Nočník - nahatá ok, oblečená nechodí. Máte zkušenost?

aneta_v
28. črc 2020

Ahoj holky,
Jdu si k vám pro radu nebo aspoň povzbuzení. Mám 23m dcerku a snažím se odplenkovat. Minulé pondělí jsem sundala plínu, vysvětlila, že musí na nočník a že plína už nebude. Nechala jsem ji nahatou a až zázračně rychle pochopila, co má dělat a chodila sama na nočník. Za celou dobu (dodnes) všehovšudy 5 nehod. Problém nastal venku, kdy dostala kalhotky. Ačkoliv ji stále vysvětluju, že nemá plínu, ale kalhotky, a do kalhotek se nečurá, že si musí říct a počuráme travičku, naprosto to ignoruje. Když je venku nahatá, zvedne si šatičky, sedne na bobek a čurá. S kalhotkami to jde v 99% případů do nich (řekla si asi 4x). Evidentně si čurání uvědomuje, ví, co má dělat, ale jakmile je oblečená, je to ztracené... většinou jsem četla, že takový problém mívají chlapečci. Už jsem z toho nešťastná, moje pesimistická matka mi stále říká, že je ještě malá, nechápe to a mám to odložit, ale mně přijde, že by to zvládnout mohla. Máte s tím některá taky zkušenost? Za jak dlouho to děti pochopily? A zkoušely jste stále nebo to vzdaly a pár týdnů počkaly?

aneta_v
autor
29. črc 2020

@ninive211 dnes je to 10 dní. Akorát nevidím žádné zlepšení. Dneska vydržela cestu na plavání (20min), tam se vyčurala do nočníku, když jsem jí řekla, cestu zpátky a nákup. Doma si pak dřepla na bobek a koukala, jak to teče na koberec 🤦🏽‍♀️ Sundala jsem jí mokré kalhotky a než jsme šly ven, zvládla jeden nočník (sama od sebe) a hulákala přes celý byt, že čurala. Na prevetivní otázky ohledně čůrání odpoví vždy “ne” a za 30s to má v gatích

veronikav31
29. črc 2020

@aneta_v tak ti nic jiného nezbývá než vysvětlovat a prát, pochopí to.a týden je fakt krátce.taky záleží kolikrát denně se ti v kalhotkách pocura,zda 1x nebo 10x za hodinu

ninive211
29. črc 2020

@aneta_v Tak se jí neptej primo, zda se jí chce, ale zaonac to jinak - "pojď zkusit pocurat tady tu kytičku/zalit stromecek". Syn na otazky, zda chce curat, taky odpovidal NE a za chvilku uz cural, chce to zmenit metodiku😉 A hlavně ty nehody, jak je psano vyse, zalezi, jak casto, jestli ma potrebu curat parkrat denne a v podstate uz neco vydrží, ale proste to jen nekdy nestihne si uvedomit a jsou dve, max. tri nehody denne, tak bych vydrzela a nevzdavala. Pokud ucurava po troskach kazdych 20 minut a prevlikas 10x denne, mozna by stalo zvazit chvilku jeste pockat.

aneta_v
autor
29. črc 2020

@veronikav31 zatim držim 😉 10x za hodinu ne, vydrží dýl, když jdeme odpoledne ven (cca 16:30-19), tak to odskáčou tak troje kalhotky

aneta_v
autor
29. črc 2020

@ninive211 taky zkoušim, že počuráme kytičky nebo broučka, zabere to jednou a šmitec. Asi budu muset zkoušet i jiné finty. Právě, že neučůrává, to bych to ani nezkoušela, dnes od rána to odnesly jedny kalhotky (teď má teda na odpo spaní plínu). U nás teda ráno začíná po osmé hodině, takže 8-13 jedny kalhotky, 2 nočníky, 1 koberec a asi bazén 😆

aneta_v
autor
29. črc 2020

@veronikav31 jinak teda jedem přes indiánskou metodu, na začátku jsem vše vysvětlila a plínu dle instrukcí dostává jen na odpo a noční spaní. V autosedačce mam podložku, doma běhá půl napůl nahatá (podle toho, jak se nechá přesvědčit na kalhotky) a venku v kalhotkách/legínkách/tepláčkách. Myslim (doufám), že jsem udělala vše podle návodu a vyčkávám... akorát mi někdy tečou nervy (dítě mě už skoro 2 roky učí trpělivosti, kterou stále nemám 😂😂)

