Podobnosti u sourozenců. Jak se na to díváte vy?

15. led 2023

Hezký den, ráda bych se zeptala maminek, co mají 2 a více dětí. Vím, že se říká, že každé dítě je jiné, a sama to vidím. Přesto v takových zásadních věcech vidím u dětí shodu. Například mají velmi podobný psychomotorický vývoj, začaly chodit ve stejném měsíci, jsou oba nespavci, moc nejí, atd. Jediné, v čem se poměrně dost liší, je řeč. Syn byl na to že je kluk, hodně upovídaný. Dívala jsem se na videa, že v roce a půl už mluvil dvojslabičnými slovy. Dceři bude za chvíli rok a půl a skoro nemluví, říká jen pár slovíček, spíš hlásek. Tak jsem se chtěla zeptat, jestli to může takhle být a prostě se rozmluví později, vím že některé děti mluví opravdu pozdě, a nebo mám zpozornět, že by už měla umět víc. Moc děkuji za rady!

kosi_cek
15. led 2023

No, tak třeba já mám dětí 5 a rozhodně se nevyvíjely všechny stejně (přesto vše v hladině zdraví a normálnosti), i s tou řečí, mám dítě, které ve dvou letech mluvilo ve větách a zazpívalo několik slok třeba od "jede jede mašinka" i dítě, které ve dvou letech neřeklo ani slovo s začalo mluvit rovnou v jednoduchých větách až po 3. roce, ale později se ukázalo, že o proti dříve mluvícímu, mu jde zas něco jiného. I chodit mi děti začaly různě, před rokem, ve 13., 14, 15. i 18ti měsících. Vzhledově slýchám, že jsou některé jak přes kopírák (všechny mají stejného taťku), ale sama ten pocit nemám, ovšem záleží, jak to kdo vnímá, někdo vidí spíš tu shodu, já vnímám spíše ty rozdíly, v obou případech tam vždy člověk něco najde 😀

jaja01k
15. led 2023

U nás zrovna v té řeči byl velký rozdíl. Čekala jsem, který začne dřív říkat “máma” 😂 Nakonec to teda stihl starší asi o měsíc dřív než mladší bráška 😂 Starší do 2 let nemluvil vůbec, ve 2,5 používal asi pět slov, rozmluvil se až v necelých 3 letech. Mladší už po roce používal pár slov, ve 2 letech mluvil ve větách. Ale zase ta kvalita řeči! Od 4 let chodíme na logopedii, teď je v 2. třídě a pořád je mu velice špatně rozumět.

nita1984
15. led 2023

U nás mega rozdíl úplně ve všem.

autor
15. led 2023

@jaja01k moc děkuji, u nás to vypadá hodně podobné. Ze syna byli všichni paf, že tak brzy mluví (mezi jeho první slova patřilo třeba krab 🙂 a teď to vypadá na logopedii, začal z ničeho nic strašně patlat. A u dcery bych to tak neresila, protože vím, že to mluvení je různé, ale tím, že všechny ty milniky mají stejné, tak mě to znejistělo. Navíc byly nějaké nejistoty v těhotenství, tak ten vývoj uzkostliveji sledují.

martinka_33
15. led 2023

Dve deti a každé je úplně jiné, to co dcera zdedila po me, to syn po tátovi a naopak 😀

jeyre
15. led 2023

Mám dvě a jsou naprostý opak úplně ve všem, ale fakt ve všem. Starší mluvila brzo, ale dlouho patlala a docházíme ještě v 1. třídě na logopedii. Mladší se rozmluvil až po druhém roce, zato už zvládá spoustu hlásek, co starší neuměla. A takhle je to se vším...

fouskovi
15. led 2023

U nás dva kluci a každý je jiný úplně ve všem

lauriak
15. led 2023

U nas dve holcicky a kazda mala vyvoj iny. Starsia chodila v 9m ale v dvoch rokoch este poriadne nevedela rozpravat. Mladsia chodila az v 11m ale 1,5 rocna uz odkomunikovala vsetko.

konidana
15. led 2023

Deti jsou si podobne, chodit a lezt zacli oba velmi brzy, jeden je nejedlik a ukecana... od 2 let vypravela v souvetich. Druhy je pazravec a do 3 let rekl sotva par slov. V necem podobni v necem naprosto odlisni....

