Nezvladatelné záchvaty vzteku
Ahoj, jdu si pro radu. Mám dceru, v červenci jí budou 4, už od malička je hodně vzteklá, uplakaná a citlivá (to jsem i já), ale ona je poslední asi rok opravdu extrémní. Pořád čekám jestli to přejde a nic. Naštve jí cokoliv, během vteřiny se z milionového milujícího dítěte stane satan. Je to hrůza. Dělá to teda především mě, křičí, vříská, vzteká se, říká, jak mě nemá ráda, že si najde jinou rodinu, háže po mě věci. Občas to zkusí i na chlapa, ale to si netroufne tak jako mě. Vzteky mlátí kolem sebe, takže už jsem od ní taky jednu schytala i když nebyla určená mě. Naštěstí se nám to stává víceméně jen doma, mimo cizí lidi. Nepomáhá mluvit v klidu ani dát na zadek, nepomáhá obejmout, mluvit ani nechat vyvztekat. Jsem z ní už zoufalá! Nemáte s tím někdo prosím zkušenost? Co s tím, případně řešit u nějakého odborníka? U kterého??
Děkuju
@julielim Syn taky vzteklina, zavislak hlavne na manzelovi, take jsme meli strach, co rekne na sestricku a kupodivu ok. Naopak mam pocit (nebo to bude tim, ze je zase o neco starsi ?! 🤔), ze mu sourozenec v tomto prospel. Ze zachvatu vzteku i kvuli malichernostem dost zmizelo. A sestricku ma rad 🙂
@daggg
jestli jsi se takhle chovala jako pedagog tak bez vratit diplom protoze tohle jsou otresne manipulativni techniky,ktere nemaji ve vychove co delat.
@kittyy17 Nevychova me taky napadla 🙂
@julielim ahojky, já přispěji svou zkušeností nebo alespoň tím, co si pamatuju ☺️ já byla velmi živé dítě a také velmi vzteklé a když mě chytil záchvat vzteku řičela jsem, bouchala vším, co bylo okolo, válela se po zemi a někdy jsem se ze samého vzteku až poblila (útržky z toho, co mi vyprávěla mami a co si pamatuji 😀) můj záchvat spustilo to, když nebylo po mém nebo mi nechtěli koupit, co jsem chtěla ....jenomže moje máma je a byla velmi od rány a takové výstupy netolerovala takže mě dala pár přes prdel, nechala vyvztekat, popřípadě vyblejt 😀 a když jsem scény dělala na veřejnosti, popadla mě někam do soukromí kam to šlo tam mě prostě propleskla, přes hubu i zadek .... nicméně někdy to zabralo, někdy ne ....dle jejich slov prostě musela čekat než mě tohle období přešlo což bylo někdy mezi první a druhou třídou 😀 takže já se obávám, že nezbývá než čekat a pak se uvidí ...když to nepřejde tak pak to třeba řešit přes odborníka apod ....nicméně já pevně věřím a také doufám, že to dceru brzo přejde 😉 momentálně jsem teď těhotná a z celé duše se modlím aby malá nebyla po mě 🙄🙄
@hasara33
a matinka taky dostala od tatika pres drzku kdyz udelala neco co se mu nelibilo?nebo nedejboze na nej vyjela pri hadce?male dite neumi zvladat sve emoce a rodic mu ma s tim pomoct a ne ho jeste trestat.jak ma pak dite kdyz vyroste poznat,ze jedna vychovna od partnera neni v poradku kdyz od mala dostavalo od svych nejblizsich?kde je ta hranice?