veronikav31
29. črc 2020

@aneta_v tak to je v pohodě, to zase není moc počuraných kalhotek. chce to vydržet. ono se jim to musí v hlavě sepnout,uvidíš, že za týden,dva to už bude lepší. Syn je bez plín od 18m, teď má 2,5 roku a sem tam nehoda ještě je, doma si chodí sám, to už mu neříkám vůbec, venku ho občas hlídám, jinak to nechávám na něm. Jinak děti jsou stále o trpělivosti😉

aneta_v
autor
29. črc 2020

@veronikav31 ještě jsem si říkala, jestli jí nevadí, že se neumí sama svlíknout... resp ona to umí, ale trvá jí to

syslounek
29. črc 2020

Dcera se doma na nočník naučila celkem rychle, ale venku to taky pouštěla přes textil. Tak jsem přestala nosit náhradní oblečení, vždy když se počurala, šly jsme dom. Brzy si začala říkat, aby mohla na hřišti být co nejdéle.

veronikav31
29. črc 2020

@aneta_v to je taky možné,tak o trošku větší kalhotky,aby si je umělá sama sundat,přece jenom,děti chodí na poslední chvíli

basko206
29. črc 2020

Ahoj, nečetla jsem komentáře, ale dcera má 2r měsíců. A teď teprce chape a říká si i oblečená. Bylo to to samé jako uvas naprosto do detailu 😊 prostě přišel čas kdy prisla a já jj svlecu a cura v pohodě teď už i v autě si řekne (tam ji tedy dávám plenu když je možnost stavit tak není problém když není možnost řeknu jj že má plenu a že to nevadí) teď už má plenu jen na noc a to že ona na noc hodně pije.
Vše přišlo samo sama přišla na to že v pocuranych kalhotkách to neni. Chce to čas a dite si na to přijde.

aneta_v
autor
29. črc 2020

@veronikav31 ona má větší, teď má velikost oblečení 86, kraťasy klidně 80, je drobná, a kalhotky jsem sehnala nejmenší 92, 98 by jí spadly... akorát jak mají tu gumu, tak jí chvíli trvá, než to správně chytne a stáhne

veronikav31
29. črc 2020

@aneta_v ono taky záleží na značce kalhotek. Syn je taky drobnější, menší,hodně máme trenýrek a slipu vel.98/104 a 116 z Pleasu,Lupilu má 98/104,jinou značku má vel.110(Kik,apd),menší by byla moc malá.Starsi dcerka nosí už vel.116,taky si pochvaluje zn.Pleas a Lupilu,z Primarku nosí 122.obcas koupím na trhach šité,ty beru raději větší velikost.

puhelin
29. črc 2020

@aneta_v Urcite ne. Ona to pochopi. Jen si na to musi zvyknout. Moje to vloni v cervnu/cervenci za 2 tydny zvladla. Chodila pouze v satech. Mela 27 mesicu. Dokonce nechtela od prvniho dne plenku ani na noc. Tim jsme ji to mozna usnadnili a nedelali v tom zmatek. Jakmile se v noci probudila (byly priserny vedra), hned jsme s ni bezeli na nocnik. Bylo to fajn, mela jsem necely mesic pred porodem 🙂

basko206
Autor odpověď smazal
Zobraz
aneta_v
autor
29. črc 2020

@puhelin ona to bez kalhotek jen v šatech chápe, to nemá žádné nehody. Kámen úrazu jsou ty kalhotky, resp jakýkoliv spodní kus oblečení 😪 Já mám termín porodu na konci listopadu, tak bych odplenkování taky ocenila 🤣🤣 Na noc si netroufám, pořád ještě na noc a po ránu kojím, takže má plínu ráno kilovou.