martt
15. led 2023

Ja mam dva kluky. A byli ve vývoji úplně rozdílní. Starší syn se uplně odplenkoval až po 3 roce naopak mluvit začal poměrně brzy. Mladší ten se odplenkoval poměrně brzo někdy po druhém roce, ale pořádně začal mluvit až na 3,5 letech. Také je vidět , že povahou jsou úplně každý jiný.

pavca1982
16. led 2023

Kdepak mám 4 děti a každé je jiné

krtikkrtovaty
16. led 2023

Mám dvě dcery a jsou doslova jako den a noc!

bohumilakupkova
16. led 2023

1. Syn přemýšlivý, pečlivý, poslušný, nábytek obcházel v 7 měsících, na nočníku v 1,5 roce, naučil se brzy číst, psát, počítat, ale má problémy s výslovností, je hrozně urážlivý, má sklony k peciválství (nejradši by koukal pořád na TV)
2. Dcera neposedná, roztržitá, nepořádná, ráda zpívá, tancuje, nezavře pusu. Nábytek obcházela taky kolem 7. měsíce, na nočník ale přes všechnu snahu ve 2,5 letech, k puzzlím se dostala až teď skoro ve 4 letech, nejradši kramaří, hraje si s plyšáky, žluté barvě říká bílá a tak.🤷‍♀️Nějaké úkoly v časopise nic, když jí něco vysvětluju, nevydrží... Ale zas mi říká :"Maminko, ty jsi moje láska. " No má mě omotanou. 🙂Toho bych se u syna nedočkala.
Nejmenší syn se většinou jeví klidně, rozvážně, je opatrný. Proto mu trvá asi ze všech nejdýl chození. Pořádně kolem nábytku až po roce. Na nočníku ještě nic nevytvořil. 😃Jako jediný spal dlouho normálně (dokud nezačaly zuby ). Ale je nejzákeřnější. Když něco chce, kouše, štípe, tahá za vlasy, bouchá do nás silou hlavou... To sourozenci nedělali. Při zkoumání teda něco jo, ale ne účelově.
Někde byl rozhovor s matkou 9 dětí a prý každé jiné. Teď už tomu věřím. 😆

autor
16. led 2023

Moc dekuji za všechny odpovědi! Jen upřesním, že naprosto počítám s tím, že i u sourozenců je kazde dítě jiné a take že v roce a půl je jeste čas na mluvení... spíš mi šlo o tu situaci, kdy ten vývoj je fakt stejný a jedine, v čem se liší, je ta rec...
Ale více méně mě to uklidnilo, takže děkuju🙂

veronicka89
16. led 2023

Mam 2 deti se stejnym chlapem a jsou to uplne opaky ve vsem.

Konkretne 1.syn nerekl do 3 let nic

A 2. syn ma ted rok a pul a mluvi i vety trochu:
mama tady haci
Max au bum
Dobrou noc
A asi 100 slov

hadruska
16. led 2023

Dcera rekla prvni slovo v pul roce a vystacila si s tim do dvou let.V peti cetla... Syn mluvil tak normalne a nechce cist do ted,je mu 12.Nesrovnavam je.Oni proste jsou

daasqua
16. led 2023

Dcera - říkala jsem ji říkanky, zpívala, ukazovala knížky, mluvila... Začala mluvit po 3r a nyní v 4,5 pořád špatná řeč (rozuměla vždy všemu, ale líná pusa).
Syn - neměla jsem na něj tolik času, sám začal opakovat slova po 1,5r, ukazuje mi a označuje věci. Nečtu mu, skoro nezpívam, občas říkanka. Akorát mu ukazuji věci a vysvětluji.
Oba podobné šikovní a podobně povahy (takoví rozumní, spaní super, podobné reakce...), i když rozdíl kluk a holka tu je (holka řve, když se bouchne, s ním to ani nehne, mají odlišné zájmy, kluk víc neobratný a víc toho sní...).

celaskon87
16. led 2023

4 děti. Nejvíc vidím podobnosti u lichých a sudých dětí, tzn první a třetí jsou oba citlivější, úzkostlivější, pomalejší, mají velkou fantazii a jsou hravější. Druhá a čtvrtý jsou dravější, společenštější, upovídanější, tulivější, rychlejší. Jsou si i více fyzicky podobní. (Ale to jsou si všichni i tak...) a ve finále je každý originál. Co se týče řeči, tak tam vidím spis to, že na prvního jsem měla zdaleka nejvíc času, takže v 18 měsících i sám zpíval. Teď je nejmladšímu 18 měsíců a zdaleka asi neumí to, co první, ale taky už spojuje slova, umí zvířátka a dokonce s pomocí umí říct svoje jméno a příjmení.

