude frustrované z toho, že se nedomluví. Ve chvíli kdy bude připravené a zvládne slovo vyslovit, znak postupně vypustí a nahradí ho slovem.

betelgeuzz
6. zář 2020

Znakovala jsem se starší dcerou, na kurzu jsem nebyla. Koupila jsem si používanou sadu Baby signs, pak jsem četla českou knížku Jak se domluvit s kojencem a batoletem. Autorka má i webové stránky, kde se toho hodně dočteš http://www.znakovanismiminky.cz/index.php?disp=... . Tam se mi líbí, že neprosazuje pevné znaky, ale každý si ty znaky může vytvořit podle sebe.
Mně to znakování bavilo, opravdu se člověk domluví s dítětem dřív, než to dokáže slovy a v některých situacích to zabrání dětskému vzteku, kdy mu člověk nerozumí.

vita_
6. zář 2020

Za mě super, nepoužívali jsme tedy ani žádnou knížku ani dvd, znaky jsem vymyslela sama, některé vymyslel i syn. Perfektně se díky tomu domluvíme, nehysterci, že mu nerozumíme, i když ještě nemluví. Postupně jsem mu znaky ukazovala, začínali jsme na zvířátkach, kde si spojil znak s obrázkem a slovem a i když jsem měla pocit stejně jako ty, že je to k ničemu, jednoho dne začal prostě znaky používat. S kurzem zkušenosti nemám, přemýšlela jsem o něm, ale po zkušenosti s kurzem s nošením miminek na rukou jsem tam jít nechtěla. Používáme znaky na zvířata (králík, ježek, slon, kůň...), spát, krájet, prosím, děkuji, světlo, boty, horký, dost, pití, hlad, pryč. Jak se naučí slovo "říct", tak znak přestane používat.

betelgeuzz
6. zář 2020

A k času - v 10 měsících začala dělat paci paci a pápá a pak začala přidávat znaky.

hope09
6. zář 2020

My jsme se synem znakovali a bylo to super! Začali jsme asi v 11 měsících a první znak ukázal asi za měsíc. Pak už to šlo rychleji. Taky jsem měla knížku Baby signs, ale znaky se dají najít i na netu nebo vymyslet. Syn si pak i nějaké znaky vymyslel sám. Nejlepší je, že nepoužíval znaky jen když něco potřeboval, ale i když mi třeba chtěl říct, že vidí psa atd. 😊

betelgeuzz
6. zář 2020

@hope09 jojo, přesně. Moje silná vzpomínka je, když mi na ulici znakovala psa a já ho uviděla někde v dálce, za jiných okolností bych si ho ani nevšimla. A ona byla strašně šťastná, že jsem ji pochopila a psa taky viděla.

pipi_puncocha
6. zář 2020

Ahojky, já jsem absolvovala online kurz Babysigns, vyšlo to tehdy s nějakou slevou na necelých 500kč, kouknul i manžel a mamka. Začali jsme se o to zajímat když jsme žili v domění, že je syn hluchý (příběh mám na profilu), ale rozhodla jsem se to zkusit i teď když slyší, zaujalo mě to. Zatím znakujeme pár věcí (jíst, pít, kojit, hotovo, pejsek, kočička, auto), až se syn ke znakování přidá, tak budu kdyžtak přidávat znaky podle potřeby. Teď má 9 měsíců, zatím neznakuje, ale myslím, že to začíná chápat. Když vidí pejska, ať už v knize nebo živého, tak na mě hned koukne a čeká, až udělám i znak. S jinými zvířátky v knížce to nedělá, dívá se na obrázek a čeká, až řeknu jak se zvíře jmenuje, ale u psa hned zvedne hlavu a směje se když udělám psí znak.

olga_
6. zář 2020

@hope09 Jojo, toto je přesně super. My se synem hodně cestovali, a když měl asi 10 měsíců, viděl večer na dálnici blikající světla (probíhaly tam nějaké opravy) a strašně nadšeně začal dělat oběma rukama znak pro světlo.
A sestře se teda osvědčilo znakování u dcery, když jí znakovala "bolí" a ukazovala na ucho. Šla na ORL, doktor na ni zíral jako na blázna, podíval se do ucha a konstatoval, že tam je začínající zánět!

eithelwing
6. zář 2020

Znakovala jsem pár věcí cca od pul roku dcery. Kurz jsem neřešila, jen jsem četla tuto knihu: https://img-cloud.megaknihy.cz/50362-original/e...
Cca 2 měsice se nic nedělo, a pak najednou začala dcera znaky napodobovat. Postupně k nim opakovala dané slovo a nakonec znak opustila.