@zelenaesmolda prosimtě klídek hvězdo ...ze mě vyrostla normální, zdravá holka bez agresivních sklonů, se zdravým sebevědomím a realistickým pohledem na svět, nekouřím, nepiju, nefetuji, ve škole jsem nikdy neměla kázeňské problémy, jsem vdaná, manžel je úspěšný a milující a opravdu mě nikdy neudeřil a kdyby k něčemu takovému došlo, líbit bych si to nenechala, to se neboj........své mámě za její výchovu děkuji, protože to je úžasná máma a dělala a dělá pro mě a bráchu první poslední
@hasara33
tady neco smrdi...pockej uz vim,to bude sebechvala 🙂
@svetlanalana ona je taková hodně po mě. Já jsem taky hrozně vzteklá, samonasírací a živá... a ne, nenaučí se to ovládat. Ne v dětství. Já se to naučila potlačovat až s porodem, když se mi narodilo dítě uřvanější a vzteklejší než já sama... a celé dětství jsem trpěla, protože jsem prostě neuhlídala emoce ani ve škole, takže jsem byla ta uřvaná a vzteklá.. Teď co mám jí se fakt snažim, ale když jí to chytne a vříská třeba půl hodiny, rupnou nervy i mě. Samozřejmě, že jí to nevyčítam, nejsem blázen, nemůže za to. Tady u nás jsou to evidentně geny
@kittyy17 těhotná jsem necelý 3 měsíce, ještě jsme jí o tom neřekli, vzteklá je takhle hodně rok... reakce na sourozence to být nemůže 🙂 Nevýchovu i respektovat a být respektován jsem četla, ale nesžívám se s nimi, nebo ne úplně. Hodně jsem s ní jednala kamarádsky, dávala na výběr. Mělo to spíš opačný efekt, než že by to pomohlo. Ale od malička se hodně mazlíme, nosila jsem jí v šátku, teď jde do šátku max. na 5 minut jednou za čas, už jí neunesu, ale stejně chovám, tulím, mazlím. Chodíme spát spolu, uspávam. V noci přijde k nám do postele a tulíme se k sobě, přes den se hoooodně mazlíme. Není to tím, že by jí tohle chybělo
@julielim je to mozne, ale nemusi to mit uplne stejne, jako Vy. Existuje moznost, ze se to nauci. Situace se muze zmenit. Kazdopadne, pokud ne, tak preji Vam hodne sil a trpelivosti, to je asi jedine, co pomuze situaci zmirnit
@julielim najdi si Lidmilu Pekarovou, napsala 2 knihy. Pises sama, ze jsi taky takova, tvoje dite je tvym zrcadlem. Co jsem zaznamenala letmo - sprcha, napodoba, vysvetlovani - vsechno spatne. Najdi si ji na netu a zajdi treba do knihovny pro ty knizky. Je mi uplne zle jak lidi deti vychovavaji, studenou sprchou. Spousta rodicu jsou jenom zli lidi a bohuzel takovi lidi maji deti. Nebud jako oni.
@dokument
presne tak,hodit me dite nekdo pod sprchu tak si ho pekne podam,pokud by to byla ucitelka v MS tak se postaram,aby od tama letela.Pokud by to byla moje chuva nebo aupair tak by letela na hodinu.
@julielim vis co, napred objednej k psychologovi sebe nebo jdete s manzelem oba. Nepisu to zle, ale musite pracovat i na sobe. Spousta rodicu hleda chybu v diteti, pritom to dite jen reaguje na ne. Kamarad mi doporucil knizku Lide lzi, od Scota Pecka, doufam, ze to pisu spravne to jmeno, a to je presne o tom. Psychiatr se ve sve praxi setkava s rodici, kteri sve deti povazuji za problematicke a za psychiatrem je zavedou, aby je napravil. Pritom jsou to sami ti rodice, kteri by se u nej meli lecit. Popisuje jak se sami v te ordinaci chovaji, jak mysli, jak jednaji vzhledem ke svym detem. U nekterych pripadu pomohlo, ze dite (ale tam slo treba uz o pubertaky) bylo od zavadnych rodicu oddeleno (treba slo na internat, nebo k pribuznym) a velmi mu to pomohlo. Casto slo o rodice, ktere sve deti psychicky tyrali, aniz by o tom vedeli. Hlavne problem byl v tom, ze oni sami k sobe nebyli kriticti a hledali vzdy chybu mimo sebe. Pritom to bylo jejich dite. Kus jich. Jejich vlivu, jejich genu, jejich vychovy. Je to velmi poucna kniha.
@dokument
na tohle poukazuje i Nevychova,ze casto rodice delaji detem veci,ktere jsou vlastne strasne skodlive a manipulativni a casto si to vubec neuvedomuji protoze presne stejnym stylem vychovy prosli oni sami...
@zelenaesmolda tak tam mu neda sprchu, ale bude ho ruzne citove vydirat, ponizovat, manipulovat.
@dokument
staci dat ditku nahravaci zarizeni,dneska se delaji i propisky nebo flashky,rychle by to prasklo
ale takova osoba nema ve skolstvi co delat,je smutne,ze pri prijmackach na pajdak musis umet grafy a matiku ale psychotesty se nedelaji...
@julielim Neni to tvoje chyba.-) Ja myslim, ze prave ty mazlene opecovane deti jsou casto vztekle. To je spravne, ze to dela. Ma to delat. Je to vyvojove obdobi. Dite, ktere nema jistotu, ze ho rodic bude milovat i jako vztekajiciho spratecka si to nedovoli, i kdyz jsou i taci odvazni☹Ted jde proste o to diteti najit vhodnejsi zpusob dosazeni svych prani. Myslim, ze fakt psycholog by ti pomohl. Hlavne v tom ujisteni, ze nic spatneho se nedeje. Dobre ti blika kontrolka ale, ze bys s tim rada neco delala, ted jen prijit na to co. Drzim palec, kdybys chtela soukr.diskuzi, klidne napis.