jako_mala_holka
16. led 2023

Mám dceru 2,5r a měsíčního syna, takže zkušenost zatím taková, že jako mimina se vzhledově podobají, resp podobaly na sebe strašně moc, když jsem ho viděla v porodnici, tak jsem si říkala, že je úplně celá ona, jen v klučičí verzi... Ale jinak, aspoň zatím, vůbec 😄 dcera v pohodě vydržela ležet jen tak vedle mě, syn musí být furt u někoho, ideálně u mě, jinak řev... Dcera spala třeba od 11 večer do rána do 4, syn se budí každé dvě hodiny a řev... Oba na UM, takže to fakt na dobrý spánek vliv nemá 😄 doufám teda, že když už, tak syn bude klidnější než dcera, ať to má aspoň nějakou výhodu 🤭

amenophus
17. led 2023

Ja mam dve holky a uz od tehotenstvi jsou uplne jine! Prvni byla dlouha, s velkou hlavou, prenasela jsem ji, dlouhy tezky porod, hlava velka a plesata, nekonecne problemy s kojenim. Ale pak s prikrmy nadsene bastila krasne a uplne vsechno. Do 6 mesicu spala celou noc, pak se budila az asi do 18 mesicu 2x za noc. Uz nekdy v 7 nebo 8 mesicich rikala prvni slabiky, v 9 mesicich uz slova s vyznamem (mela slovo pro jidlo, pro kojeni,.pro kakani,.pro curani, tata, baba, deda...jen ne mama). Od 5 mesicu chodila na nocnik nebo zachod (drzela jsem ji). Ale nelezla, sedet se naucila az v 10 mesicich diky fyzio. Stavet u nabytku se zacala v 11 mesicich, opatrne preslapovat a kramarit zacala v roce.
Mladsi byla mrnava, narozena 3 tydny predcasne, ale od zacatku dravec, porad se kojila. Vlasata hlavicka. Prikrmy basti, ale je vybiravejsi a vic u toho zlobi, ted jako vetsi od jidla odchazi a hraje si a nedojida. Vubec nespi. Od 3 mesicu kojim asi 5-6x za noc. Taky neleze a sikmy sed se nenaucila vubec, ale od necelych 10 mesicu si stoupa, v 11 mesicich uz kramari, ve stoje se posouva podel babytku (zarodky chuze), umi navliknout krouzky na tycku a slozit kelimky, paci paci, high five. Ale slovnik ma jak segra v 7 mesicich.
Proste uplne jine.

fouskovi
17. led 2023

@amenophus jakože od 5 měsíců na nočník to je nějaké přehnané ne vždyť si to dítě ani neuvědomuje

amenophus
17. led 2023

@fouskovi uvedomovala si to od narozeni, zasadne curala kdyz jsem ji sundala plinku. Koukni na Bezplenkovou komunikacni metodu, tam je to vysvetlene 🙂. Ale s kazdym ditetem to nejde. Druha cura kdy chce kam chce a kdyz je zrovna zamestnana tak ji nevadi se rochnit v podelany pline. Jeji segra plakala jako by ji na noze brali kdykoliv mela v plince kapicku.

nicollbc
17. led 2023

Moje dvě děti jsou tedy každé úplně jiné, co jsem si nezažila s první, zažívám s druhým. Jediný, co mají stejný, že jsi jsou opravdu hodně podobný 😀. Starší dcera mluvila už v roce a půl celkem slušně, malý říká jen pár slovíček, to je ale asi taky tím, že na toho druhého nemám ani zdaleka tolik času a chuti ho něco učit 😔. Zase je ale o mnoho samostatnější (možná právě díky té menší pozornosti?), sám si vyhraje, skoro o něm celé dny nevím, starší dcera mě pořád nutí k nějaké aktivitě a to už jí bude 6. Starší dcera od malička sní téměř vše, co dostane a sní toho dost, pořád něco škemrá k jídlu, mladší syn nejí téměř vůbec, má jen pár vybraných druhů jídel, co pozře a musím to do něj tlačit skoro násilím ☹... No a takhle bych mohla pokračovat ještě dlouho 😅