Znaků jsme měli pár: prosím, děkuji, ještě, jíst, pít, kočka, ... Prostě slova pro nas potřebná.

la_amanita
6. zář 2020

Znakujeme od asi sedmi měsíců, po roce nastal výrazný skok jak v rychlosti učení nových znaků, tak v jejich počtu a četnosti používání. Kromě znaků samozřejmě už trochu mluví, napodobuje zvuky zvířat apod., ale znaky komunikační možnosti velmi rozšiřují. Jo, a první znak, který malý začal používat, byl "mléko,".

95newmommy2020
autor
6. zář 2020

Dekuju za odpovědi. Takže myslíte, ze bych třeba měla počkat? A začít až později? Teď si připadám při tom i trochu nepatricne, jak tomu nerozumí.

wrtulka
6. zář 2020

Znakovala jsem s oběma dětmi. Za mě super věc, obě začaly používat znaky až kolem roku a používaly cca rok než začaly víc mluvit, mladší občas některé znaky využívá do dnes.

martiina_k
6. zář 2020

@95newmommy2020 já začala znakovat v 18 měsících a mrzí mě, že jsem nezačala dřív. Myslím ale, že půl roku je brzo, začala bych tak v devátém, desátém měsíci.
U nás konkrétně se řeč nevyvíjí standartně, takže jsem ráda, že jsme tehdy začali (i když nebyly žádné signály, že by to nemělo jít dobře). Teď vím, že prcek má velkou touhu komunikovat, není zaseklý, že mu okolí nerozumí. Prostě má vybudovaný komunikační kanál a dorozumí se prakticky na všem. Samozřejmě ne s okolím, to těm jeho znakům nerozumí, ale my mu rozumíme prakticky všechno.

95newmommy2020
autor
6. zář 2020

Tak zní to super, hlavně ze bychom se domluvili. A ještě mě napadá otázka, jestli si myslíte, ze je k tomu schopné každé dítě ?

martiina_k
6. zář 2020

@95newmommy2020 určitě, možná ne děti se středně těžkou mentální retardací, pak by měly logicky problém děti s dětskou mozkovou obrnou (v případě že mají ochrnuté ručičky) a možná děti s autismem, ty mají problém s imitací obecně, ale určitě se to cvičením lze naučit a taky naučí. Jinak běžné, zdravé dítě se určitě znaky dokáže naučit.

kaja2016
6. zář 2020

@95newmommy2020 Za me o to je dobre pro deti, ktere maji problemy s mluvenim a tudiz jsou flustrovane z toho, ze se nemuzou dorozumet - pak urcite ano - jinak nevidim duvod, proc dite vlastne ucit dalsi matersky jazyk, ktery notabene pak opustite, az to nebude uz zabava. Myslim, ze to z hlediska vyvoje muze byt i skodlive ( proste muj nazor nijak neprobadany).

plea
7. zář 2020

Moje dvojčatá sme naučili tak 8-10 znakov. Všetky tie, ktoré sú na videu Baby signs - to som im proste raz denne pustila 20 minútové video a keď sme videli psa, mačku, kačenu, alebo som im dávala napiť, niečo bolo hotové - som proste ukázala znak. Skúšali sme to od 8-9 mesiacov, asi za mesiac začali tie znaky aktívne používať. Rozprávať začali skoro, keď sa slovo naučili, znak ešte chvíľu používali simultánne a po pár týždňoch ho používať prestali. Za mňa - znakovanie je fajn, v rozumnej miere. Nám prinieslo mnoho obojstrannej radosti z toho, že si rozumiet
e, keď ukazuje niekde na obrázku, alebo vonku psa, keď može zaznakovať, že niečo dokončilo... Ale zároveň nevidím zmysel u zdravého dieťaťa učiť ho desiatky či dokonca stovky znakov, ktoré bude používať max rok, rok a pol...