@daggg Ja myslim, ze jako pedagog u starsich deti to popisujes dobre, ale pristup tveho otce - to je vlastne vychova zastrasovanim. Ja nerikam, ze to neodstrani "symptom - zachvat ", ale myslim, ze to dite poznamena jinak. Stejne tak hrozit jinou rodinou 4 lete dite je moc, 4 letaci ti obyvkle plne veri, ze to myslis vazne. Dusledek muze treba byt, ze se bude bat vubec projevit nejaky odpor. Hluboce se ji muze usadit strach z opusteni, zakoduje si, ze silnejsi vyhrava a nema cenu neco chtit. Zachvat vzteku je podle me vyhroceny pokus o to prosadiz svou vuli, mozna uz i faze zoufalstvi, ze me dospeli nevnima ( co na tom, ze jde treba o zmrzlinu, kdyz ma dite chripku a podobne - obi tomu zatim nerozumi, co je spravne a co ne). Myslim, ze fakt lepsi je pracovat s tim postupne. Vysledek neni ihned a je to podstatne narocnejsi, ale das moznost diteti zachovat si pocit dustojnosti a naucit ho, ze se lze s lidma domluvit i po dobrem, delat kompromisy a podobne. Je to investice do tveho ditete jako do dospeleho cloveka.
Ta Pekarova ti presne poradi jak jednat s ditetem, abys jednak tomu chovani predchazela a jednak jste si navzajem neublizovali. Muzes koupit dvd, knizky, nebo ta knihovna, nemusis za to utracet nic.
a je to dobry v tom, ze ti to napise presne, co mas delat, co presne mas decku rict, jak ono bude pak reagovat - takze uz te to neprekvapi a jak se dal zachovat, krok za krokem, presne te nauci nastavovat decku hranice. Dava konkretni rady
@zelenaesmolda Jste normální? Četla jste si moje komemtáře bez afektu a normálně? Si myslíte, že bych jako asi prvaňáka šla cpát do sprchy? Přemýšlíte vůbec? :D Jako pedagog jsem používala metodu - Ty nechceš teď dělat o co tě žádám já, já nebudu chtít dělat o co požádáš ty mě :D Normálně slepičárna tahle stranka.. Nejdřív čtěte 🙂
@daggg 😫manipulace jak svině a agrese vůči dítěti
Mám 4,5letou dceru a jak není po jejím, tak se vztekne a nejde s ní hnout, teď co má bráchu, kterému je rok, tak kvůli sebemenší blbosti brečí, všechno jí vadí co jí vezme...
@daggg
ano,ja normalni jsem.netyram dite sprchou a nemanipuluju s nim,nepouzivam vyderacske techniky.
proc teda tyhle techniky doporucujete,kdyz se jako pedagog jimi neridite?nebo pouzivate tyhle techniky na sve deti a na cizi si to nedovolite?
@julielim No popravdě, ono to bude dost temperamentem a věkem. Časem to bude lepší. Co bych nedělala: dát na zadek (nepomůže, naopak to dítě bude brát jako velkou křivdu, není mu dobře, ty mu ještě přidáš), nemluvit (v hysteráku tě stejně nevnímá, může to vnímat ještě divně - vem si, byla bys naštvaná a někdo na tebe začal mluvit super klidně a odměřeně, možná by ses ještě víc naštvala), neobjímat (myslím si, že v tu chvíli by mi taky vadilo, kdyby mě někdo fyzicky omezoval).
Hlavní je tom předcházet. V jakých situacích se vzteká? Nejlepší je zabránit a hned převést pozornost. To asi dávno víš. V dané situaci toho už moc nenaděláš, maximálně být s ní, pohladit, říct, že chápeš, že je asi naštvaná, ale že to nejde jinak. Ale hlavně být s ní a vydržet.
Spíš se dá o tom mluvit potom, když je klidná. Jaké to pro ní je, když je naštvaná? Co jí pomáhá, aby se uklidnila? Co by potřebovala od tebe? Jak ten vztek vypadá, uměla by ho nakreslit? Zkusit knihu Emušáci. Zkusit, aby ti řekla, když na ní nějaký lehčí vztek jde.Zkusit jiné vybití vzteku - třeba boxovat do polštáře? A určitě co nejvíc pohybu a aktivit, aby se vybila.
@bayt
skvele napsano!

@julielim zkoušela jsi Nevýchovu? nebo knihu Respektovat a být respektován?
Myslím, že je to reakce na blížící se změnu, na to budoucí miminko. Vyroste z toho, chce to vydržet, počítat do desíti, jít pryč.
Staršího syna to postihlo dřív, v necelých třech letech. Zabrala na něj jedině flaška UM. Vztekal se, řval, kopal, válel se po zemi, mlátil hlavou o podlahu až do krve. Nic nepomohlo kromě mlíčka. Zkusila jsem všechno. Vysvětlit, obejmout, nechat být, dát na zadek, jít pryč. Teď v necelých pěti letech přijde za mnou a řekne, že potřebuje pomazlit....