aneta_v
autor
29. črc 2020

@veronikav31 aha, tak zrovna z Kiku máme ty 92, tak jsou možná menší. Zkusím teda koupit o číslo větší, ale aby pak na ně neměla kšandy 😂

veronikav31
29. črc 2020

@aneta_v neboj,to bych se nebála,že by potrebovala kšandy 😁

puhelin
29. črc 2020

@aneta_v Ja jsem taky rano kojila az do porodu. Bylo to pro me pohodlnejsi, hrabala jsem se z postele hodinu a to by mi hlady nevydrzela. Ale brecela, ze plenku nechce, tak jsme to riskli. Samozrejme s nepromokavou podlozkou po cele posteli.
Ty kalhotky jsou zradne, pusobi jako plenka. I ted po roce, kdyz dlouho beha po zahrade bez kalhotek a najednou je ma, v zapalu boje si to neuvedomi a drepne si v nich.

aneta_v
autor
29. črc 2020

@puhelin mně zatim řve, že plenku nechce sundat, a to donedávna hulákala, že ji nechce nandat 🤷‍♀️🤦🏽‍♀️ Já se v těch dětech nevyznám 😁
Pro mě jsou pohodlná obě kojení, večer u toho usne a ráno se dospí. Jestli jí ale ještě něco teče, to nevím.
Jak pal zvládala odstavení s porodem? Nežárlila a nechtěla pořád?

puhelin
29. črc 2020

@aneta_v Tandemu jsem se moc bala, aby nezarlila na miminko. To nocni kojeni jsem zrusila uz v 1. trimestru, byla jsem vysilena, celou dobu nachlazena, v leze se mi zvedal zaludek. Takze pak uz jen to ranni a nekdy i pres den, rostly ji vsechny 4 stolicky najednou. Zvladla to dobre, mleko nechala miminku. I jsem to udelala proto, aby to zvladla bez kojeni, az budu v porodnici.

aneta_v
autor
29. črc 2020

@puhelin to je super, já se bojím, aby si pak nespojila, že o mlíko přišla kvůli miminku 😔

puhelin
29. črc 2020

@aneta_v No a kdyby to bylo postupne? Nejhorsi bude asi prijit o to nocni. Tim jsem zacala. V noci dostala vodu. Bylo to tezke, ale druhou noc uz to bylo bez stresu.

aneta_v
autor
29. črc 2020

@puhelin ona se v noci odstavila už před pár týdny sama, prostě najednou začala spát celou noc. Sem tam se stane, že se vzbudí, cucne a hned zase spí, ale to jen výjimečně. Horší bude to usínací.... To vůbec nevim, jak dáme

aneta_v
autor
30. črc 2020

Tak dnešní bilance naprosto katastrofální 😪 Ještě není ani jedna hodina a patery kalhotky v čudu. Jsme na návštěvě, stihla se počurat už v autě, jednou jsem ji přesvědčila na mini záchůdek, co na návštěvě mají, jestli ho nechce vyzkoušet a jinak čurá jak koroptev a vesele do gatí 😪 Dnes mám pocit, že na to absolutně není připravená

puhelin
30. črc 2020

@aneta_v Do auta jsou super prebalovaci podlozky.
Ale spis si myslim, ze je jen rozptylena z jineho prostredi. Spousta veci k objevovani. Kalhotky bych nedavala, dokud se to nenauci. Staci saticky, sukynky. Stejne je venku hic.
A taky nema svuj nocnik na pevnem miste, to je taky dulezite.

puhelin
30. črc 2020

@aneta_v S usinanim zkuste novy ritual. Pohadku po tme, drzet za ruku, mluvit mluvit mluvit, aby vedela, ze neusina sama. Uslysi vas az do uplneho usnuti.

aneta_v
autor
30. črc 2020

@puhelin jj v autě jsem měla podložku naštěstí. Je to možný, ale spíš, že tolik čůrá, doma tolik nečůrá. Nahatá právě nehody nemá, doma si zaběhne na nočník, venku vykasá šatičky pod bradu a dřepne na bobeček, tak jsem zahájila akci kalhotky... zatím marně. Jakmile je doma bez kalhotek, přesně ví, k čemu nočník slouží. Možná jí nechám týden bez, ať si to “osahá” a po týdnu zkusím znova kalhotky...

puhelin
30. črc 2020

@aneta_v Tak ji jeste kalhotky nedavejte. A prvne bych kalhotky trenovala doma, kde vi, kam si sama ma odbehnout na nocnik. Automaticky. Jeste je pro ni tezke to drzet.

aneta_v
autor
30. črc 2020

@puhelin na to musim pořídit ještě ty větší kalhotky, aby je stáhla sama rychle 😆