icon

Od kdy jste učili dítě, aby jedlo samo?

ancickahyksova
7. zář 2016

Ahojky.Našemu miláčkovi je 16 měsíců a když mu dám do ruky lžičku,většinou má jídlo všude kolem sebe,jen ne v puse.Kdy je nejlepší věk na to aby se učil jíst sám?

annasmyckova
7. zář 2016

už bych to zkoušela, naše děti dostaly lžičku kolem 18m a do dvou let samy jedly...ale nesmí člověk moc hledět na pořádek, začátky jsou těžké 😉 😉

sisstin
7. zář 2016

Od uplnyho zacatku v 7m, jedem BLW, takze jsem nikdy nekrmila. Od 9m uz dopravi jidlo do pusy lzickou, bordel z toho samo je ;) a velkej 🙂

nukyna
7. zář 2016

Naše dvojčata se začali asi tak v necelým roce sápat po žličce a tak ji dostali do ruky a teď v 13 měsících baští samostatně jen potřebují pomoc s vyškrábáním misky. Ale v podstatě si o to řekli sami😀.

iwet91
7. zář 2016

@ancickahyksova Ahoj, malé je 17měsícu a sem tam už zkouší sama, ale je to pak fakt všude 😀 takže většinou ji naberu a pak to dává do pusinky sama. Raděj ji ale pořád krmím sama pač na ten bordel nemám pokaždé naladu 😀 takže klidně už muzete začít 🙂

antoinet
7. zář 2016

U obou synů jsem začala asi v 10 měsících a trvalo to asi půl roku, než toho bylo víc v bříšku než okolo🙂 Ale rozhodně to stálo za to! Když bylo staršímu 17 měsíců, narodil se mu brácha a já jsem se zvládla najíst současně se synem a ještě u toho kojit🙂 Dnes ve 2,5 letech už krásně zvládne polívku lžící a druhé jídlo dětskou vidličkou a nožem.

antoinet
7. zář 2016

@nukyna tvoje fotka je dokonalou inspirací, židle za pár korun z ikea je snad jediná na trhu, kterou za pár sekund utřeš (nemá žádná místa, kam zaleze jídlo) a misky s přísavkou zabrání vylití. Někdy v roce a čtvrt už syn do židličky nechtěl, tak má rostoucí, kam sám vyleze a sleze, to už jedl sám docela jako člověk🙂

liska01
7. zář 2016

Dcerka mi v 15m sama vztekle vytrhla z ruky lžičku a začala jíst a ani moc nebryndala. Nějak jsem vůbec nepřemýšlela nad tím, že bych jí to měla nějak učit, na to si asi přijde každé dítě samo. Prostě mu to chce občas nechat lžičku ať to zkouší a trénuje. 😀

sisstin
7. zář 2016

@antoinet jo, ta z Ikei je bozi. My mame od kamosky Chicco a to je peklo, jidlo zalejza, ty ksiry jak prase atd.

nukyna
7. zář 2016

@antoinet , @sisstin jojo tyhle židličky jsou geniální. A ani nemají neposedové snahu vystupovat😁.

andryyysssek
7. zář 2016

@ancickahyksova náš malý bude mít příští měsíc dva roky,a jí sám,nebo spíš se o to snaží,ale nají se 😀 Jediné,čím ho krmím já,jsou polívky,na to fakt nemám nervy 🙂 Ani by se nenajedl sám polívkou.Ale nehrotím to,dceru jsem krmila snad do tří let,a taky se naučila sama 😀

bartovaandrea
7. zář 2016

Od doby (tj. 10 mesicu) co.zacala dcera jevit zajem o lzicku, tak jsem ji nachystala jeji a taky pro me, kterou jsem ji krmila, sice byla spinava hodne 😀 ale to se vypere, ted ma 15 mesicu a krasne ji I vidlickou, sice u ni musim sedet a obcas ji dam jidlo ja, ale vetsinu casu chce sama a vyhazuje mou lzici z jejiho talire 😀

trolik
7. zář 2016

Ono "dětská ikea" kompletně se mi moc líbí.Od židliček,nádobí,příborů,nočníků,prkýnek,taky přebalovák vřele doporučuji(kovový sklápěcí)jó v jednoduchosti je krása a židličku postavím do sprcháče a jednoduše osprchuju a ty hračky nikdy se neudržím a 2tis. jsou fuč.Malému je 12m. tak asi taky potrénujeme do nedávna byl problém pro mě ho nakrmit tak sem zvědavá za jak dlouho to zvládne sám...Je nějaká hranice do kdy by měl samostatně jíst?No ve 3 letech asi trochu ostuda.

ancickahyksova
autor
7. zář 2016

Díky za rady =) ja to nějak nehrotim,tu lžičku mu dám a buď se trefí nebo netrefí.A když se trefí,tak si většinou lžičku obrátí a všechno jídlo mu spadne do klína =D My koupili obyčejnou zidlicku v tescu a nemůžu si stěžovat =)

ancickahyksova
autor
7. zář 2016

@trolik podle mě by se to děti měli naučit dřív než půjdou do školky =)

trolik
7. zář 2016

@ancickahyksova To by asi chtělo 😉

lucyp13
7. zář 2016

Dcera se krmi sama cca od roka,je to čim dal tim lepší (je ji 16m) jedině Polívky davam ja ale jinak sama,rekla si o to sama

kacenka1111
7. zář 2016

naše 4pta, ač to samozřejmě umí, sama se nenaji, pokud je u toho 17m syn, který si sam od mala nastavil BLW, on se nenaji jinak než sám, nesmí mu nikdo dávat👫😃

hadroslava
8. zář 2016

Od te doby, co byly deti ochotne se se mnou o lzicku snad porvat a radsi by byly hladove, nez krmeni ode me. Vzdy mezi 18 a 24m. Nejmladsi nase 21m chce sama i polivku, prekvapive necinta. Klidne bych ji jeste tak pul roku krmila, ona by o nic neprisla a ja bych zas neprichazela pravidelne o cistou kuchyn.

ancickahyksova
autor
8. zář 2016

No jako já dnes zkoušela malýho,aby jedl sám a ten ťulda si do pusinky strkal prázdnou lžičku.Pak jí zahodil a jedl rukama :D

ladyhacek
14. zář 2016

neučila - naučil se to sám. Dávala jsem mu lžičku a druhou krmila - pak začla krmit mě, a pak jsem říkala dej si do pusinky a nasměrovala ho tedy (takže učila) 🙂 jí s´ám ( i když mu stále pomáhám jinak bychom tam byli týden - občaas upadne nebo to rozšmudlá. Bude mu 18m a jí asi od 16m? > to byli začátky

wercee
16. zář 2016

Taky jsem neučila, ona to viděla u nás a chtěla sama a tak jsem ji jednu lžičku dala a druhou krmila a začala jíst sama docela brzy, v 18 mes uz určitě jedla sama....samozřejmě polévky úplně ještě nešly ale jinak vše ☺ opravdu se vyplatí po jídle vytirat nez udrzovat čistotu a vysledek stoji za to ☺

demetritis
16. zář 2016

tak zaleží co deti mam brzy po sobe a tak je to aby byly schopni aspon trochu baštit sami zaklad začli jsme v 7 . mes samo ze je to vetčinou všude hlavne ted když se učíme kaše a polvky pevnou už zvlada sama 14.mes stará holka u kluka to trvalo dele ted 3 . roky a až na polevky je schopný jist sám

madrilena
16. zář 2016

Neučila jsem ani u jednoho. Jedno dítě mělo zájem jíst samo asi v roce, druhé cca o půl roku později. Dala jsem jim lžičku a ony se snažily. Postupem času se zdokonalovaly. Podle mě ten zájem musí vzejít od dítěte. Pokud ne, tak se může dítě pak zaseknout.

mischel26
16. zář 2016

z vlastní zkušenosti musím říct, zatnout zuby (jídlo bude všude), ale co nejdříve...prvního syna jsem krmila lžičkou pěkně dlouho a ještě ve dvou letech nebyl schopen dopravit lžičku do úst, v téměř třech letech nebyl schopen sníst jogurt bez pocintání (totálního pocintání)...druhý od osmi měsíců jí sám, nejdříve stěží dopravil cokoliv do pusy, teď v necelých 14ti měsících jí opravdu obstojně, sem tam mu něco ukápne, ale plnohodnotně se nají...

kittykat22
16. zář 2016

@ancickahyksova to sa neda naucit - to sa da len natrenovat. Ides na to najlepsie ako mozes 🙂 lyzicka do ruky a podme 😀

ojo
16. zář 2016

upřímně, já jsem na zapatlané dítě, židličku a vše okolo neměla nervy, takže já jsem krmila lžičkou do skoro 2 let, pak jsem zkusila dát lžičku a začli jít sami naprosto v pohodě, bez zkoušení, házení, cintání..naprosto ukázkově a vymetali do dna 🙂

lajla
16. zář 2016

@ojo to samý😂😂😂 a kolikrát ještě krmim a utikam za ním..když má zrovna jiný zájem nez to jídlo😂

sarkar
16. zář 2016

@ancickahyksova už jsi mohla začít dávno. Synovi je jen o měsíc víc než tvému a jí s přehledem lžičkou sám, dcera taky v tomhle věku jedla sama. Krmila jsem fakt jen asi do roka a to taky ne všechno, třeba kousky pečiva nebo ovoce už snad jedla dcera od 8 měsíce nebo tak nějak (syn začal s jídlem později, teprve v 8 měsících jsme začali). Každopádně chápu, proč asi ještě krmíte, ten bordel je fakt velkej 😝 Ale tak občas ubrus nebo sebe pokydá dcera ještě teď, ve 3,5 letech, jestli se ptáš, kdy se dítě umí najíst samo aniž by se pokydalo tak tipuju že někdy ve 3. třídě 😀

suzanna123
16. zář 2016

Dceři jsem lžičku a vidličku svěřila až když byla schopná najíst se bez prasení okolo - což bylo někdy kolem roku, možná něco přes rok. Syn byl neodbytnější a vyřval si to už někdy v osmi měsících - svinčík kolem něj byl samozřejmě příšerný 🙄